Tujina

V Avstriji volilni preobrat: v drugem krogu desničar Hofer in nekdanji vodja Zelenih Van der Bellen

Dunaj, 25. 04. 2016 07.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

V drugem krogu predsedniških volitev v Avstriji se bosta pomerila 45-letni letalski inženir Norbert Hofer ter 72-letni nekdanji univerzitetni profesor Van der Bellen. Hofer, ki je kandidat desničarskih svobodnjakov, je večino podpore dobil na račun begunske krize, po mnenju analitikov pa ima največ možnosti za zmago v drugem krogu.

Svobodnjak Norbert Hofer je v nedeljo po za zdaj še neuradnih končnih izidih volitev dobil 36,4 odstotka glasov, medtem ko so mu ankete napovedovale okoli 24-odstotno podporo. Za njim se je uvrstil nekdanji vodja Zelenih Van der Bellen z 20,4 odstotka glasov. To pomeni, da se bosta Hofer in Van der Bellen pomerila v drugem krogu 22. maja.

Neodvisna kandidatka Irmgard Griss je dobila 18,5 odstotka glasov. Kandidata obeh vladnih strank sta doživela hud poraz. Socialdemokrat Rudolf Hundstorfer in kandidat ljudske stranke (ÖVP) Andreas Khol sta dobila po 11,18 odstotka glasov.

Alexander Van der Bellen in Norbert Hofer se bosta pomerila v drugem krogu.
Alexander Van der Bellen in Norbert Hofer se bosta pomerila v drugem krogu. FOTO: AP
Hofer je v nedeljo FPÖ prinesel največji uspeh na kakih zveznih volitvah - prvo zmago. Na parlamentarnih volitvah leta 2013 je bila ta stranka tretja. Strokovnjaki za javno mnenje pa ne izključujejo možnosti zmage FPÖ na prihodnjih parlamentarnih volitvah, ki so predvidene leta 2018.

Uradni končni izidi bodo znani šele pozno drevi, ko bodo prešteli še glasove, prejete po pošti, vendar se izid ne more več spremeniti. Šesti kandidat, 83-letni gradbeni mogotec in ljubljenec tabloidov Richard Lugner je dobil le 2,4 odstotka glasov.

Volilna udeležba je bila višja kot na zadnjih predsedniških volitvah leta 2010, na volišča je prišlo nekaj manj kot 60 odstotkov volivcev, pred šestimi leti pa 53,6 odstotka.

S FPÖ prihaja novo politično obdobje

Hofer je v odzivu izrazil hvaležnost volivcem za zaupanje in pripomnil, da ni pričakoval tako visoke podpore. V FPÖ so z navdušenjem sprejeli rezultate. Šef stranke Heinz-Christian Strache je dejal, da so danes pisali zgodovino in da prihaja novo politično obdobje. Ob tem je izrazil prepričanje, da bo Hofer slavil tudi v drugem krogu.

Tudi več avstrijskih političnih analitikov je menilo, da ima 45-letni letalski inženir Hofer v drugem krogu več možnosti za zmago kot 72-letni nekdanji univerzitetni profesor Van der Bellen.

Gre sicer za največji uspeh FPÖ na katerih od zveznih volitev, saj doslej stranka na njih nikoli ni osvojila več kot 30 odstotkov glasov.

Prvič po letu 1945 sta na predsedniških volitvah istočasno poraz doživeli tako ÖVP kot SPÖ, saj je od druge svetovne vojne predsednik vedno prihajal iz ene od teh dveh strank.
Prvič po letu 1945 sta na predsedniških volitvah istočasno poraz doživeli tako ÖVP kot SPÖ, saj je od druge svetovne vojne predsednik vedno prihajal iz ene od teh dveh strank. FOTO: AP

Poraz vladnih strank na račun begunske krize

Po oceni opazovalcev je k tako visokemu rezultatu svobodnjakov prispevala begunska kriza. Socialdemokratski kancler Werner Faymann je lani podprl in sledil beguncem naklonjeni politiki nemške kanclerke Angele Merkel, posledično pa je v Avstriji za azil zaprosilo 90.000 ljudi. S tem se Avstrija glede na število prebivalcev uvršča med države, ki so sprejele največ prišlekov.
Državljani politike odprtih rok očitno niso sprejeli z naklonjenostjo - to se je odrazilo v podpori proti migrantom in proti EU uperjeni FPÖ, ki ji ankete že dalj časa napovedujejo, da bi na parlamentarnih volitvah - te so predvidene leta 2018 - prejela okoli 30 odstotkov glasov, več od SPÖ in ÖVP.

