Tujina

'Uživali so ob moji bolečini. Moje trpljenje jih je gnalo še dlje'

Washington, 29. 04. 2011 08.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ko je snemalec menjal baterijo, so se name 'obesili' številni moški. Odvlekli so me stran od ekipe in me okoli 25 minut otipavali in pretepali. Bilo jih je okoli 300, je svojo izkušnjo, ki jo je doživela na trgu Tahrir v Kairu, opisala ameriška novinarka.

Slabe tri mesece po napadu, ki ga je doživela v Egiptu, je o travmatičnem dogodku prvič odkrito spregovorila ameriška novinarka mreže CBS Lara Logan. Tisto noč, ki je bila za Egipčane ena najbolj pomembnih, ko so strmoglavili Mubarakovo več desetletja trajajočo vladavino, je Loganova mislila, da bo na trgu Tahrir, kjer so jo spolno napadli, umrla.

Lara Logan je bila na trgu, kjer je pripravljala poročilo za oddajo '60 minut', ko je vzdušje veselja in zmagoslavja nenadoma postalo ogrožajoče. Laro je namreč skupina moških potegnila proč od njenega producenta in telesnega stražarja, nato pa so z nje strgali oblačila in jo otipavali ter pretepali. ''Nekaj časa so me posiljevali z rokami,'' je povedala v intervjuju za New York Times in ocenila, da je bilo v napadu vključenih okoli 200 oziroma 300 moških.

Lara Logan si bo dan, ko je odšel Mubarak, zapomnila za vse življenje.
Lara Logan si bo dan, ko je odšel Mubarak, zapomnila za vse življenje. FOTO: Reuters

Napad se je zgodil na dan, ko se je Loganova vrnila v Kairo, saj je teden prej zapustila Egipt, potem ko so jo egiptovske sile zadrževale in zasliševale. ''Mesto je bilo nabito s slavjem,'' ker je Mubarak odšel, je povedala in dogodek primerjala z zabavo po Super Bowlu. Loganova je s snemalno ekipo takrat krožila po trgu Tahrir, ki je bil center dogajanja, in intervjuvala Egipčane ter pozirala z ljudmi, ki so se želeli fotografirati z ameriško novinarko. ''Potem je prišel trenutek, ko je šlo vse narobe,'' se spominja.

Ko je snemalec Richard Butler menjal baterijo, so egiptovski kolegi, ki so spremljali snemalno ekipo, v bližini slišali moške, ki so govorili o tem, da želijo Loganovi sleči hlačke. Kot je povedala, so takrat lokalni ljudje, ki so bili z njimi, rekli, da morajo takoj oditi. ''To je bil trenutek, ko se je skupina dobesedno obesila name.''

Loganova je o svoji izkušnji odkrito spregovorila.
Loganova je o svoji izkušnji odkrito spregovorila. FOTO: Reuters

Snemalec, producent in dva lokalna voznika, ki so ju najeli, so bili nemočni, je povedal Jeff Fager, direktor CBS News, in dodal, da je bila skupina preprosto premočna. Telesni stražar, ki so ga najeli, da je spremljal ekipo, je nekaj časa ostal z Loganovo. ''Najhuje je bilo, ko je ekipa videla, da je telesni stražar iz skupine prišel brez Loganove. Lara je opisala, kako je bila njena roka še več dni po tistem otekla in da je spoznala, da je to zato, ker se je tako močno oklepala roke telesnega stražarja,'' je povedal.

Kot so ocenili, je bila skupina od novinarke ločena okoli 25 minut. ''Moja oblačila so raztrgali na koščke,'' je povedala. O podrobnostih ni želela govoriti, je pa dodala: ''Kar me je res pretreslo, je bila njihova neusmiljenost. Uživali so v moji bolečini in trpljenju. Spodbudilo jih je k še večjemu nasilju.''

Ko jo je skupina civilistov in egiptovskih vojakih rešila, je takoj odletela nazaj v ZDA. ''Kot si lahko predstavljate, je bila kar nekaj časa pretresena,'' je dejal Fager. Loganova pa je rekla, da se je skoraj takoj odločila, da bo o spolnem napadu spregovorila, tako zaradi drugih novinark kot tudi zaradi ''milijonov žensk, ki so predmet takih ali še hujših napadov''.

