Tujina

V Bruslju kot najmanj solidarne države do beguncev izpostavili Avstrijo in Madžarsko

Bruselj, 02. 03. 2017 10.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Evropska komisija je v Bruslju predstavila nove ukrepe in priporočila za učinkovito vračanje nezakonitih migrantov. V načrtu ukrepanja med drugim predlaga povečanje finančne pomoči članicam. Za preprečitev pobegov članicam priporoča pridržanje oseb, ki kažejo znamenja, da ne bodo spoštovale odločitve o vrnitvi.

Evropska komisija je objavila niz poročil o napredku pri izvajanju načrtov za premeščanje in preseljevanje beguncev, dogovora s Turčijo, partnerskih sporazumov ter delovanja evropske mejne in obalne straže.

Ob tem je članice znova pozvala h krepitvi prizadevanj za solidarnost z Italijo in Grčijo s pospešitvijo izvajanja načrta za premeščanje beguncev iz teh dveh držav v preostale članice unije. Le nekaj članic je svoje zaveze izpolnilo v celoti, opozarja komisija.

"Ni več izgovorov," je poudaril evropski komisar za migracije Dimitris Avramopulos. Skupaj z malteškim predsedstvom je poslal tudi pisma vsem članicam unije, v katerih je znova pozval k rezultatom. V Grčiji in Italiji je vse pripravljeno, premeščanje je zdaj v celoti odvisno od politične volje preostalih članic.

V letu 2015 je bilo v uniji izpeljanih le 36 odstotkov odločitev o vrnitvi nezakonitih migrantov, izpostavlja evropski komisar za migracije Dimitris Avramopulos. To je treba izboljšati, pravi.
V letu 2015 je bilo v uniji izpeljanih le 36 odstotkov odločitev o vrnitvi nezakonitih migrantov, izpostavlja evropski komisar za migracije Dimitris Avramopulos. To je treba izboljšati, pravi. FOTO: AP

Najbolj solidarni sta Malta in Finska, najmanj pa Madžarska, Avstrija in Poljska

Kot najbolj solidarni izpostavljajo Malto in Finsko, kot najmanj pa Madžarsko, Avstrijo in Poljsko, ki sploh zavračajo sodelovanje v tej shemi. Zelo omejeno je po navedbah komisije tudi ukrepanje Češke, Slovaške, Bolgarije in Hrvaške.

Februarja so članice sicer z 1.940 premestitvami znova zabeležile mesečni rekord, a tempo je še vedno pod ciljem najmanj 3.000 premestitev iz Grčije in najmanj 1.500 iz Italije, opozarjajo v Bruslju.

Doslej so članice izvedle okoli 13.500 premestitev, kar je še daleč od zastavljenega cilja. Poleti in jeseni 2015 so se namreč zavezale, da bodo v dveh letih iz Grčije in Italije ter morebitnih ostalih članic pod velikimi migracijskimi pritiski v druge države unije premestile 160.000 beguncev.

Bruselj z ukrepi za učinkovito vračanje nezakonitih migrantov

V letu 2015 je bilo v uniji izpeljanih le 36 odstotkov odločitev o vrnitvi nezakonitih migrantov, izpostavlja Avramopulos. To je treba izboljšati, za kar niso potrebna nova pravila, le ustrezno izvajanje že obstoječih, je poudaril.

Ukrepi, ki jih predstavlja komisija za zagotovitev učinkovitega vračanja nezakonitih migrantov, vključujejo praktične korake s takojšnjim učinkom, ki naj bi zagotovili hitrejše postopke, odločnejše ukrepe v primeru pobega ter boljše sodelovanje med članicami.

V ta namen komisija predlaga povečanje finančne podpore članicam za 200 milijonov evrov v tem letu za nacionalna prizadevanja in za skupne evropske dejavnosti na področju vračanja ter izboljšanje izmenjave informacij in najboljših praks.

Načrt ukrepanja vključuje tudi poziv agenciji evropske mejne in obalne straže h krepitvi enote za vračanje in vzpostavitvi mehanizma komercialnih letov do junija ter krepitev usposabljanja oblasti v tretjih državah do oktobra.

Za premostitev težav pri ponovnem sprejemu vrnjenih migrantov komisija predlaga hitro sklenitev pogajanj o sporazumih o ponovnem sprejemu z Nigerijo, Tunizijo, Jordanijo ter prizadevanja za sodelovanje z Marokom in Alžirijo.

Evropa je glede reševanja migrantske krize še vedno razklana.
Evropa je glede reševanja migrantske krize še vedno razklana. FOTO: AP

Med priporočili tudi pridržanje oseb

Komisija je ob tem članicam podala tudi niz priporočil. Za preprečitev pobegov priporoča pridržanje oseb, ki so prejele sklep o vrnitvi in kažejo znamenja, da te odločitve ne bodo spoštovale, na primer zavračajo sodelovanje v procesu ali nasprotujejo vrnitvi z nasiljem ali goljufijo.

