Tujina

V Budimpešti iz Donave dvignili ladjo in našli štiri trupla

Budimpešta, 11. 06. 2019 14.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA / V.Š.
Komentarji
2

Madžarska policija je iz reke Donave dvignila turistično ladjo, ki je konec maja v Budimpešti potonila po trku z rečno križarko. Med dvigovanjem ladje so reševalci našli štiri trupla, še štiri ljudi pogrešajo. V nesreči je tako po zadnjih podatkih skupno umrlo 24 ljudi, sedem pa jih je nesrečo preživelo.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Iz Donave dvignili ladjo
    02:17
    Iz 24UR: Iz Donave dvignili ladjo
  • Dvigovanje turistične ladje v Budimpešti
    01:51
    Dvigovanje turistične ladje v Budimpešti

Reševalci ocenjujejo, da so možnosti, da bi še našli kakega preživelega, praktično nične.

Turistična ladjica Hableany (Morska deklica), na kateri so bili večinoma južnokorejski turisti, je 29. maja trčila z ladjo za križarjenje Viking Syring. Ladjica se je prevrnila in potonila le nekaj sekund po trčenju.

Na krovu je bilo 35 ljudi, preživelo jih je le sedem. Reševalci so danes na ladji našli štiri trupla, med njimi v uničeni kapitanski kabini truplo pogrešanega kapitana ter truplo šestletne deklice in njene mame. Štiri osebe še pogrešajo.

Reševanje in iskanje pogrešanih so oteževali visoka gladina Donave ter močan rečni tok. Potapljačem se zato na dnu Donave tudi ni uspelo prebiti v notranjost potopljene ladjice.

Operacija reševanja se je osredotočila na pritrjevanje jeklenih žic pod in okrog plovila, da bi jo lahko dvignili z žerjavom.

Tiskovni predstavnik madžarske policije je v ponedeljek dejal, da bi dvigovanje lahko potekalo sedem ur in da bodo potapljačem omogočili, da preiščejo plovilo, kjer bi lahko našli še katero od pogrešanih žrtev.

Dvigovanje turistične ladje v Budimpešti
Dvigovanje turistične ladje v Budimpešti FOTO: AP

Tožilstvo v Budimpešti je sicer prejšnji teden sporočilo, da je ukrajinski kapitan ladje za križarjenje, ki je osumljen povzročitve nesreče na Donavi v Budimpešti, osumljen povzročitve nesreče tudi na Nizozemskem 1. aprila. Prav tako je preiskava doslej ugotovila, da je s svojega telefona po nesreči zbrisal vse podatke.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

badcat
11. 06. 2019 16.54
-6
Pisun....a ni krizarka viking naskocla morsko deklico od zadaj????
natolcevanjenapolno
11. 06. 2019 16.27
-5
Attila Hollosi je bil hhahahahaha al pa Janka