Tujina

'Če je bil masaker v 90. letih Srebrenica, je vzhodna Guta masaker tega stoletja do zdaj'

Damask, 20. 02. 2018 08.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
K.H./STA/A.I.
Komentarji
67

Več kot 200 civilistov, med njimi tudi najmanj 20 otrok, je umrlo v bombardiranju v Siriji. Šlo naj bi za enega najhujših napadov v zadnjih letih, v katerem so uničili tudi vire preživetja za prebivalce, številne bolnišnice ter prekinili cestne povezave. Za napad naj bi bile odgovorne sirske vladne sile. "To ni vojna, to je masaker," je dejal zdravnik v oblegani Guti.

Najmanj 200 civilistov, med njimi okoli 20 otrok, je umrlo v zadnjem zračnem napadu in obstreljevanju vzhodne Gute, je sporočil Sirski observatorij za človekove pravice. Ranjenih je še okoli 470 ljudi, med njimi jih je več v kritičnem stanju, poroča BBC.

V zadnjih treh dneh je bilo v napadih v Vzhodni Guti ubitih skupno že več kot 250, ranjenih pa okoli 850.

Število žrtev neprestano narašča, saj so uničene tudi številne zdravstvene ustanove. Samo v ponedeljek so obstreljevali šest improviziranih bolnišnic, med njimi tudi porodnišnico.  V zadnjih dveh dneh so tako bombardirali sedem bolnišnic na območju Vzhodne Gute. Od tega so štiri uničene in ne morejo več delovati, napadi pa so terjali tudi žrtve. Najmanj eno bolnišnico so uničile ruske sile v letalskem napadu. Sirsko-ameriško zdravstveno društvo (SAMS) pa je sporočilo, da je uničena tudi bolnišnica Arbin, ki velja za eno pomembnejših na tem območju.

Prihodnji mesec bo sedem let od začetka vojne v Siriji. V tem času je v spopadih umrlo več sto tisoč ljudi, okoli pet milijonov pa je zapustilo državo. 

Šlo je za najhujše bombardiranje v zadnjih letih. Ljudje se bojijo, da bi se lahko ponovil scenarij iz Alepa. "Smo tik pred masakrom 21. stoletja. Če je bil masaker v 90. letih Srebrenica, masakri v 80. letih pa Halabdža, Sabra in Šatila, potem je vzhodna Guta masaker tega stoletja do zdaj," je za britanski The Guardian dejal neimenovani zdravnik iz vzhodne Gute.

Pojasnil je, da je sprejel otroka, ki je bil čisto pomodrel in je komaj dihal, usta je imel zapolnjena s peskom. "Mislim, da o tem ne piše v nobenem medicinskem učbeniku. Ranjen otrok, ki diha s pljučmi, polnimi peska. Sprejmeš otroka, leto dni starega, ki so ga rešili izpod ruševin, ne veš niti, kdo je," je dodal. 

Kritičen je tudi do humanitarnih in organizacij za človekove pravice. "Vse to je nesmisel. Tako kot terorizem. Kaj je večji terorizem kot ubijanje civilistov z vsemi vrstami orožja? Je to vojna? To ni vojna. To je masaker," je še dejal zdravnik.

Tarča napadov, za katere Sirski observatorij za človekove pravice krivi vladne sile, niso bili le civilisti, pač pa tudi njihovi viri preživetja. Uničili so namreč številne pekarne, skladišča in druge objekte, kjer bi lahko bila hrana. Humanitarni delavci so sporočili, da so uničene tudi večje cestne povezave na območju, s tem pa je onemogočeno reševanje ali prihod pomoči.

Območje je še zadnja enklava v bližini sirske prestolnice Damask, ki je pod nadzorom uporniških skupin. Sirska vojska naj bi pripravljala tudi kopensko ofenzivo. Uporniki so se na napade odzvali s protinapadi na Damask, vendar pa imajo vladne sile premoč. 

ZN obsodili obstreljevanje in zahtevali, da se pokol nad civilisti konča

Na številne civilne žrtve so se odzvali tudi že v Skladu ZN za otroke (Unicef), kjer so zapisali, da ne najdejo več besed, da bi opisali trpljenje otrok in svoj bes. "Imajo tisti, ki povzročajo trpljenje, še besede, s katerimi utemeljujejo svoja barbarska dejanja," so še zapisali.

