Tujina

FOTO in VIDEO: 'Gadafijeva era je končana'

Tripoli, 22. 08. 2011 06.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
STA, Reuters
Komentarji
300

Uporniki, ki se pred Gadafijevo rezidenco spopadajo z vojsko, so prijeli še tretjega Gadafijevega sina Saida. Gadafijeve sile pa so pri mestu Sirte izstrelile raketo scud.

Potem ko so uporniške sile prevzele nadzor nad večino Tripolija, je vodja libijskega nacionalnega prehodnega sveta Mustafa Abdul Džalil danes ocenil, da je štiri desetletja trajajočega obdobja vladavine Moamerja Gadafija konec. Svojo solidarnost s prizadevanji libijskih upornikov sta medtem izrazili Organizacija islamske konference in Arabska liga.

"Gadafijeve ere je konec," je na novinarski konferenci v Bengaziju sporočil Džalil in izrazil upanje, da bodo Gadafija ujeli živega in da mu bodo pošteno sodili. Libijskemu narodu je vodja upornikov čestital za "zgodovinsko zmago", zvezi Nato pa se zahvalil za njeno vojaško podporo. Kje je trenutno Gadafi, namreč ni znano. Nekateri menijo, da je državo že zapustil, predstavnik ameriškega Pentagona pa je dejal, da ZDA ne verjamejo, da je odšel iz države.

Predsednik nacionalnega prehodnega sveta Mustafa Abdul Džalil naj bi se v prihodnjih dneh že srečal z nekaterimi tujimi državniki.
Predsednik nacionalnega prehodnega sveta Mustafa Abdul Džalil naj bi se v prihodnjih dneh že srečal z nekaterimi tujimi državniki. FOTO: Reuters

Obenem je sicer Džalil posvaril, da bo resnični trenutek zmage nastopil šele takrat, ko bo Gadafi dejansko ujet, ter priznal, da nekateri deli Tripolija še niso v rokah upornikov. Svoje revolucionarje je tudi pozval, naj "spoštujejo pravo in dovolijo, da pravica ubere svojo pot".

Medtem je "zmago" libijskih upornikov danes pozdravila tudi Organizacija islamske konference (OIC). Generalni sekretar OIC Ekmeleddin Ihsanoglu je Libijcem čestital za "uspeh njihove revolucije in zmago njihove svobodne volje". Pozval jih je tudi, naj stojijo ob nacionalnem prehodnem svetu, ki je "edini in legitimni predstavnik libijskega naroda".

Libijskemu prehodnemu svetu je poleg tega zagotovil podporo OIC, "ostankom" sil, lojalnih Gadafiju, pa sporočil, naj nemudoma končajo nasilje ter spoštujejo voljo Libijcev in njihovo željo po spremembah.

Polno solidarnost s prizadevanji libijskih upornikov je danes zagotovila tudi Arabska liga oziroma prvi mož te organizacije Nabil al Arabi. Prehodnemu svetu je zaželel veliko uspeha pri vstopanju v novo obdobje ter pri ohranjanju "libijske regionalne integritete, njen suverenosti in neodvisnosti".

Množica praznuje pred sodiščem v Bengaziju, kjer se je začel upor proti Moamerju Gadafiju.
Množica praznuje pred sodiščem v Bengaziju, kjer se je začel upor proti Moamerju Gadafiju. FOTO: Reuters

Tanki iz Gadafijeve rezidence na ponovno opustele ulice Tripolija

Po poročanju tujih medijev so zjutraj tanki zapustili Gadafijev kompleks Bab al Azizija in začeli streljati po Tripoliju. Gadafijeva vojska sicer po besedah upornikov nadzoruje 10 odstotkov površine mesta, največjo nevarnost pa trenutno predstavljajo ostrostrelci in speče celice Gadafijevih lojalistov. Ulice Tripolija so po nočnem slavju zaradi naštetega ponovno opustele. V mestu ni elektrike, prav tako je veliko pomanjkanje hrane in vode.

