Tujina

ZDA: Napad in zajetje izraelskega vojaka je barbarsko dejanje

Gaza/Tel Aviv, 01. 08. 2014 06.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
S.S./STA/M.M.
Komentarji
144

Ameriški predsednik je dejal, da je srce parajoče gledati, kaj se dogaja s civilisti v gazi. Savdski kralj je obsodil molk mednarodne skupnosti. So na mejnem prehodu z Egiptom res ujete ženske z otroki? Šlo naj bi za državljane Nemčije, Norveške, Bolgarije in Egipta.

Izraelska vojska je napovedala, da bo bombardirala bolnišnico v Šifi. Zaposleni izvajajo urgentno evakuacijo pacientov.

Po novih spopadih na območju Gaze je Izrael sporočil, da je tridnevno humanitarno premirje na območju, ki se je začelo davi, propadlo. Izraelski odposlanec je o tem že obvestil predstavnika ZN v Jeruzalemu Roberta Serryja, poroča nemška tiskovna agencija dpa, ki se sklicuje na izraelske medije.

Izraelska in palestinska stran druga drugi očitata kršitev premirja, v katero sta privolili po posredovanju ZDA in ZN. Premirje je začelo veljati danes ob 7. uri po srednjeevropskem času.

Palestinska tiskovna agencija Maan je poročala o več deset ubitih in ranjenih v izraelskem obstreljevanju v mestu Rafa na jugu območja Gaze. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP, ki se sklicuje na zdravniške vire, je bilo ubitih najmanj 50 ljudi, okoli 220 oseb je ranjenih. Obstreljevanje mesta naj bi se nadaljevalo, zato točnega števila žrtev in ranjenih ni mogoče preveriti.

Izraelska vojska trdi, da je obstreljevanje odgovor na rakete, ki so po začetku veljave premirja z ozemelj pod nadzorom Palestincev poletele proti Izraelu.

Izraelci mrzlično iščejo svojega vojaka

Izraelski vojaki
Izraelski vojaki FOTO: Reuters

Izraelska vojska na jugu območja Gaze išče pogrešanega vojaka. Bojijo se, da so vojaka v petkovih spopadih zajeli palestinski borci. "Prvi indici kažejo, da so vojaka ugrabili teroristi," je sporočila izraelska vojska.

Civilisti ostali brez premirja, na mejnem prehodu z Egiptom naj bi bile ujete ženske z otroki. Šlo naj bi za tuje državljane.

Umiranje in trpljenje civilistov se nadaljuje. Na fotografiji so palestinski otroci v Gazi.
Umiranje in trpljenje civilistov se nadaljuje. Na fotografiji so palestinski otroci v Gazi. FOTO: Reuters

Humanitarno premirje je bilo namenjeno palestinskim civilistom, ki so v več kot tritedenski izraelski ofenzivi na območje Gaze utrpeli najhujše posledice. Tisti, ki imajo tudi tuja državljanstva, so skušali zbežati iz Gaze, in sicer v Egipt. A ker se je bombardiranje znova začelo, so egiptovske oblasti mejni prehod znova zaprle. International solidarity movement poroča, da je na meji ujetih okoli 70 oseb, večinoma naj bi šlo za ženske in otroke. Šlo naj bi za nemške, norveške, bolgarske in egiptovske državljane, ki so upali, da se bodo lahko končno umaknili na varno. Zdaj so na udaru izraelskih bomb, nimajo pa se kam umakniti na varno. International solidarity movement na svoji spletni strani poziva svetovno javnost k takojšnjem ukrepanju in zaščiti teh civilistov.

Od kar je 8. julija Izrael začel ofenzivo v Gazi je umrlo več kot 1400 Palestincev, večina civilistov. Med mrtvimi je tudi mali čudež Šajma.

Umrlo je 61 izraelskih vojakov in dva izraelska civilista ter Tajec, ki je živel v Izraelu.

Izrael krvavo nasilje upravičuje, češ da želi prebivalstvo zaščititi pred palestinskimi skrajneži in da želi uničiti njihove predore. Hamas pa želi doseči odpravo blokade, ki jo imata v Gazi vzpostavljeno tako Izrael kot Egipt.

