Tujina

FOTO in VIDEO: Laachraoui naj bi bil drugi samomorilski napadalec na letališču, tretjega iščejo

Bruselj, 23. 03. 2016 06.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 23 min

Identificirali so samomorilska napadalca, brata El Bakraoui. Povezana sta bila z glavnim osumljencem za pariške napade Salahom Abdeslamom. Neimenovani policijski viri naj bi potrdili, da je tudi iskani Najim Laachraoui umrl v napadu na letališču. Še vedno ni jasno, kdo je tretji moški s fotografije.

Več videovsebin
  • Minuta molka v spomin žrtvam
    04:51
    Minuta molka v spomin žrtvam
  • Iz SVETA: Bruselj dan po napadu
    01:11
    Iz SVETA: Bruselj dan po napadu
  • Iz SVETA: Kako varna je Evropa?
    01:41
    Iz SVETA: Kako varna je Evropa?
  • Iz SVETA: Robotu nobena bomba ne more uiti
    02:11
    Iz SVETA: Robotu nobena bomba ne more uiti
  • Iz SVETA: Kaj bi lahko naredili za boljšo varnost?
    01:20
    Iz SVETA: Kaj bi lahko naredili za boljšo varnost?
  • Iz SVETA: Marko Džalo o izkušnji na letalu
    01:07
    Iz SVETA: Marko Džalo o izkušnji na letalu
  • Iz SVETA: Težave s kontaktiranjem svojcev
    01:26
    Iz SVETA: Težave s kontaktiranjem svojcev
  • Iz 24UR: Dogajanje v Bruslju
    02:45
    Iz 24UR: Dogajanje v Bruslju
  • Iz 24UR: Agencije: Izleti v Bruselj niso odpovedani
    01:59
    Iz 24UR: Agencije: Izleti v Bruselj niso odpovedani
  • Iz 24UR: Slovenci v Bruslju prestrašeni
    02:28
    Iz 24UR: Slovenci v Bruslju prestrašeni
  • Iz SVETA: Žalovanje za žrtvami napada
    01:04
    Iz SVETA: Žalovanje za žrtvami napada
  • Iz 24UR: Kako so pripravljeni naši bombni tehniki?
    02:25
    Iz 24UR: Kako so pripravljeni naši bombni tehniki?

Belgijska policija nadaljuje preiskavo terorističnih napadov na letališču in postaji podzemne železnice v Bruslju, ki so terjali najmanj 31 življenj, ranjenih pa je bilo najmanj 300 ljudi, med njimi so mnogi še vedno v kritičnem stanju.

Belgijska policija je že identificirala dva samomorilska napadalca, gre za brata Kalida in Brahima El Bakraoui. Belgijski zvezni tožilec Frederic Van Leeuw je pojasnil, da je Brahim izvršil napad na letališču, Kalid pa naj bi kasneje detoniral bombo na postaji podzemne železnice Maalbeek.

Najim Laachraoui
Najim Laachraoui FOTO:

Neimenovani viri: tudi iskani tretji identificirani napadalec je umrl

Na letališču sta se sicer razstrelila dva samomorilska napadalca. Drugi samomorilski napadalec, ki se je v torek razstrelil na bruseljskem letališču Zaventem, je bil očitno Najim Laachraoui. Belgijske oblasti so sicer sprva domnevale, da je pobegnil Laachraoui, a so viri v policiji danes sporočili, da je bil ubit v eksploziji, poročajo tuji mediji. 24-letnika so iskali že v povezavi z lanskimi terorističnimi napadi v Parizu, so danes povedali viri v belgijski policiji. 

Sicer sumijo, da je izdelal bombe, uporabljene v pariških napadih, saj so njegov DNK našli na samomorilskih pasovih, ki so jih uporabili napadalci v dvorani Bataclan in pred stadionom.

Belgijsko tožilstvo ga je v ponedeljek označilo za sostorilca v novembrskih pariških terorističnih napadih, ki so terjali 130 življenj.

Laachraoui, ki je bil rojen 18. maja 1991 in je februarja 2013 odpotoval v Sirijo, je pod lažnim imenom Soufiane Kayal najel stanovanje v Auvelaisu v bližini mesta Namur v osrednji Belgiji, kjer so potekale priprave na napad v Parizu 13. novembra. Isto lažno ime je uporabil 9. septembra na meji med Avstrijo in Madžarsko, ko je bil na poti skupaj z glavnim osumljencem za pariške napade Salahom Abdeslamom, ki so ga prijeli v petek.

Kot kaže, je tretji napadalec z letališča pobegnil. Bomba, ki je bila v njegovi torbi, je bila po navedbah tožilca najmočnejša.

Brata El Bakraoui povezana z Abdeslamom, bila sta na begu pred policijo

Tudi brata sta bila povezana z Abdeslamom, glavnim osumljencem za pariške teroristične napade. Khalid je namreč pod lažnim imenom najel stanovanje, v katerem je policija v petkovo raciji odkrila Abdeslamov prstni odtis.

Po petkovih racijah sta bila na begu pred policijo.

Specialni policisti so danes v šentviškem hangarju predstavili opremo, ki jo uporabljajo ob posredovanju pri sumljivih predmetih ali pošiljkah. <a href="http://www.24ur.com/novice/slovenija/foto-v-posebni-protibombni-obleki-in-s-pomocjo-robota-se-policisti-lotijo-sumljivih-predmetov.html">Več o tem ...</a>
Specialni policisti so danes v šentviškem hangarju predstavili opremo, ki jo uporabljajo ob posredovanju pri sumljivih predmetih ali pošiljkah. <a href="http://www.24ur.com/novice/slovenija/foto-v-posebni-protibombni-obleki-in-s-pomocjo-robota-se-policisti-lotijo-sumljivih-predmetov.html">Več o tem ...</a> FOTO: Damjan Žibert

Napadalec napisal oporoko

Brahim je pred napadom napisal oporoko. Dokument so našli na računalniku, ki so ga preiskovalci odkrili v smetnjaku. Brahim je zapisal, da je v naglici, da ne ve, kaj naj stori in da ga iščejo vsepovsod. Ob tem je zapisal, da če bo "to zadevo zavlačeval", bo pristal v zaporu.

"Nočem končati v celici z njim," je še zapisal, s čimer je očitno ciljal na Abdeslama.

Brata sta bila povezana z organiziranim kriminalom, doslej pa ju niso povezovali s terorizmom, ob sklicevanju na neimenovane policijske vire poroča belgijska televizija RTBF.

