Tujina

Zaradi stavke kontrolorjev odpovedanih okoli 40 odstotkov letov

Pariz, 08. 04. 2015 06.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zaradi stavke kontrolorjev zračnega prometa v Franciji je moten letalski promet. Na največjih pariških letališčih Roissy Charles de Gaulle in Orly so odpovedali okoli 40 odstotkov letov, odpovedan pa je bil tudi polet družbe Air France iz Ljubljane v Pariz.

Francoske letalske družbe so zaradi stavke kontrolorjev zračnega prometa danes odpovedale kar 40 odstotkov vseh letov, med njimi je tudi polet družbe Air France med Ljubljano in Parizom. Stavka francoskih kontrolorjev letenja se bo nadaljevala v četrtek, zaradi česar je francoska direkcija za civilno letalstvo (DGAC) prevoznikom že predlagala, naj preventivno odpovejo polovico načrtovanih letov.

Zaradi stavke je bila najbolj prizadeta francoska nacionalna letalska družba Air France.
Zaradi stavke je bila najbolj prizadeta francoska nacionalna letalska družba Air France. FOTO: Reuters

Delež odpovedanih letov na obeh najpomembnejših francoskih letališčih je tako sledil torkovemu pozivu DGAC, ki je letalske prevoznike pozvala, naj preventivno odpovejo 40 odstotkov letov. Prizadeti so bili predvsem notranji leti in leti na srednje razdalje, medtem ko stavke niso občutili potniki na dolgih in medcelinskih letih.

A promet je bil po poročanju tujih tiskovnih agencij ohromljen tudi na ostalih večjih francoskih letališčih. V Lyonu, Nici in Marseillu je bila odpovedana malo manj kot tretjina letov, v Toulousu pa nekaj več kot polovica.

Nizkocenovni prevozniki Easyjet je moral odpovedati 118 letov, njegov večji tekmec Ryanair pa celo več kot 250. Najbolj je bila vendarle prizadeta francoska nacionalna letalska družba Air France, a zmede ni bilo, saj so bili potniki o odpovedih prej obveščeni.

Kontrolorji nasprotujejo organizacijskim spremembam dela in zahtevajo znižanje starostne meje za upokojitev.
Kontrolorji nasprotujejo organizacijskim spremembam dela in zahtevajo znižanje starostne meje za upokojitev. FOTO: Reuters

Stavka se je poznala tudi na letališčih drugod po Evropi. Na ljubljanskem letališču je bil tako odpovedan današnji let Air France v Pariz, medtem ko je Adria Airways let v francosko prestolnico opravila po voznem redu. Glede četrtkovega leta slovenskega prevoznika podatkov še ni, Air France pa v Pariz naslednjič leti v petek.

Sindikat kontrolorjev SNCTA, ki združuje približno 4000 oz. 41 odstotkov vseh francoskih kontrolorjev, je svoje člane pozval, da s stavko nasprotovanje organizacijskim spremembam dela izrazijo tudi med 16. in 18. aprilom ter 29. aprilom in 2. majem.

Sindikat je s stavko grozil že dalj časa, vendar pa so jo prestavili zaradi nesreče letala družbe Germanwings, v kateri je umrlo 150 ljudi. Na svoji spletni strani je sindikat SNCTA odgovorne že pozval k takojšnjemu začetku pogajanj o odprtih vprašanjih glede organizacije dela in delovne dobe, medtem pa nasprotna stran poudarja, da želijo najprej doreči način in vzpostaviti delovno skupino za prihodnja pogajanja.

Sindikat nasprotuje napovedanim organizacijskim spremembam dela, poleg tega pa zahteva, da se starostna meja za upokojitev kontrolorjev zračnega prometa zviša na 59 let.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

devlon
08. 04. 2015 09.38
+2
A menijo, da je v drugih sluzbah lepše? vrata so jim odprta, navzven..
Ciymbalta
08. 04. 2015 08.10
+4
Saj to ni nič če štrajkajo bar ne bojo onesneževali naravo
anjerd
08. 04. 2015 09.06
+3
in bogataši se ne bojo brezveze vozili okrog