Organizacija za človekove pravice Amnesty International pa je obtožila sirsko vlado, da namenoma izvaja napade na lastne ljudi. Ob tem so pozvali Varnostni svet ZN, naj pošlje močno sporočilo, da odgovorni za vojne zločine in zločine proti človečnosti ne bodo ostali nekaznovani. Pri humanitarni organizaciji Save the Children pa so pozvali k nujnem premirju, da se ustavi pobijanje.

Predsednik Sirske pogajalske komisije (SNC) Nasr al Hariri je v Bruslju po pogovorih s predstavniki EU danes dejal, da vlada v Damasku očitno ni pripravljena sodelovati v pogovorih.

"Samo poglejte, kaj delajo v Guti. Zato preučujemo izvedljivost trenutnega procesa, ko želimo končati trpljenje naših ljudi," je dejal novinarjem. Med možnostmi pa je tudi umik iz mirovnih pogovorov.

Združeni narodi so v ponedeljek ostro obsodili obstreljevanje, katerega tarče so civilisti, in zahtevali, da se nemudoma konča. Kot so opozorili, gre za "nesmiselno človeško trpljenje", ki še poslabšuje že tako grozljivo humanitarno situacijo za skoraj 400.000 prebivalcev Vzhodne Gute.

Tarča bombnih napadov so bile tudi pomembnejše cestne povezave, pekarne, skladišča ...
Tarča bombnih napadov so bile tudi pomembnejše cestne povezave, pekarne, skladišča ... FOTO: AP

Na drugi fronti pa: Kurdi Moskvi očitajo, da preprečuje prihod sirske vojske v Afrin

Moskva je preprečila uresničitev dogovora med sirskim režimom in kurdskimi milicami na severozahodu Sirije, da bi režim v regijo Afrin poslal svoje sile, je danes povedal kurdski predstavnik.

V regijo je medtem prispel konvoj sirskih provladnih sil, ki je pod nadzorom Kurdov. Šlo naj bi za uresničitev dogovora med sirsko vlado in Kurdi o sodelovanju v boju proti turški ofenzivi na Afrin. Sirske sile naj bi medtem po turškem obstreljevanju že zapustile območje mesta.

"Več sto borcev je danes popoldne vstopilo v regijo Afrin," je povedal vodja observatorija Rami Abdel Rahman. Prihod provladnih sil v Afrin so medtem potrdile tudi lokalne kurdske oblasti.

Iz kurdske milice YPG, kjer so prav tako potrdili prihod, pa so sporočili, da bodo prorežimske sile zavzele položaje ob meji s Turčijo in sodelovale pri varovanju ozemeljske celovitosti Sirije in njenih meja.

Tudi turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je potrdil, da je bila namestitev sirskih sil v Afrinu ustavljena v ponedeljek. Na vprašanje novinarjev, ali se je to zgodilo po njegovem pogovoru z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, je Erdogan odgovoril pritrdilno.

Erdogan je medtem danes pred poslanci svoje stranke AKP sicer napovedal, da bo Turčija "v prihodnjih dneh hitro začela oblegati središče mesta Afrin", kamor pa so po poročanju BBC že prispele sile, naklonjene sirskemu predsedniku Bašarju al Asadu

"Pogajanja potekajo že teden dni, vendar Rusi ne dovolijo, da bi bil dogovor uresničen," je pred tem povedal član lokalnega sveta v Afrinu Sulejman Džafar. V skladu z dogovorom bi režim predsednika al Asada na severozahod Sirije poslal provladne sile, da bi pomagale ustaviti turško ofenzivo Oljčna vejica, katere cilj je z območja pregnati pripadnike kurdske milice YPG.

"Imamo zanesljive informacije, da je Rusija dala Turčiji zeleno luč, da uniči vse v Afrinu," je še dodal Džafar. Namignil je, da se glede tega usklajujeta tudi Rusija in ZDA. Slednje so sicer ključni podpornik Kurdov v Siriji, saj so ti odigrali pomembno vlogo v boju proti skrajni sunitski skupini Islamska država.