Do osumljencev policijo vodil taksist

Po napadih je voznik taksija policijo obvestil o treh sumljivih moških, ki jih je peljal na letališče. Policijo je odpeljal do hiše v Schaerbeeku, kjer jih je pobral. V tej hiši je policija našla bombo z žeblji, kemikalije in zastavo samooklicane Islamske države. Državni tožilec je še razkril, da je policija v preiskavah v bruseljski četrti Schaerbeek našla 15 kilogramov razstreliva, 150 litrov acetona, detonatorje, vreče, napolnjene z žeblji in drugo opremo za izdelavo bomb, podobnih tistim, ki so jih uporabili v bruseljskih napadih.

Recep Tayyip Erdogan, turški predsednik
Recep Tayyip Erdogan, turški predsednik FOTO: AP
Turčija lanskega junija prestregla enega od bruseljskih napadalcev in ga nato deportirala v Belgijo

Da so bili belgijski organi obveščeni o enem od napadalcev, je danes sporočil turški predsednik Recep Tayyip Erdogan. Turški organi so ga prestregli lanskega junija, nato pa ga deportirali nazaj v Belgijo. Kljub opozorilom so ga belgijski organi izpustili na prostost. Oblasti so potrdile, da gre za Brahima El Bakraouia.

Erdogan je dejal, da so turške oblasti 14. julija lani obvestile belgijsko veleposlaništvo v Anakri o deportaciji ter da gre za tujega borca, a da so ga Belgijci po deportaciji izpustili. Kot je pojasnil, so ga prijeli junija lani v provinci Gaziantep. Kljub posredovanim informacijam očitno Belgijci niso odkrili povezav s terorizmom, je dejal. O prijetju in deportaciji so po njegovih besedah obvestili tudi Nizozemsko.

IS svari pred še hujšimi napadi

Odgovornost za napad je prevzela skrajna skupina Islamska država. V spletni izjavi je skupina zapisala, da so bila prizorišča napada "skrbno izbrana" ter posvarila pred še hujšimi napadi na "križarske zaveznike, ki se borijo proti IS".

Čeprav je pozornost varnostnih organov na slovenskih mednarodnih letališčih visoka, ministrstvo poziva potnike k opazovanju dogajanj na letališču in obveščanju varnostnih organov o morebitni zaznavi sumljivih ali neobičajnih dogodkov.
Postreni varnostni ukrepi na letališčih, v Sloveniji ogroženost ni povečana

Po napadih v več državah po svetu, med drugim v Londonu, Frankfurtu in v ZDA, veljajo poostreni varnostni ukrepi na letališčih.

Danes se je na to temo sestal tudi Svet Republike Slovenije za varovanje civilnega letalstva. Udeleženci so podali oceno, da ogroženost slovenskih letališč ni povečana. Že od pariških dogodkov dalje varnostni organi pozorneje spremljajo gibanje na javnem in varnostnem delu letališča, zato trenutno ni potrebe po dvigu stopnje ogroženosti in dodatnih ukrepih.

Čeprav je pozornost varnostnih organov na slovenskih mednarodnih letališčih visoka pa Ministrstvo za infrastrukturo, pristojno tudi za letalstvo, poziva potnike v letalskem prometu k opazovanju dogajanj na letališču in obveščanju varnostnih organov o morebitni zaznavi sumljivih ali neobičajnih dogodkov.

Letališče v Bruslju še zaprto, mestni promet je stekel

Bruseljsko letališče Zaventem bo za potniška letala zaprto najmanj do sobote, so danes sporočili z letališča. Omejen promet tovornih in zasebnih letal pa bo predvidoma stekel še nocoj. Eksploziji sta močno poškodovali terminal za odhode na letališču. Kdaj ga bodo začeli obnavljati, po navedbah predstavnikov letališča za zdaj ni znano.

Že v torek popoldne je v Bruslju postopoma stekel mestni promet, ki je bil prekinjen od jutranjega napada na postajo podzemne železnice v evropski četrti. Danes naj bi normalno vozili tudi hitri vlaki.

Evropske institucije so svojim zaposlenim sporočile, da lahko danes delajo tudi od doma, medtem ko bo v četrtek in petek večina institucij zaradi velikonočnih praznikov že zaprtih.

Kljub napadom so danes v Belgiji odprte šole, medtem ko naj bi bili otroški vrtci zaprti.

Minuta molka v spomin žrtvam:

ZDA opozorile državljane pred potovanji v Evropo

ZDA so svoje državljane opozorile pred potovanji v Evropo zaradi potencialnih tveganj. V napadu so bili med ranjenimi tudi Američani.

"State Department opozarja ameriške državljane na potencialna tveganja pri potovanjih v in preko Evrope po več terorističnih napadih, vključno s torkovim v Bruslju," so opozorili.

"Teroristične skupine še naprej načrtujejo napade v bližnji prihodnosti po Evropi, katerih tarča so športni dogodki, turistični kraji, restavracije in transport," so zapisali v opozorilu, ki velja do 20. junija.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dogajanje smo spremljali V ŽIVO:

20.26: Skrajneži samooklicane Islamske države naj bi rekrutirali in strenirali vsaj 400 borcev za napade v Evropi, ugotavlja AP. Virov ne navajajo. 

20.01: Bruseljsko letališče Zaventem bo za potniška letala zaprto najmanj do sobote, so danes sporočili z letališča. Omejen promet tovornih in zasebnih letal pa bo predvidoma stekel še nocoj.

19.30: Prav iskani Najim Lachraaoui (skrajno levo na posnetku) naj bi bil drugi samomorilski napadalec na letališču. To naj bi belgijskemu časniku De Standaard potrdili zanesljivi viri.

Belgijska policija je objavila posnetek nadzornih kamer, na katerem naj bi bila napadalca (v temnih oblačilih) in tretji osumljenec, ki je na begu. Bombe so vozili v kovčkih, je sporočil župan Zaventema Francis Vermeiren.
Belgijska policija je objavila posnetek nadzornih kamer, na katerem naj bi bila napadalca (v temnih oblačilih) in tretji osumljenec, ki je na begu. Bombe so vozili v kovčkih, je sporočil župan Zaventema Francis Vermeiren. FOTO: ENEX

18.55: V Bruslju se bodo v četrtek na izrednem zasedanju sešli ministri držav članic EU, pristojni za pravosodje in varnost, ter predstavniki evropskih institucij, je danes na družbenem omrežju Twitter sporočilo nizozemsko predsedstvo Sveta EU.

