Tujina

'Ušla sem enemu sovražniku, potem pa spoznala, da jih imam povsod na tisoče'

Dunaj, 18. 08. 2016 15.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Deset let je minilo, odkar je Natascha Kampusch zbežala iz ujetništva, v katerem jo je osem let zadrževal Wolfgang Priklopil. V teh letih je Natascha spoznala, da ima sovražnike povsod, in teh je na tisoče. O teh desetih letih je napisala knjigo, ki jo je posvetila vsem pogumnim ženskam.

Natascha Kampusch, danes 28-letna ženska, ki je pred desetimi leti ušla svojemu ugrabitelju, ki jo je v ujetništvu zadrževal osem let, je izdala drugo knjigo. Knjiga nosi naslov '10 let svobode', izšla pa je ta teden. Natascha jo je posvetila ''vsem pogumnim ženskam, ki se borijo za svojo neodvisnost in upajo na svobodno, samostojno življenje''.

Po pobegu se je Natascha Kampusch znašla na vseh svetovnih naslovnicah.
Po pobegu se je Natascha Kampusch znašla na vseh svetovnih naslovnicah. FOTO: Reuters

V knjigi Natascha piše, da je ušla krempljem plenilca Wolfganga Priklopila, a ugotovila, da ima povsod ''na tisoče sovražnikov''. Potem ko je njen pobeg pristal na vseh svetovnih naslovnicah, je dobila sovražnike tudi na spletu. ''Pobegnila sem sovražniku in kar naenkrat sem imela na desetine sovražnikov – na nekaterih internetnih forumih celo na tisoče sovražnikov,'' je zapisala.

28-letnica je povedala, da so bile nekatere kritike vanjo uperjene tudi zato, ker je o svoji izkušnji pogumno govorila, namesto da bi se kazala kot žrtev. Natascha pojasnjuje, da je preživela ujetništvo prav zaradi te moči in poguma. ''A kljub temu, bodite prepričani, da me nikoli ne boste videli jokati v javnosti ali doživeti histerični napad.''

Kampuscheva opisuje tudi kaotične posledice njenega pobega, med njimi pozornost, ki so ji jo namenili zdraviki, medicinski svetovalci in odvetniki zaradi njene ''prve fotografije''. 

Natascha takoj po pobegu.
Natascha takoj po pobegu. FOTO: Reuters

''Včasih se mi zdi, kot bi otroci želeli rešiti čudnega hrošča, se prepirali o tem, kdo bi ga moral držati, v želji po pomoči pa ga nato zdrobili,'' je povedala in dodala: ''Pacienti v psihiatrični bolnišnici so bili še najbolj normalni v vsej tej norišnici.''

Natascho Kampusch je Priklopil ugrabil, ko je bila stara 10 let, leta 1998 na Dunaju. Osem let jo je imel v ujetništvu, nato pa je leta 2006, ko je bila stara 18 let, pobegnila. Leta 2010 je izdala prvo knjigo '3.096 dni', v kateri je opisala svojo ugrabitev in življenje s Priklopilom. Po knjigi so posneli tudi film.

Wolfgang Priklopil je bil star 44 let, ko se je, kmalu po tem, ko je Natascha pobegnila, vrgel pod vlak. Svoji ugrabljenki naj bi celo rekel, da ga nikoli ne bodo ujeli živega, če bo ušla.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (34)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