Kandidatu svobodnjakov sta že čestitala vodja francoske skrajno desne Nacionalne fronte Marine Le Pen in nizozemski desničar Geert Wilders.

V prizadevanjih, da vendarle prekosi svobodnjake, je zato vlada na Dunaju v zadnjih mesecih sprejela niz ukrepov, ki naj bi ugajali javnosti - od zaostrovanja azilne zakonodaje do krepitve nadzora in postavljanja ograj na mejah. A državljanov tudi ti vladni ukrepi očitno niso prepričali.

Hofer je pred volitvami napovedal, da bo kot predsednik uporabil predsedniška pooblastila in odstavil vlado, če bo ta, tako kot lani, dovolila, da tisoči beguncev prečkajo Avstrijo na poti v Nemčijo.
Van der Bellen pa je po drugi strani dejal, da kot predsednik ne bi podelil kanclerskega mandata vodji svobodnjakov Stracheju. Predsednik ima v Avstrijisicer predvsem protokolarno vlogo, med njegove naloge pa spada podelitev mandata kanclerju, poleg tega je vrhovni poveljnik vojske.

V SPÖ in ÖVP so izrazili razočaranje nad rezultati. Glavni tajnik socialdemokratov Gerhard Schmid je v prvem odzivu dejal, da gre za "zelo boleč poraz" in da bo stranka kot celota prevzela odgovornost zanj.

Vodja poslanske skupine ÖVP v zveznem parlamentu Reinhold Lopatka je prav tako izrazil razočaranje nad izidom in poudaril, da Khol v tej kampanji ni nikoli dobil poštene priložnosti. Generalni sekretar stranke Peter McDonald pa je poudaril, da je treba izide spoštovati, saj so se volivci odločili.

Van der Bellen slavil v večjih mestih

Van der Bellen je sicer Hoferja premagal na Dunaju, v Gradcu in drugih večjih mestih, medtem ko je svobodnjak slavil na podeželju in v manjših krajih. Največjo podporo, kar 42 odstotkov glasov, je Hofer dobil na Gradiščanskem, medtem ko ga je na Dunaju volilo manj kot 30 odstotkov volivcev. Prek 40 odstotkov glasov je svobodnjak dobil tudi na Koroškem in Štajerskem.

Predsedniške volitve udarec vladi

Socialdemokrati in ljudska stranka sicer zadnja leta na različnih volitvah nizajo poraze, na drugi strani pa podpora vztrajno raste svobodnjakom.

Nedeljski prvi krog predsedniških volitev po ocenah medijev predstavlja udarec vladi. Socialdemokratski kancler Faymann in konservativni podkancler Reinhold Mitterlehner sta se v nedeljo že soočila s prvimi pozivi k odhodu s čela svojih strank, saj jima kritiki pripisujejo odgovornost za poraz kandidatov SPÖ oz. ÖVP. A v nedeljo sta oba sporočila, da kljub razočaranju ne razmišljata o kakih spremembah.

Faymann je ocenil, da je še vedno trdno na čelu socialdemokratov. Dejal je, da čuti zelo široko in močno podporo. "Ocenjujem, da, ko gre za ljudi, stojimo dobro." Je pa izid volitev po besedah Faymanna "jasno svarilo vladi, da moramo tesneje sodelovati". "Posledica bo trdo delo," je še poudaril.

Tudi Mitterlehner ne vidi razlogov za razprave o menjavi ljudi, se pa mora vladna koalicija po njegovem mnenju vsebinsko zagnati na novo. Sedaj naj bi bila za to zadnja možnost.

