Tujina

V Dalmaciji in BiH so se tresla tla: trije potresi v razmaku 20 minut

Split, 30. 08. 2018 09.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Prebivalce na jugozahodu Bosne in Hercegovine in v Dalmaciji je zbudil precej močan potres z magnitudo 4,6.  "Strašen občutek je bil," je dejala gospa iz Splita. Stvari so padale s polic, tresla so se stekla. Prvemu potresnemu sunku sta nato čez nekaj minut sledila še dva šibkejša.

Seizmografi so zaznali tri potresne sunke v razmaku 20 minut.
Seizmografi so zaznali tri potresne sunke v razmaku 20 minut. FOTO: Thinkstock

Ob 5.33 so seizmografi zaznali močan potres z epicentrom 19 kilometrov zahodno od Glamoča v Bosni in Hercegovini oziroma približno 30 kilometrov od hrvaškega Knina na globini 10 kilometrov. Magnituda prvega potresa je bila 4,6. Sledila sta še dva popotresna sunka: ob 5.45 so se tla zatresla z magnitudo 3,1, ob 5.51 pa še en potresni sunek z magnitudo 3,3.

Potres s takšno močjo bi lahko povzročil manjšo škodo v okolici epicentra. Nekateri hrvaški kraji, kot so Kijevo, Maovce in Podosoje, so po potresu ostali brez elektrike. Tresenje tal pa je precej prestrašilo prebivalce v Dalmaciji in južnem BiH. Čutili so ga med drugim v Šibeniku, Hrvacu, Splitu, Omišu in Makarski. 

Stvari so padale s polic, tresla so se stekla

Neka gospa iz Splita je za časnik Dalmacija Danas dejala, da so med potresom s polic padale stvari. "Strašen občutek je bil," je dejala. Nekatere je potres zbudil, saj so jim postelje "poplesavale", tresla so se stekla. Ljudje poročajo, da so pred potresom slišali bobnenje, podobno grmenju. Prvih osem sekund so se tla močno tresla, nato pa se je jakost postopoma umirjala, vse skupaj je trajalo okoli 15 sekund.

Na Agenciji za okolje Republike Slovenije (Arso) niso prejeli nobenih informacij, da bi omenjeni potres čutili tudi pri nas. 
 
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.