Tujina

Predsedniška kandidata upravičila vlogi favoritov: v Južni Karolini zmagal Trump, v Nevadi Clintonova

New York, 21. 02. 2016 07.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Na republikanskih strankarskih volitvah v Južni Karolini je zmagal Donald Trump, njegova žena Melanija Trump pa je ob tem dejala, da bo njen mož najboljši predsednik ZDA. Od tekme se je poslovil nekdanji guverner Floride Jeb Bush. Na demokratskih strankarskih volitvah pa je v zvezni državi Nevada zmagala Hillary Clinton.

V Južni Karolini je slavil Donald Trump.
V Južni Karolini je slavil Donald Trump. FOTO: AP
Donald Trump je po sinočnji zmagi na republikanskih strankarskih volitvah v Južni Karolini svojim privržencem povedal, da je zmagovati čudovito, spregovorila pa je tudi njegova soproga slovenskega rodu Melanija Trump, ki je menila, da bo njen mož najboljši predsednik ZDA. Od tekme pa je odstopil uvodni favorit Jeb Bush.

"On vas ima rad," je navdušenim Trumpovim privržencem v Columbii povedala Melanija, njen soprog pa je čestital konkurenci, vendar obenem napovedal, da vojna nadaljuje. Trump je z zmago osvojil 38 delegatov za konvencijo, osvojil pa bo še večino od 12 delegatov, ki gredo zmagovalcem posameznih okrožij po državi. Doslej jih je zbral najmanj 55, za končno zmago pa jih potrebuje 1237.

Po skoraj 100 odstotkih preštetih glasovih jih je Trump v Južni Karolini osvojil okrog 235.000 oziroma okrog 33 odstotkov, kar je v skladu z anketami pred volitvami. Za drugo mesto se še vedno spopadata senatorja iz Floride in Teksasa Marco Rubio oziroma Ted Cruz, ki si delita po okrog 22 odstotkov glasov. Rubio je že razglasil "zmago", saj računa, da se bo denar bogatih donatorjev, ki so čakali kandidata za boj proti Trumpu in Cruzu, sedaj preselil k njemu.

Na republikanski strani trenutno kaže, da newyorškega milijarderja ne bo mogoče ustaviti na poti do nominacije. Vodi namreč tudi v anketah Nevade, kjer bodo imeli republikanci strankarska zborovanja v torek, vodi pa tudi v večini držav, ki bodo na vrsti 1. marca. Cruz je v prednosti le v domači državi.

Jeb Bush se je poslovil od tekme

Od tekme se je poslovil nekdanji guverner Floride Jeb Bush, ki je podobno kot guverner New Jerseyja Chris Christie v New Hampshire, vse svoje upe dal v Južno Karolino. V najboljšem primeru bo osvojil šele četrto mesto, če ga ne prehiti še guverner Ohia John Kasich, saj sta imela po 99 odstotkih preštetih glasovih oba po okrog osem odstokov. Na zadnje mesto se bo verjetno uvrstil temnopolti zdravnik Ben Carson.

Trump je po drugem mestu v Iowi in prvem mestu v New Hampshiru osvojil tudi konservativno Južno Karolino, čeprav si je drznil krivdo za zmešnjavo na Bližnjem vzhodu zvaliti na nekdanjega republikanskega predsednika Georga Busha mlajšega zaradi vojne proti Iraku. Busha je obtožil, da ni zavaroval Amerike pred 11. septembrom 2001, poleg tega pa se je še zapletel v spor s papežem Frančiškom okrog izgona nezakonitih priseljencev in napovedi izgradnje zidu na meji z Mehiko.

Trumpu je gneča med republikanci doslej koristila. Strankarski vrh si njegove zmage ne želi, prav tako si ne želi zmage izjemno konservativnega Cruza. Kandidati, ki imajo največ možnosti, da na splošnih volitvah pritegnejo širši krog volivcev, so si doslej razbijali glasove med seboj. Trump je po zmagi dejal, da bodo glasovi volivcev kandidatov, ki odstopajo šli k njemu, vendar se Rubio ne strinja in računa, da bo pobral smetano.

Carsonova kampanja je v zatonu, v tekmi pa ostaja še najbolj zmerni Kasich, ki se je dobremu rezultatu v Južni Karolini vnaprej odpovedal in računa na boljše izide kasneje, ko bodo volili po severovzhodu in srednjem zahodu. Naslednji obračun republikancev bo že v torek na strankarskih zborovnajih v Nevadi, kjer v anketah spet premočno vodi Trump.

