Tujina

Ob zmagi Van der Bellna je bilo v Evropi slišati 'vzdih olajšanja'

Dunaj, 23. 05. 2016 16.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
S.S./STA/J.S./M.M.
Komentarji
111

Na avstrijskih predsedniških volitvah je zmagal Alexander Van der Bellen iz vrst Zelenih. Prejel je 50,3 odstotka podpore, njegov tekmec Norbert Hofer pa 49,7 odstotka glasov. Razlika med obema tekmeca po preštetju glasov po pošti je bila 31.026 glasov.

Bivši predsednik avstrijskih Zelenih Alexander Van der Bellen je novi avstrijski predsednik. V nedeljskem drugem krogu predsedniških volitev je prejel 50,3 odstotka podpore, je sporočil avstrijski notranji minister Wolfgang Sobotka.

Njegov tekmec, kandidat svobodnjakov Norbert Hofer, je prejel 49,7 odstotka glasov.

Van der Bellnu so končno zmago prinesli glasovi po pošti, saj je imel Hofer še v nedeljo, ob koncu volilnega dneva, 51,9 odstotka podpore. Kot je še razkril Sobotka, je razlika med obema tekmeca po preštetju glasov po pošti 31.026 glasov.

Volilna udeležba je bila 72,7 odstotka, je še sporočil Sobotka.

V prvem krogu je Van der Bellen z 21,34 odstotka glasov podpore pristal na drugem mestu. Hofer je nepričakovano dobil kar dobrih 35 odstotkov glasov podpore.

Hofer priznal poraz

Desničarski kandidat Norbert Hofer je poraz priznal. Na Facebooku se je zahvalil za podporo in dejal, da je žalosten, da pa se bo še naprej trudil prispevati za svetlo prihodnost Avstrije. Dodal je, da prispevek v predvolilnem boju ni bil "izgubljen, pač pa je šlo za investicijo v prihodnost".

"Zelo rad bi kot predsednik države za vas varoval našo čudovito deželo. Ostal vam bom zvest in prispeval bom k pozitivni prihodnosti Avstrije," je še zapisal Hofer.

Van der Bellen: Zahvaljujem se za zaupanje

Van der Bellen se je v svojem prvem odzivu na zmago na predsedniških volitvah zahvalil volivcem. "Zahvaljujem se za to zaupanje," je dejal pred številnimi domačimi in tujimi novinarji v dunajski palači Schönburg. Avstrijcem se je na splošno zahvalil tudi, da so "odšli na volitve".

Svojemu tekmecu, kandidatu svobodnjakov Hoferju, ki je že priznal poraz, je izrekel "osebno spoštovanje in priznanje" ter mu "pri vseh vsebinskih razlikah" čestital k "zelo angažiranemu predvolilnemu boju".

Bodoči avstrijski predsednik je tudi napovedal, da bo zamrznil svoje članstvo pri avstrijskih Zelenih.

Alexander Van der Bellen
Alexander Van der Bellen FOTO: AP

Prvi avstrijski predsednik iz vrst Zelenih

Van der Bellen, dolgoletni predsednik avstrijskih Zelenih, ki velja za zagovornika združene Evrope, bo tako postal prvi avstrijski predsednik iz vrst Zelenih.

V bitko za predsedniški položaj se je formalno podal kot neodvisen, nestrankarski kandidat, ki so ga politično podprli avstrijski Zeleni.

Kdo je Van der Bellen?

Van der Bellen je sicer doktoriral iz ekonomskih znanosti. Med letoma 1976 in 1999 je bil izredni profesor na univerzah v Innsbrucku oziroma Dunaju. Ko je leta 1999 postal vodja poslanske skupine avstrijskih Zelenih, pa je zamrznil svojo profesuro in tako je ostalo do leta 2009, ko se je upokojil.