Kolona s stotinami uporniških borcev in konvoj dostavnih poltovornjakov, oboroženih z raketnimi metalci, se je pred poldnevom med vzkliki ''Bog je velik!'' skozi libijsko prestolnico napotila proti Zelenemu trgu. Eden od bojevnikov Valid Ahmed je povedal, da je pred tremi meseci zapustil Tripoli in se pridružil borcem v Zahodnih gorah na jugu. ''Sedaj sem se vrnil in z Gadafijem je konec,'' je dejal.

Po podatkih upornikov Gadafijevi vojski v središču Tripolija poveljuje njegov najmlajši sin Hamis Gadafi. Njegovo vojsko sicer sestavljajo pripadniki posebnih enot, zaradi česar gre za eno najmočnejših brigad vojske, zveste Kamisu in njegovemu očetu. Uporniki pravijo, da so Gadafijevi tanki v bližini pristanišča in kompleksa Bab al Azizija, povedali pa so tudi, da so v spopadih blizu kompleksa danes utrpeli številne izgube, saj so naleteli na silovit odpor jedra Gadafijeve vojske. A danes zvečer je Al Jazeera poročala, da naj bi našli dve trupli in da bi lahko eno izmed njiju pripadalo Hamisu, drugo pa vodji obveščevalne službe Abdalahu Sanusiju. Več podrobnosti glede tega ni znanih.

Po poročanju očividcev je v nedeljo na tunizijsko Džerbo prispel libijski premier al Bagdadi Ali al Mahmudi.

Al Jazeera pa poroča, da se z zahoda v Tripoli v tovornjakih, avtomobilih in poltovornjakih stekajo številni uporniki, ki krepijo vrste tamkajšnjih borcev. Mimo poročevalca AFP je v kratkem časovnem obdobju proti Zelenemu trgu peljalo kakih 40 vozil, med njimi tudi vozilo za odvoz smeti, na katerem je bilo 35 borcev.

Letališče v rokah upornikov, izstrelili raketo scud

Uporniki so po poročanju Al Arabije danes zvečer prevzeli nadzor tudi nad letališčem v Tripoliju. Glede tega poročila  pa so precej previdni, saj so podobno trditev uporniki podali že med vikendom, pozneje pa se je izkazalo, da ni resnična.

Ne dolgo za tem pa je agencija Reuters poročala, da so Gadafijeve sile pri mestu Sirte izstrelile raketo tipa scud, katere doseg naj bi znašal do 500 kilometrov. Še preden je dosegla cilj, jo je sestrelilo Natovo letalo, ki je bilo v tistem času nad libijskim nebom. Za zdaj ni znano, kaj bi lahko bila njena tarča.

Novinar BBC, ki biva v bližnjem hotelu, pravi, da je z območja slišati streljanje in eksplozije. Tiskovni predstavnik upornikov Mohamed Abdel Rahman je poudaril, da Gadafijeve sile ostajajo grožnja, vse dokler je Gadafi na begu. Poveljnik upornikov Abdel Hakim Belhaj je Gadafijeve sile pozval k predaji, v nasprotnem primeru jim je zagrozil z uničenjem.

Gadafijeva vlada je po včerajšnjih besedah Gadafijevega tiskovnega predstavnika Muse Ibrahima pripravljena na takojšnja pogajanja, ki naj bi potekala direktno med Gadafijem in Abdel Džalilom, pozval pa je tudi k ustavitvi spopadov. Džalil je na to ponudbo odvrnil, da bodo napade ustavili po odstopu Gadafija.

Prijeli še tretjega Gadafijevega sina

Saif al Islam Gadafi
Saif al Islam Gadafi FOTO: Reuters

Danes so uporniki zajeli še tretjega Gadafijevega sina Sadija. Že včeraj so zajeli dva sinova Saifa al Islama in Mohameda. A danes popoldne so sporočili, da je Mohamed s pomočjo vojske, vdane Gadafiju, iz pripora zbežal.

Za Saifa je Mednarodno kazensko sodišče v Haagu (ICC) že vložilo obtožnico zaradi zločinov proti človečnosti. Glavni tožilec sodišča Luis Moreno Ocampo je ob tem izrazil upanje, da ga bodo kmalu izročili sodišču.

Po podatkih italijanskega zunanjega ministra Franca Frattinija Gadafijeva vojska nadzoruje med 10 in 15 odstotki Tripolija. Po njegovih besedah je bilo za padec Tripolija odločilno zajetje Gadafijevih sinov.