Po Južni Karolini je postalo jasno, da ZDA vsaj za daljše obdobje ne bodo dobile tretjega predsednika s priimkom Bush. Ta je junija lani ob razglasitvi kampanje prevzel vodstvo v anketah, kar je trajalo le do prihoda Trumpa. Milijarder si je zadal za cilj, da Busha zatolče in to mu je tudi uspevalo, saj se sin in brat nekdanjih predsednikov ZDA enostavno ni znašel na televizijskih soočenjih proti kandidatu, ki ga je žalil in napadal.

V Južni Karolini je šel na vse ali nič in je poklical na pomoč brata, ki se ga je doslej izogibal, ker Američani še vedno niso pozabili na vojno proti Iraku in na najhujšo finančno krizo po 30. letih prejšnjega stoletja. Brat je prišel, vendar ni pomagalo. Za podporo strankarskega vodstva in denar se bosta sedaj borila Rubio in Kasich.

Hillary Clinton je v Nevadi osvojila 53 odstotkov glasov.
Hillary Clinton je v Nevadi osvojila 53 odstotkov glasov. FOTO: AP

Clintonova zaustavila pohod Sandersa

 Hillary Clinton pa je vsaj začasno v Nevadi zaustavila pohod senatorja iz Vermonta Bernarda Sandersa po njegovi veliki zmagi na strankarskih volitvah v New Hampshiru, ankete pa ji napovedujejo tudi gladko zmago čez teden dni v Južni Karolini, kjer ima veliko prednost pri temnopoltih demokratskih volivcih.

V Nevadi je osvojila 53 odstotkov glasov, Sanders pa 47 odstotkov. Osvojila je tudi 19 delegatov iz države za nacionalno konvencijo stranke. Vendar pa Sanders ostaja, saj je osvojil 15 delegatov. Za končno zmago jih je potrebno zbrati skupno 2383.

Po štetju ameriške tiskovne agencije AP jih ima sicer Clintonova doslej že 503, Sanders pa 70. Všteti so tudi tako imenovani super-delegati, to so ugledni člani stranke, ki na konvenciji glasujejo po svoje ne glede na izide volitev. Kasneje si sicer lahko še vedno premislijo.

Clintonova ima sedaj dobro izhodišče pred tako imenovanim super torkom 1. marca, ko bo na vrsti kar 11 tekem naenkrat. Njena prednost je velika na jugu ZDA, kjer je več temnopoltih in manjšin, Sanders pa se ji je v anketah približal v državah severovzhoda in tam, kjer je večina volivcev belih.

Sanders je nasprotnici čestital za zmago, vendar dejal, da ima njegova kampanja še vedno veter v hrbtu. Olajšana Clintonova, ki je izgubila veliko prednost v anketah iz lanskega leta, pa je v zmagoslavnem nagovoru podpornikom napovedala delo za združitev Američanov, boj za delovna mesta in večjo pravičnost, kar so teme, ki jih poudarja tudi Sanders.

Na zmago lahko računa kandidat, ki bo znal privabiti na sredino

Republikanska stranka se je spremenila in se premaknila v desno, demokratska prav tako s premikom v levo, na zmago novembra pa lahko računa kandidat, ki bo znal privabiti tudi sredino.

Pri demokratih naj bi bila to Clintonova, pri republikancih pa Trump, ki zmaguje pri skoraj vseh kategorijah republikanskih volivcev. Tako pri zelo konservativnih kot tudi zmernejših. Cruz na kaj več kot na podporo zelo konservativnega dela stranke ne more računati, zato vodstvo Trumpa, ki je doslej uspel užaliti večino volivcev v ZDA, jemlje kot manjše zlo.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (114)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