18.43: Turške oblasti: deportirani napadlec je bil Brahim El Bakraoui.

Brahim El Bakraoui, eden od bratov, ki sta sodelovala v napadu v Bruslju
Brahim El Bakraoui, eden od bratov, ki sta sodelovala v napadu v Bruslju FOTO: AP

18.03: Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je dejal, da so enega od bruseljskih napadalcev junija prestregli v Turčiji, nato deportirali v Belgijo.

Erdogan je dejal, da so turške oblasti 14. julija lani obvestile belgijsko veleposlaništvo v Anakri, da gre za tujega borca, a da so ga Belgijci po deportaciji izpustili. Kot je dejal, so ga prijeli junija lani v provinci Gaziantep. Kljub posredovanim informacijam očitno Belgijci niso odkrili povezav s terorizmom, je dejal. O prijetju in deportaciji so po njegovih besedah obvestili tudi Nizozemsko.

17.41: Svet Republike Slovenije za varovanje civilnega letalstva je odločil, da ogroženost slovenskih letališč ni povečana. Kljub temu Ministrstvo za infrastrukturo, pristojno tudi za letalstvo, poziva potnike v letalskem prometu k opazovanju dogajanj na letališču in obveščanju varnostnih organov o morebitni zaznavi sumljivih ali neobičajnih dogodkov.

17.25: Belgijski obveščevalci so imeli konkretne informacije o nevarnosti terorističnega napada v Bruslju, konkretno o napadu na postaji podzemne železnice, poroča izraelski Haaretz. Načrt za napad naj bi skrajneži skovali v Raki, tako imenovani prestolnici samooklicane Islamske države, poročajo.

Tudi belgijska policija je že včeraj dejala, da je bilo napad mogoče pričakovati, a podrobnosti niso pojasnili.

Salah Abdeslam, ki so ga prijeli v petek
Salah Abdeslam, ki so ga prijeli v petek FOTO: AP

15.42: Pristojni organi sumijo, da je imel tudi Salah Abdeslam, ki so ga prijeli v petek, svojo vlogo v načrtovanem napadu v Bruslju, poroča CNN. Preiskovalci verjamejo, da je teroristična celica po njegovi aretaciji spremenila prvotne načrte. 

15.35: Tožilec je razkril, da je policija po napadih v preiskavah v bruseljski četrti Schaerbeek našla 15 kilogramov razstreliva. Poleg tega so našli 150 litrov acetona, detonatorje, vreče, napolnjene z žeblji in drugo opremo za izdelavo bomb, podobnih tistim, ki so jih uporabili v bruseljskih napadih.

15.28: Prva smrtna žrtev torkovih terorističnih napadov v Bruslju, ki so jo identificirali, je Perujka Adelma Marina Tapia Ruiz, ki je v Bruslju živela šest let in je bila na bruseljskem letališču Zaventem skupaj s soprogom in dvema hčerkama, od katerih je bila ena ranjena.

Iz Evropske komisije so sporočili, da so bili v torkovih napadih ranjeni trije njihovi uslužbenci. Glavna zgradba komisije se nahaja manj kot 500 metrov od postajališča Maelbeek.

15.24: Policija v Atlanti je sporočila, da so govorice o streljanju na letališču neresnične. Sumljiv paket so pregledali in odstranili, nevarnosti ni. 

14.50 Še en preplah na letališču, tokrat v Atlanti

Ker naj bi našli sumljiv paket, so evakuirali letališče Hartsfield-Jackson v Atlanti. Nekateri mediji so sicer poročali, da naj bi na letališču odjeknili tudi streli. Na Twitterju je vodstvo letališča naknadno sporočilo, da so zadevo preverili in da je dogodek končan, prav tako se potniki že vračajo v stavbo letališča.

14.10: Preplah na drugem bruseljskem letališču

Na belgijskem letališču Charleroi so razglasili preplah, saj naj bi v bližini letališča našli sumljivo vozilo. Tega trenutno preiskujejo, po prvih še neuradnih podatkih, pa naj bi v vozilu našli mobilni telefon, medtem ko eksplozivnih naprav niso našli.

13.29: Desničarski skrajneži v Madridu napadli mošejo

Desničarski skrajneži so v Madridu z zažigalnimi sredstvi napadli mošejo. K napadu na mošejo je po napadih v Bruslju pozvala skrajno desna skupina.

Policija je že uvedla preiskavo in poskuša napadalce identificirati s pomočjo posnetkov varnostnih kamer. Večje škode na poslopju mošeje ni. Islamski kulturni center v Madridu je napad na mošejo obsodil.

13.21: Belgijski tožilec Frederic Van Leeuw je na novinarski konferenci zanikal navajanja belgijskih medijev, da bi v današnjih akcijah aretirali osumljenca na begu, 24-letnega Najima Laachraouija. Iskanje nevarnega ubežnika se torej nadaljuje. Z letališča je zbežal, ker njegova bomba ni eksplodirala.

Povedal je, da je trenutno potrjenih 31 smrtnih žrtev, ranjenih pa je 261 oseb.

Belgijsko tožilstvo je potrdilo, da sta v napadih sodelovala brata Khalid in Brahim El Bakraoui. Tožilec je pojasnil, da se je 29-letni Brahim El Bakraoui razstrelil na območju za prijavo na lete na letališču Zaventem, medtem ko je Khalid izvedel napad na postajo podzemne železnice Maelbeek v evropski četrti.

Drugega samomorilskega napadalca z letališča še niso uspeli identificirati.

Brahim napisal oporoko

Brahim je sicer po besedah tožilca napisal oporoko. Dokument so našli na računalniku, ki so ga preiskovalci odkrili v smetnjaku. Brahim je zapisal, da je v naglici, da ne ve, kaj naj stori in da ga iščejo vsepovsod. Ob tem je zapisal, da če bo "to zadevo zavlačeval", bo pristal v zaporu.

13.07: V Bruslju se življenje počasi vrača v ustaljene tirnice. Trgovine in javne ustanove so odprte, javni promet znova obratuje, a vzdušje v mestu je turobno, ljudje pa vidno pretreseni. Na ulicah ni čutiti običajnega utripa.

12.39: V Turčiji aretirali trojico, ki je načrtovala napade na nemške ustanove v državi

V Turčiji so v torek aretirali tri moške - Turka, Iračana in Sirca - ki so osumljeni, da so načrtovali napade na nemška diplomatska predstavništva in šole v državi. Omenjene ustanove so minuli teden zaprli zaradi teroristične grožnje.