"Nikakor ne gre za koncentracijska taborišča," poudarja komisar. Cilj je po njegovih besedah preprečiti pobege in s tem ljudi zaščititi pred trgovci z migranti. Prav tako po komisarjevih besedah ne gre za vzpostavljanje središč za pridržanje zunaj EU. Središča za obravnavo migrantov zunaj unije je predlagala Nemčija, a ideja vsaj za zdaj ni prodrla.

Avramopulos pri tem izpostavlja, da evropska pravila določajo, da je mogoče osebo pridržati za šest mesecev. To obdobje je v izjemnih okoliščinah mogoče podaljšati do 18 mesecev.

A roki, določeni v nekaterih nacionalnih zakonodajah, so precej krajši in niso dovolj dolgi, da bi bilo mogoče uspešno končati proces vračanja, zato poziv članicam, naj bodo prožne, je še poudaril komisar.

Komisija članicam priporoča tudi skrajšanje rokov za pritožbe in sistematično izdajo odločitev o vračanju brez datuma poteka. Za soočenje z zlorabami sistema pa možnost pospešene obravnave prošenj za azil ali obravnavo prošnje že na meji, če obstaja sum zlorabe.

"Zagotoviti moramo zaščito tistim, ki jo potrebujejo, a tudi vrniti tiste, ki nimajo pravice ostati v EU," je poudaril Avramopulos.

EU zagotavlja, da bo nezakonite migrante vračala ob spoštovanju temeljnih človekovih pravic in načela, da ne sme biti splošnega vračanja.

Rok za 'otipljive rezultate' je september

Komisar je kot rok za "otipljive rezultate" navedel september. Takrat se sicer izteče dveletna shema za premeščanje, a v Bruslju poudarjajo, da se ne izteče tudi odgovornost za njeno izvedbo. "To je kot neplačan račun," je ponazoril.

To je doslej najostrejše opozorilo iz Bruslja. Doslej namreč po Avramopulosovih besedah postopek zaradi kršenja zakonodaje proti nesolidarnim članicam ni bil možnost, v prihodnje pa je lahko.

