Še en volilni udarec Merklovi, skrajna desnica z dvomestnim rezultatom

Tudi v zelo liberalnem Berlinu se je na deželnih volitvah stranki Alternativa za Nemčijo uspelo prebiti v deželni parlament. Vladajoči stranki SPD in CDU sta utrpeli velike izgube in ostali brez večine v deželnem zboru.

Berlin

(Foto: Thinkstock)

Vladajoči stranki v nemški zvezni deželi Berlin, socialdemokrati (SPD) in Krščansko-demokratska unija (CDU), sta na današnjih deželnih volitvah utrpeli velike izgube in ostali brez večine v deželnem zboru. SPD ostaja na prvem mestu, Alternativa za Nemčijo (AfD) pa je dosegla dvomestni rezultat in pristala na petem mestu, kažejo volilne projekcije.

SPD, katere član je tudi berlinski župan Michael Müller, bo tako po poročanju nemške tiskovne agencije dpa za ohranitev oblasti potrebovala najmanj dve koalicijski partnerki. Pred volitvami je sicer dejal, da si ne želi nadaljevanja zdajšnje koalicije s CDU.

Glede na volilne projekcije nemške televizije ARD in ZDF je SPD na tokratnih volitvah izgubila pet odstotnih točk in prejela 32 odstotkov podpore. CDU nemške kanclerke Angele Merkel je prav tako izgubila okoli pet odstotnih točk in prejela 18 odstotkov podpore, kar je najslabši volilni izid stranke v Berlinu do zdaj. Stranka je sicer pristala na drugem mestu.

Podpora se je zmanjšala tudi Zelenim, ki so prejeli 16,5 odstotka podpore. Levica je prejela več glasov in skupno prejela med 15,5 in 16,5 odstotka glasov podpore.

AfD, ki je prvič nastopila na deželnih volitvah v Berlinu, je prejela med 11,5 in 12,5 odstotka glasov. To je sicer bistveno manj kot pred dvema tednoma, ko je na lokalnih volitvah v zvezni deželi Mecklenburg-Predpomorjansko prejela 20,8 odstotka glasov. Desničarska in populistična AfD je zdaj zastopana že v desetih deželnih parlamentih v Nemčiji.

Vnovični vstop v deželni parlament v Berlinu je uspel tudi nemškim liberalcem (FDP), ki so prejeli 6,5 odstotka podpore.

Volilna udeležba je bila 67,3-odstotna, kar je bistveno več kot na volitvah pred petimi leti.

 

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 57
 
TheTruth4u 19.09.2016 08:33:11
Tko pa je, ko daš b a b o na vodilno funkcijo...
Več komentarjev