ZDA za propad premirja obtožuje Hamas, zajetje izraelskega vojaka je za Američane "barbarsko dejanje"

ZDA so obtožile palestinsko gibanje Hamas za propad humanitarne prekinitve ognja, ki je danes v Gazi veljala le kratek čas. Washington je Hamas še obtožil "barbarskega" napada, v katerem je zajel izraelskega vojaka. "Gre za nezaslišano dejanje in pozivamo mednarodno skupnost, naj se pridruži naši obsodbi," je glede ugrabitve izraelskega vojaka za ameriško televizijo MSNBC povedal namestnik svetovalca za nacionalno varnost v Beli hiši Tony Blinken. Odziv Bele hiše prihaja po izraelskem preklicu tridnevne humanitarne prekinitve ognja le nekaj ur po tem, ko se je začela. Izrael je Hamas obtožil, da je iz zasede napadel njihove vojake in morebiti tudi zajel izraelskega vojaka.

A ZDA so se postavile na stran svojega zaveznika. "Očitno so pripadniki Hamasa humanitarno prekinitev ognja izkoristili za napade na izraelske vojake, enega so zajeli kot talca. To je precej barbarska prekinitev ognja," je za ameriško televizijo CNN povedal predstavnik Bele hiše Josh Earnest.

Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun in ameriški državni sekretar John Kerry sta že pozvala k takojšnji izpustitvi vojaka. Ban je ob tem sporočil, da preklic prekinitve ognja pod vprašaj postavlja verodostojnost obljub Hamasa, ki jih je dal ZN. Ban je ostro obsodil preklic humanitarnega premirja in za to obsodil Hamas, čeprav je priznal, da ZN ne morejo zanesljivo preveriti, kaj se je zgodilo. Kerry pa je celo pozval Turčijo in Katar naj pri Hamasu posredujejo za izpustitev 23-letnega izraelskega vojaka, ki naj bi bil sorodnik izraelskega obrambnega ministra. Turški zunanji minister je že odgovoril na Kerryjevo prošnjo in dejal, da bo Turčija storila, kar pač lahko, da Hamas izpusti vojaka.

Ameriški predsednik Barack Obama je dejal, da je srce parajoče gledati, kaj se dogaja s civilisti v Gazi.

Jokajoči Palestinec, ki so mu povedali, da je eden njegovih najbližjih mrtev.
Jokajoči Palestinec, ki so mu povedali, da je eden njegovih najbližjih mrtev. FOTO: Reuters

Medtem je savdski kralj Abdulah obsodil molk mednarodne skupnosti ob izraelskih vojnih zločinih nad Palestinci. Sam obsoja izraelske vojne zločine nad Palestinci. "Vidimo prelivanje krvi naših bratov v Palestini v kolektivnih pokolih, v katerih ni nikomur prizaneseno, in v vojnih zločinih proti človečnosti. Mednarodna skupnost pa le molče opazuje in se ne zaveda, da bo to vodilo v generacijo, ki bo zavračala mir in verjela v nasilje namesto v dialog," se je glasil Abdulahov govor, ki so ga prenašali državni mediji v Savdski Arabiji.

Napeto tudi na Zahodnem bregu

Kri pa je tekla tudi na Zahodnem bregu, kjer so izraelske sile v mestu Tulkarem med protesti ustrelile in ubile Palestinca. Po navedbah vojske je okoli 1200 protestnikov metalo kamenje in molotovke proti vojakom. Po podatkih Rdečega polmeseca pa je bilo med spopadi med izraelskimi silami in protestniki po celotnem Zahodnem bregu ranjenih 73 Palestincev.

Diplomacija se sicer trudi, a rezultatov ni

Pogovore v Egiptu o dogovoru za trajno prekinitev ognja med Izraelom in palestinskim gibanjem Hamas v Gazi so začasno preklicali, je danes povedal predstavnik Hamasa Musa Abu Marzuk. Egipt naj bi pogovore preklical, ker je izraelska delegacija odpovedala udeležbo. A palestinska delegacija naj bi kljub temu odpotovala v Kairo.

"Egiptovsko vodstvo nas je obvestilo, da se je Izrael opravičil, ker v Kairo ni poslal delegacije," je Marzuk povedal za egiptovski časnik Al-Ahram. "Zaradi neudeležbe Izraela na pogovorih v Kairu in njegovih kršitvah humanitarne prekinitve ognja so pogajanja propadla," je še dodal.

Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa, ki se sklicuje na vire blizu egiptovskih vladnih krogov, pa egiptovsko povabilo na pogovore še velja. Egiptovsko zunanje ministrstvo je kasneje potrdilo, da vabilo na pogovore ni bilo preklicano. "Egipt zagotavlja, da vabilo, ki ga je poslal palestinskim in izraelskim oblastem, še vedno velja," se je glasilo sporočilo ministrstva.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (144)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tonires666
02. 08. 2014 13.51
+5
Izraelska vojska je napovedala, da bo bombardirala bolnišnico v Šifi. Zaposleni izvajajo urgentno evakuacijo pacientov... Kje si lepi Borut Pahor in ostala slovenska politična elita, a boste kej obsodli barbarska dejanja????? Seveda da ne, če delate z roko v roki banda satanistična. Človek ni sposoben zravnat bolnišnice z otroki, ženskami, očeti, če ni obseden s kakšnimi višjimi silami, demoni?? Zionistični židje imajo preteklost kot častilci satana, prej ko si boste nehali zatiskati oči, prej po tega sranja konec, verjamem, da vas veliko rajši sliši prijetno laž, kot kruto resnico. Predsednik/maneken, bi moral takoj pričet z sankcijami proti izraelu, tako kot se dogaja to rusiji, ampak tega revež ni sposoben.
Desnica boli
02. 08. 2014 10.40
+10
Zdaj se vidi pravi obraz židov. Prepričali so me, da holokavsta sploh ni bilo, tisto je bla deratizacija.
walter2
02. 08. 2014 09.14
+14
Zajetje Izraelskega vojaka je za Američane"barbarsko dejanje"!Tu imate Ameroljubci vaše demokratične ZDA!
bigmeech
02. 08. 2014 06.25
+10
Ja hvala bogu da so se Amerikanci spomnil ze enkrat da so Izraelci slab narod in da pocnejo genocid nad Palestince .. Vse vec je po evropi jeze nad Izraelci svet je odpru oci hvala bogu
JE-BI-GA
02. 08. 2014 08.18
+11
Izrael bi že davno maral biti razbit, to je samo podalšana roka Amerov, ki podpirajo genocid s strani Izraela !
walter2
02. 08. 2014 09.16
+4
Nisi prebral članka do konca,a v isti sapi izjavljajo da je zajetje vojaka barbarstvo!
DegeneriranaNacija
02. 08. 2014 06.02
+1
Preberite si knjigo Culture of Critique in ostala dela avtorja Kevina Macdonalda. Pa mimogrede, pro plus ima v lasti Ronald Lauder. Pa pogooglajte malo o njem.
DuskoDugousko1
02. 08. 2014 02.49
+3
Svet je naredil svoje. Sprti strani je pozval k prekinitvi ognja.
ljx
02. 08. 2014 00.42
+7
Zionizem je zlo,za katerega bi rabil celo a4 stran,da bi razložil kako do srži zlobna je Zionistična ideja!
T_one
02. 08. 2014 19.48
+1
verjono bi bilo potreben A0 format, in to kakšnih tisoč takšnih listov, da bi se lahko naštelo le del tega - kakšni psihopati so to, kaj počnejo in da bi se naštelo le del njihovih zločinov... Vse pa pove, da so jih preroki poimenovali kot 666... znak, ki je tudi na € kovancih, in od "osamosvojitve" naprej celo tudi na naši - Slovenski zastavi ... to pove vse; komu so nas "osvobodili"...
kdole
02. 08. 2014 00.25
+12
KAJ BI MORALI INDIJANCI Z AMERIČANI NAREST?
DuskoDugousko1
02. 08. 2014 00.21
+3
Kje je zdaj iranski ata Ahmadinedžad in njegova atomska...da bi jo ja ruknil Natanjahuju v židovska usta...
T_one
02. 08. 2014 19.48
prepozno; njega so zionisti uspešno maknal... tanovi iranski predsednik pa je itak v službi zionistov...