Loganova, ki se je ta mesec vrnila na delo, naj bi o napadu spregovorila tudi na programu CBS News v oddaji '60 minut' v nedeljo zvečer.

Njena izkušnja v Kairu je le potrdila dejstvo, da se novinarke pogosto srečujejo z različnimi vrstami nasilja. Medtem ko druge oblike fizičnega nasilja nad novinarji pokrivajo vsi mediji – poškodba možganov, ki jih je novinar CBS News Bob Woodruff dobil v Iraku leta 2006, je bila takrat odmevna zgodba – se o spolnih napadih in grožnjah ženskam redko govori. ''Glede spolnega nasilja obstaja le vaša beseda.  Fizične rane se zacelijo. S seboj ne nosiš dokazov, kot jih, če bi v Afganistanu izgubil roko ali nogo,'' je povedala Loganova.

Pred napadom Loganova, tako pravi, ni vedela o nadlegovanju in zlorabah, ki jih ženske v Egiptu in drugod redno doživljajo. ''Če bi to vedela, bi temu namenila večjo pozornost,'' je dejala. ''Ko ženske nadlegujejo, jim odvzemajo enakopravno mesto v družbi. Javni prostori jim ne pripadajo, nadzorujejo jih moški. To potrjuje represivno vlogo moških v družbi,'' je še dodala.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (41)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ja_to_sem_js
30. 04. 2011 07.38
+1
galjot...lepše ne bi mogel povedati :)
buderus
29. 04. 2011 20.07
Za vse so krive baterije......
Basic1
29. 04. 2011 19.08
-3
8357 : govorim za ta primer ne na splošno, na splošno usi vemo, da ''uravnovešen'' moški nebi tega naredu na silo .. ampak poglejmo realno bla je v Egiptu tm so use ženske popolnoma zakrite .. ona pa je pršla u kratki oblekci z dekoltejm .. js sm mnenja da si je po eni strani sama kriva, pač pršla je u državo kjer je drugačna kultura in use nej se temu tut primerno obleče. itd.
galjot
29. 04. 2011 16.48
+5
Kaj je resnica in kaj laž ne ve pravzaprav nihče od nas.Vendar ničesar prav ničesar ne opravičuje nasilja nad ženskami ne glede kje so ali kaj so.Nič ni za žensko hujšega kot razčlovečenje v smislu nedotakljivosti njenega telesa.Zakaj so-smo tiho,ker vsak usmeri tisti obtožujoči prst v žensko-češ sama si kriva ker si naredila to,ono itd.
Peter Bordelas
29. 04. 2011 16.21
Et54678
29. 04. 2011 16.21
+3
Byondii, taki komentarji so popolnoma odvečni. zakaj potem moški na plažah množično ne posiljujejo deklet in žensk, saj so v kopalkah? zakaj? ZATO, ker URAVNOVEŠEN MOŠKI tega nikoli ne bo storil na silo, pa četudi ima golo žensko poleg
MERDE-AVE-MERDE
29. 04. 2011 16.07
+2
835729.04.2011, 10:39 2 
in potem se ljudje sprašujete zakaj toliko žensk molči... preberite komentarje pod tovrstnimi članki pa vam bo jasno...ogabno, ogabno v kakšni družbi živimo... v družbi kjer je kriva žrtev, ne pa napadalec. narobe svet. nihče nima pravice dotakniti in na silo vzeti žensko pa ne glede na to kako privlačna je, bolani so tisti, ki ne morejo brzdati svojega nagona




Se podpišem! Nedotakljivost telesa je sveta, je nad vsem!
V tej zgodbi je edini problem to da je izmišljena, vsak teden drugačna.
Prvi teden, brutalno posiljena, vojaki so jo reševali in ne vem kaj še vse, čez 14 dni, ni bila več posiljena, ampak 'samo' nadlegovana, vojakov ni bilo več v igri, zdaj, še 14 dni kasneje, jo je 300 moških otipavalo.
Halo? Kaj bo čez 14 dni?