V Bruslju članice pozivajo tudi, naj uresničijo močno politično zavezo in do konca marca izpopolnijo vrzeli pri kadrih in tehnični opremi za agencijo evropske mejne in obalne straže.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (58)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ONniON
02. 03. 2017 21.54
+4
v najbolj liberalnih, človekoljubnih, multikulturnih , mavričnih državah evrope je delež muslimanske populacije zelo visok, presenetljivo ali kaj ? malo se zamislite , iščite vzroke
DAEMONIUM
02. 03. 2017 22.06
+4
saj bo se vecji, spomladi bodo zaceli prihajati pa jih naj sprejmejo ce jih potrebujejo. Ampak Nemci jih ze imajo 400.000 kom na seznamu za izgon, tako da kot kaze ima tudi liberalizem neke meje. Oz kot je rekel Junker je proti novemu valu neoberalizma v Evropi, to pa je jemanje migrantov vsepovprek oz preselitev prebivalstva Afrike in Bliznjega vzoda v Evropo!
dannyer
02. 03. 2017 21.01
+8
Po mednarodnem pravo nihče od njih ni begunec saj ko zapostiš nemirno državo ti ta status pripada ko vstopiš v 1 varno in ne 10 ali 20 preprosto zakone je treba upoštevati ali pa ne velajo za vse enako.
DAEMONIUM
02. 03. 2017 21.08
+3
tocno tako naj bi bilo vendar je neoliberalizem sel preko tega ker ima interes uniciti evropske drzave in narediti Evropo brez nacij nekaj podobnega kot Amerika torej sparjeni arapci, crnci in evropejci. Sicer pa imajo enak cilj OZN kjer hocejo s temi premiki arapcev in africanov "pomladitev" Evrope. Mogoce tesko za verjeti ceprav imas na netu dokumente OZN o staranju Evrope in koliko azijstov in crncev naseliti v posamezne eu drzave.
Transformerji
02. 03. 2017 19.23
+12
Take novice me spravijo v bes - begunci so eno, migranti, ki so prišli po podporo do konca življenja, so pa čisto navadni Romi, ki jih imamo že sami več kot preveč. Begunci pa lahko pridejo samo začasno, saj se bo slej ko prej stanje popravilo, naj se vrnejo in začnejo obnavljati domovino! Torej, migrantov ne potrebujemo!
DAEMONIUM
02. 03. 2017 21.13
+4
levicarji so v bistvu pojem migranta spremenili v pojem begunca, vidis da oni o migrantih sploh ne govorijo ker po levicarski slovenski ideologiji je begunec tudi tisti ki bezi pred nezaposljivostio, revscino. Zato se tudi noben levak ni dal stevila koliko migrantov pa naj bi slovenski narod futral?
ONniON
02. 03. 2017 18.58
+6
tiste države ki so najbolj popljuvane in žugane to so višegrajske delajo najbolj prav, 0 migrantov, 0 multikulturnosti je edina prava pot za varnost, poglejte kje v evropi je največ muslimanske skupnosti
Dbist
02. 03. 2017 20.50
-8
Hitler ni maral judov, ti ne maraš muslimanov Trump ne mara južnoameričanov!?! Le kje je pravzaprav razlika!?
DAEMONIUM
02. 03. 2017 21.17
+4
ne da jih ne mara, naj ostanejo tam kjer so, mi imamo sami milion revezev in jih rabimo se najmanj dodatne uvazati ko pa se za svoje ne moremo poskrbeti. Tebi pa ce smilijo pa jum nakazi na rk ali ksritas oz se najbolje na rdeci polmesec po 500 eur pa bo!
Bendit
02. 03. 2017 18.01
+4
Preden bodo to uredili bo konec vojne v Siriji, tako da se bodo lahko vrnili
DAEMONIUM
02. 03. 2017 21.21
+1
takrat bodo nove trume sele prisle, 15 milionov jih do leta 2020 pricakujejo po porocilu avstrijske vojaske obvescevalne sluzbe, zato pa avstrijci pospeseno ograjujejo mejo samo nasa politika je pren3umna da bi to dojela ceprav je o tem pisalo o vseh avstrijskih casopisih. Cerar pa kot 5 letni otrok misli da jih bo lepa vrtna ograja zsustavila!
Našvasan__zob
02. 03. 2017 17.50
+5
Po eni strani uničevanje patriotizma.. po drugi strani uvajanje vojske za obrambo države.. Razumi kdor more!..
DAEMONIUM
02. 03. 2017 21.25
+3
po moje je vojska brez veze, ker itak nima kaj braniti. Mar Mramorjeve milione? Milione Bavcarja, Srota..dobre place zdravnikov, sodnikov.. narod pa crkuje na 500-600 eur??? Zaradi mene lahko taksna drzava takoj crkne!!
DAEMONIUM
02. 03. 2017 17.27
+6
aja da ne smes navesti ugotovitve avstrijske obvescevalne sluzbe glede novih svetopisemskih preseljevanj ljudstev iz Afrike v Evropo v naslednjih letih? Ma saj je po svoje bolje, da ljudje ne vedo, kaj jih se vse caka!
Bolfenk2
02. 03. 2017 17.03
+14
Jaz bi rekel, da so to edine države z vizijo.
Transformerji
03. 03. 2017 12.49
Juncker in Pahor v objemu je EU brez vizije.....
bb5a
02. 03. 2017 16.56
+4
Haha, kdaj se bomo znebil Slovenci Bruslja?
ToJeToZaZdaj
02. 03. 2017 16.57
-2
DAEMONIUM
02. 03. 2017 16.24
+8
upam da se bo cimvec slovenskih levicark poobrezalo, da bodo ja zadostovale kriterijem moskih iz podsaharske Afrike. Pa obrezati je treba vse, male in velike sramne ter scegija. Samo tako obrezana levicarka je pravw slovenska levicarka! Avstrijske obvescevalne sluzbe pravijo da bo do leta 2020 vstopilo okoli 15 milionov migrantov oz kot jih levicarji imenujejo beguncev iz Afrike tako da levicarke nic bati za vse bo dovolj, le poobrezite se da ne boste zalile afriskih moskih in da boste izpolnjevale le dve naloge ki vam jih je dal bog, sluzenje in zadovoljevanje moskega in neomejeno rojevanje!
