Tujina

V Italiji se nadaljujejo pogajanja o sestavi nove vlade

Rim, 13. 05. 2018 14.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Potem ko sta desničarska Liga in populistično Gibanje pet zvezd dosegla dogovor o programskih usmeritvah prihodnje vlade, se nadaljujejo pogajanja o kadrovski sestavi. Še vedno ni znano, kdo bo novi predsednik vlade.

Novi premier naj ne bi pripadal niti Ligi niti Gibanju pet zvezd. Slednje po današnjem poročanju italijanskih medijev zahteva nadzor nad ministrstvom za gospodarstvo, vodja Lige Matteo Salvini pa bi rad prevzel ministrstvo za notranje zadeve. Znana tožilka Giulia Bongiorno, ki je bila iz vrst Lige izvoljena za senatorko, bi lahko postala ministrica za pravosodje.

Predstavniki obeh strank bi morali pogajanja danes zaključiti, saj naj bi končni dogovor do ponedeljka predstavili predsedniku republike Sergiu Mattarelli. Vprašljivo je, ali jima bo to uspelo.

Matteo Salvini bi prevzel ministrstvo za notranje zadeve.
Matteo Salvini bi prevzel ministrstvo za notranje zadeve. FOTO: Reuters

Če stranki ne bosta uspeli sestaviti vlade, bo to najverjetneje pomenilo nove predčasne volitve. Če jima uspe sestaviti vlado, pa je vprašanje, kako dolgo se bo ta obdržala. Doslej vladajoča Demokratska stranka (PD), ki velja za največjo poraženko volitev 4. marca, je namreč napovedala "najostrejšo opozicijo" populistični vladi.

Gibanje pet zvezd, ki ga vodi Luigi Di Maio, je na volitvah dobilo največ glasov podpore kot posamična stranka, kot zavezništvo pa je slavil desnosredinski tabor, v katerem sta Salvinijeva Liga in Naprej Italija bivšega premierja Silvia Berlusconija. A ne gibanje in ne zavezništvo nista osvojila dovolj glasov podpore, da bi lahko samostojno sestavila vlado, ki bi imela večino v parlamentu.

Milansko sodišče je pred dnevi ugodilo zahtevi Berlusconija po rehabilitaciji obsodbe iz leta 2013 zaradi davčnih poneverb. Zaradi te obsodbe Berlusconi ni mogel kandidirati na letošnjih parlamentarnih volitvah, na novih volitvah pa bi že spet lahko zastopal svojo Naprej Italijo. Slednji tako ni v interesu, da danes pride do dogovora med Ligo in Gibanjem pet zvezd.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.