Saif je v televizijskem intervjuju sicer potrdil, da so uporniki obkolili njegovo hišo, a je kasneje v telefonskem klicu katarski televiziji Al Jazeera dejal, da sta on in njegova družina nepoškodovana, zaradi česar ni jasno, ali je bil dejansko zajet.

Se je Gadafi odločil za beg ali za boj?

Neimenovani diplomat je medtem dejal, da je Gadafi še vedno v Tripoliju v rezidenci Bab al Azizija. Ravno pred tem poslopjem potekajo glavni boji med uporniki in Gadafiju vdani vojski. Gre za pravo trdnjavo, polno podzemnih zaklonišč, ki se razteza na več hektarjih in ki je bila od začetka Natove operacije že večkrat tarča obstreljevanja Natovih letal.

Čeprav naj bi imel Gadafi v mestu še več tisoč oboroženih upornikov, se je veliko teh po poročanju novinarjev v mestu predalo upornikom. Glede na sorazmerno malo upornikov v Tripoliju ostaja vprašanje, ali bodo zmogli obdržati prestolnico.

Se bo v prestolnici ponovila usoda Misrate?

V Misrati, ki je v vojni prehajala iz rok v roke, dolgo pa je po njej divjala tudi gverilska ulična vojna, je zaradi navdušenja nad novicami o padcu Tripolija obstal promet.
V Misrati, ki je v vojni prehajala iz rok v roke, dolgo pa je po njej divjala tudi gverilska ulična vojna, je zaradi navdušenja nad novicami o padcu Tripolija obstal promet. FOTO: Reuters
Tudi vodja prehodnega nacionalnega sveta je po poročanju BBC danes zgodaj zjutraj dejal upornikom, da naj bodo previdni, saj ''v Tripoliju in okoli mesta še obstajajo območja oboroženega upora''. Mnogi prebivalci Tripolija so pozno ponoči prejeli sms-sporočila upornikov, v katerih je pisalo: ''Bog je velik. Libijskemu ljudstvu čestitamo za padec Moamerja Gadafija.''

Po šestih mesecih vojne je Tripoli padel nepričakovano hitro, kar je posledica skrbno načrtovane vstaje v mestu, ki se je začela v soboto zvečer in je sovpadla z napredovanjem upornikov, ki so mesto napadli s treh strani. Uporniki so v mesto s konvojem vozil vstopili z zahoda, sedaj pa nadzorujejo približno 80 odstotkov Tripolija. V mesto so poslali posebno brigado, ki bo po poročilih o ostrostrelcih na strehah visokih zgradb poskušala streti preostale Gadafiju vdane celice.

Visoki predstavnik Prehodnega nacionalnega sveta Mahmud Džibril je uporniške bojevnike pozval, naj pri ravnanju z ujetimi Gadafijevimi vojaki in lojalisti pokažejo svoje obvladovanje in sočutje. ''Trkam na vašo vest in odgovornost, da stopita naprej in vam v teh srečnih trenutkih preprečita maščevalnost, uničevanje lastnine in zlorabo tujcev ali ujetnikov,'' je po poročanju Al Jazeere dejal Džibril.

Potem ko je Gadafi napovedal, da bo orožje iz skladišč razdelil med civilno prebivalstvo, je njegov tiskovni predstavnik Musa Ibrahim napovedal nasilno obračunavanje upornikov s prebivalci Tripolija. ''Če sedaj zmaga ena stran, se bo v Tripoliju zgodil pokol, saj so uporniki v mesto prišli s takim sovraštvom, tako maščevalnostjo ... Tudi če voditelj sedaj odstopi, se bo zgodil pokol,'' je dejal Musa in dodal, da je bilo samo včeraj v mestu ubitih 1300 ljudi.

Pred petimi meseci, ko je Gadafi poslal vojsko nad uporniški Bengazi, je to odločitev pospremil z besedami, da za njegove nasprotnike ''ne bo ne milosti ne sočutja''. Njegova vojska bo upornike polovila in zatrla od ''četrti do četrti, od ulice do ulice, od sobe do sobe'', je tedaj dejal dolgoletni libijski voditelj.