morituri
02. 03. 2017 16.24
+22
Nisem vedel, da za svoje ljudi najbolj skrbita Avstrija in Madžarska! Bravo!
DAEMONIUM
02. 03. 2017 16.27
+14
avstrijcem se je multikulti popel na vrh glave, samo Dunaj poglej kaksen je, da ti gre na bruhanje, zaenkrat je se Slovenija raj na zemlji proti Avstriji kar se tega tice, je pa vprasanje kako dolgo se saj nas uporno hocejo nafilati preko kvot!
jebalvisvoju
02. 03. 2017 16.23
+9
Najpametnejse drzave.. drzave katere jih briga varnost in sigurnost drzavljanov a ne zanimajo jih ideje zblojenih politicarjev placancev... ta bruselj poganja ameriska vlada potem lahko veste koliko je ura v tem bruslju.. in zakaj je tako po eu... madzarska in avstrija so poslusne do svojih drzavljanov medtem ko ostale drzavice podlegaju podkupovanjjuuuu
TOX6
02. 03. 2017 16.16
+9
Fajonka je poskrbela da ae ukine vizume za YUgose. Sprehod po Ljpašaluku in ostalih enklavah deluje kot obisk bizantinske medine. Austrici se te varnostne ciste zavedajo, zato se zlepa ne bodo odrekli nadzora na njihpvih južnih mejah.Tudi kontrolnih hišk niso porili tako kot na meji z italijo,nemčijo,švico. Ob lanskem bebaklu ko je truma nezakonitih migrantov drla čez šengensko mejo-kolpo, je bil doder izgovor za austrice, da bajo jasno vedeti kam YUgo janičarji spadajo!!!
DAEMONIUM
02. 03. 2017 16.13
+9
A Slovenije pa niso nic omenili?? Torej se lepo fila, ponoci filajo centre z njimi da narod tega ne vidi. Sicer pa je najbolje da v svoji hlapcevski maniri ponizno zaprosimo Bruselj ce lahko prevzamemo se hrvaske in Avstrijske kvote saj je narod masovno pripravljen delati za njih, jih vzdrzevati, jim deliti stanovanja samo ce se bodo razplojevali. Po drugi strani pa naj vlada razmisli se o podaljsanju cakalnih vrst v zdravstvu da se brez potrebe ne mece denarja na ostarele, nekoristne slovenceljne saj bi ta denar se kako prav prisel pri pridobitvi dodatnih kvot iz nekooperativnih clanic EU!
patria
02. 03. 2017 15.42
-1
Lahko smo izjemno veseli, da 99,9 procentov migrantov ne želi ostati v naši državi. To je nekako tudi logično saj mi v preteklosti nismo nikogar zavojevali, zasužnjevali, okupirali itd.. za razliko od nekaterih držav.
ONniON
02. 03. 2017 15.45
+1
patria
02. 03. 2017 15.53
+3
Slovenija ni članica višegrajske skupine.
patria
02. 03. 2017 15.55
+6
Ali spada ali ne.... Ker spadam med starejše se še spomnim kaj smo pomenili za " višegrajske države" - bili smo svetlobno leto pred njimi. Ja, sedaj se pa zgledujemo po Madžarski, Češki, Slovaški. Če bi mi kdo pred tridesetimi leti dejal, da bo tako bi ga razglasil za norega.
ONniON
02. 03. 2017 16.00
+0
ONniON
02. 03. 2017 15.40
+17
višegrajske države katere so najbolj popljuvane in kregane od bruslja delajo najbolj prav saj vidite ! tam tudi ni multikultija in podobnega sranja
patria
02. 03. 2017 15.44
-4
Tudi za "višegrajske " države velja podobno kot za nas. Zakaj bi migranti rinili npr. na Slovaško, če nikogar nimajo tam, če nimajo nikakršnih zgodovinskih vezi z njimi?
DAEMONIUM
02. 03. 2017 16.17
+8
ko bodo videli, migrantje namrec, da jih nocejo Nemci, Skandinavci...bo za njih kot zacasna postaja dobra tudi Slovenija, v to sploh ni treba dvomiti, le vprasanje casa je kdaj se bodo zaceli nasilno naseljevati in zahtevati da jih na halal nacin futramo!
ONniON
02. 03. 2017 15.32
+9
višegrajske države niso multikulturne in ni raznolikosti zato pa takšne kritike z strani zblojenega ljudstva kakršni volivci takšno vodstvo !
patria
02. 03. 2017 16.00
+4
Pa še: višegrajske države nikoli niso imele svojih kolonij po Afriki, Aziji tako kot nekatere druge.
Netajkun
02. 03. 2017 15.32
+6
Kaj bo spet Avstroogrska . . . bomo šli noter , ali ostanemo zunaj ? Se bomo spet povezali z balkanskimi , ali bomo tekli za nemško-francoskim vlakom ?
ONniON
02. 03. 2017 15.36
+6
Netajkun
02. 03. 2017 15.39
+4
Tolar . . zamujeno , zdaj nas ne sprejmejo več .
halofero
02. 03. 2017 14.26
+31
Madžarska najmanj solidarna? Pa tudi najbolj VARNA! in pametna. Solidarnost in humantiranost proti tem nebomrekelčemu ne deluje. Edina rešitev je zaprta meja in 0 ilegalcev!!!!
Brabus
02. 03. 2017 14.58
+7
ONniON
02. 03. 2017 15.33
+18
madžarska ima manj kot 0,5 % delež muslimanske populacije, tam ni multikultija enako velja za ostale višegrajske države
srebrnibreg
02. 03. 2017 14.16
+5
Tudi pri nas ni nič drugače le mediji ne pustijo izraziti voljo ljudstva. Čudno pa je za Avstrijo saj so Avstrijci z lastnimi vozili šli se mi zdi na Slovaško po migrante in jih k sebi peljali.
ONniON
02. 03. 2017 15.41
+1