Tujina

Pet otrok umrlo, ker se talibani ne strinjajo z volitvami

Kabul, 14. 06. 2014 09.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Afganistanu je potekal drugi krog predsedniških volitev, v katerem sta moči merila nekdanji afganistanski zunanji minister Abdulah Abdulah in nekdanji finančni minister Ašraf Gani Ahmadzaj. Talibani, ki so zlovešče napovedali, da volitev ne bodo opazovali križem rok, so že izvedli smrtonosni napad.

Volitve v Afganistanu
Volitve v Afganistanu FOTO: Reuters

V Afganistanu je danes potekal drugi krog predsedniških volitev, v katerem se za predsedniški položaj potegujeta nekdanji afganistanski zunanji minister Abdulah Abdulah in nekdanji finančni minister Ašraf Gani Ahmadzaj.

Abdulah je v prvem krogu dobil 45 odstotkov, torej le malo premalo za zmago v prvem krogu, na drugo mesto pa se je z 31,6 odstotka uvrstil Gani Ahmadzaj.

Pred volitvami so nekateri znani Afganistanci že izrekli podporo Abdulahu, med njimi brat odhajajočega predsednika Hamida Karzaja, Mahmud Karzaj, ki je zelo vpliven v provinci Kandhar na jugu države, kjer Abdulah nima močnega zaledja.

Predsednik afganistanske volilne komisije Jusuf Nuristan je napovedal, da namerava volilna komisija končne neuradne rezultate objaviti 2. julija, uradne pa 22. julija. Karzaj se v skladu z zakonodajo ni smel potegovati za tretji mandat.

Na volitve je po poročanju lokalnih oblasti prišlo okoli 7 milijonov volivcev od 12 milijonov volilnih upravičencev.

Talibani napadli

Talibani so tudi za drugi krog napovedali, da bodo poskušali na vse načine spodkopati volitve. O incidentu tako poročajo iz province Kost na vzhodu države. V raketnem napadu je po navedbah oblasti življenje izgubilo pet otrok, šest ljudi pa je bilo ranjenih.

Odgovornosti za napad ni prevzel še nihče. Za varnost v državi med drugim krogom volitev skrbi okoli 400.000 vojakov in policistov.

Tekom dneva so v Afganistanu našteli skupno okoli 150 manjših napadov, nekaj težav pa so organizatorji imeli tudi zaradi pomanjkanja volilnih lističev na nekaterih voliščih, ki pa so jih po besedah vodje volilne komisije Ahmada Jusufa Nuristanija hitro dostavili.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nightangel
14. 06. 2014 17.51
+2
To so pravi telebani.
DeBill
14. 06. 2014 15.43
+7
Za Talibe bi moralo veljati šeriatsko pravo in prvobitni islam ki zapoveduje toleranco, netolerantnim pa netolerantno nalaga kazni, bičanje do smrti za umor recimo.
canelo
14. 06. 2014 18.48
-2
Šeriat zapoveduje toleranco pa sej ti se hecaš in verjetno hočeš bit ironičen...