Tujina

Upokojeni partijski funkcionarji: Sistem cenzure je škandalozen!

Peking, 13. 10. 2010 18.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Upokojeni funkcionarji iz kitajske komunistične partije so napisali odprto pismo, v katerem se zgražajo nad sistemom cenzure v državi in predlagajo korenite spremembe.

Podpisniki pozivajo tudi k svobodi izražanja na svetovnem spletu.
Podpisniki pozivajo tudi k svobodi izražanja na svetovnem spletu. FOTO: Reuters

Samo nekaj dni po objavi, da je Nobelovo nagrado za mir dobil kitajski oporečnik Liu Šjaobo, je skupina 23 upokojenih politikov iz kitajske komunistične partije napisala odprto pismo, v katerem pozivajo k svobodi govora in trenutne razmere na Kitajskem označujejo za škandalozne.

Kot nekdaj aktivni politiki pišejo v odprtem pismu, je svoboda izražanja sicer zagotovljena z ustavo, vendar je v praksi prepovedana. Trenutni sistem cenzure v državi je škandalozen in sramoten, menijo. "S tem ko naročajo, o katerih osebah in dogodkih mediji lahko poročajo in o katerih ne, kršijo našo ustavo," so zapisali. Pri tem so imeli v mislih oddelek za propagando, ki ga imenujejo kar "nevidne črne roke". "Ne povedo sicer, kdo so, ne povedo svojih imen, kljub temu pa morajo biti njihovi ukazi izvedeni."

Med podpisniki odprtega pisma je veliko nekdaj eminentnih osebnosti, med drugim osebni tajnik revolucionarnega vodje Maa Zedonga in nekdanji urednik uradnega partijskega glasila. Odprto pismo so poslali kitajskemu parlamentu, v njem pa predlagajo vrsto sprememb: ukinitev cenzure, umik omejitev glede izdajanja knjig, zaščita novinarjev in podpora tistim, ki preiskujejo korupcijo, ipd. Ob tem se pritožujejo, da so ljudje iz Hongkonga v času, ko je bilo mesto pod britansko oblastjo, uživali več svobode, kot jo zdaj dovoljuje Kitajska.

V državi sicer nihče ne pričakuje, da bo pismo kar koli spremenilo. Cenzura poteka nemoteno še naprej, uporabniki Twitterja namreč poročajo, da so objave pisma in reference nanj po številnih spletnih forumih že izbrisane.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Abacus
14. 10. 2010 20.29
Povsod po svetu so tajkuni in elita ,Kitajska ima pac partijske tajkune. "Ob tem se pritožujejo, da so ljudje iz Hongkonga v času, ko je bilo mesto pod britansko oblastjo, uživali več svobode, kot jo zdaj dovoljuje Kitajska." Lahko recem samo ,da Kitajska bo svetovna velesila stevilka ena!
botjabotja
14. 10. 2010 08.28
A je pri nas kaj drugače?
mjolnir
13. 10. 2010 23.28
Zdaj jih bodo zares "upokojili"
JozaFric
13. 10. 2010 23.20
komunizem pač. Že videno pri nas. Ko so te za napačno besedo zaprli. Ali pa je bilo že dovolj, da te je kak partijec imel na piki.
janezampaknejanša
13. 10. 2010 21.31
To me pa nekoliko spominja na cenzuro na 24.ur.
mlutherking
13. 10. 2010 21.24
No tudi v EU cenzurirajo, če kaj ne paše v koncept. Samo ne tako na grobem nivoju. Ali bo 24 ur objavil članek o tem, da je mogoče dvojča razstrelila tajna služba za določene namene. Evo pa smo tu. Bomo videli, če bodo to brisalil.
tedo974P8medo
13. 10. 2010 20.46
Se pa strinjam s temi politiki v penziji glede Hong Konga. Tako silno fešto so naredili tisti večer pred priključitvijo Kitajski, zdaj pa verjetno tam na veliko obžalujejo, da niso več pod britansko oblastjo.
tedo974P8medo
13. 10. 2010 20.36
Shpongle, a zato imamo 4-5 novic iz kategorije Ekskluziv (sopomenka: worthless) na Naslovnici in po eno iz kategorij Slovenija, Svet, Črna kronika, Šport? Naša oblast nima zveze s tem, saj če greš na druge slovenske novičarske spletne strani (od nacionalke ali od žurnala 24 - admin, če se ne sme delati reklame za konkurenci, briši samo text v oklepaju), vidiš, da je na naslovni strani po ena novica iz vsake kategorije.
PERGE
13. 10. 2010 20.16
za miljardo ljudi moraš imeti strog politični sistem, drugače to nemore funkcionirati. sprijaznite se ;)
lesnikovsok
13. 10. 2010 20.07
na kitajskem ljudje saj vejo, da je cenzura... tuki je pa ubistvu isto sam da je kao prikrita :)
Shpongle
13. 10. 2010 18.53
censorship. sej pri nas je tut cenzura, sej vemo, da bi se pop tv z veseljem razpisal in svobodno pisal kruto trdo resnico, ampak jim višje sile tega ne dovolijo, in ko rečem višje sile ne mislim nič nadnaravnega, mislim na kravate in obleke....