Tujina

VIDEO: Tako so v Haagu pridržali Florence Hartmann

Haag, 24. 03. 2016 12.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pridržali so Florence Hartmann, nekdanjo tiskovno predstavnico Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije. Sodišče jo je leta 2009 obsodilo zaradi nespoštovanja sodišča.

Pridržali so Florence Hartmann, nekdanjo tiskovno predstavnico Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije. Sodišče jo je leta 2009 obsodilo zaradi nespoštovanja sodišča. Francija je Haagu ni želela izročiti. Pred prijetjem so okoli nje Matere Srebrenice naredile človeško verigo.

Hartmannova, sicer francoska novinarka, je v Haag prišla, da bi prisluhnila izreku sodbe Radovanu Karadžiću. Pridržali so jo zaradi nespoštovanja sodišča.

Florence Hartmann
Florence Hartmann FOTO: AP

Po navedbah novinarja francoske tiskovne agencije AFP so Hartmannovo, ki je bila v solzah, pred vhodom v sodišče odpeljali varnostniki ob protestu množice ljudi, ki se je pred sodiščem zbrala na demonstracijah pred izrekom sodbe Karadžiću.

Haaško sodišče je Hartmannovo, ki je bila med letoma 2000 in 2006 tiskovna predstavnica takratne glavne haaške tožilke Carle Del Ponte, leta 2009 obsodilo zaradi javne objave podatkov o dveh tajnih odločitvah sodišča.

Obsodilo jo je, ker je v knjigi Mir in kazen iz leta 2007 o haaškem sodišču razkrila nekatere zaupne podrobnosti s sojenja nekdanjemu srbskemu voditelju Slobodanu Miloševiću, ki je še pred koncem sojenja leta 2006 umrl. Šlo naj bi za zaupne podatke, ki srbsko državo vpletajo v genocid več kot 8000 Bošnjakov julija leta 1995 v Srebrenici.

Haaško sodišče je Hartmannovi, ki je francoska državljanka, sprva naložilo 9000 ameriških dolarjev (7000 evrov) kazni, ker pa je ta ni želela plačati, je denarno kazen spremenilo v sedemdnevno zaporno kazen. Od Francije je nato zahtevalo, da jo izročijo, kar pa je Pariz zavrnil.

Hartmannova je v pritožbi zahtevala razveljavitev obsodbe, saj so bile zadeve, ki naj bi jih razkrila javnosti in zaradi česar je bila obsojena, že pred tem znane. Njena obramba je tudi ocenila, da pomeni obsodba kršitev svobode izražanja Hartmannove in kršitev pravice javnosti in žrtev do informacij.

Hartmannova je bila do leta 1999 tudi enajst let dopisnica francoskega časnika Le Monde z območja nekdanje Jugoslavije.

Kot navaja novinar Guardiana, je odločitev, da jo pridržijo ravno danes, zelo nenavadna, saj gre vendarle za zgodovinski dan za sodišče zaradi izreka kazni Karadžiću.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja