Tujina

V desetih letih brez ledenega pokrova?

London, 15. 10. 2009 08.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V desetih letih bodo poletja na severnem polu zelena, napovedujejo znanstveniki. Hitro izginjanje ledu bo imelo katastrofalne posledice za celotno človeštvo.

Poletje na severu Norveške, 1000 km od severnega pola. Bo kmalu takole zeleno tudi na skrajnem severu sveta?
Poletje na severu Norveške, 1000 km od severnega pola. Bo kmalu takole zeleno tudi na skrajnem severu sveta? FOTO: Reuters

Še malo in poleti na severnem polu ne bo več snega. To so najnovejše ugotovitve skupine znanstvenikov, do katerih so prišli po treh mesecih pohoda čez Arktiko. V tem času so opravili vrsto meritev in naredili modele, ki skrajnemu severu sveta ne napovedujejo nič kaj rožnate prihodnosti. "Poletni led bo izginil v 20, mogoče 30 letih, večina pa že v desetih. Ostanki ledenega pokrova se bodo umaknili na sorazmerno majhno površino severno od Grenlandije, v desetletju potem pa povsem izginili,“ je napovedal član odprave Peter Wadhams.

Površina ledenega pokrova na Arktiki na začetku in koncu letošnjega poletja.
Površina ledenega pokrova na Arktiki na začetku in koncu letošnjega poletja. FOTO: Reuters
Znanstveniki že dlje časa svarijo pred hitrim taljenjem ledu na Arktiki. Na severnem tečaju bi lahko do konca poletja prvič v zgodovini izginil ves led, je lani opozarjal ameriški znanstvenik Mark Serreze. Na srečo se to ni zgodilo. Druga skupina znanstvenikov je Arktiko brez ledu napovedovala do leta 2013, do leta 2100 pa naj večnega ledu na planetu sploh ne bi bilo več.

Ugotovitve so še kako pomembne, saj izpostavljajo resnost razmer. "Poudarjajo, da je pomemben del klimatskega sistema bolj občutljiv za klimatske spremembe, kot smo menili,“ pa je dejal strokovnjak Martin Sommerkorn. Izginotje ledu na Arktiki ne bo vplivalo le na kraje na severu, ampak na celoten planet, je pojasnil. Ker se bo dvignila gladina morja, kar četrtini svetovnega prebivalstva grozijo poplave, napovedujejo tudi ekstremne vremenske pojave in dvig nivoja toplogrednih plinov v zraku. Po drugi strani grozi pomanjkanje vode. "Skoraj vsa naša zaloga vode za kmetijsko in mestno rabo prihaja iz topljenja zimske zaloge snega," je poudaril kalifornijski geofizik Mark Serreze, ki je že za lansko poletje napovedal popolno izginotje arktičnega ledu. Na srečo se to ni zgodilo.

Časa za ukrepanje je vse manj, opozarja Sommerkorn. Zato morajo svetovni voditelji na decembrskem vrhu v Köbenhavnu nujno sporazumeti o ukrepih, s katerimi bodo poskrbeli, da se Zemljino ozračje ne bo ogrelo za več kot 2 stopinji Celzija.

Taljenje ledu spodbudilo strateške boje

Taljenje arktičnega ledu je že vzpodbudilo boj za izkoriščanje naravnih bogastev na dnu morja pod ledenim pokrovom. Ameriški geologi ocenjujejo, da bi lahko bilo na tem območju 25 odstotkov vseh doslej še neodkritih svetovnih rezerv nafte in zemeljskega plina. Države se bodo morale dogovoriti tudi za nadzor nad plovno potjo, ki se bo odprla na skrajnem severu sveta. Gre za tako imenovani severozahodni prehod, ki povezuje Atlantski in Tihi ocean. Ta bo za več tisoč kilometrov skrajšal potovanje med Evropo in Azijo, dolgi ovinki skozi Panamski prekop pa naj bi postali preteklost.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (45)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rozicaJR
16. 10. 2009 16.39
Draga spaparnas1 in rok18488...z veseljem bi debatirala z vama, a se žal tukaj komentarji preveč pogosto brišejo, da bi lahko nastala debata. Tak čisto na kratko pa se v osnovi strinjam...valda da pretiravajo glede segrevanja in valda, da se tudi tu vrtijo mastni denarci. Ampak, v končni fazi so tudi chemtrails v pomoč raznim lobijem, da lahko še naprej gonijo to težko industrijo, z njimi izkrivljajo podatke (nekje ohladijo ozračje, da izenačijo temperature s povprečjem in se s tem izogibajo podpisu Kjotskega sporazuma...). Za tebe spaparnas1 pa sem prepričana, da se motiš vsaj v eni stvari- o orgonskih sevalnikih, ki niso nobena new age neumnost. Sem se sama prepričala ko smo ga postavili-migrene naenkrat nisem več mela, ata(ki ni vedel, da smo postavili sevalnik) je nehal šmrkat in kihat, zraven tega pa ni blo nobene sledi o toči, medtem ko so imeli okrog kar nekaj vidnih posledic. Tako, da kr naprej uporabljaj svojo pamet, pa ne trdi nekaji dokler se ne prepričaš sam.
rok18488
16. 10. 2009 13.34
rozicaJR zejo me zanima.... si si ogledala kakšen dokumentarec o globalnem segrevanju, ali vse to veš iz televizije? 1.kakor sem jaz ugotovil, naj bi bilo sonce krivo za globalno segrevanje. 2.mediji nam govorijo da zaradi naraščanja CO2 narašča tudi temperatura....NAPAKA- največ C02 pride iz vodnih hlapov (morja), voda pa vse bolj hlapi predvsem zaradi sonca. torej..... dokazano je, da segrevanje ozračja vpliva na količino CO2 in ne obratno. tako so pokazale tudi lestvice CO2 v ozračju in povpr. temperature, ki so skoraj sorazmerne in seveda, da se vsi zavedamo neustavljive želje po denarju in moči nekaterih posameznikom, kajti tem posameznikom bomo plačevali 17 eur na tono izpusta CO2. si lahko predstavljaš, koliko denarja je to, ko bo vsak voznik na svetu plačeval več kot 20 evrov na leto? še nekaj..... zakaj bi se mi, ljudje, kot posamezniki borili proti "globalnemu segrevanju"?? zato imamo naše voditelje, ki so se za to izšolali, ki pravzaprav služijo mastne plače samo zato, da ščitijo interese nas, ljudstva.
spaparnas1
16. 10. 2009 11.48
žal sedministrator bori za napredovanje proti delavnemu mestu vratarja na POP in briše komentarje ki bi lahko povzročili da bi ljudje vsaj malo razmišljali
spaparnas1
16. 10. 2009 08.08
rozicaJR Izogibaj se new age neumnosti ala orgonski sevalniki in podobnih traparij :)
rozicaJR
16. 10. 2009 04.03
Ok spaparnas1, tebe pa ne razumem...zavedaš se problema chemtrails-ov, zanikaš pa problem globalnega segrevanja. Ta dva problema sta v bistvu povezana...še bolj zaskrbljujoče pa je to, kako je ljudem malo mar za te stvari. Vsi vemo kake svinjarije se dogajajo samo zaradi neustavljive želje po denarju in moči nekaterih posameznikov pa nas to ne gane. Ne gane nas niti prihodnost naših potomcev...včasih res zgleda, da so vse te kemikalije že dosti svojega dela opravile. Ampak zato nam še ni treba naredit panike ali pa obupat. Ena rešitev obstaja v orgonskih sevalnikih, ki si jih lahko izdelamo sami in z njimi izničimo večino škodljivih snovi.
rok18488
16. 10. 2009 03.02
spaparnas1 ti si CAR!!! občudujem razgledanost, zanimanje za znanje, vsa čast usi tisti k ste pa znanje pobral iz TVja pa iz internetnih strani kot je 24ur vam pa povem, da si najprej poglejte dokumentarce ki vam jih je predstavil, nato pa komentirajte nasprotno. spaparnas1 plus na usakm komentarju