Po mnenju Geržine glede na vse ostale glasove, ki so zelo razpršeni, obstaja kar zelo velika verjetnost, da bo kandidat svobodnjakov tudi na koncu zmagal.

aymann je v nedeljo tudi že sporočil, da bo v drugem krogu volitev volil Van der Bellna, ne namerava pa podajati kakega volilnega napotka. "Volivke in volivci naj se odločijo sami," je dejal.

Geržina: Druga republika se je dokončno poslovila

Rezultate volitev je komentiral tudi nekdanji slovenski veleposlanik v Avstriji Aleksander Geržina. Dejal je, da je presenetljiva predvsem izredno visoka podpora Hoferju, ki je očitno znal najbolje formulirati odgovor na v avstrijski javnosti trenutno najbolj navzoče vprašanje varnosti - kar je posledica terorističnih napadov v Evropi in navala migrantov. Rezultat volitev je gotovo znak za to, da se v Avstriji obetajo zelo velike spremembe. "Avstrije take, kot smo jo poznali, pravzaprav ne bo več. Druga republika se je z včerajšnjim dnem po mojem mnenju dokončno poslovila. Ne sicer nujno v strogo ustavnopravnem smislu, ampak te delitve političnega prostora na t. i. črne in rdeče, ki smo ji bili priča vse od nastanka druge republike oz. leta 1945, s tem je konec," je poudaril nekdanji slovenski veleposlanik.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (35)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ONniON
26. 04. 2016 11.29
v avstriji so od letos naprej najbogatejši milijoanrji in več obdavčeni z 55 % stopnjo, medtem ko so delavcem znižali davke, to je pravičnost
HorstWiesel
26. 04. 2016 11.40
+1
Če bi bilo to pri nas, bi ena politična opcija spet cvilila, da to ni tržno, da ni stimulativno za kapitalisti, da so to spet ostanki socializma,....
jokal
26. 04. 2016 10.31
+1
tisti, ki ploskajo sploh ne vedo čemu ploskajo. lepo je biti hlapec. hofer in njegova stranka sta za zaprtje avstrijskega delovnega trga (tudi za slovence !!!). za ukinjanje socialnih pravic tujcem. štajerski fpo so že zdavnaj trn v peti slovenski in madžarski delovni migranti, ki kao kradejo domačim delovna mesta in so odgovorni so povečanje brezposelnosti. v obmejnih občinah na štajeskem je ta skrajno desničarska protitujčevska stranka dosegla tudi okoli 50 % glasov. hlapci pa še vedno, kao, da nas čakajo in da nas imajo tako zelo radi, ker smo njihovi. haha, wir nix brauchen jugo hier. (jugose tukaj ne rabimo, naj dajo prvo našem ljudem delo). jugosi in vsi njim podobni samo izkoriščajo socialni sistem in še marskikaj takega se čuje iz tega kroga. hlapci pa ploskajte naprej...sej drugo neznate.
Transformerji
25. 04. 2016 13.51
+12
Levi ali desni - pa sredinski, ki prevesijo skoraj izenačeno tehtnico. Če bi bile pri nas volitve, bi večina volila desne, zaradi istega problema, kot ga imajo Avstrijci!
Transformerji
25. 04. 2016 14.14
-5
Vrag je samo v tem, da so se kvote že razdelile - torej je vseeno, ali vlada leva ali pa desna RITNICA!
kraljicavesolja
25. 04. 2016 13.01
-17
Kr ploskate jim, kva vam ni jasno. Res ste eni konjušari, prosim, prosim, al lahk pucamo izmet za vami pa še mal ga pojemo.
Saj ni res
25. 04. 2016 13.47
+11
HorstWiesel
25. 04. 2016 12.27
-9