Na čelu avstrijskih Zelenih je bil med letoma 1997 in 2008. Ponaša se z rekordom, da je bil predsednik avstrijskih Zelenih z najdaljšim mandatom v zgodovini stranke. Potem ko je stranka na parlamentarnih volitvah leta 2008 dosegla nižji rezultat (10,11 odstotka) kot na volitvah 2006, ko je dosegla do takrat rekordno podporo 11,05 odstotka, je odstopil s čela stranke.

Kaj pomeni Van der Bellnova zmaga?

Zunanji minister Karl Erjavec je izrazil zadovoljstvo z izidom predsedniških volitev v Avstriji. Te volitve so močno zaznamovale migracije, je ocenil Erjavec, ki v tem vidi izziv za EU. Gre za nezaupnico klasičnim strankam, zlasti strankam, ki so tvorile avstrijsko vladno koalicijo, je zmago Van der Bellna komentiral minister Erjavec. Meni, da je volilni izid zlasti posledica novih dogajanj v Evropi, povezanih z migracijami in terorizmom. Predsedniške volitve je močno zaznamovala problematika migracij, in odstop kanclerja Wernerja Faymanna to potrjuje. Sicer pa je Erjavec prepričan, da lahko tak razvoj dogodkov pričakujemo tudi v prihodnje, če EU ne bo pravočasno kos vse tem izzivom. V tem primeru je večja možnost za bolj radikalno politiko, je še opozoril Erjavec.

Bivši slovenski veleposlanik v Avstriji Aleksander Geržina je ocenil, da je zmaga Van der Bellna v drugem krogu predsedniških volitev dejansko Pirova zmaga. Hkrati je izrazil upanje, da bo Van der Bellnova zmaga omogočila tudi nov začetek v smeri sprememb ustavne ureditve v Avstriji.

Kot je še ocenil, so aktivnosti uradne avstrijske politike po prvem krogu, predvsem zamenjava zveznega kanclerja Wernerja Faymanna z uspešnim Christianom Kernom, med drugim pripomogle, da se je v drugem krogu predsedniških volitev rezultat obrnil v korist Van der Bellna.

Je pa ta rezultat, ki ga je dosegel Hofer, vendarle zelo velik uspeh. Prvič v zgodovini je tako velik odstotek volivcev ob izjemno visoki udeležbi glasoval za politika svobodnjaške stranke. "To je zame glavno sporočilo teh volitev," je še dejal Geržina. Glasovi podpore za Van der Bellna v drugem krogu so bili po oceni Geržine izključno glasovi proti Hoferju.

Poudaril je, da se je potrebno zavedati, da je za Van der Bellnom stala cela paleta najrazličnejših vplivnih posameznikov, obe najmočnejši stranki, socialdemokrati in ljudska stranka in Zeleni, za Hoferjem pa je stala samo svobodnjaška stranka in ta je dosegla skoraj 50 odstotkov, "kar je zelo velik uspeh. Gre za velik premik na avstrijski politični sceni".

"Hofer bi bil absolutni zmagovalec na parlamentarnih volitvah danes," je še ocenil Geržina.

Kot je še menil, v sami svobodnjaški stranki niso najbolj želeli tega mesta zveznega predsednika, ker bi, glede na tradicijo volilnega telesa, ki vedno skuša dati na parlamentarnih volitvah prednost eni stranki, na predsedniških volitvah pa drugi, zmaga Hoferja na predsedniških volitvah svobodnjakom potencialno lahko odnesla kanclerski položaj.

Zmaga Van der Bellna tako po oceni bivšega slovenskega veleposlanika v Avstriji pomeni večje možnosti za zmago vodje svobodnjakov Heinz-Christiana Stracheja na prihodnjih parlamentarnih volitvah. Strache ima sedaj, ko bo predsednik države postal Van der Bellen, večje možnosti, da postane avstrijski kancler, kot če bi bil avstrijski predsednik Hofer, je menil.