spaparnas1
15. 10. 2009 21.55
rozicaJR Kar komentiraj in predstavi svoje mnenje
spaparnas1
15. 10. 2009 21.46
In draga rozicaJR, ko tetako moti zrak katerega dihaš bi te še nekaj vprašal. Si se mogoče v zadnjih 10 letih vsaj enkrat ozrla v nebo? Če si se že uzrla, bi te še vprašal, če si mogoče opazila enkrat samkrat, da se je v zadnjih 10 letih nekaj spremenilo? Si mogoče opazila, da nekatera letala za seboj puščajo sledi katere zlepa ne izginejo? Si se kdaj vprašal zakaj za nekaterimi letali sled izginja za drugimi pa ne? Fizikalno bi morala sled izginiti v najkasneje 1,5 minute, saj ta sled ne bi smela biti nič drugega kot vodna para, torej vroč zrak gre v mrzlega in se ustvari kondenz in ko se ohladi izgine. Podobno dihanju pozimi. Nekatere sledi pa nikakor ne izginejo. Tem sledem se angleško reče chemtrails in če te zanima več razišči ta fenomen
spaparnas1
15. 10. 2009 21.40
rozicaJR Podatek o upDnju morske gladine zadnjih 30 let boš najlažje dobila v dokumentarcu CBC - Global Warming Doomsday Called Off. Drugače pa če se zaradi ogrevanja sedaj ohlaja, kot ti praviš, potem pa ogrevanje itak ni problem, saj se bo zaradi ogrevanja sedaj ohladilo. Čemu pa potem taka panika? Kaj pa draga Jožica, če mogoče malo premalo razmišljaš s svojo glavo pa preveč gledaš TV? In kako lahko v glavi držiš istočasno dve popolnoma nasprotujoči ideji o isti stvari?
spaparnas1
15. 10. 2009 21.34
undertakerslo Vse kar se ti čudnega dogaja pri vremenu je percepcija. Kar je bila včasih nevihta je danes strahotno neurje s spremljajočim orkanskim vetrom... Vem da je težko razumeti, da je vse skupaj naperjeno proti ljudem, vendar je to težko le če živiš v medijski realnosti t.j. realnosti kakršno ti prezentirajo mediji. Če res želiš stvari razumeti približno take kot so, potem bi ti svetoval za začetek intervju z Norman Dodd-om ki ga boš našla na youtube. Norman Dodd je bil poslanec v 50tih in ameriški kongres mu je dal nalogo da razišče kaj je cilj nevladnih neprofitnih organizacij. Intervju je bil posnet ko je bil Dodd star več kot 80 let in je nedolgo za tem umrl. To je dober začetek. Če res hočeš razumeti kako svet res deluje si boš morala vzeti pač malo časa. Drugače pa podatek o segrevanju celotnega osončja do leta 2003 in potem ohlajevanju le tega prihaja iz strahospoštovanja vredne organizacije, kot jo ti imenuješ,NASE.
rozicaJR
15. 10. 2009 21.25
Daj spaparnas1, sej je ok, da maš svoje mnenje, samo malo pretiravaš s tem tvojim prepričevanjem...si povedal svoje, ok, hvala, naj še drugi svoje mnenje predstavijo. Aja, pa noben ne napoveduje, da se bomo skuhali, če te zanima, kako je možno da je posledica taljenja ledu dejansko mraz pa si poglej malo kroženje morskih tokov in kako le ti vplivajo na temperature po svetu. Pa kakšen ti je to argument, da že 30 let upada morska gladina? Ti veš kdaj se je začela industrializacija in posledično onesnaževanje? Upam, da ti je zdaj bolj logično. Meni je v končni fazi vseeno ali se ozračje segreva ali ohlaja, bolj me skrbi kakšen zrak dihamo...že v naših mestih smrdi ko kuga poleti, kaj šele v velikih mestih...pa kaj šele bo, če se boma ta masovna industrija nadaljevala...se mi zdi, da bomo od tega prej pomrli, kot pa da bomo zmrznili ali pa se scvrli.
undertakerslo
15. 10. 2009 20.53