Sam, tile avstrijski neonaciji ne marajo kaj preveč južnih wannabe avstrijcev, se pravi Slovencev, ki bi radi bili Avsttrijci.
Saj ni res
25. 04. 2016 14.10
+7
zalosten je odnos, razlikuje nas pa v bistvu le jezik.
HorstWiesel
25. 04. 2016 14.15
-7
Pa še en kup stvari. Nam Slovencem so Avstriji ravno toliko tuji kot npr. Finci al pa Nizozemci.
Saj ni res
25. 04. 2016 14.33
+10
Avstrijci pa mi smo bili v antiki eno ljudstvo, potem so pa nas germani in slovani razdelili. V yugi so pa vsiljevali lazno bratstvo in to nas je oddaljilo od avstrijcev.
HorstWiesel
25. 04. 2016 14.39
-9
Dvomim, ker se čisto nič ne čutim povezanega z Avstrijci. Oni so pač neki južni Germani, mi smo pa jugozahodni Slovani. Tudi Karavanke so z razlogom tam kjer so.
HorstWiesel
25. 04. 2016 14.40
-5
Pišuka, da me zmerjaš s tem, da smo bili z avstrijci eno ljudstvo? Bljak
Saj ni res
25. 04. 2016 14.48
+7
nisem te hotel jeziti, saj si nisem tega izmislil.
HorstWiesel
25. 04. 2016 15.05
-6
Sej me ne jeziš, da pa Slovence zmerjaš z nekimi povezavami z avstrijci pa res ni lepo.
anaheim812
26. 04. 2016 10.10
+2
dejansko smo Slovenci genetsko še najbolj podobni Avstrijcem in Slovakom... čeprav vas ene dol na Balkan vleče, dejstva govorijo nasprotno.. govorim seveda o pravih Slovencih
HorstWiesel
26. 04. 2016 10.46
-1
Slovakom mogoče res, Avstrijcem pa nikakor ne. V nas (govorim seveda o pravih slovanskih Slovencih) ni tiste avstrijske zagovedanosti,...... no ja, razen pri nemčurjih
anaheim812
26. 04. 2016 10.50
+2
če si karakterno nismo podobni, to še ne pomeni, da si nismo tudi genetsko. Meje so nas ločevale vrsto let, zato takšne razlike... genetsko pa še vedno spadamo v isto skupino kot Avstrijci, pa če se na glavo postaviš.
HorstWiesel
26. 04. 2016 11.44
-1
Mogoče avstrijci tudi delno ozvirajo iz tega genetskega bazena, vendar naše genetske korenine izhajajo iz slovanskega področja, natančneje iz področja Poljske, Slovaške, Belorusije,... Preberi si na googlu: "slovenija v dnk bazenu sveta"
Skunk Works
25. 04. 2016 10.07
+12
kje so pa danes komentatorji, prašek, srebrni? ni članek zanimiv...
Saj ni res
25. 04. 2016 14.10
+6
lahko da hodi v sluzbo in ne more ob 10h komentirat?
Skunk Works
25. 04. 2016 16.53
+5
Lakiluk
25. 04. 2016 10.05
+9
Tudi v Sloveniji je po raznih odkritij lopovov z leve čas za desnico. a kaj ko na desni deluje levi vohun, ki vsakič, ko se pojavi napredek na desni, tvitne ali izjavi kakšno neumnost in ljudi postavi spet stran od desne smeri.
Uporabnik113189
25. 04. 2016 09.55
+12
Ni dvoma da se volilno telo obrača na desno, ker ne vidi ustrezne alternative za zaščito nacionalnega interesa, civilizacijskih pridobitev in naše kulture poleg ogrožanja krščanstva preko vdora muslimanskih vernikov, ki si želijo enakih pravic kot jih uveljavlja EU za svoje državljane hkrati pa se niso pripravljeni odpovedati svojim civilizacijskim normam, ki so glavni razlogi za krizo v njihovih državah. Prisilne poroke otrok, podrejanje ženske v sužnjo, umetnost je greh, svoboda tiska iluzija, šeriatsko pravo nesprejemljivo z dojemanjem pravne države evropejca itd.. Hkrati pa to ni preprosta zgodba. V ozadju desnice se skrivajo določene stvari, ki jih tudi Evropa kot takšna ne želi, pa vendar