''Dan, kakršnega nismo doživeli, odkar smo pogledali iz maternic svojih mater''

36-letna Laila Džavad, zaposlena v tripolijskem vrtcu, je dejala, da bodo po padcu Tripolija ''vsak trenutek osvobojeni oblasti tirana''. ''To je zame novo. Zelo sem optimistična. Hvaljen bodi, bog,'' je še dejala Laila.

Mohamed Dera, libijski aktivist iz Tripolija, je za katarsko televizijo Al Jazeera dejal: ''To je nov dan, to je nova stran v zgodovini Libije. Priča smo novi zori in novi zgodovini svobode. Režimu je odklenkalo,'' je dejal Dera.

Hekerji so na uradno spletno stran libijske vlade namestili zastavo upornikov in napis ''Bye, bye, Gadafi''.
Hekerji so na uradno spletno stran libijske vlade namestili zastavo upornikov in napis ''Bye, bye, Gadafi''. FOTO: sophos.com

''Živimo v zgodovinskem trenutku, v trenutku, kakršnemu nismo bili priča, vse odkar smo bili rojeni, vse odkar smo pogledali iz maternic svojih mater,'' je svoje občutke opisala We'am Mohana.

Libijska državna televizija, ki trenutno oddaja iz hotela Rixos, po poročanju Al Jazeere še naprej predvaja program, naslovljen ''Kljub napadu''. Program prenaša intervjuje z ranjenimi civilisti in ljudmi v bolnišnici. Eden od ranjencev je Gadafiju izrekel sožalje za ''izgubo dveh sinov'', ki so ju včeraj zajeli uporniki.

Nato trdi, da operacij ni usklajeval z uporniki

Zveza Nato je medtem zatrdila, da svojih akcij v Libiji ni usklajevala z uporniki, vendar se zdi, da je pri njihovem napredovanju proti Tripoliju odigrala ključno vlogo. Tiskovni predstavnik operacije Združeni zaščitnik, polkovnik Roland Lavoie, je poudaril le, da je naloga Nata zaščita civilistov v skladu z resolucijo VS ZN.

Kot navajajo tuje tiskovne agencije, ostaja dejstvo, da so Natova letala med operacijo v zadnjih petih mesecih v Libiji izvedle 20.000 poletov in 7500 napadov. Nadzirajo zračni prostor in morje ter so skoraj povsem uničile kapacitete Gadafijevih sil ter tako omogočile upornikom napredovanje. V zadnjih dveh dneh so Natova letala okrepila napade na območju Tripolija in zadela najmanj 40 ciljev.

Nato je danes poudaril, da bo nadaljeval operacijo, dokler se Gadafijeve sile ne bodo predale in vrnile v oporišča.

Že včeraj so uporniki sredi kolapsa Gadafijevih sil in okrepljenih napadov zveze Nato (samo v nedeljo 46 zračnih napadov na območju Tripolija) vkorakali v središče Tripolija. Ponoči so se jim pridružile navdušene množice, ki so trgale plakate s podobo dolgoletnega voditelja. Praznovanje se je začelo tudi v drugih libijskih mestih.

Zastava kraljevine Libije, ki so jo za svoj prapor vzeli libijski uporniki na začetku vstaje, je na Zelenem trgu v središču Tripolija za nekaj časa zamenjala zeleno zastavo, ki je poosebljala Gadafijev režim. Uporniki so trg že preimenovali v Trg mučenikov, toda zjutraj je Gadafijev režim, ki nadzira med petimi in petnajstimi odstotki mesta, med drugim tudi bolnišnico, vojašnice in hotel, v katerem so novinarji, krenil v protinapad.

Krožijo različne nepreverjene informacije, kje se trenutno skriva slikoviti polkovnik Gadafi, diplomati pa trdijo, da najverjetneje v svoji rezidenci Bab Al Azizija.

Kaj o spopadih za Tripoli in tem, kar je videti kot skorajšnji konec Gadafijevega režima, pravijo svetovni voditelji?

Kakšna bo videti prihodnost Libije po padcu Moamerja Gadafija? So uporniki usposobljeni za prevzem oblasti? Jim bo uspelo pomiriti regionalna nasprotja? Je vojna med plemeni realen scenarij?