spaparnas1....sej ne, da bi hotela deliti mnenje o tem globalnem segrevanju ali ohlajanju, ker iskreno mi dol visi, definitivno se neki čudnega dogaja, kar sami čutimo tudi pri nas, ampak pač vzamem, da tako mora biti in konc, ker sem samo računovodja in ne znanstvenik...ampak tudi ti bi se lahko zavedal-a, da nisi pojedel vse pameti tega sveta in da če bi jo, sedaj ne bi pisal kle po tem forumu, ampak bi izvajal kakšne študije tudi sam/a v NASI ali kakšni podobni strahospoštovanja zbujajoči institiuciji. Na osnovi nekakšnih selflearning experiences in "branju" googla in opiranju na 50% trditev, ki so tudi bolj megla kot dokaz, pa pač lahko seveda izražaš svoje mnenje, vendar brez prisotne žaljive note.Vse to je enako kot teorije o kavi z mlekom - 5 let so bile hudo škodljive, naslednjih 3 so ugotovili, da so v bistvu zdrave, zdejle trenutno pa ne bi vedela, kakšen je ta status. Teorija, da bi naj bile vse te lažne informacije uperjene zoper ljudi, kar globalno, pa je naravnost histerično smešna... kakšen bi pa sploh lahk bil motiv za takšno dejanje?! Verjetno pač nobenmu ni čist jasno, kako in kaj in zakaj ob vsem tem čudnem demonstriranju moči narave zadnje čase, pa pač vsak svoje prepričanje prodaja...pa ne iz zlobe do svetovnega prebivalstva, ljudje pa sledijo/verjamejo pač enim ali drugim...pa to ne pomeni, da so tisti, ki ne verjamejo istemu kot ti, neumni. Morda pa se izkaže, da tisti članek, ki ga v googlu navajaš, je tudi pomota in boš ti versko fanatičen čez 5 let?!
spaparnas1
15. 10. 2009 19.52
tedomedo Velika razlika je med prepričanjem, ki je nič drugega kot vera oziroma religija in dejstvi. Znanstveno dokazano dejstvo je, da se zemlja in znjo celo osončje ohlaja in ne ogreva tako kot bi nam radi to prikazali klimatski fanatiki, znanstveno dokazano dejstvo je da morska gladina že vsaj 30 let upada in ne narašča, kot nas hočejo prepričati klimatski histeriki.
tedo974P8medo
15. 10. 2009 19.45
Vsak ima svoje prepričanje.
spaparnas1
15. 10. 2009 18.45
In dragi tedomedo tale zelena histerija je še veliko nevarnejša od komunizma in če te že zanima je zelena barva komunizma. Pa ne reci sedaj da je rdeča, kajti rdeča je barva revolucije. Namesto da cle dneve gledaš TV preberi kako knjigo, pa ne Harry Potterja
spaparnas1
15. 10. 2009 18.38
Vendar v svetu v katerem vojan postane mir, kjer fikcija postane resnica, v katerem se preventivni vojni reče samoobraba, kjer dobi človek v trenutku ko v drugo državo pošilja 40,000 vojakov nobelovo nagrado in istočasno vodi 4 vojne, in kjer ljudje vse to sprejejo, ne moreš pričakovati da bi prav veliko ljudi kaj razmišljalo. Če kdo misli da je tale farsa z globalnim segrevanjem upirjena proti kapitalistom se moooočnoooo moti.Upirjena je proti ljudem in za to je dokazov veliko morje.
spaparnas1
15. 10. 2009 18.34
tedomedo Kupuješ poceni propagando kapitalistov po katerih pljuvaš. Poguglaj si članke kjer znastveniki priznavajo da so spregledali 500.000km2 polarnega ledu. Za primerjavo je tolikšna površina da bi na njo postavi 5 miljard ljudi in bi imel vsak za sebe 100m2. Kar se tiče pa gluposti o dvigovanju morske gladine pa si na youtube oglej dokumentarec z naslovom: CBC - Global Warming Doomsday Called Off V nejm znastveno dokazuje znanstvenik, ki zadnjih 30 let ne dela drugega, kot preučuje višino gladine morja, dejstvo, da gladina upada in ne narašča. Za kaj več se pa sam potrudi in uporabi sivo maso ko si jo dobil ob rojstvu.
tedo974P8medo
15. 10. 2009 18.16
Samo vsako zimo ne rata toliko leda, kot se zadnje čase stopi poleti. Itak se ve, da bomo nayebali v par letih s ta paket yebade spada tako dvig morja, obračanje magnetnih polov, izginjanje gozdov zaradi preobsežnega sekanja, izginjanje živali in rib zaradi preobsežnega lovljenja in ubijanja, da ne omenjam še onesnaževanja zemlje, morja in zraka. Hvala, kapitalizem, ti si še večji drek kot komunizem.
spaparnas1
15. 10. 2009 18.13
Mraz zahteval smrtne žrtve --- V desetih letih brez ledenega pokrova? HA HA HA HA HA Članek zraven članka LOL. Pa kolk je treba ljudem da bodo končno vidl da jih mediji nategujejo. Mislim da bolj butaste generacije na svetu še ni živelo.
spaparnas1
15. 10. 2009 18.02
Najbolj patetični so pa komentarji od medijev opranih ljudi: konec nas bo, naj pade komet.... la la la la Pred 30 leti so teli isti "znanstveniki" napovedovali novo ledeno dobo in kako bomo vsi zmrznili, sedaj nas strašijo, da se bomo skuhali. Poguglajte si malo po člankih oziroma kopijah časopoisov iz 70tih ko so pisali in dokazovali kako se zemlja ohlaja. Bolno