Turški zunanji minister Mevlüt Cavusolgu je že v ponedeljek dejal, da Ankare ne moti, če bo sirska vlada svoje enote premaknila v Afrin, da bi ga "očistila kurdskih skrajnežev". Če pa namerava zaščititi tamkajšnjo kurdsko milico YPG, "potem Turčije in turške vojske ne more nihče ustaviti", je bil jasen.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (67)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ni_mi_vse_eno
21. 02. 2018 22.32
+4
Baje so vzeli otroke iz inkubatorjev in jih metali po tleh je trdila hčerka Nayirah Kuwaiti. Tako je lagala, da se je naslednji dan začela vojna proti Iraku. Glej: Baby incubators lies used to start a war. Dolgo smo se pripravljali na vojno, pa je bila žal ameriška javnost proti agresiji na Irak, ker je bil Sadam zaveznik vse dotlej, dokler se ni odločil nafte prodajati v evrih. To bi namreč uničilo dolar, denar, ki ne sloni na ničemur in za katerim vsak dan zeva večja dolžniška luknja. Cel svet želi dolarje, da lahko kupi nafto, če bi kupoval evre, bi dolar že davno propadel. Lažem ni videti konca.
fukju
21. 02. 2018 15.40
-7
V Srebrenici je bilo dokazano prvenstveno GENOCID!!!
appollyon
21. 02. 2018 11.31
+1
to ni nič proti temu koliko so jih pobili ugrabili in poslili samo lani pripadniki Boko haram ki predstavljajo eno najbolj miroljubnih religij.
Viggen
20. 02. 2018 22.17
+17
Čim zasledim "Guta" + "Bele Čelade" + "režim" v istem članku, vem da gre za fake news oz false flag ... A se še niste naveličali, bele čelade so dokazano povezane s teroristi, "doktorjev" pa ima Sirija očitno daleč največ na prebivalca na svetu
jzkzfzmz
21. 02. 2018 09.40
+6
Žal naši mediji sponzorirajo terorizem! Drugače bi pisali resnico in bi dovolili svobodo pisanja. tako pa se komentarji brišejo, ko se omeni preveč resnice!
Ate_ist
20. 02. 2018 19.29
+24
avtor članka ima spomin krajši od pregovorno zlate ribice. pozabil je na masaker v mosulu, kjer so tako imenovani človekoljubni američani pobili vse kar leze in gre, pa če je bil terorist ali pa nedolžni otrok ženska ali starec
Sirius.2
20. 02. 2018 18.43
+8
Kdo bi si mislil kolk joka pri telih naših novinarjih sami sebi verjamejo da je vse res kar napišejo.
canelo
20. 02. 2018 17.03
+26
To ni zadnja enklava. Del Damaska Yamarok, kjer živijo večinoma Palestinci je pod nadzorom ISja in Hayat tharir Al Shama. V Ghuti so večinoma Islamisti. Ne nasedat te propagandi. Drugače pa bravo Sirska vojska bravo Tigri gremo do zmage!
croasan
21. 02. 2018 13.21
-6
Gregi82
20. 02. 2018 16.50
+20
Poroča BBC o moj bog, isti SHxT kot CNN, obuup
Salamandros
20. 02. 2018 16.37
+27
24 kur propaganda :D
Jimi1
20. 02. 2018 15.08
+20
Če prav vidim na zemljevidu, gre za islamske -proturške upornike, ki so napadli tudi Kurde, pa jih sedaj sirske sile z bombami nažigajo.... Naj jih torej prijatelji Turki "zaščitijo" kot so ščitili tudi ISIS pred Kurdi....
Mars1212
20. 02. 2018 14.58
+24
Fake, fake, fake. "Je povedal nek neimenovani zdravnik." Kaj pa video, drugih tisoč prič, dokazi??? Kdo vam še verjame.
Ranunculus
20. 02. 2018 14.10
+14
Citiram clanek:"Tarča napadov, za katere Sirski observatorij za človekove pravice krivi vladne sile, niso bili le civilisti, pač pa tudi njihovi viri preživetja." To jasno kaze na propagando - tarca napadov so civilisti - ce ne bi tega bral na 24ur ne bi verjel... in ce je Sirski observatorij za clovekove pravice res objavil kaj takega je pac utemeljil svojo nekredibilnost.