Zapuščena glasbena scena libijske državne televizije v hotelu Rixos v Tripoliju, v katerem so predstavniki tujih medijem in je še zmerom pod nadzorom Gadafijevih sil.
Zapuščena glasbena scena libijske državne televizije v hotelu Rixos v Tripoliju, v katerem so predstavniki tujih medijem in je še zmerom pod nadzorom Gadafijevih sil. FOTO: Reuters
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (300)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Stefan Horngaher
02. 09. 2011 08.14
@polifem "ti Libije še na zemljevidu ne najdeš,kaj šele da bi vedel kako so tam žoveli! DEJSTVA O GADAFIJEVI DIKTATURI - BDP/državljana (zajeti dojenčki in upokojenci!!): 14.192 $. - Podpora nezaposlenim: 730 $. - Plača medicinske sestre: 1.000 $. - Za vsakega novorojenčka država da družini 7.000 $. - Po sklenitvi prve zakonske zveze novoporočenca od države dobita za nakup stanovanja 64.000 $ - Ob ustanovitvi privatnega podjetja vsak državljan od države dobi začetni kapital 20.000 $ - Šolanje POPOLNOMA brezplačno - Zdravstveno zavarovanje za vsakega državljana popolnoma brezplačno. - Cene hrane simbolične. - Električna energija za uporabo v gospodinjstvu brezplačna. - Krediti za nakup stanovanjskih objektov in avtov – brezobrestni. - Pri nakupu avta država plača polovico vrednosti, vojakom pa 65% cene vozila. - Cena goriva za avtomobile je smešna – 0,14$/liter. - Povprečna plača v Libiji 1200 $, - Vsak študent si lahko izmisli katerokoli univerzo na svetu in država mu vse plača. Ker zgoraj napisano preverjeno drži ,je resnica na dlani, da so vsi ti libijski “uporniki” zgolj zadrogirani reakcionarji, ki jih sponzorirajo Alkaida, CIA,MOSAD in MI6…" To je čista RESNICA! Pozabil pa si dodati še to kar je dodal crnkamn in jaz: Kdo črpa koliko nafte v Libiji: 32% Italija 14% Nemcija 10% Francija 10% Kitajska 5% ZDA ostalo pa vse ostale drzave. Zaradi črpanja je EU in ZDA dolžna Libiji 300 miljard $ kar pa je seveda ultimativni razlog zakaj bi NATO šel v vojno z Libijo. Apel 24ur.com: naredite prosim temeljito reportažo o vzrokih vojne z Libijo in naj vas ne bo strah povedat resnico in jo izobesit na oglasno desko! Bodite to kar trdite da ste, 7. sila.
A.L.O.
23. 08. 2011 23.31
@upornik primerjava je povsem na mestu, ne jemlji zadev za absolutne
janez6b
23. 08. 2011 08.03
če pa hočete dober primer uvedbe demokracije , kao, pa si poglejte današnji Irak, komu je že bolje, kot so leta pred Invazijo obljubljali zahodni mediji, da je le potrebno strmoglaviti Sadama, njega že celih 10 let ni blizu, koalicijske sile pa še vedno morijo nedolžne ljudi po Iraku, iraqi freedom:)?
janez6b
23. 08. 2011 08.01
A.L.O. 23.08.2011, 00:45 1 zakaj noben ne napade kuvajta in pa emiratov zaradi nafte sicer bi pa libijci morali imeti standart primerljiv z omenjenima državama, ampak imeli so gadafija Zato k Kuwait al pa emirati nista želela uvesti afriške valute z protivrednostjo v zlatu, kot Gadafi li je na to temo organiziral dve konferenci; leta 1986 ter leta 2000. Da ne bomo nevedni a ne:)
Matej Andjeli?
23. 08. 2011 07.52
Upam, da se gadafija era šele začenja. In to ne več samo v Libiji temveč po celem svetu. Edino pravično, da NATO propade in da se mu sodi za največje zločine proti človeštvu. Le še Hitler in križarji mu konkurirajo v zlu!
Sputnik
23. 08. 2011 06.51
