Tujina

Assangeova mati: 'Bodite potrpežljivi in nežni do mojega sina'

Quito, 12. 04. 2019 08.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
U.Z./STA/L.Š.
Komentarji
55

Potem ko je britanska policija aretirala ustanovitelja Wikileaksa Juliana Assangea, so v Ekvadorju prijeli še njegovega tesnega sodelavca, ki je poskušal pobegniti na Japonsko. Medtem pa se je oglasila tudi mati ustanovitelja Wikileaksa Christine Assange in podprla spletno peticijo za izpustitev sina. 

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Iz veleposlaništva v zapor
    02:31
    Iz 24UR: Iz veleposlaništva v zapor
  • Iz SVETA: Sredi afere tudi Slovenija
    02:32
    Iz SVETA: Sredi afere tudi Slovenija
  • Iz SVETA: Kaj čaka Assangea?
    00:44
    Iz SVETA: Kaj čaka Assangea?
  • Prihod Assangea na sodišče
    01:10
    Prihod Assangea na sodišče
  • Iz 24UR ZVEČER: Lenart J. Kučić o tem, ali je Assange junak našega časa
    09:52
    Iz 24UR ZVEČER: Lenart J. Kučić o tem, ali je Assange junak našega časa

Ekvadorska notranja ministrica Maria Paula Romo je sporočila, da so prijeli sodelavca ustanovitelja Wikileaksa Juliana Assangea, ko je poskušal pobegniti na Japonsko. Njegovega imena ni razkrila, je pa pojasnila, da je zelo blizu Assangeu, ki ga je britanska policija včeraj aretirala na ekvadorskem veleposlaništvu.

Neimenovan vladni vir je za Associated Press povedal, da gre za Olaja Binija, švedskega razvijalca programske opreme, ki se ukvarja z zasebnostjo, varnostjo in kriptografijo.

Kot je za CNN povedala ministrica, je moški v Ekvadorju živel več let in je redno obiskoval Assangea na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu, poroča BBC. "Pridržali smo ga zaradi potreb preiskave," je pojasnila ministrica.

Omenjenega človeka je povezala z domnevnimi poskusi destabilizacije vlade predsednika Lenina Morene in dejala je, da imajo dovolj dokazov za to. Moški je po njenih besedah v preteklosti potoval v tujino z bivšim zunanjim ministrom Ricardom Patinom, ki je Assangeu leta 2012 odobril politični azil.

Uradnik ekvadorske vlade, ki je spregovoril pod pogojem anonimnosti, je za Associated Press povedal, da so Binija aretirali na letališču v Quitu.

Ko se je razvedelo za aretacijo, so Binijevi prijatelji in sodelavci na družbenih omrežjih izrazili zaskrbljenost, še poroča BBC.

"Zelo me skrbi to, da so ga prijeli. Je močan zagovornik zasebnosti in ne more govoriti z odvetniki," je zapisal Martin Fowler, računalniški programer, ki živi v ZDA.

Bini pa je, še pred aretacijo, ko je ekvadorska ministrica na tiskovni konferenci sporočila, da oseba, povezana z Wikileaksom, že dlje časa živi v Ekvadorju, tvitnil, da se je očitno začel "lov na čarovnice".

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Christine Assange: 'Bodite potrpežljivi in prijazni do mojega sina'

Medtem pa se je oglasila tudi mati ustanovitelja Wikileaksa in podprla spletno peticijo za izpustitev sina. Britanske oblasti je pozvala, naj bodo z njim potrpežljivi in prijazni. Christine Assange je sporočila, da je njen sin osem let "pridržan brez obtožnice" in že šest let prikrajšan za svež zrak, sončno svetlobo in gibanje. "Prosim, bodite potrpežljivi, nežni in prijazni do njega," je dodala. 

Christine Assange zahteva izpustitev svojega sina iz pripora.
Christine Assange zahteva izpustitev svojega sina iz pripora. FOTO: AP

Odzvala se je tudi na besede britanske premierke Therese May, ki je v četrtek po aretaciji v britanskem parlamentu dejala, da nihče ni nad zakonom. Assangeova mati jo je obtožila, da želi s podporo "brutalni in nezakoniti aretaciji njenega pogumnega in mučenega sina preusmeriti pozornost od brexita".