enakostzavse
23. 02. 2016 10.09
-1
Kako ljubka in naravna sta oba trampla. Prav luštno ju je za pogledat. Koliko ljubezni je začutit v zraku. Res je pa to, da si hudo zaslužita en drugega. Estetski kirurgi pa si manejo roke. A veste koliko stane presaditev las ? Ogromno.
Lublančan
23. 02. 2016 09.46
+1
Skrajni čas da se Melanija vpiše na tečaj angleščine, zdaj izpade nekoliko zaostala, američani si jo kar privoščijo na netu, da ne govorim o hudobnih angležih, ti so pa še najbolj zoprni ksenofobi v Evropi.
enakostzavse
23. 02. 2016 10.02
Če pa je baje, po lastni izjavi, Avstrijka in celo ne ugovarja da bi bila Italijanka. Hči komunista iz Sevnice hahahaahahah Koliko je bila prejahana , da je prišla vsaj v bližino trampla. Od raznih piarovcev, postreščkov služabnikov, samo da so jo spustili v bližino tega "lepotca". Imata pa obadva probleme s svetlobo, ko tako zatiskata oči hahahahha. Torej ne-znanje angleščine, je njen še najmanjši problem.
Lublančan
23. 02. 2016 09.41
+1
Najbolje da Sevniški župan začne z olepševalno akcijo mesta, da ne bo potem sramota do neba, ko bodo ameriški mediji začeli objavljat fotke na netu. Metlo v roke pa rožce sadit. ;)
nikhrast
22. 02. 2016 15.51
-3
Melanie Knauss, kar lepa Avstrijka, slišiš še lažne izjave da je Slovenka.
nikhrast
23. 02. 2016 15.39
Malo se hecam, samo da ima korenine v komunistični državi, se pa ni za bahat v Ameriki.
kure bedne
22. 02. 2016 15.39
+2
A verjamete, da mi dol visi kdo bo zmagal. Itak bo lutka na vrvicah drugih. Isto je v vseh državah. V politiki so lutkarji v cerkvi so pa pravljičarji. A sedaj vidite, kdo nam kroji življenje.
Transformerji
22. 02. 2016 16.29
-1
Lublančan
23. 02. 2016 09.42
-1
Če zmaga Trump bo prva dama Slovenka. si pomislil na to?
enakostzavse
23. 02. 2016 10.04
-1
Ne bo Slovenka. Ona je baje Avstrijka. Kot Schwartzenegger. Ta še tudi po vseh teh letih ne zna angleško. Stvar ikujev pač. Ona pravi da ni na svetu za razmišljanje, ampak poziranje hahahahahah Pa še vprašanje za drugstor-a. Kaj moramo biti ponosni na knausovo ?
Lublančan
23. 02. 2016 10.48
+0
Ni treba bit ponosen, samo kulturen, kar ona počne s svojim življenjem je njena stvar. A je mogoče škodovala sloveniji kakorkoli? Je kradla, poneverjala, lagala množicam o Sloveniji kot drugi Švici?
wizeman
22. 02. 2016 13.45
-1
Sandersa pa sploh ne omenjate, kaj? Pa je edini kredibilen kandidat.
Lublančan
23. 02. 2016 09.48
Ker ga američani ne bodo volili, je preveč radikalne za njihove pojme.
Frane Šajn
22. 02. 2016 13.35
-4
Res, da se zna zgoditi Slovenski zet . Ampak upajmo na kaj bolj milega in se ameriki zgodi Clintonova, ki bo vsaj glede na sodobnejše poglede kot jih donekje gojijo demokrati vsaj v blažji obliki. Čeprav svarilo vsemu svetu ne bo odveč čim dlje od svetovnega žandarja ameriške kvazi demokracije.
Fifi 24
22. 02. 2016 21.21
-1
Clintonova sodobnejše poglede od Trumpa? Spet si konzumiral nekaj kar ti škodi
Lublančan
23. 02. 2016 09.43
Aja sem žehotel komentirat, pas sem se spomnil na cenzuro 24 kur, pa nič.
rossi66
22. 02. 2016 08.57
+0
Govor Melanije... Zanimivo, kako tezko se slovani znebijo naglasa, ko gre za komunikacijo v anglescini... Pri njej (predvsem zaradi njenega dostopa do najboljsih jezikovnih trenerjev...) bi pricakoval popolno "amerikanscino", z NY intonacijo, pa je na dalec slisati da je slovanka... Ampak za White House bo treba malo "doterati"... Po drugi strani pa - ce poslusas Kopitarja, imas obcutek, da je v ZDA gor zrasel... Kako smo si razlicni...
