Tujina

Usoda Gulnare Karimove: nekoč je veljala za naslednico svojega očeta, zdaj njen sin ne ve, kje je

Samarkand, 02. 12. 2016 09.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Gulnara Karimova je večino svojega življenja veljala za naslednico svojega diktatorskega očeta na čelu Uzbekistana. Nato je pred nekaj leti izginila. Po smrti njenega očeta so se pojavila poročila, da je tudi ona mrtva. Njen sin to zanika in poziva oblasti, da razkrijejo, kje je in kako je z njo.

Gulnara Karimova je imela apetite tudi v modi.
Gulnara Karimova je imela apetite tudi v modi. FOTO: AP

Sin Gulnare Karimove, hčere letos umrlega uzbekistanskega diktatorja Islama Karimova, je v pogovoru za BBC zanikal poročanja, da bi bila njegova mama mrtva. Je pa obtožil uzbekistanske varnostne oblasti, da jo zadržujejo v izolaciji in pozval, naj razkrijejo, kje je.

Gulnara Karimova je nekoč veljala za naslednico svojega očeta, ki je bila na predsedniškem stolčku dolgih 27 let, a leta 2014 je izginila iz javnosti, saj je padla v nemilost svoje družine. Karimova je imela ambicije v politiki, poslu in modi, a so jo povezovali tudi s korupcijo. Njeno ime se je pred tremi leti začelo pojavljati v preiskavi pranja denarja in podkupovanja v Švici in na Švedskem, nato tudi v ZDA. Kmalu zatem so se razkrila nesoglasja z njeno družino, na družbenih omrežjih je začela javno obtoževati uzbekistanski varnostni sistem. Nato je ''utihnila''.

Islam Karimov je umrl 2. septembra.
Islam Karimov je umrl 2. septembra. FOTO: AP

Njen sin Islam Karimov mlajši, ki živi v Londonu, je dejal, da njegovo mater zadržujejo v dvo- oziroma trisobnem stanovanju na njenem posestvu. Izolacija naj bi že načela njeno zdravje. ''Da si izoliran dve ali tri leta brez upoštevanja osnovnih človekovih pravic, sem prepričan, da bi vsak potreboval zdravniško pomoč. A mentalno je dobrega zdravja. Poročila, da so jo zaprli v norišnico, ne držijo,'' je za BBC zatrdil njen sin.

22. novembra je spletna stran center1.com poročala, da je umrla, zgodbo so povzeli tudi nekateri tuji mediji. Njen sin je za njeno izginotje obtožil obveščevalno službo SNB in od nje zahteval odgovore. ''Ne razumem, kako v 21. stoletju ne morejo odgovoriti na preprosto vprašanje: Kje je Gulnara? Hišni pripor, zakaj? Za koliko časa? Pod kakšnim nadzorom. Ta vprašanja morajo biti odgovorjena,'' je poudaril njen sin za BBC.

S svojo mamo nima stikov, jih je pa ohranil s svojo sestro Iman, ki je še v Uzbekistanu. Pogreba svojega dedka se Islam Karimov mlajši ni udeležil, saj ni upal nazaj v svojo državo. Upa, da se bodo razmere po volitvah, ki bodo 4. decembra, spremenile.

Trenutni predsednik in premier imata priložnost, da ustavita to norost in ustavita močne obveščevalne službe, meni Karimov, a do zdaj je le malo indicev, da bi se situacija v državi spremenila. Zdaj kaže, da bo zmagal trenutni začasni predsednik Shavkat Mirziyoyev.

Pokojni Islam Karimov je vladal s trdo roko, zaprl je vse politične nasprotnike. Ostre kritike mednarodne javnosti si je prislužil zaradi izkoriščanja otrok in drugih delavcev.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ferencz 1
02. 12. 2016 22.23
+1
dobra milfa. vejrno nastopa kje v ZDA v porničih!
Razumnež
02. 12. 2016 14.15
+1
Una na sliki zadaj (rjava) je pa lušna