Podpisala je tudi spletno peticijo, ki poziva k Assangeovi izpustitvi, "preden bo prepozno". Peticijo, ki jo je sprožila ameriška igralka Pamela Anderson, je doslej podpisalo že 36.000 ljudi.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Aretacija po sedmih letih bivanja na veleposlaništvu

Britanska policija je v Londonu po sedmih letih bivanja na ekvadorskem veleposlaništvu aretirala Assangea, potem ko mu je ekvadorska vlada odvzela mednarodno zaščito in državljanstvo, ki mu ga je podelila leta 2012.

Stranka Levica je slovensko vlado pozvala, naj stori vse, kar lahko, da prepreči izročitev Juliana Assangea ZDA ter mu ponudi politični azil v Sloveniji. "Gre za vrhunec s strani ZDA organiziranega večletnega napada s ciljem diskreditiranja novinarja in žvižgača, ki je s svojim delovanjem objavljal in razkrival pristne dokumente, ki pričajo o spornih, koruptivnih in kriminalnih praksah več vlad in organizacij," so zapisali. V ZDA se namreč Assange sooča z obsodbo na doživljenjsko zaporno kazen ali celo smrtno kazen zaradi razkrivanja ameriških vojnih zločinov. Upravičeno lahko sumimo, da ne bo deležen pravičnega sojenja.

Pojasnili so, da so ga aretirali na podlagi zapornega naloga iz junija 2012 zaradi kršitve pogojnega izpusta in zahteve ZDA po izročitvi. Sodišče v Londonu ga je nato že spoznalo za krivega kršitve pogojnega izpusta, za kar mu grozi do 12 mesecev zapora. O zahtevi ZDA za izročitev pa bo odločalo 2. maja, ko bo znova stopil pred sodišče. Do tokrat ostaja v priporu.

Avstralec Assange, ki je odgovoren za objavo več tisoč zaupnih depeš ameriških diplomatov State Departmenta in Pentagona leta 2010, je v ZDA obtožen zarote z ameriško žvižgačko Chelsea Manning, tedaj še Bradleyjem Manningom. Obtožnica ga bremeni, da ji je pomagal dešifrirati geslo računalniškega omrežja ameriške administracije, za kar mu grozi pet let zapora, je v četrtek po aretaciji sporočilo ameriško pravosodno ministrstvo.

Assangeova odvetnika sta izrazila bojazen, da bi ga lahko izročili ZDA. Per Samuelsson je dejal, da bi bilo to povsem nesprejemljivo. "Vidim pa jasne znake, ki kažejo, da ga želijo Američani obsoditi ali pa so ga že obsodili," je dejal za švedsko televizijo SVT. "Cilj vsega, kar smo počeli, je bilo preprečiti ta scenarij. Mislim, da je zelo prizadet in razočaran nad Ekvadorjem, ki ga je pustil na cedilu," je še povedal.

Pri Wikileaksu so odvzem azila Assangeu opredelili kot nezakonit in v nasprotju z mednarodnim pravom.

Odločanje o izročitvi bi lahko trajalo več let

Izročitvi Assangea nasprotuje tudi vodja britanskih opozicijskih laburistov Jeremy Corbyn. "Izročitvi Juliana Assangea ZDA, ker je predstavil dokaze o zločinih v Iraku in Afganistanu, je treba nasprotovati," je pozval britansko vlado.

Pravni strokovnjaki so sicer danes pojasnili, da bi lahko odločanje o izročitvi trajalo več let, saj so možne pritožbe. Vendar pa jo bo na koncu morda težko preprečiti. "Proti tej izročitvi se bo zelo težko boriti, glede na naravo sporazuma o izročitvah med ZDA in Združenim kraljestvom," je povedal Anthony Hanratty iz družbe BDB Pitmans.