Na vprašanje, kakšen bo Van der Bellen kot predsednik države, je Geržina odgovoril, da bo poskušal pomiriti duhove, težko pa bo nadomestil dosedanjega avstrijskega predsednika Heinza Ficherja, ki "je bil predsednik s težo in že pred tem precej poznana osebnost, tudi mednarodno".

"Večjih sprememb ne bo, saj zvezni predsedniki v Avstriji nimajo ustavnih pristojnosti, da bi lahko bistveno posegali, bodisi na področju notranje ali zunanje politike," je še dejal Geržina. Ocenil pa je, da je slovenska manjšina v Avstriji z Van der Bellnom pridobila enega zaveznika več pri reševanju svojih odprtih vprašanj.

V Evropi olajšanje

V Evropi so se z olajšanjem odzvali na zmago Van der Bellna. Čestitke za zmago je prejel tudi od avstrijske vlade.

Italijanski zunanji minister Paolo Gentiloni je ocenil, da je bilo v Evropi slišati "vzdih olajšanja". Francoski premier Manuel Valls je izrazil veselje, da so "Avstrijci zavrnili populizem in ekstremizem". Tako Gentioloni kot Valls sta opozorila, da je rezultat, ki ga je dosegel kandidat svobodnjakov Hofer, ki je prejel 49,7 odstotka, poduk Evropi in tradicionalnim strankam.

Francoska skrajno desna Nacionalna fronta pa je na drugi strani pozdravila "zelo dober rezultat" poraženca Hoferja. Nemška skrajno desna Alternativa za Nemčija čestitala tako Van der Bellnu kot Hoferju.

Češki premier Bohuslav Sobotka je rezultate avstrijskih predsedniških volitev označil kot "dobre in pomembne za Evropo". Van der Bellnu sta za zmago čestitala tudi nemški predsednik Joachim Gauck in litovska predsednica Dalia Grybauskaite. Gauck je novega avstrijskega predsednika opisal kot "zapriseženega Evropejca" in ga povabil na obisk v Belin.

Čestitkam ob zmagi so se pridružili tudi konservativci in socialdemokrati po Evropi.

"Avstrijke in Avstrijci so se odločili za konstruktivno sodelovanje z Evropo. Tega se veselim," je na Twitterju objavil predsednik Evropske ljudske stranke, največje politične skupine v Evropskem parlamentu Manfred Weber.

Vodja evropskih socialdemokratov Gianni Pittella je prav tako dejal, da je zmaga Van der Bellna prinesla olajšanje, hkrati pa je poudaril, da ne gre zanemariti dejstva, da je eden od dveh Avstrijcev glasoval za Hoferja.

Visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini danes ni želela komentirati rezultata avstrijskih predsedniških volitev.

Na Dunaju sta tako socialdemokratski kancler Christian Kern kot namestnik kanclerja Reinhold Mitterlehner iz ljudske stranke Van der Bellnu čestitala za zmago. Kern je naslovil tudi volivcev Hoferja in v kratkem odzivu dejal, da je vlada razumela protest.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (111)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