Trojico so aretirali v Istanbulu na podlagi podatkov turške in nemške obveščevalne službe. Aretirani naj bi bili člani celice skrajne skupine Islamska država (IS).

Nemčija je minuli četrtek zaprla svoje veleposlaništvo v Ankari, konzulat v Istanbulu ter šoli v obeh mestih. Nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier je takrat dejal, da obstajajo "zelo resni dokazi" o načrtovanju napadov na te ustanove. Turške oblasti so ukrep kritizirale kot neupravičenega.

Dva dni kasneje se je na prometni ulici v Istanbulu razstrelil domnevni član IS, turški državljan. Umrli so trije Izraelci in iranski državljan, več deset ljudi je bilo ranjenih.

Nizozemska zaprla svoj konzulat v Istanbulu

Za zaprtje svojega konzulata v Istanbulu se je danes odločila tudi Nizozemska. Kot so sporočili z nizozemskega zunanjega ministrstva, so konzulat začasno zaprli zaradi "morebitne teroristične grožnje". Vse Nizozemce je ministrstvo tudi pozvalo, naj ne hodijo blizu konzulata in naj pozorno spremljajo dogajanje.

Na turško-sirski meji aretirali deset domnevnih pripadnikov IS, eden je imel pri sebi samomorilski telovnik

Ankara je poleg tega danes še sporočila, da so na meji s Sirijo aretirali deset domnevnih pripadnikov IS. Eden od aretiranih je imel pri sebi samomorilski telovnik.

IS je prevzel odgovornost za štiri od šestih bombnih napadov v Turčiji v zadnjih osmih mesecih. Za ostala dva je odgovornost prevzela radikalna kurdska skupina, povezana s prepovedano Kurdsko delavsko stranko (PKK).

12. 37: Bruseljsko letališče Zaventem, kjer sta v torek odjeknili dve eksploziji, ostaja zaprto, saj preiskovalci še naprej preiskujejo kraj zločina. Zaprto bo tudi v četrtek, je prek Twitterja sporočil glavni izvršni direktor upravljalca letališča Arnaud Feist.

12.33: Nizozemska vlada je začasno zaprla svoje predstavništvo v Istanbulu zaradi "možne teoristične nevarnosti".

12.27: Nekatere tiskovne agencije zdaj poročajo, da moški, ki so ga aretirali, ni bil osumljenec na begu, Najim Laachraoui.

12.12: Nadzorna komisija predlaga povečanje sredstev za nadgradnjo varnostnih struktur

V luči terorističnih napadov v Bruslju so danes o varnostnih razmerah razpravljali člani komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb. Njen predsednik Branko Grims je dejal, da so sprejeli sklep, s katerim vladi predlagajo povečanje finančnih sredstev za nadgradnjo varnostnih struktur. Dodal je, da varnost postaja vse bolj primarna dobrina.

Poudaril je, da je bila enotna ugotovitev članov komisije, da se varnostno okolje spreminja, žal ne v dobro smer. "Slovenija zagotovo ni primaren cilj kakšnega terorista, vendar se je treba zavedati, da postajamo čedalje bolj ogroženi vsi. Če že ne v sami Sloveniji, pa na potovanjih v velika mesta, kot so Bruselj in ostale potencialne tarče teroristov," je dejal.

Iz vladnih gradiv v minulem obdobju je po mnenju Grimsa jasno, da je migrantski val velik faktor tveganja in v kombinaciji s starimi, že obstoječimi strukturami radikalnega islama predstavlja tisto grožnjo, ki zadeva vse. "S tem se bo potrebno soočiti in zaradi tega smo sprejeli tudi sklep, ki ga zanimivo žal ni podprla večina iz vladne koalicije," je pojasnil in dodal, da je bilo glasov dovolj, da je bil sklep kljub temu sprejet.

S sklepom komisija vladi priporoča, naj preuči vse možnosti za povečanje finančnih sredstev za nadgradnjo vseh varnostnih struktur, ki so po besedah Grimsa v državi močno podhranjene.  "Varnost je tisto, kar postaja vse bolj primarna dobrina. Še nekaj le nazaj bi se mi to zdelo znanstvena fantastika, žal pa je realen svet potrkal na vrata nekoliko razvajene Evrope," je izpostavil.

Glede potencialnih groženj v Sloveniji je dejal, da tako obveščevalne službe kot policija zagotavljajo, da so vsi znani člani nevarnih skupin nadzorovani in da se nad njimi krepi nadzor. Ob tem se moramo po besedah Grimsa zavedati, da nadzor ostaja v mejah zakona, ki je pomanjkljiv in bi ga bilo potrebno popraviti.

Pristojni pa so okrepili tudi nadzor kritične infrastrukture, ki bi lahko predstavljala kakršenkoli potencialen cilj v primeru, da bi kdo v Sloveniji prišel na slabo idejo, je še dodal.

12.08: Eden izmed bratov El Bakraoui naj bi detoniral bombo na postaji podzemne želetnice

Belgijski mediji so sprva poročali, da sta se brata Kalid in Brahim El Bakraoui razstrelila na letališču in pri tem umrla. A RTBF in televizija VRT sta kasneje poročali, da so s pomočjo posnetkov varnostne kamere na letališču identificirali enega brata. Drugi brat pa naj bi kasneje detoniral bombo na postaji podzemne železnice Maelbeek.

12.01: V Bruslju so se z minuto molka poklonili žrtvam terorističnega napada.


11.42: Bruselj je danes prazen, na ulicah sta le policija in vojska.

11.32: Belgijski časnik La Derniere Heure je ob sklicevanju na "dobro obveščene kroge" poročal, da so tretjega domnevnega napadalca, ki naj bi ga v torek posnele varnostne kamere na bruseljskem letališču, Najima Laachraouija, aretirali dopoldne v bruseljski četrti Anderlecht. Belgijsko zvezno tožilstvo teh navedb sicer ni potrdilo ne zanikalo, ob tem pa za 13. uro napovedalo novinarsko konferenco.

11.16: IS v terorističnih napadih po svetu doslej ubil že najmanj 1280 ljudi

Odkar je junija 2014 razglasila kalifat na zasedenih ozemljih Sirije in Iraka, je skrajna skupina Islamska država (IS) izvedla ali navdihnila skoraj 75 terorističnih napadov v 20 državah, v katerih je bilo ubitih najmanj 1280 ljudi, poroča ameriška televizija CNN. V te podatke sicer niso vključeni napadi v Siriji in Iraku.