je očitno pripravljena sprejemati kompromise tudi s hudičem pri tem spopadu civilizacij. V javnost ne prihaja kaj počno v Grčiji po taboriščih za begunce in migrante ker so dostop novinarjem preprečili, pravijo pa da gre za prava koncentracijska taborišča. In ne moremo trditi, da se kaže kakšno upanje na bolje. Migracije se napovedujejo v črnih scenarijih in avstrijci so pragmatični. Njim je jasno, da se kaj lahko zgodi odpiranje meje v Makedoniji in ne zaupajo niti Italiji, zato že gradijo zidove na mejah, da bodo sposobni obvladovati naval migrantov. Če se bo izkazal strah kot neupravičen nič lažjega, meje odpreti ni noben problem. Težava Slovenije je, da naša politika ni pragmatična. Nič se ne dela na zaščiti meja, pa bi morali in sosedi to vidijo ( našo balkansko mentaliteto bo že kako) zato ustrezno ukrepajo. Sicer je zelo pohvalen projekt ki se ga je lotil Jambrek&Co s poskusom EU ustave, kjer bi lahko preprečili napad na demokracijo držav EU s strani birokracije v Bruslju in kravje kupčije ljudi ki nimajo prav nobene legitimne oblasti v imenu Evrope. Žal pa so te zgodbe časovno še zelo oddaljene in potrebno bo do takrat preživeti, skratka pragmatizem je še kako na mestu.
MeaCulpa
25. 04. 2016 08.49
+21
Bravo ! To se zgodi ko država na silo sprejema zakone in dela mimo volje drzavljanov. Jaz osebno sem bolj desen sam mi je škoda, da v SLO na desni nimam kaj volit... NSi je hec, SDS z Janezom pa ne morem volit tut če sem desen....ostane sam SNS al pa SLS ko pa noter ne pride in je na nek način stran vržen glas
LevicaProtiOtrokom
25. 04. 2016 09.19
-16
Solatko
25. 04. 2016 09.40
+8
v Slo ni nobenih desnih in levih ali srednjih...vsi so le lopovi!!!
MeaCulpa
25. 04. 2016 09.54
+3
no pa povej enga v Sloveniji desnega ali levega, ki bi ga lahko obkrožil brez pomisleka... Mislim ne tisto ko delamo vsake 4 leta, ko odločamo med manjšim in večjim zlom ampak, da bi z vnemo in veseljem nekoga podprli.
Mese?nikPajac
25. 04. 2016 08.25
+30
Ljudje so jasno povedali kaj si mislijo o migrantski krizi....
jebivoje
25. 04. 2016 08.16
+37
ni mi za desno politiko ampak levica je popolnoma izgubila stik z realnostjo in mislim da je desnica edina rešitev za evropo
Die einemaister
25. 04. 2016 09.08
-16
phaaaaaaaaaaaaaaaa, ja itak bublo, SDP, je v avstriji že 15 let na oblasti in Avstrijo popeljala med najbolj razvite države sveta, še vatikan dej zravn tvoje desnice ja, indijanc
LevicaProtiOtrokom
25. 04. 2016 09.20
+12
A da je na oblasti ? Kar tako sama ? Ups, srpkladivo, vse jasno.
Die einemaister
25. 04. 2016 15.02
-1
sama ne volili so jo avstrijci, al kdo si mislil d so se sami dali gor, to so prijemi cerkve in ta belih
I G N O R A N T
25. 04. 2016 08.15
+6
Hofer?Jaz hodim v spar
alko82
25. 04. 2016 08.14
+3
To je zdej nastalo.. Prodirati so zacel skozi stranska vrata še proti koncu 80let, z Madono - La isla bonita (zlagan paradiž). To je bla muska, da te je kr poneslo, da si zaplaval v ene čudne vode, stran od takratnega jugoslovanskega raja, ki ga dejansko nismo znal cenit. Starejsa generacija je svarila mladino.. Skratka sam larifari. Mel smo hrano, da se reče (nic umetnega), ni blo microsofta, facebooka..