Tudi odločanje v podobnih primerih je trajalo več let. Heker Gary McKinnon, katerega izročitev zahtevajo ZDA zaradi domnevnega vdora v računalniški sistem vojske, se je desetletje boril proti izročitvi in jo tudi preprečil. Velika Britanija se je nazadnje odločila, da ga ne bo izročila, ker obstaja velika verjetnost, da bi storil samomor. Poleg tega trpi tudi za avtizmom, kar je vplivalo na odločitev britanskih oblasti.

KOMENTARJI (55)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Iva Goga Deko
13. 05. 2019 12.27
Assange ve kaj je renica in jo je povedal na glas, tisto ameriško truplo od Trampa je zahrbten in ne prenese resnice ... vsekakor Assangeju kapa dol.
Malinha
14. 04. 2019 18.31
+5
Lenin Moreno prodal Assangea Mednarodnemu denarnemu skladu, enemu svetovno največji korporaciji. Verjetno so Morena klicali po telefonu in mu obljubljali denar, ki ga Ekvador potrebuje, v smislu: kdo da več. Assange je bil torej licitiran, kar je spet dokaz, da ima človeško življenje kot tako dandanes samo tržno ceno.
rovte
13. 04. 2019 21.28
+5
Prokleti zarukani angleži, cel svet jih ima phn kufer!!
hotchilipoper
13. 04. 2019 09.02
+8
To se ti zgodi,če pišeš resnico
Infraping
13. 04. 2019 08.50
+8
BUONcaffee
12. 04. 2019 21.54
+7
CLINTONOVA UŽALJENA KER JE IZDAL RESNICO O NJEJ.
BUONcaffee
12. 04. 2019 16.48
-13
Po mojem bo hitro izpuščen iz zapora, saj je odličen za Ameriško vlado. Spomnimo kako se nemške znanstvenike po končani druge svetovni vojni zaposlovali v ZDA. Tiso kar je objavljal leta nazaj pa je itak pozabljeno kot lanski sneg.
nikhrast
12. 04. 2019 16.43
-20
Problem z Assangem je isti kot s Trumpom, oba sta narcisa, domišljiva in sebična. Assange še od kolegov in prijateljev ni dobil dobre besede.
igor2408
13. 04. 2019 07.03
+14
BUONcaffee
12. 04. 2019 16.40
+0
Naj pride v Slovenijo. Vsaj sedaj pokažimo, da podpiramo svobodo govora. Naj ga Cerar pripelje h nam.
BUONcaffee
12. 04. 2019 16.37
-1
Ekvador se obnaša kot naši nesposobni banana politiki. Primer Katalonija, prvo podpora Kataloniji, nato obratno.
BUONcaffee
12. 04. 2019 16.35
-5
Trump ga bo vesel.
muci007
12. 04. 2019 14.30
+2
Zaenkrat mu grozi do 5 let zapora. V USA bodo izrekli nove obtožnice, z malo smole lahko bo sedel v zaporu nekaj prihodnjih desetletij.
muci007
12. 04. 2019 14.27
+17
Demokracija v USA in UK je na psu!
nikhrast
12. 04. 2019 16.36
-15
kaslc 1
12. 04. 2019 14.04
+3
JApajaDAja
12. 04. 2019 14.29
+10
Uporabnik443897
12. 04. 2019 13.49
+7
Azil mu bi Slovenija lahko dala, če smo dali frizerju, ki razen na črno kasiranih frizur, za Slovenijo ni nič naredil. Asanž pa je veliko naredil za vse ki nepridipravov ne toleriramo. Pa kaj ko je pokvarjenost vedno korak pred POŠTENOSTJO !!!
nightifly
12. 04. 2019 13.34
+13
Tuji mediji : Wikileaks se je pripravljal na objavo dokumentov ,ki sedanjega predsednika Ekvadorja obtozujejo prisvojitve velikih vsot denarja ,ki ga je parkiral jasno v off-shore oazah . Slo naj bi za izsiljevanje Assange-a . Izgleda, da Wiki ni zelel popustiti , in so Assangea-prepustili usodi . Assange je ze pred casom prekinil povezavo z Demokrati vAmeriki , mogoce tudi zato , ker je ugotovil ,da je Hilarija in ves njen aparat ena sama kriminalna banda , ki ji korupcija ni tuja ,oz. zelo dobrodosla za doseganje politicnih ciljev . Tihi drzavni udar proti Trumpu ni uspel , vsa gonja proti njemu je bila false , zdaj pa so se v to mrezo ujeli prav sami Demokrati s Hilarijo na celu .