kdole
02. 08. 2014 00.19
+8
KMEČKA LOGIKA ZA VSE TISTE KI PODPIRAJO IZRAEL PRI NJIHOVIH OKRUTNIH DEJANJIH. KAJ BI MORALI NAREST INDIJANCI Z AMERIČANI???? VERJETNO ISTO AL KAJ? TAKA LOGIKA JE MIM USEKANA
DuskoDugousko1
02. 08. 2014 00.06
+26
Po dejanjih Izraelcev se vedno znova vprašam ali je mar Hitler imel prav?
wampl
02. 08. 2014 09.54
+5
nebo čist držalo. to da so jih tolk skurli pač ker so hotli met v svojem rajhu sam "čisto raso". kurli so tut cigane, pa pohabljene in duševno motene ljudi. so jim šli judi pa itak v nos ker so pred vojno v nemčiji bli kar bogat narod. to kar počnejo od ustanovitve izraela naprej je pa svinjarija totalna in ZDA in evropa to dopuščata!
T_one
02. 08. 2014 19.52
hitler (in tudi Stalin) je delal le tisto, kar so mu ukazali ravno zionisti, ki so že pred vojno hoteli ustanoviti neodvisno židovsko državo, v angleški koloniji Palestini, pa so imeli ta problem, da je bilo takrat po Evropi preveč židov, ki bi se hoteli naseliti v tej novoustanovljeni državi, zato je Liga Narodov ukazala Hitlerju in Stalinu, da sta jih morala malo "spucati"...
tamarix
02. 08. 2014 00.03
+4
Ženske, ki veste kaj je ljubezen, ki vzgajate otroke, kje ste? Kako lahko mirno spremljate to, kar počnejo moški. Zakaj in za kaj? Je ni pametne razlage. Ne samo dol, v Gazi, kjer je res najhuje. Kjer je človek popolnoma nezaščiten, vsako sekundo izpostavljen. Sila nad ljudmi se vrši vsepovsod. S strani moških vlad. Dovolj. Res je dovolj vsega tega.
kdole
01. 08. 2014 23.57
+10
genocid v 21 stoletju. Nemorem verjet.
T_one
02. 08. 2014 19.52
+1
to še ni nič; kaj šele pride nad nas.... 99% nas imajo namen "spucati" v naslednjih sedmih letih...
kdole
01. 08. 2014 23.55
+15
Obama tebe ne šmergla izrael 5 %, kloven največji na svetu
Jezu3Kristus
01. 08. 2014 23.55
-21
Palestinci so si sami krivi kaj pa zidajo na tujem. In ker nimajo svoje države je edina rešitev da jim odstopimo ljubljano z okolico pa se naj tja preselijo in ustanovijo svojo državo. Že dva tisoč let si Izraelci lasatijo to državo in ker si tam zidajo izraelci pač rušijo z bombami. Niti eni pa ne bodo popustili tako da če je že 2000 let vojna zaradi tiste zemlje katero oboji hočejo bo še nadaljnih 2000 let ker je za oboje tisto sveta zemlja
kdole
01. 08. 2014 23.58
+2
kaj se morjo po tvoje celo življenje pobijat?
kdole
02. 08. 2014 00.01
+6
treba je temu narest konec in pika. A tvoje znanje zgodovine je nula.
tamarix
02. 08. 2014 00.11
+7
Preberi si kaj literature, da ne boš klobasal neumnosti.
eFranjo
02. 08. 2014 10.10
+3
kdole
01. 08. 2014 23.54
+7
A se vam ne zdi, da kar kol reče izrael, vsi ostali k lizike. Od amerike do evrope
kdole
01. 08. 2014 23.56
+1
Wolfera
01. 08. 2014 23.24
-5
pa daj nehajte komentirat, pejte spat.
tamarix
02. 08. 2014 00.12
+1
Soulless
01. 08. 2014 23.07
+13
Da bi zaradi mene umrl kakšen otrok, jaz ne bi mogel več živeti. Takšni ljudje, ki ne obsojajo morilcev otrok si pa ne zaslužijo živeti. Danes mi nič več ni logično...
JosipBrozDrugi
01. 08. 2014 23.05
+5
administrator, imaš kljukasti nos?
satan_SLO
01. 08. 2014 23.03
+6
admin briše??se ti nic ne smilijo ti otroci?????
JosipBrozDrugi
01. 08. 2014 23.06
+5
judovski plačanec ali plačanec na listi CIE