V napadih IS je bilo poleg tega ranjenih še več kot 1770 ljudi. Med napadi IS je najbolj odmeval pokol v Parizu 13. novembra lani, v katerem je bilo ubitih 130 ljudi.

11.08: V Bruslju so večinoma že vzpostavili železniški promet, vendar se morajo potniki pripraviti na okrepljen nadzor, je danes sporočil upravljalec železnice SNCB-NMBS. Zaprte ostajajo le postaja Brussel-Schuman v evropski četrti, postaja na letališču in nekatere manjše bruseljske postaje. Letališče ostaja zaprto.

V primestnem prometu še naprej veljajo velike omejitve. Podzemna železnica po pojasnilih upravljalca STIB-MIVB deluje omejeno, na nekaterih linijah sploh ne. Prek postaje Maelbeek, kjer je v torek odjeknila eksplozija, promet do nadaljnjega ni možen.

Bruseljsko letališče Zaventem, kjer sta v torek odjeknili dve eksploziji, danes ostaja zaprto, saj preiskovalci še naprej preiskujejo kraj zločina. Kdaj bi lahko letalski promet spet stekel, naj bi bilo sicer znano še danes.

11.02: Aretirali pobeglega Laachraouija

Mediji poročajo, da so v bruseljski četrti Anderlecht aretirali pobeglega napadalca Najima Laachraouija. Belgijske oblasti aretacije še niso potrdile.

Najim Laachraoui
Najim Laachraoui FOTO: AP

10.51: Nemška policija v torek ustavila sumljiv avtomobil iz Bruslja

Nemška policija je v torek na avtocesti München-Salzburg ustavila avtomobil z belgijskimi registrskimi oznakami, v katerem so bili trije Kosovci. Bavarska policija je ob tem potrdila poročanje nemških medijev, da so trojico aretirali zaradi morebitnih terorističnih povezav.

Trojica je bila na poti iz Bruslja, čeprav ni dokazov o njihovi povezavi s torkovimi terorističnimi napadi v belgijski prestolnici. Kot je še pojasnila nemška policija, trojico preiskujejo zaradi "suma, da so pripravljali hudo kaznivo dejanje, ki ogroža državo".

Po poročanju bavarskega radija je policija Kosovce prijela na podlagi anonimne prijave, ki so jo dobili v ponedeljek zvečer prek kontaktnega obrazca na spletni strani, v kateri je bilo govora o načrtovanem terorističnem napadu. Navedeni so bili tudi osebni podatkih dveh Kosovcev, ki bosta na poti s srebrnim mercedesom.

Policija je kasneje avto izsledila in ga ustavila. V njem sta bila brata in njun spremljevalec. Vsi so stari med 36 in 46 let. Trojica je dejala, da so zaposleni pri nekem belgijskem gradbenem podjetju. Gradbeni načrti, ki so jih našli v avtomobilu, naj bi bili z gradbišča, na katerem naj bi delali. Za enega od bratov je bil v preteklosti že izdan zaporni nalog, saj je izginil tik pred načrtovanim izgonom na Kosovo.

10.48: Opoldne minuta molka

V Bruslju se bodo danes opoldne z minuto molka poklonili žrtvam napada. Žrtvam se bosta v evropski četrti, blizu kraja napada na postajo podzemne železnice Maelbeek, z minuto molka poklonila tudi belgijski kralj in kraljica Philippe in Mathilde ter premier Charles Michel.

Belgijski časnik DH pa je poročal, da bodo v soboto v Bruslju pripravili spominski pohod za žrtve napada, na katerem bodo tudi izrazili nasprotovanje terorizmu in poslali sporočilo, da "ne želijo živeti v strahu". Poziv k udeležbi na pohodu so objavili na Facebooku.
 

10.38: V Bruslju po napadu:

10.06: Francoski premier poziva k nujni okrepitvi nadzora na zunanjih mejah EU

Francoski premier Manuel Valls je izpostavil nujno potrebo po okrepitvi nadzora na zunanjih mejah Evropske unije, potem ko je za torkove teroristične napade v Bruslju odgovornost prevzela skrajna skupina Islamska država.

Ukrep je za francoski radio utemeljil s tem, da je potrebno preprečiti vstop v EU ljudem z lažnimi potnimi listi, saj je Islamska država "v Siriji ukradla veliko število potnih listov".

Teroristični napadi v Bruslju, ki so zahtevali najmanj 31 življenj, in novembrski napadi v Parizu, ki so zahtevali 130 življenj, so pokazali, da so džihadisti prehajali meje med državami članicami, potem ko se jih je več vrnilo z bojišč v Siriji.

Dva samomorilska napadalca v Parizu sta imela ponarejene sirske potne liste in več jih je prišlo v Evropo kot begunci.

Valls je danes pojasnil, da so doslej identificirali več kot 30 ljudi, ki so povezani z napadi v Parizu 13. novembra lani. 11 jih je mrtvih, 12 je zaprtih, ostale pa še vedno iščejo, je povedal. Dodal je, "da bo preiskava pokazala, ali so bili dejansko vpleteni v teroristične napade v Parizu". Poudaril je še, da so napade organizirali iz Sirije ob pomoči baze v Belgiji, a tudi v Franciji.

Valls je danes znova pozval k vzpostavitvi evropskega sistema sledenja letalskim potnikov PRN. To je Francija prvič predlagala že leta 2010, a je predlog naletel na kritike zaradi varstva osebnih podatkov.

Valls se bo danes v Bruslju ločeno sestal s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem in belgijskim premierjem Charlesom Michelom.

9.33: Belgijsko tožilstvo je v ponedeljek pobeglega napadalca Laachraouija označilo za sostorilca v novembrskih pariških terorističnih napadih, ki so terjali 130 življenj.

Laachraoui, ki je bil rojen 18. maja 1991 in je februarja 2013 odpotoval v Sirijo, je pod lažnim imenom Soufiane Kayal najel stanovanje v Auvelaisu v bližini mesta Namur v osrednji Belgiji, kjer so potekale priprave na napad v Parizu 13. novembra. Isto lažno ime je uporabil 9. septembra na meji med Avstrijo in Madžarsko, ko je bil na poti skupaj z Abdeslamom.

9.30: Po zadnjih podatkih v Bruslju 31 mrtvih, a številka še ni dokončna

Belgijska ministrica za zdravje Maggie De Block je danes dejala, da je v napadih umrlo 31 ljudi, 260 je bilo ranjenih. Pred tem so belgijske oblasti govorile o 34 mrtvih in 230 ranjenih. Vseh žrtev sicer še niso identificirali, zato podatki še niso dokončni.