samuray1
24. 05. 2016 16.50
+2
Avstrijska desnica ni nobena nevarnost za evropo. Je pa zelo nevaren prikriti neofašistični kolonialni hegemonizem ki ga izvaja zahodnjaška klika pod vodstvom amerike in anglije
ONniON
24. 05. 2016 15.52
+0
dejstvo da so svobodnjaki zelo močni v avstriji pa ne morete zanikati ! zmaga na naslednjih kanclerskih volitvah jim je zagotovljena
hambala
25. 05. 2016 09.58
-1
vazn da bo kancler, avstrijski predsednik gre lahk z nasmu smeti pobirat
nikhrast
24. 05. 2016 15.48
-2
Pa saj je to samo protokolarna funkcija v parlamentarnih sistemih, Avstrija nima predsedniški sistem. V skandinavskih, pa anglo-saških državah, sploh ne glasujejo monarha, predsednika ali guvernerja. Angleška kraljica, na orimer, ne sme pipniti javno o politiki, še na volitve ne sme iti. Pa da ima zmaga enega vpliv na drugega, je tudi neverjetno. No, bomo videli kako bo Van der Bellen prerezal trak ko bo odprl kakšen supermarket.
dostojevski II
24. 05. 2016 13.16
-1
Slovenska manjšina na avstrijskem Koroškem si je po nedeljski zmagi za predsednika Avstrije, nekdanjega vodjo zelenih, Alexandra Van der Bellna, pošteno oddahnila....... Edino janšiti so besni, ker ni zmagal Hofer. Boli k.. janšite za Slovence v Avstriji.
puspan
24. 05. 2016 16.00
-5
Tisto zadnje bo držalo, saj ste za Slovence v Avstriji vedno skrbeli samo levaki. Nastavljanje eksploziva po muzejih je bila vaša specialiteta, čeprav ste bili pri tem delu zudi precej nerodni. Kot mi je znano so instalaterji po končanem delu med drugim ostali brez ene noge, zdravljenje pa je potekalo po avstrijskih arestih, dokler jih potem niso zaradi usmiljenja izpustili domov.
Biofanatik
24. 05. 2016 12.09
+1
Glavobol zagarantiran, povsod po €U.
enakostzavse
24. 05. 2016 08.38
-4
Eni venomer govorijo o "multi-kulti" Evropi. Ste prekratki za razmišljanje ? Po 2 . vojni je bilo pri nas enako. Multi muslimani, pravoslavci, z različnimi običaji in načinom življenja, so se začeli selit v Slovenijo. In ravno taki in njih potomci, sedaj kritizirajo multi-kulti EU.
samuray1
24. 05. 2016 16.44
+1
daj če že komentiraš potem svaj malo razmisli o pomenu multi kulture. Verska pripadnost je le delček multi kulturalnosti,toda če že omenjaš muslimane potem moreš vedeti da so oni v glavnem pripadniki islamske veroizpovedi.poleg tega veroizpoved ni nikakor vezana na nacionalno poreklo,tako da recimo tebi kot pripadniku katoličanstva to ne daje nobene prednosti v pozitivnem smislu.
hambala
25. 05. 2016 09.59
pa vsi vidmo kuk so se asimiliral po 70 letih.
enakostzavse
24. 05. 2016 08.22
+0
In prav je tako. Desničarji ne sodijo v nek aparat, kjer bi imeli glavno besedo. Skozi zgodovino smo se učili, da tam ko so bili na vladi, nikoli ni bilo kaj pametnega. Njihova moč ni v uspostavljanju dobrobita za narod, ker nimajo pojma in tudi ne namena. Njim je edino važno vladanje, za vsako ceno. V Evropi so sedaj postali močni desničarji, ne zaradi dobrih predlogov, ampak kritiziranja vlad, ob begunski krizi. Kaj pa so naredili pozitivnega ? Prav nič. Poglejmo samo pri nas te zblojence iz sdsa. Same interpelacije, nujne seje , ker imajo pač to orodje da jih zahtevajo, vsebina ni važna, podpihovanje neumnega naroda, v primerih kot so CSD Velenje, begunska kriza (enkrat zahtevajo postavitev žice, ko je postavljena pa pumpajo ljudi, da zahtevajo odstranitev, v isti sapi hvalijo orbana, kako je rešil problem z begunci). V glavnem, zblojenci ne spadajo na vodilna mesta.
