V Alpah do konca stoletja do 70 odstotkov manj snega. Smučanje le še nad 2.500 metri?

Do konca stoletja se bo količina snega v Alpah zmanjšala za do 70 odstotkov, kar pomeni, da se bo skrajšala tudi smučarska sezona, napovedujejo znanstveniki. Zimski športi pa bodo možni le še nad 2.500 metri nadmorske višine. Takšnemu scenariju se lahko izognemo le, če korenito zmanjšamo onesneževanje okolja.

Smučar v Alpah

Zimski športi bodo po napovedih znanstvenikov do konca stoletja možni le še nad 2500 metri nadmorske višine. (Foto: iStock)

Smučarska sezona v Alpah utegne biti konec stoletja veliko krajša in omejena na manjše območje kot sedaj, je pokazala nova podnebna študija, ki jo je objavil znanstveni spletni časnik The Cryosphere. Znanstveniki domnevajo, da bi se količina snega do takrat lahko zmanjšala tudi do 70 odstotkov.

Večina podnebnih raziskav sicer predvideva, da se bodo zime zaradi podnebnih sprememb okrepile, vendar pa lahko zaradi dviga temperatur pričakujemo padavine le v obliki dežja, ne snega, so v časniku zapisali znanstveniki.

Na podlagi matematičnega vzorčenja podnebja so ugotovili, da se bosta količina zapadlega snega in čas trajanja snežne odeje v Alpah – tudi v najboljših možnih scenarijih – zmanjšala do konca stoletja.

"Zelena pobočja smučišč bi lahko v prihodnosti postala pogost pojav," so ocenili znanstveniki.

Če nam uspe podnebne spremembe omejiti do dve stopinji Celzija, kar predvideva pariški podnebni dogovor, bi se snežna odeja do leta 2100 zmanjšala za 30 odstotkov. Če ne bomo ukrepali, bo ta manjša za kar 70 odstotkov, kaže nova študija.

Posledično bo krajša tudi smučarska sezona. Zaradi dviga temperatur se bo namreč obdobje s pričakovanimi snežnimi padavinami lahko pričelo kar do mesec kasneje kot danes, so še povedali znanstveniki. Dodali so, da bodo zimski športi mogoči le nad 2500 metri nadmorske višine, če ne bomo zmanjšali onesnaževanja okolja.

Že decembra so v Švici namerili najmanjšo količino snega v zadnjih 100 letih, odkar opravljajo meritve.

Ekipa raziskovalcev je za predvidevanje količin zapadlega snega v raziskavi uporabila dosedanje podatke o spremembah podnebja, vendar je na podlagi različnih scenarijev podnebnih sprememb vedno prišla do enakega zaključka – količina snega se bo v prihodnjih letih zagotovo zmanjšala, za koliko, pa je odvisno le od našega poseganja v okolje.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 50
 
Ciymbalta 17.02.2017 19:56:11
Ah vsaka živa stvar enkrat umre, verjetno je tako z zemljo enkrat bo umrla. Pa se bo mogoče prebudila pa bo nastalo novo življenje. Bili so dinozavri pa so izumrli pol je prišel človek, sedaj pa se bliža čas da bo človek izumrl, pol bo nastala nova bitja itd...
Več komentarjev