Povedala je, da so pristojni organi doslej potrdili smrt 31 ljudi, vendar se utegne številka, kot je opozorila, še povečati. Postopek identifikacije namreč še ni končan.

V eksplozijah na letališču v Bruslju je umrlo okoli deset ljudi, na postaji podzemne železnice Maelbeek pa okoli 20.

9.29: Avstralija Evropi očita zanemarjanje varnosti

Avstralski premier Malcolm Turnbull je Evropi danes očital, da je zanemarila varnost in ob tem pod vprašaj postavil schengensko območje. Avstralija je sicer po napadih okrepila varnostne ukrepe na svojih večjih letališčih, med drugim v Sydneyju, Melbournu in Canberri.

Po Turnbullih besedah so varnostni ukrepi v Avstraliji veliko strožji kot v Evropi. Ob tem je pripomnil, da je šibkost evropske varnosti povezana s problemi, s katerimi se v zadnjih časih sooča Evropa. S tem je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP namignil na migrantsko krizo, ko so številni begunci in migranti preplavili Evropo.

Turnbull se je dotaknil še schengenskega območja, ki omogoča svobodno prečkanje meja med večino članic EU. To po njegovih besedah skupaj z "zelo luknjasto zunanjo mejo" predstavlja varnostne izzive. "Te ureditve imajo varnostne posledice," je dejal.

Avstralska zvezna policija, ki nadzoruje protiteroristične ukrepe na večjih letališčih, je danes sporočila, da so poostrili varnost. Ob tem so dodali, da sodeluje z lokalno policijo, letališči, letalskimi družbami in imigracijskim uradom za zagotovitev varnosti.

9.23: Adria danes namesto v Bruselj v Amsterdam

Adria Airways obvešča vse potnike, da je letališče Bruselj zaprto. Leti v Bruselj so preusmerjeni na okoliška letališča. Slovenski letalski prevoznik Adria Airways bo tako danes letel v Amsterdam, potniki pa lahko vozovnice tudi brezplačno zamenjajo.

9.20: Po bruseljskih napadih je voznik taksija policijo obvestil o treh sumljivih moških, ki jih je peljal na letališče. Policijo je odpeljal do hiše v Schaerbeeku, kjer jih je pobral. V tej hiši je policija našla bombo z žeblji, kemikalije in zastavo samooklicane Islamske države.

Laachraouija sicer sumijo, da je izdelal bombe, uporabljene v pariških napadih, saj so njegov DNK našli na samomorilskih pasovih, ki so jih uporabili napadalci v drvorani Bataclan in pred stadionom.

8.59: Policija je identificirala tudi pobeglega napadalca: 24-letni Najim Laachraoui, ki ga je policija že od ponedeljka iskala v povezavi s pariškimi napadi.

Tožilec je povedal, da so njegov DNK našli v hišah, ki so jih lansko leto uporabljali pariški napadalci. Septembra naj bi tudi potoval na Madžarsko z glavnim osumljencem za pariške napade, Salahom Abdeslamom.

8.47: Bruseljska podzemna železnica je delno odprta, ob vhodih pa vojaki izvajajo varnostne preglede vsakega potnika. Ti morajo pokazati vsebino svojih torb.

8.34: Brata El Bakraoui sta bila povezana z organiziranim kriminalom, doslej pa ju niso povezovali s terorizmom, ob sklicevanju na neimenovane policijske vire poroča belgijska televizija RTBF.

Khalid El Bakraoui naj bi po navedbah televizije uporabil lažno identiteto, da je najel stanovanje v bruseljski četrti Forest, kjer je prejšnji teden med protiteroristično racijo prišlo do strelskega obračuna s policijo, v katerem je bil ubit en strelec. Prav med to racijo pa je policija odkrila prstni odtis Salaha Abdeslama, glavnega osumljenca za pariške teroristične napade 13. novembra. Aretirali so ga v petek.

8.29: Identificirali so prvo smrtno žrtev napadov, Perujko Adelmo Marino Tapia Ruiz, ki je v Bruslju živela šest let in je bila na bruseljskem letališču z družino, ko je eksplodirala bomba.

8.20: Kalid in Brahim El Bakraoui:

 

8.26: Potniki so se lahko vrnili na letališče v Toulousu, po tem, ko so ga zaradi varnostnih groženj evakuirali in preiskali.

8.09: Belgijska policija je sporočila, da sta moška, ki sta izvedla napad na letališču, brata El Bakraoui, ki sta sicer bila znanca policije.  Belgijski mediji navajajo, da gre za Kalida in Brahima El Bakraoui.

8.01: V Franciji so zaradi varnostnega pregleda okoli 6.45 evakuirali letališče Toulouse–Blagnac na jugu Francije. Policija naj bi iskala eksplozivno napravo.

6.00: Policija nadaljuje z iskanjem osumljenca za napade na letališču, ki je še vedno na begu.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1584)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

