Tujina

V BiH prijeli devet domnevnih vojnih zločincev - šest vojakov BiH in tri Srbe

Sarajevo, 20. 12. 2017 15.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V BiH so aretirali devet domnevnih vojnih zločincev, med prijetimi je šest nekdanjih pripadnikov vojske BiH, ki naj bi ubili več kot 30 civilistov, ter trije Srbi, ki naj bi sodelovali pri pokolu v Srebrenici leta 1995. Tožilstvo BiH jih med drugim bremeni vojnih zločinov nad civilisti in vojnimi ujetniki.

V Bosni in Hercegovini so te dni aretirali devet domnevnih vojnih zločincev. Kot danes poročajo sarajevski mediji, je med prijetimi šest nekdanjih pripadnikov vojske BiH, ki naj bi ubili več kot 30 srbskih civilistov, ter trije Srbi, ki jim očitajo sodelovanje pri pokolu v Srebrenici leta 1995.

Nekdanje pripadnike bošnjaških sil so aretirali v torek v mestu Kakanj v osrednji BiH. Junija 1992 naj bi v danes opuščenem kraju Čemerno blizu Sarajeva ubili več kot 30 srbskih civilistov. Najmlajši je bil star 16 let, med žrtvami pa je bilo tudi deset žensk. Gre za najhujši zločin nad srbskimi civilisti na širšem območju Sarajeva.

Tožilstvo BiH aretirane med drugim bremeni vojnih zločinov nad civilisti in vojnimi ujetniki.

Tožilstvo trem Srbom očita sodelovanje pri pokolu v Srebrenici.
Tožilstvo trem Srbom očita sodelovanje pri pokolu v Srebrenici. FOTO: AP

V mestih Han Pijesak in Vlasenica na vzhodu BiH pa so danes prijeli tri nekdanje pripadnike zloglasnega drinskega korpusa vojske Republike srbske. Očitajo jim umor najmanj 30 civilistov v kraju Luka pri Vlasenici, katerih trupla so po vojni odkrili v enem od množičnih grobišč. Enega od prijetih, poveljnika interventnega voda t.i. vlaseniške brigade Radeta Garića, pa preiskujejo tudi zaradi drugih vojnih zločinov. Garića tožilstvo BiH bremeni zločinov proti človečnosti, ostala dva nekdanja pripadnika drinskega korpusa pa genocida.

Pripadniki vlaseniške brigade so v Luki iz konvoja, v katerem so bili civilisti, ki so leta 1995 zapustili Srebrenico po padcu te bošnjaške enklave, izločili večjo skupino ljudi, ki so jih kasneje postrelili. Na ta način so ubili najmanj 30 civilistov.

Proti Gariću preiskava poteka tudi v zvezi z vojnimi zločini na območju Vlasenice med letoma 1992 in 1995. Gre za umore, posilstva in zlorabe, ki so jih nad bošnjaškimi civilisti zagrešili pripadniki vojske bosanskih Srbov.

Z območja občine Vlasenica so med vojno v BiH pregnali vse bošnjaško prebivalstvo. Ubitih je bilo več kot 1700 civilistov, še vedno pa iščejo posmrtne ostanke kakih 500 žrtev.

Že v začetku decembra so na območju Sarajeva in Konjica poleg tega aretirali 13 nekdanjih pripadnikov vojske BiH, osumljenih vojnih zločinov nad Srbi. V tožilstvu BiH so po poročanju Hine potrdili, da so aretacije 4. decembra povezane z vojnimi zločini na območju kraja Bradina v občini Konjic leta 1992. Tam so junija 1992 ubili večje število Srbov in zažgali tamkajšnjo pravoslavno cerkev.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.