0100011110111
19. 08. 2016 14.04
+1
je res dala ogromno skozi... AMPAK če se ti kaj takega zgodi, prmejduš da ne greš živet naprej pod lučmi slave! ona se je totalno izpostavljala, vse je povedala celotnemu svetu kaj se ji je dogajalo in čeprav zna bit katarzično da se izpoveš, je za takega človeka najbolje, da se ne gre prodajat medijem, ampak da enostavno izkoristi življenje doma, med bližnjimi, gre potovat al karkoli drugega osebo pač veseli. ona se je odločila, da bo postala javna osebnost in takim osebam se dogaja vse možno. jaz takega življenja po taki travmi ziher ne bi hotel.
Mejduš
19. 08. 2016 12.02
+2
Mogoče kaj opazijo da so malo odvetniki spreminili da se bol sliši, to ni ona kriva če nekaj dodajo ki ponavadi radi to storijo, če prav ji ni mogoče glih to všeč, če preveč pretiravajo so pač odvetniki nekateri takšni, ki bi radi iz muhe naredili slona,jaz verjamem da je imela res v tistem času uničeno otrošvo, ki bo celo življenje čutila in to ni toliko denarja da bi njeno življenje spravilo na pravo mesto,je pa res da ima sedaj veliko sovražniko in to so samo tisti ki bi sedaj na njeni ramenah,lepo služili,želim ji čim lepše in da se ne obreminuje ki jo obrekujejo, so pač požrešni na denar,so pa tudi tisti do nje sovražniki ki jim je všeč kar je on zjo počenjal
heello
19. 08. 2016 11.38
+6
Človeška zloba in pokvarjenost je neskončna..... Kako lahko dovolite, da se en nepotešenec ( Napovedovalec Prihodnosti ) izživlja na tako podel in nehuman način......... Drugače ste zelo zaposleni z brisanjem komentarjev...
abigail
19. 08. 2016 10.21
+8
Žalostna resnica človeškega sveta in lažne humanosti; tudi v tako imenovani "normalni" družbi so najbolj cenjeni sociopati in v različne skrajnosti usmerjeni ljudje, ki znajo izkoriščati altruizem in toleranco resnično humanih. Še iz vrst tako zavedenih ljudi je težko najti tiste, ki so sposobni stopiti v bran tistim, ki so tega res potrebni, iz strahu (predsodkov) da bodo tudi sami pomendrani skupaj z njimi...
Amnasty
19. 08. 2016 08.38
+64
kot malo puncko jo ugrabi tip ji unici zivljenje, ko pa se resi iz pekla, pa dobi javni linc kot da je ona naredila kaj narobe. zamudila je celo solanje in logicno da bo imela tezave s sluzenjem denarja, hvala bogu je lahko iz vsega skupaj potegnila vsaj nekaj, napisala knjigo in zasluzila. Ce sluzijo pisatelji knjige, ki pisejo o vilah in carovnicah in si zgodbe izmislijo zakaj ne bi ona povedala svojo resnicno in tezko zgodbo, ki se ji je zgodila. Meni je bila knjiga naravnost mucna za branje. Ona pa je vse to dozivela. Pogumno dekle!
proofreader
19. 08. 2016 08.37
+13
Očitno imamo tudi pri nas veliko takih, o katerih govori.
zvon3
19. 08. 2016 08.21
+27
Vsaka čast ji za pogumno dejanje,ki ga je takrat storila.
asdfghjklqwertz
18. 08. 2016 22.47
+1
kako se imenuje ta film, ki je posnet po njej?
japk
19. 08. 2016 08.16
SkokecPokec
18. 08. 2016 21.38
+7
Js sem tudi smuknil proč izpod prstov tirano in manipulatorjev. Zdaj sem sam. Ka si mislijo drugi o meni, to je njihov problem. Nikomur nič slabega, oni pa tirani pa naj se postavljajo na trepalnice, če jih bodo zdržale...
NapovedovalecPrihodnosti
18. 08. 2016 21.27
-74
Kot,da se ne ve,da naklada saj dejansko sploh tole ni bila nobena ugrabitev saj je prostovoljno bila pri Priklopilu,ko se je pri 10.let zatreskala v njega.Ker je Priklopil imel razmerje z tako mladoletnico kar pomeni pedofelija sta zaigrala kot,da je bila ugrabljena.Napisala bi raje naj kako dolgo je za njim žalovala,ko se je ta vrgel pod vlak zaradi finančnega stanja in,ker je izgubil službo.Potem je seveda odšla domov in rekla,da je pobegnila.Nekateri folk res nasede na marsikaj.Že kot piše,da je imela n tisoče sovražnikov pove vse saj folk ni tako neumen,da je ne bi prečital in spoznal resnice.
perovskija
18. 08. 2016 21.39
+44
Zentrum
18. 08. 2016 22.10
-14
Zakaj, ker je njegovo mnenje drugačno od tvojega?
asdfghjklqwertz
18. 08. 2016 22.50
-1
kakor koli, to je malo smešno slišati vse skupaj ... a je res to, kar zaslediš v dveh člankih isto, ali je resnica tisto, kar zaslediš isto v 100tih člankih isto?
Ajmomali
19. 08. 2016 08.08
+10
NapovedovalecPrihodnosti, spet ga neki serješ.
Lauri015
19. 08. 2016 22.02
+1