aaaaaa122121
24. 03. 2016 20.29
V 60-ih in 70-ih letih prejšnjega stoletja so po Evropi pokale bombe. Odgovornost za napade so pripisovali različnim skrajno levim skupinam, kot so npr. Rdeče armade. No, tako je veljalo do 24. oktobra 1990, ko je italijanski predsednik vlade Giulio Andreotti priznal obstoj tajne NATO-ve vojske, ki se je v Italiji imenovala Gladio. Parlamentarna preiskava je pokazala, da so te skupine, v katere so bili vključeni tudi fašistični vojni zločinci iz druge svetovne vojne, odgovorne za mnoge bombne napade v Italiji, vključno z masakrom v Bologni. To je sprožilo val preiskav po celi zahodni Evropi, ki pa so v glavnem naletele na zid molka odgovornih in ameriške CIE, ki je te enote pomagala ustanoviti, jih opremljala in včasih tudi nadzorovala
mare2405
24. 03. 2016 18.25
Stoletja se bo pisalo o tem, kaj si je EU privoščila, da je tisoče,tisoče in tisoče ljudi mesece in mesece brez pravega nadzora in preverjanja pustila v osrčje Evrope! DANKE/oz. HVALA! Evropa miru je le še zgodovina.
oblikovana realnost
23. 03. 2016 21.59
+18
ČE BI BIL SVET BOLJ PRAVIČEN BI ČAKALI NA LETALIŠČU V VRSTI KO SO SE DŽIHADISTI RAZSTRELILI IN IZ PRVE VRSTE PRVI OBČUTILI NJIHOVO HINAVSKO STRPNOST IN MULTIKULTURO: Miro Cerar, Milan Brglez in celotna SMC, SD, Trček, Luka Mesec in celotna Združena levica, Branimir Štrukelj in sindikati, Zoran Janković, Hanžek, Milan Kučan, Tanja Fajon, kulturniki, Taufer, Makarovićć, J. Jeras, civilna družba Aktivni državljani, Protirasistična fronta brez meja, Slovensko sociološko društvo, AKC Metelkova, Iniciativa za demokratični socializem, itd, itd
miko11
23. 03. 2016 21.51
+2
Samo za info,umrl je franc štefe miško morilec enega izmed botrov,ko so gradili planiško skakalnico in eden izmed večjih indusrijalcev tistega časa Rado Hribarja in njegove žene,ker ga je udba ščitila,da ni nikoli odgovarjal za svoja dejanja,upam da bo njegova duše trpela za vse čase....
vatikan
23. 03. 2016 21.32
-13
Naj živijo ubogi begunci, ki niso nič krivi! Popolnoma nič! Neupravičeno se jih meša z teroristi, ampak to niso. Potrebno jih je odkritosrčno sprejeti medse, saj le ti žele le košček skorjice kruha pod milem nebom, prihodnost za otroke. Apeliram, odprimo Slovenci svoje srce, javno povabimo uboge begunce medse, v našo prelepo multikulti krajino slovensko. Hvaležni nam bodo, kot Romi.
zvizi
23. 03. 2016 21.36
+10
Shisui
23. 03. 2016 21.46
+9
Na socialno jih daj pa se bodo zaredili tako hitro, da nas bodo demokratično pojedli v lastni državi.
korintos23
23. 03. 2016 21.26
+5
Nas na vasi bodo itak na miru pustili ker vedo da jim lahko podkurimo!
korintos23
23. 03. 2016 21.24
+3
V prvi in drugi Švici do tega enostavno ne more priti!
rde?kar
23. 03. 2016 21.21
+14
Dobrota je sirota.
fljfo
23. 03. 2016 21.22
-6
Res je, prodajaš jim nafto pod ceno, a kljub temu poskrbijo, da imaš vojno v hiši....
Skunk Works
23. 03. 2016 21.16
+14
Če Madžari ne bi spucali s preteklostjo, ter bi pri njih ostalo na položaju to, kar je pri nas, z vsemi mediji vred, bi bil Vikror Orban danes madžarski Janša...Vsepovsod popljuvan, vlečen v montiranih procesih, maltretiran s strani zavrženih pokvarjenih novinarskih spak.......Tako pa je na poti da postane eden največjih evropskih voditeljev, sposoben zaščititi in delovati v interesu svojega naroda.......To kar imajo v evropi in kar šele sledi, z vsemi posledicami vred bo madžarom v veliki meri prihranjeno.........
korintos23
23. 03. 2016 21.17
-2
Madžari ga nimajo radi, so bolj lačni kot siti!
Skunk Works
23. 03. 2016 21.18
+10
korintos23
23. 03. 2016 21.22
+0
Sem večkrat na Madžarskem, veš mogoče kake plače in penzije imsjo?
ONniON
23. 03. 2016 21.23
+9
korintos23
23. 03. 2016 21.24
-1
Ja Tolar, toti pa imajo dosti višje plače od Slovenije in penzije tudi!
ONniON
23. 03. 2016 21.35
+3
slovaška in češka( češka najnižji delež) imata enega nižjih deležev revščine v evropi, za slovenijo to ne velja tudi ne za madžarsko, če gledamo primerjalno po evropi, ampak skupno višegrajskim državam je da imajo sorodne interese in poglede marsikje , so pa tudi med temi državami ogromne razlike po vsem, tudi v nemških deželah znotraj so velike razlike v kakovosti življenja če smo pri tem , tako da je odvisno, slovenija se recimo po deležu upokojencev uvršča v sam vrh po stopnji revščine , za češko ali slovaško to ne velja
Simoni?
23. 03. 2016 21.13
+23
Kaj se ti mora dogajati v piskru, da se razstreliš in pošlješ v smrt še 30 ljudi, ki jih nikoli prej nisi poznal?
korintos23
23. 03. 2016 21.15
+5
hondica
23. 03. 2016 21.15
+12
Biti moraš musliman in to je večinoma dovolj.
tank007
23. 03. 2016 21.49
+3
transs
23. 03. 2016 21.12
+4
To je stanje,ki bo v prihodnosti vsakodnevnica...prej se bomo navadili,lažje nam bo!To je vse kar lahko naredimo,veliki igralci so razdelili vloge...mi,eventualna koleterarna škoda smo samo njihov profit!
korintos23
23. 03. 2016 21.15
+4
hondica
23. 03. 2016 21.09
-2
Cerar pravi, da nima nič s terorističnimi napadi, pa mu naivci verjamete?
srebrnibreg
23. 03. 2016 21.12
+0
Ne. Jaz sem ga videl kako je nahrbtnik eksploziva peš nesel v Belgijo.
korintos23
23. 03. 2016 21.14
+0
Dedec se kar dobro nosi napram opoziciji, je vsa vsrana od straha!
Draža
23. 03. 2016 21.09
+8
Te teroriste tako njihova vera uči,da so takšni morilci,saj drugega ne znajo kot klati,vsi so isti.
zvizi
23. 03. 2016 21.03
+7
Smatram, da bi morala tudi sodišča za človekove pravice povedati kaj o kršenju pravice do takšnega življenja, kot smo ga živeli prej ! Kvaliteta se je nasplošno zelo poslabšala iz varnostnih razlogov, ljudje se počutijo ogrožene, to pa je zadosten razlog, da nekdo odgovarja.