dejstvo je da je zahod libijo obsodil na propad, lakoto, žejo, vojne in bolezni. enako bo kot pri nas samo da mi nimamo vojne in bolezni. gadafiju bi pa radi še sodili... sami naj si sodijo da pobijajo ljudi po ulicah v imenu demokracije. križarske vojne se pač nadaljujejo brez križa
Aven
23. 08. 2011 06.31
xpkmaster1 - imaš popolnoma prav. Mediji lažejo. Stanje na terenu je povsem drugačno kot je bilo pa včeraj prikazano. Ni mi jasno da podpiramo Al Kaido in pa rasiste (uporniki iz vzhoda). Za nafto vse.
xpkmaster1
23. 08. 2011 02.40
Saif sploh ni bil aretiran, Muhammad je uspel pobegniti, kakorkoli v Tripoliju še zdaleč ni vse tako odločeno kot govorijo zahodni mediji
ljx
23. 08. 2011 01.30
Alanford457,a ne bi bilo lepo, ko bi to demokracijo že enkrat primenovali v to kar dejanjsko je,FINANCOKRACIJA ali MONETOKRACIJA ali enostavno DENAROKRACIJA?
Gregorious42
23. 08. 2011 01.24
Gadafi ne se pustiti!!! sramota in veleizdaja za Libijsko ljudstvo.. pa še to..malo si poglejte na rtv prispevek Karmen Švegel,ki je tam in pravi, da vojna še zdaleč ni končana...
ljx
23. 08. 2011 01.23
Zajeli so mu sina in to Saifa! Koliko udarcev pod pasom lahko še zada Nato in * ki jo rešuje,ker to je tipično po Italijanskem Mafijskem receptu.Zdej bodo igrali na njegova čustva in ga izsiljevali,kar verjetno celo družino ne pustilo ravnodušno. Lepo so povedali stari Doni,pri Familybuisnisu je problem to,da ko se spravjo nate,pridejo po tvoje najbližje.
alanford457
23. 08. 2011 01.01
sužnji demokracije jaukamo bevskamo kritiziramo pljuvamo samo nobeden se nas am ne uzame to je še slabše kot v diktaturi če si v diktaturi kimal in si bil pameten si se fajn imel v demokraciji pa lahko prikimavaš ali odkimavaš te nobeden ne *..
A.L.O.
23. 08. 2011 00.45
zakaj noben ne napade kuvajta in pa emiratov zaradi nafte sicer bi pa libijci morali imeti standart primerljiv z omenjenima državama, ampak imeli so gadafija
kajkoda
23. 08. 2011 00.34
A.L.O.23.08.2011, 00:230 sicer pa misliš da bi ob taki pogoji kot si jih navedel prišlo do takšnega revolta Seveda bi prišlo,marsikje po svetu.Večina ljudi pač ni takih materialistov kot je polifem.Kaj ti bo zastonj šolstvo,zastonj zdravstvo itd. če se ne smeš svobodno izražati,če ne smeš misliti s svojo glavo,če ne smeš pokritizirati voditelja. Polifem je pač čisti materialist.On je pripravljen biti suženj,v zameno za ugodnosti.Takih je dosti po svetu.
A.L.O.
23. 08. 2011 00.29
@polifem češnja na smetano
povemvsem
23. 08. 2011 00.28
A.L.O; ti kar uživaj v svoji kletki!
A.L.O.
23. 08. 2011 00.26
@polifem ne v razvitem svetu,katerega bi pa libija glede na danosti morala presegat, tolk o dojemanju
povemvsem
23. 08. 2011 00.24
A.L.O: ja velik civilizacijski dosežek je to!!Tako velik,da tvoj nivo tega niti dojeti ne more!
A.L.O.
23. 08. 2011 00.23
@polfem nato ne izvaja kopenskih akcij brez katerega v vojni ni končega uspeha sicer pa misliš da bi ob taki pogoji kot si jih navedel prišlo do takšnega revolta,brez njega strmoglavljenje,ozr. kakršnokoli bombardiranje sploh nebi bilo mogoče potrudi se in pomisli
povemvsem
23. 08. 2011 00.18
Ne vem katera večina libijskega prebivalstva?Jaz nikjer nisem videl 6 molijonov veseljakov!"Uporniki" niso imeli nobene druge vloge v tej kalvariji kot to da so hodili tam kjer so predhodno natove rakete počistile teren in s terorjem prisiljevali prebivalstvo,da se jim pridruži*...!