leond1
12. 04. 2019 13.16
-5
assanža bosta vzela lukec in mihec iz levice
kaslc 1
12. 04. 2019 13.56
+9
JApajaDAja
12. 04. 2019 12.28
+10
slo levica poziva našo vlado, da assangu dodeli politični azil!
PUTINOVI?
12. 04. 2019 12.12
+32
kaj pa avstralija a bo kr dopustila da njenega državljana tako zaprejo ...ni assange kradu podatke ampak objavil in to ni kršil nobenih zakonov to je le svoboda govora....
LockheedMartin
12. 04. 2019 12.07
-26
rusofili spet na strani Assangea... medtem ko v njihovi Rusiji taki ljudje izginejo brez sledu
PUTINOVI?
12. 04. 2019 12.11
+28
amerika pa ima guantanamo na kubi da ne krši zakone ane....
VolkBrenin
12. 04. 2019 12.26
+8
lock...navedi argument...al samo bleješ...
VolkBrenin
12. 04. 2019 12.33
+8
za lokija....2018 ...Med letos ubitimi novinarji je 84 novinarjev, kamermanov in tehnikov ter deset medijskih sodelavcev, ki so delali kot vozniki, varnostniki ali posredniki. Med smrtnimi žrtvami je letos šest žensk, povzema nemška tiskovna agencija DPA. Na seznamu držav po številu ubitih novinarjev ima neslavno prvo mesto Afganistan, kjer je letos umrlo 16 reporterjev, sledi Mehika z 11 ubitimi novinarji in medijskimi sodelavci, Jemen z devetimi in Sirija z osmimi smrtnimi žrtvami. V Indiji je bilo ubitih sedem reporterjev, v Pakistanu, ZDA in Somaliji po pet. V Evropi so bili ubiti štirje novinarji, in sicer v Franciji, Bolgariji, Turčiji in na Slovaškem. "Novinarji pri opravljanju svojega dela ovirajo kriminalno dejavnost. V Mehiki denimo mnogi novinarji ovirajo preprodajalce mamil," je dejal predsednik IFJ-ja Phillippe Leruth. Poudaril je, da v Evropi sicer umorov novinarjev nismo bili vajeni, in spomnil na umora Viktorije Marinove v Bolgariji in Jana Kuciaka na Slovaškem....
VolkBrenin
12. 04. 2019 12.34
+5
Mednarodna zveza novinarjev je opozorila na varnostno krizo za novinarje po svetu. Leruth je članice Združenih narodov pozval, naj sprejmejo konvencijo o varnosti in zaščiti novinarjev, ki ga je IFJ na sedežu ZN-a v New Yorku predstavil oktobra letos.
VolkBrenin
12. 04. 2019 12.34
+4
VolkBrenin
12. 04. 2019 12.35
+6
popravek ...niti eden ni ubit s strani rusov...
Malinha
12. 04. 2019 13.13
+5
Volk; Afganistan, Mehika, Jemen, Sirija, Indija, Pakistan. Ene od držav, ki najbolj ogrožajo Belo hišo norcev. Afganistan, Sirija, dodal bi Libijo in Palestino, ki ju norci hočejo zbrisati kot države s šok doktrino. In tu najbolj pogosto umirajo novinarji in njih sodelavci. Za iz jajc znesene so krivi Rusi, pa verjetno še Inuiti. Kar je tudi pokazatelj, kako doktrina deluje tudi preko medijev.
CRNALUKNJA
12. 04. 2019 13.55
+9
hej ti pijani martin!! misli malo s svojo glavo,ne pa govoriti kaj drugi govorijo....razen če se ne držiš bosanskega reka ki glasi...kud svi turci ,tamo ide i mali mujo..