Tujina

Uspešna filma V leru in Socializacija bika?

Leipzig/Kijev, 02. 11. 1999 19.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Slovenski celovečerni animirani film Socializacija bika? avtorjev Zvonka Čoha in Milana Eriča je na pravkar končanem 42. mednarodnem festivalu dokumentarnih in animiranih filmov v nemškem Leipzigu dobil posebno nagrado, Burgerjev igrani celovečerec V leru pa je na 29. mednarodnem filmskem festivalu Molodist v Kijevu prejel kar več nagrad: diplomo festivalske žirije za drugi najboljši celovečerni film, za švedskim Prekleti Amal, posebno nagrado žirije Mednarodnega združenja kino klubov (International Federation of Cine Clubs - FICC), igralec Jan Cvitkovič pa kot najboljši igralec nagrado Yvesa Montanda.

Socializacija bika? je bil kot edini animirani celevečerec na leipziškem festivalu sicer prikazan izven konkurence animiranih filmov, saj so tekmovali le filmi, krajši od 30 minut. Vendar je posebna žirija, ki jo je imenovalo nemško ministrstvo za okolje, varstvo narave in jedrsko varnost, slovenski animirani film izbrala izmed vseh prikazanih filmov, katerih tematika ne sovpada s področjem, ki ga pokriva ministrstvo, ter ga nagradila z diplomo in denarno nagrado v višini pet tisoč mark. Diplomo je podpisal osebno ''zeleni'' minister Juergen Trittin. To je prva mednarodna nagrada za Čoha in Eriča, skupno pa že peto priznanje.

Film V leru režiserja Janeza Burgerja je bil na kijevskem festivalu, ki je sicer posvečen avtorjem prvencev, uvrščen v tekmovalni program. Poleg omenjenega švedskega filma Prekleti Amal (z angleškim naslovom Show me Love) režiserja Lukasa Moodissona je pobral največ priznanj. Veliko nagrado festivala pa je prejel ruski dokumentarec Krušni dan režiserja Sergeja Dvorcevoja.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3