(300 moških te ne more otipavat, probaj se v množici 300 oseb dotaknit žoge/osebe/nečesa pač)
DJ Suzuki
29. 04. 2011 15.58
petnajst fasciklov z zdravniško dokumentacijo o nadomeščanja bio realnosti s kruto plastično meditacijo da misliti da je pretirano govorjenje o sploh kakršnihkoli občutkih.
Basic1
29. 04. 2011 15.33
-4
nej rajš povejo kako je bla oblečena ?! edina v kratki oblekici z dekoltejem med zakritimi ženskami..
janez6b
29. 04. 2011 14.04
sirene tle bi se dal a si zaslužijo ali ne, ker velikokrat oz po pravilu je njihovo pročanje lažno.
janez6b
29. 04. 2011 14.03
Ko je snemalec Richard Butler menjal baterijo, so egiptovski kolegi, ki so spremljali snemalno ekipo, v bližini slišali moške, ki so govorili o tem, da želijo Loganovi sleči hlačke želijo sleči hlačke... od kdaj je želja posilstvo, pol lahko mirno večino moških na planetu obsodimo posilstva, ker is je mogoče kdaj zaželelo sleči hlačke. pop tv a res nimate pametnejših zgodbic za ovce??
Milan Koleznik
29. 04. 2011 13.52
ne tega si novinarji ne zaslužijo,oni so naše okno v svet,kaj takega pa je obsurdno in mi je res žal zanjo,gotovo bo vedno občutila psihične posledice,ampak naj gre pogumno naprej.
janez6b
29. 04. 2011 13.47
-1
vsako sekundo posilijo žensko, pa nobena ne konča na prvi strani mainstrem medijev, tukaj ko je pa potrebno prikazati muslumane čim slabše, pa seveda poročate. Pa me zanima če je vseh 300 k... tiščalo naenkrat vanjo, al tukaj je otipavanje že posilstvo, pa če bi bila brutalno pretepena, ne bi še isti večer sama prišla v bolnišnico, ter naslednji dan na letališče, brutalno pretepena osebe se ponavadi ne poberejo kmalu.
zigoollo
29. 04. 2011 13.26
-1
to je tma tk normalno ženske tam nimajo nobene pravice čeprav s eje Mubarak trudiu za pravice žensk ampak ne moreš ti proti nerazgledanim islamistam ni šans... Mubarak je Egipt držau pokonci sedaj počasi tone čez nekaj let od Egipta ne bo več E
lipov list
29. 04. 2011 13.21
+1
dobro je vedla kam gre,kakšen je riziko tam, le honorar ji je dišal bolj!!!!!!
Leopardi
29. 04. 2011 13.08
+1
joj, lepo te prosim, dokler niso ene same samcate belke spolno nadlegoval, se sploh ni SPREGOVORILO o tem, zdej pa k je ena ameriska (!) novinarka mal nasrkala, je pa koncno vredno obravnave. katastrofa v bistvu, in zelo postranski dogodek poleg vsega, kar se je v egiptu dogajalo.
VolilecSI
29. 04. 2011 12.45
Karmen Švegl se kaj takšnega niti slučajno ne more zgoditi ;)
rexi09
29. 04. 2011 12.17
+0
Mogla bi dobit se kazn povrhu, 7-10 let zapora, k izziva tok
Mirhollio
29. 04. 2011 12.03
+1
tipica je dobro vedla kam se spravla. Ampak je grinti ameriški bolj dišal visok honorar, čepra je vedla da gre na rdeče območje...Plus da so amerikanari tam izredno nezaželeni. Nem rekel, da ji privoščim, niti pribljižno, ampak je delno tudi sama odgovorna, saj je PREdobro vedela kam se spušča!
beehive10
29. 04. 2011 11.29
+2
ZAKAJ BRIŠETE KOMENTARJE KOT ZA STAVO, KAJ JE NAROBE V TEM:? OGLEJTE SI TISTE KOMENTARJE, KI SO ZELO ŽALJIVI ZA ŽENSKI SPOL.! Že tretjič pastam in bom dokler me ne pustite gor!!!!!! Dejte mi povedati katera beseda je »sporna« !!!!!!! tinmar 29.04.2011, 08:51 5 elvog73 glede na tvojo izjavo sklepam da si tip. veš kaj ti iz dna duše prvoščim? da bi se nate spravl 200-300 mojih gej kolegov pa me zanima če bi na svojo izkušno gledu kot na unovčljivo orgijo. ***** Še moje kolege bom poslala na ogrijo, tako, da bo res ta prava. Kaj tej tipi, ženska ali moški, karkoli so nimajo ene ženske v familiji, ki jo spoštujejo, mamo npr. ne moreš verjet in ne moreš niti najti besede, da bi tem "kikirikijem" odgovoril. ! ! Podlo, nizko...