Ranunculus
20. 02. 2018 14.12
+19
AMERI JASNO POVEDO; DA SO CIVILISTI OB BOMBARDIRANJIH KOLATERALNA SKODA!!! Zal samo ko civiliste pobijajo oni, ko jih kdo drug jih namenoma... verjetno so uporniki kolateralna skoda ali kaj?
Transformerji
20. 02. 2018 13.54
-19
Vidite, kaj delajo človeški izrodki????
Salamandros
20. 02. 2018 16.45
+16
Se strinjam. Teroriste v Guti je potrebno likvidirati za vsako ceno, saj vidite kaj delajo teroristi v EU kako mora biti šele tam, ko jih je veliko več..
ljx
20. 02. 2018 13.38
+17
Vzhodna Gouta je Džihadistično leglo,kjer se glvoseki skrivajo med civilnim prebivalstvom in jih izkoriščajo za živi ščit.Asadu pa lahko zamerimo da ni tako natančen kot Izrael v Gazi a ne,sam o tem ni interesa poročat.
spletni_nepridiprav
20. 02. 2018 14.37
+11
Tako je. Večkrat so ti isti "ubogi (glavoseki) civilisti" kot jih popagandni mediji sedaj predstavljajo, zastupljali vodne vire Damaska.. čas je da se naredi dezinfekcija Goute
appollyon
20. 02. 2018 13.32
+20
Nene to je vojna, masaker je tisto kar muslimani pocnejo poafriki predvsem tam kjer islam mejina krscanski svet.
Ranunculus
20. 02. 2018 13.31
+10
Hehehe... 100 mrtvih in je to najvecji masaker od 2000 dalje? Pogooglajte Sinjar massacre...
Ranunculus
20. 02. 2018 13.33
+2
Našvasan_zob
20. 02. 2018 13.05
+46
Zanimivo, ko so Ameri v Iraku bombardirali vodovod se je poročalo,da bombardirajo Sadamovo "Infrastrukturo" ?!?!? Ampak ste banda dvolična , ni kaj...
appollyon
20. 02. 2018 13.32
-23
Ko kje sadam uplinjeval kurde se gabpoporniki hvalili da jih samo asimilira, med njimi je bil tudi diktator tito.
Našvasan_zob
20. 02. 2018 13.34
+23
Turški genocid nad Armenci? Niti slišati nočejo o tem...Kako pa kaj indijanci?
Ranunculus
20. 02. 2018 14.16
+9
Niso dvolicna banda... striktno po dekretu iz US.
nikhrast
20. 02. 2018 15.16
-5
Armenci, Indijanci, poslušam novice, pa noben medij ne omenja to. Povej kje.
Ranunculus
20. 02. 2018 17.05
+6
Ah, nikhrast, saj ves da je to malo dlje v zgodovini. Tisto bi morali omeniti takrat ko govorijo o Treblinki, Auswitzu... pa seveda ne.
appollyon
21. 02. 2018 11.33
-5
večina indijancev je pomrla zaradi bolezni. Največ indijancev so pobili španci, takrat ko so indijance iztrebljal še ni bilo američanov. Kar pa ni nič, jihad je samo po afriki pobil preko miljardo afričanov v svojih 1400 letih obstoja.
gump3c
20. 02. 2018 13.03
+17
Vse novinarje poslat v sirijo za obnovo se prej pa zascito prebivalstva... Dve muhi na en mah
dzonimakaroni
20. 02. 2018 13.01
+24
bemti, koliko bolnic so imeli v Siriji...Spet dvolično poročanje zahodnih medijev...
nikhrast
20. 02. 2018 15.19
-5
Prav imaš, mi spoštujemo in podpiramo samo diktatorje.
grumf
20. 02. 2018 12.50
+28
Pač.. trdnjava teroristov, ki bo kmalu zravnana z zemljo. Mislim, da se komot zmenijo za predajo in evakuacijo civilov. Samo se nočejo. Ker vedo, da brez civilov ne zdžijo niti 5 dni. malo še počakajte, sledijo novice o uporabi bojnih plinov. Okrivili bodo seveda sirijsko vojsko. Vmes bodo pa tetoriti napadali civilne tarče po Damasku.
kritiki12
20. 02. 2018 13.28
+13
Točno tko in vse skupaj medijsko podprto s strani US and A.