korintos23
23. 03. 2016 21.11
-1
Praviš da v EU in samostojni Sloveniji se čutiš ogroženega?
br.0001s
23. 03. 2016 21.17
+7
daj si koritos preberi ustavo. kdo je samostojen. al pa neodvisen.? kdo? mi?
korintos23
23. 03. 2016 21.22
-2
Ja krucifiks no, a smo ali nismo druga švica?
mototurist
23. 03. 2016 21.27
+1
ja,korintos, sta poskrbeli, da smo druga s. koreja. to je pa tudi nekaj,mar ne....
ONniON
23. 03. 2016 21.03
+4
nikoli nebi živel in delal v belgiji je tudi država visokih socialnih razlik med bogatimi in revnimi, sploh za bruselj to velja(revne in bogate soseske ),stanje je še slabše kakor v sloveniji za primerjavo,s o tudi bolj zadolženi od slovenije, odkrito rečeno raje životarim z minimalno plačo v slo, ni mi všeč sistem kjer so socialne razlike visoke in se ljudi tlači pod prag revščine
br.0001s
23. 03. 2016 20.54
+6
evropo čaka usoda kosovske republike. slaba karma pač
br.0001s
23. 03. 2016 20.57
-1
režiserji so isti, igralci pa se menjavajo. vsaj tisti ki ne preživijo. procedura je v glavnem ista..
fljfo
23. 03. 2016 20.41
+17
So torej napadalci prišli z begunskim valom?
Simoni?
23. 03. 2016 20.44
+40
Ja. Malce so si odpočili na Slovenskem in veselo nadaljevali proti Bruslju....Naši prostovoljci so jih lepo nafutrali..... Konec koncev, čakala jih je dolga in naporna pot....
fljfo
23. 03. 2016 20.45
-26
Problem je, ker večina maloumnežev enači begungski val s terorizmom...
srebrnibreg
23. 03. 2016 20.47
+14
Seveda so prišli že pred leti. Ravno tako bo potomstvo teh delalo po Evropi in ne samo potomstvo ampak že ti, ki so sedaj prihajali.
fljfo
23. 03. 2016 20.49
-7
Teofil
23. 03. 2016 20.52
+5
pravica3
23. 03. 2016 20.54
+21
fljfo verjetno si mislil na migrante saj beguncev je bore malo, ja tudi teroristi so med njimi samo eden na 1000 migrantov naj bo terorist in vidiš kaj se zgodi. Niso vsi muslimani teroristi so pa vsi teroristi muslimani ostali so le potencialni.
zvizi
23. 03. 2016 20.56
+2
Seveda povedo, da so prišli pred leti. S tem se operejo krivde. Bi bilo pa zanimivo jih vprašati, če je to res, kako da že prej ni prihajalo do takšnih incidentov...
fljfo
23. 03. 2016 20.58
-9
IRA muslimani, ETA muslimani Brogate Rosse muslimani....dobro vas perejo, ni kaj
fljfo
23. 03. 2016 20.58
-6
biggbrader
23. 03. 2016 20.59
+14
Ne mešaj evropskih zatiranih narodnosti z arabskimi prišleki.
pravica3
23. 03. 2016 21.01
+11
ETA dela konzerve:)) obračaš pozornost kar je tipično za uvožene muslimane v Sloveniji. Vse kar si naštel so droptinice v primerjavo z temi klavci ki koljejo v imenu alaha.
fljfo
23. 03. 2016 21.05
-8
Oprosti bigbrader, a jaz mešam pojme ali uporabnik Pravica, kateremu sem odgovoril na zapis:"Niso vsi muslimani teroristi so pa vsi teroristi muslimani"
fljfo
23. 03. 2016 21.07
-7
Pravica, mi SLOVENCI pišemo droBtinica...toliko od uvoženih...Slovenci smo vam dali pogoje za boljše življenje, sedaj pa se boste v naši državi šli izključevanja drugih!?!?
br.0001s
23. 03. 2016 20.32
-7
hvala bogu da ljudje dojemajo da je vse skup manipulacija. kr vprašajte se zakaj so bili v raki prisotni tud zahodni obveščevalci pa od kod podatki totim balijam.
Simoni?
23. 03. 2016 20.22
+22
Terorizem v Evropi je na pohodu, a tudi na Slovenskem nič ne kaže na bolje. Največji teroristi na slovenskih tleh so uslužbenci kranjskega Domplana., ki veselo kradejo naprej. Nihče jim ne pride do živega. V primerjavi z njimi so direktorji DUTB navadni tatovi ki kradejo lizike petletnikom...
srebrnibreg
23. 03. 2016 20.29
-4
Terorizem je tudi, ko nekdo našim ženskam govori, da so iztrošene prostitutke.
Simoni?
23. 03. 2016 20.31
+7
srebrnibreg
23. 03. 2016 20.33
-1
Skunk Works
23. 03. 2016 20.35
+1
srebrnibreg
23. 03. 2016 20.35
-3
Kaj ima vaš DUTB s temi napadi v Belgiji. Bodičasti spet boš cele klobase naredil na tem portalu.
srebrnibreg
23. 03. 2016 20.35
-4
Nič ni narobe povedal, če druge sodi po ženskah v svoji familiji.
Simoni?
23. 03. 2016 20.36
+7
Moj ljubljeni idol? Ti najbrž veš kdo je to....
srebrnibreg
23. 03. 2016 20.37
-9
Sedaj se že začneš sam s sabo pogovarjati. Daleč si prišel. Pa na pluse si ne pozabi, da ne boš tak trol izpadel.
Simoni?
23. 03. 2016 20.38
+8
Nikjer nisem zasledil da naj bi Grimsov Branko izjavil kaj podobnega.....
plotter123
23. 03. 2016 20.38
-1
Simoni?
23. 03. 2016 20.39
+4
Skunk Works
23. 03. 2016 20.43
+3
Skunk Works
23. 03. 2016 20.49
+3
janša je itak super star, če se pojavi ali ne, vedno je govora o njem, ne vem kako ga bodo ljudje pozabili...
Simoni?
23. 03. 2016 21.06
+10
srebrni. Če dobro preštudiraš je še zmeraj bolje če se pogovarjaš sam s sabo, kot če bi tako kot ti, bil skregan sam s sabo....
pravica3
23. 03. 2016 20.21
+13
Poslanci so sejo začeli z minuto molka, v opomin vsem žrtvam v Bruslju. Poslanec Združene levice Matjaž Hanžek je takoj protestiral. Izpostavil je, da imajo v parlamentu vedno, ko se zgodi teroristični napad v članici EU, minuto molka.
Skunk Works
23. 03. 2016 20.23
+8
ubogi hanžek...raje bi imel celo slovenijo uvoženih...
pravica3
23. 03. 2016 20.28
+4
Ne vem zakaj ga to moti, a nismo tudi mi del skupnosti EU? Tale tip je res zasuknjen.
Skunk Works
23. 03. 2016 20.30
+4
potrebuje nevedne volilce, preveč miru ima zvečer, ko se sprehaja po ulici izgleda...
nepismenislovenci
23. 03. 2016 21.22
+3
Hanzej je ostal na ravni pubertetnika, ki mu nic ni prav.. kar tako, iz principa. Nevarno je le to, da je ta tip v parlamentu... Sprasujem se, kaj je z volilci, da to izvolijo..