Ate_ist
23. 05. 2016 22.46
+8
upam, da prepove gensko spremenjeno hrano (če je res zelen)
Biofanatik
24. 05. 2016 12.09
+1
Zelen je v politiki, ga bojo lulat pelal na vseh področjih.
Strelja?ko
23. 05. 2016 21.51
+15
saj se bo vseeno podrla ta parlamentarija levo desno... haha... glasove je dobu od migrantov in ne avstrijcev. poclo bo vseen. ne se delat utvar .evropa gre zaradi merklice i pijančka Junckerja v maloro.... nabira se ko tempirana bomba.
ONniON
23. 05. 2016 21.16
+3
danska ima pa na oblasti desno protipriseljensko vlado, in prav so se odločili, danska je tudizelo uspešna in socialna država
enakostzavse
24. 05. 2016 08.35
-1
Še imaš kako drugo nalogo ? To z Dansko si že iztrošil do konca. Vprašaj šefa po novem besedilu.
rumenjak
23. 05. 2016 20.44
+6
itak je vse bv...Rothschild...
enakostzavse
24. 05. 2016 08.40
-1
rumenček, priporočam da greš na operacijo in da ti odstranijo te Rothschilde. Si že obremenjen z njimi.
omerta 1
23. 05. 2016 20.24
+9
najbolsi so pa komentarji tipa "avstrijci so pokazali bla bla bla", "avstrijci so odvrnili bla bla bla..." razlike je bilo 0,5%, ravno toliko kot so nekaj zavrnili so bili tudi za :)
enakostzavse
24. 05. 2016 08.41
+0
Biofanatik
24. 05. 2016 12.10
+0
Jožajoža
23. 05. 2016 20.24
+0
no, se že stabilizira evropa. samo merklovo še treba vreč iz prestola, pa bo evropa spet stara evropa.,postala bo tako prijazna do ljudi,kot je bila jugoslavija.
bibi90
23. 05. 2016 21.50
+5
Haha... vic stoletja. Tako je bila prijazna in dobra, da je na koncu "brat brata" moril.
orcus
23. 05. 2016 20.15
+2
V Avstriji je lavica bolj desna od nase desnice in Hofer je zelo radikalen kar bi bilo slabo tako za njih kot za nas. Te volitve so tudi pokazatelj trendov za parlamentarne volitve
kmadra
23. 05. 2016 20.14
+14
Klasična prevara !
Fifi 24
23. 05. 2016 20.09
+11
AJA ? Oddahnila ? ZAKAJ zaradi novega fikusa ? Predsednik v Avstriji ima namreč podobna pooblastila kot naša barbika torej protokolarna NIČ VEČ
štrekeljc
23. 05. 2016 20.03
-3
Dolga je roka malega prdca iz Murgel, lovke udbomafije segajo povsod! Sicer pa klobuk dol avstrijski desnici, častno znajo prenesti poraz. Pri nas bi sedajle že svečke gorele vsepovsod in čez noč odvijali vijaki na prednjih kolesih avtov.
enakostzavse
24. 05. 2016 08.31
+0
So malo bolj kulturni kot naša desnica. janša bi, kot je za njega značilno, po porazu interpeliral vse vrabce in siničke na strehah. Kaj pa se tiče "prdca iz Murgel", pa ste popušili ob poskusu da ga osramotite. Bumerang efekt vas je zadel točno v tintaro in ste se začeli razkrajat. In to samo zaradi enega prdca, hahahahahahah
bob bob 1
23. 05. 2016 19.41
+4
Hvala bogu, da ni zmagal novi haider!!!
I_LOVE_FOOTBALL
23. 05. 2016 19.26
+4
No, hvalabogu! Bravo Avstrijci! Skrajna desnica nikdar ni bila dobra izbira in večina (sicer mala, a vseeno) se vas je odločila RAZUMNO!
ONniON
23. 05. 2016 19.23
+5
danska ima desno protimigracijsko vlado tako so se odločili tamkajšni volivci
Ana Sols
23. 05. 2016 19.59
+0
daj nehaj že bluzit, ta vlada je mela še kaj kot samo protimigrantsko politiko. Najhuje je, da se verjetno iz Slovenije za več kot teden dni niti premaknil nisi. Lahko kar roko v ogenj dam.