10 letnica zaljubila v 44 letnika? A zivimo na istem planetu? Pa tudi ce bi se res zaljubila, bi ji njen "izbranec" moral dopustiti, da se sola, da ima prijatelje, da zivi z mamo in ocetom, da izkusi radosti otrostva itd. Ne pa da jo je imel zaprto... mislim, eni ste pa res podli do konca. Me zanimma ce bi govoril isto cw bi se slo za tvojo hcerko? Sicer pa hvala bogu, da zenska zivi naprej in sluzi. Bolje to kotpa da si unici se preostanek zivljenja in tramvira...
Verbena
18. 08. 2016 19.02
+65
Lohka rečem le to..ne sekiraj se Nataša za take norce....od doma si bila ugrabljena v tistih najbolj občutljivih letih, ko se je tvoje telo začelo spreminjati iz punčke v dekle...takrat bi najbolj potrebovala ob sebi mamo za vse nasvete...a ti si bila zaprta nekje v kleti največ sama ali s tistim psihopatom...res uspe preživet to le pogumnim, si rojena borka...in ne oziraj se na besede, mnenje enih, ki se mogoče želijo le naslajati nad tvojo nesrečo ali z njo zaslužiti ...želim, da nekoč ostane vse za tabo, da zbledi spomin na tista leta ujetništva in da zaživiš življenje, ki ga zaslužiš....
NapovedovalecPrihodnosti
18. 08. 2016 22.47
-49
Ja saj.Ravno takrat,ko se ji je pričelo telo spreminjati jo je tudi srbelo spodaj zato pa je pobegnila k Priklopilu kateri ji je vzel nedolžnost v kolikor ji ni že kdo prej.Ker je Priklopil bil polnoleten bi ga obsodili za pedofilstvo,če bi se razvedelo,da imata odnose zato je raje kar ostala pri njem.Ko se je pa ubil ni vedela kaj naj naredi in je zaigrala ugrabiteljstvo seveda tudi z namenom zaslužka na račun tega kar je tudi razvidno z objavo knjig.Če bi bila ugrabitev resnična ne bi objavljala knjig ampak skušala vse skupaj čimprej pozabiti.
Ajmomali
19. 08. 2016 08.09
+6
Verbena
19. 08. 2016 08.12
+20
...takole ti bom odgovorila....strokovnjaki so kar precej proučevali take primere in na en način se strinjam z njimi, da se ugrabljeni čez čas nekako naveže na svojega ugrabitelja....utrgan je iz svojega okolja, vse se spremeni, vidi in lohka dela le tisto, kar ji, mu ugrabitelj dovoli...čeprav se zaveda, da z njim, njo, ne počne dobrih reči...ali odgovori mi, zakaj neko spolno nasilje v družini traja tako dolgo, preden se zanj izve....nam se to zdi nekaj nemogočega, da lohka oče tako dolgo posiljuje svojo hčerko, da žena oz. mati celo ve za to in molči.., kako razumeti, da nekdo tako dolgo trpi...ali si ne upa povedati...vidiš, to pa je posameznikova psiha, ki reagira, kot reagira....oz. sprejme kar se dogaja z njim , ker mu en drugi to vcepi....velik boš še rabil, da boš to malček razumel...sej, navsezadnje tudi jaz ne, a vsaj trudim se razumeti ....zamisli se mal nad svojimi besedami, preden jih napišeš..
Mejduš
18. 08. 2016 18.27
+12
Ja res ima sedaj kar nekaj sovražnikov, zato ker vidijo da nekateri lepo služijo, na njeno ime,tisti ki nemorejo seveda so njeni sovražniki,samo zaradi denarja se jim gre.
valjhunsinkajtimara
18. 08. 2016 18.17
-71
Če ji kaj ne paše, gre lahko nazaj v klet žvet...
Bu?ko Štru?ko
18. 08. 2016 18.24
-57
Vprašanje je samo, kdo jo bo futru pa živu na svoj račun... ugotovila je, da ji prej ni blo treba nič delat, zdaj bo pa morala za svoj kruh pošteno garati...
CRNALUKNJA
18. 08. 2016 20.11
+16
ta dva je treba poiskati in malo tinte dati za piti.....
NapovedovalecPrihodnosti
18. 08. 2016 22.41
-11
valjhunsinkajtimara+++++++++++++++++++++++++
Lauri015
19. 08. 2016 22.06
Upam, da so to neslane sale ali pa kaksen eksperiment kako bomo reagirali....
Zentrum
18. 08. 2016 17.47
-28
Napihovanje, samo, da se zadeva prodaja.
NapovedovalecPrihodnosti
18. 08. 2016 22.41
-4
zennn
18. 08. 2016 16.54
+97
Na youtubu imaš lahko fantastičen posnetek, zabaven, prikupen, kvalitetno narejen, ni da ni, pa bo še vedno dobil 2%-5% dislajkov in ni naključje, da je v populaciji cca. 1% psihopatov in cca. 4% sociopatov. Stavim, da je tu govora o teh... žal je tak svet...
woche
18. 08. 2016 17.43
+33
Tudi tvoj komentar je odličen pa vendar se bo vedno našel nekdo ki ti bo dal minus.
slayer2
18. 08. 2016 17.48
+9
MM?
18. 08. 2016 17.59
-2
Če bi rekel, 5% socio- in psihopatov bi te razumel, ampak kako si tole razmejil na 1% in 4%, mi pa ni jasno. :)
Infraping
18. 08. 2016 16.44
+51
za Natascho +++++
galjot
18. 08. 2016 18.02
+18