Tujina

Uvod v totalitarni režim ali boj proti kriminalu?

Skopje, 26. 11. 2010 15.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Makedonski policisti in davčni inšpektorji so vdrli v prostore medijev, ki veljajo za opozicijske. Novinarji zatrjujejo, da gre za napad na svobodo poročanja, policija pa, da preiskujejo njihovega lastnika, ki naj bi se ukvarjal z nečednimi posli.

Včeraj zvečer je bilo v Makedoniji vroče. Policisti in davčni inšpektorji so namreč vdrli v prostore nekaterih medijev, ki veljajo za naklonjene makedonski opoziciji. Med tarčami preiskave je bila tudi televizijska postaja A1, ki je najbolj gledana televizija v tej državi.

Pred makedonsko televizijsko hišo A1
Pred makedonsko televizijsko hišo A1 FOTO: Reuters
Protest je izrazil tudi evropski poslanec iz Slovenije Jelko Kacin (ALDE/LDS). "Zelo nenavadno in nesprejemljivo je, da v državi kandidatki za članstvo v EU novinarjem policisti preprečujejo delo," je dejal in izpostavil pomen svobode medijev, tudi za članstvo v EU. Opozoril je tudi, da bi Makedonija lahko izgubila podporo in priporočilo Evropske komisije, naj se pričnejo pogajanja o članstvu.

Makedonski mediji poročajo, da je med zaposlenimi in policisti prišlo tudi do prerivanja. Preiskava je sprožila val nezadovoljstva med ljudmi, množica pa se je hitro zbrala pred stavbo omenjene televizije. Tudi odzivi opozicije so ostri, v državi pa je čutiti politično napetost. Med protestniki so včeraj bili tudi člani opozicijskih socialdemokratov (SDSM). A vladajoča konservativna VMRO-DPMNE preiskavo utemeljuje z domnevnimi kriminalnimi posli.

'Uvod v totalitarni režim'

SDSM meni, da je preiskava "uvod v totalitarni režim", medtem ko je vladajoča VMRO-DPMNE socialdemokrate obtožila, da "blokirajo davčne inšpektorje" in posvarila, da "ni dobro, če je v navadi, da se nečedni posli skrivajo za mediji".

Prebivalci so že danes zjutraj znova lahko spremljali program televizije A1, poročajo mediji. Gre za televizijo, ki je v zasebnih rokah, lastnik pa je Velija Rankovski. Oblasti mu očitajo, da stoji tudi za tremi časopisi, ki so prav tako včeraj bili tarča preiskav. Gre za časopise Vreme, Spica ter Koha e Rea. Policisti so se že odzvali na kritike in zatrjujejo, da ne preiskujejo medijev, temveč podjetja, ki so v lastništvu Rankovskega. A novinarji, ki kritično poročajo o vladajoči stranki, zatrjujejo drugače. Po njihovem mnenju naj bi šlo za napad na svobodo poročanja.

Katere dokumente naj bi davčni inšpektorji odnesli iz redakcij, še ni znano.

Napetosti v Makedoniji

Makedonija je skoraj po dveh desetletjih samostojnosti politično globoko razklana. Dosedanjim vladam, izmenjaje v rokah konservativcev in socialdemokratov, ni uspelo, da bi državo popeljale iz slabih gospodarskih razmer. Poleg političnih napetosti se država sooča tudi z etičnimi. Tretjina prebivalcev je Albancev, ki se borijo za več pravic. Približevanje države EU in Natu pa je blokirano zaradi grškega veta. Atene od Makedonije namreč zahtevajo spremembo imena, doslej pa kompromisne rešitve še niso našli.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kotletix
26. 11. 2010 19.31
Se zgledujejo po našem jaceglavem voditelju.
dolejo
26. 11. 2010 16.51
Posnemajo slovenske udbaške metode
saintjozef
26. 11. 2010 16.25
A tud v Makedoniji poznajo politične konstrukte?