Tujina

V Avstraliji merijo nenavadno visoke temperature za ta letni čas

Sydney, 05. 10. 2017 14.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Mesec september je bil v Avstraliji še posebej vroč. Najvišjo temperaturo doslej so zabeležili 22. septembra. Ta dan je bil za kar šest stopinj Celzija toplejši od mesečnega povprečja, ko so se dnevne temeprature gibale okoli 33 stopinj Celzija.

V Avstraliji presenečajo izjemno visoke temperature.
V Avstraliji presenečajo izjemno visoke temperature. FOTO: iStock

Povprečna najvišja temperatura je bila 33,47 stopinje Celzija in je presegla doslej rekordnih 33,39 stopinj v letu 1998, so sporočili iz avstralskega meteorološkega urada. Tam evidenco vodijo že od leta 1911. Pomlad, ki v Avstraliji traja od avgusta do oktobra, je od leta 1910 toplejša za približno eno stopinjo Celzija. 

V drugi polovici septembra - od 22. do 29. - so v večini vzhodne Avstralije zabeležili izjemno visoke temperature, na območju več kot 20 odstotkov Avstralije pa so v tem obdobju zabeležili doslej najtoplejši septembrski dan. 

Tudi letošnja avstralska zima podira rekorde, saj je bila za skoraj dve stopinji toplejša od povprečja.  Padlo pa je tudi več kot 260 različnih rekordov, vezanih na vročino in majhno količino padavin. 

Izsledki raziskave Avstralske nacionalne univerze kažejo, da v prihodnjih nekaj desetletjih v Avstraliji lahko pričakujejo izjemno vročino. V nekaterih avstralskih mestih bo do leta 2040 ali 2050 temperatura segala tudi do 50 stopinj Celzija.

Avstralski meteorološki urad je ob tem poudaril, da so njihove študije pokazale, da so podnebne spremembe prispevale "k resnosti in pogostosti nedavnih vročini, vključno s toplo pomladjo."
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
05. 10. 2017 16.46
-1
Čudno da niste omenili 'globalnega segrevanja', no, tega ni, okolje se ogreva, spreminja umetno, kot bi ga pripravljali primernega za določeno vrsto bitij, ki bodo šele prišla v ta svet, posredno ga sicer že nadzirajo, na vseh nivojih človekovega udejstvovanja, globalno. Ravno CERN pa je tisti, ki bi omočil portal za povezavo obeh svetov. Zgodba kot iz kakšnega filma, no, tudi taki obstajajo.
frako
05. 10. 2017 17.48
+2
Jah sej če bi vesolci oz neka sila nas silila v to da spremenimo klimo našega planeta bi še štekal a kaj k je odgovor klimo našega planeta bomo spremenil zato da bo par tisoč ljudi še naprej kasiralo nepredstavljivo mastne dobičke.
frako
05. 10. 2017 14.53
+2
evo še tistih 10% koralnega grebena ki je ostalo bo letos šlo.