Frane Šajn
22. 02. 2016 13.34
-3
Ja in kaj hočeš reči, da pa le ni tista prava ameriška dekla Slovenskih korenin, da bi bili nanjo lahko ponosni al kaj!?
rossi66
22. 02. 2016 17.11
+2
Frane, Frane... kaksna globoka filozofija... Hotel sem reci tocno to kar sem napisal, nic vec, nic manj.
Lublančan
23. 02. 2016 09.49
točno, naj ji Trump plača tečaj, zdaj izpade da imamo v Sloveniji slabo poučevanje angleščine.
RdecaZvezda
22. 02. 2016 08.05
-1
ministrstva je treba razporediti po celi Sloveniji,da bomo tudi drugje jedli bel kruh ne samo v ljubljani
Frane Šajn
22. 02. 2016 13.37
Pa kaj ti pa je saj se vendar le povsod ve, da bel kruh sploh ni zdrav nehaj jih biksat nooooo!!
Kapitol
21. 02. 2016 21.20
+15
Vsaj eni slovenki se ne bo treba bati migrantov.......hehe.....
Frane Šajn
22. 02. 2016 13.39
-1
Zakaj bi se jih pa kdo bal ti z iksastim avatarjem z gibi kot mlin na veter.
benjivenamian
21. 02. 2016 21.19
-12
TRUMP JE ITAK PREMOŽENJE PODEDOVAL OD PRAPRAPRAPRAPRPAPRA DEDKA,KI JE KAPITAL USTVARU Z NEČEDNIMI POSLI... POL PA ZAČEL ULAGAT V NEPREMIČNINE IN GA U BISTVU,VEČ ZAGONU KOT PA USTVARU....
Kapitol
21. 02. 2016 21.22
+10
A de , in je potem iz milijona ustvaril milijarde, kakšen nesposobnež ane, ...poglejte si raje nevidene menedžerje iz F-21, ki so iz miljijard ustvarili milijone......
wizeman
22. 02. 2016 12.39
+0
Halo, gumpci, saj pa to je splošno znano, da je zagonil veliko veliko več denarja, kot ga je ustvaril. je bilo objavljeno (v ZDA, da smo si na jasnem), da bi na banko naložen denar oplemenitil nekajkrat bolj, kot pa s svojimi "investicijami". Totalen nesposobnež in nesmešen klovn. če ta zmaga, smo ga nasankali vsi, ne samo kavboji.
Lublančan
21. 02. 2016 19.58
+9
Melanija ni zgolj slovenskega rodu, ampak je Slovenka, ker se je rodila v Sloveniji slovenksim staršem in hkrati tudi Američanka, ker ima njihovo državljanstvo. Očitno FDV ne pozna slovenščine in kaj določeni pojmi pomenijo.
valat
21. 02. 2016 18.55
+6
Melanija pa dobr zgleda za 45 let.
Blaška
21. 02. 2016 19.03
-4
botoks , zategovanje kože, zarezi s skalpelom delajo čudeže ; )))
Lublančan
23. 02. 2016 10.59
Kaj pa vem, jaz pri 50ih zgledam kot 40letnik, brez botoksa. Samo teba se jecigaret, alkohola pa pretiranega ponočevanja izogibat.
Blaška
21. 02. 2016 18.42
+2
vsak kandidat v politiki ima rad ljudstvo do tistega trenutka ko voli zanj, potem se ta ljubezen porazgubi ; )))
Al83
21. 02. 2016 18.07
+8
¨Small government¨ konservativci in libretarci v Ameriki so bili že tolikokrat izdani od Republikanske stranke, da so totalno zasovražili to stranko in volijo Trumpa že samo zato, da bo požgal ¨establishment˝ v tej stranki do tal. Ena stvar je, da te izdajo sovražniki(demokrati), nekaj čisto drugega, pa da te tisti, ki naj bi ti čuvali hrbet(republikanci) in zato dvomim, da bodo šli Trampovi volilci kam drugam, pa če ga napade še deset Papežev. Buše, pa čaka še mnogo hujšega kot ispad iz GOP kandidature, če bo Trump izvoljen, ker bo dal v javnost strogo zaupne strani iz 9/11 reporta, ki implecirajo Saudisko kraljevo družino, kar pomeni da bi znal Gorgi Bushev tudi v zapor. Da ne govorimo o tem, da bo šla pod preiskavo tudi Ameriška centralna banka FED, obljubil pa je da bo na prste stopil tudi militery industrial compleksu. Tako, da zna biti izvolitev Trumpa največji udarec New world oderju v Ameriki vse od časa Kenedija. In to zna biti še mnogokrat huje od tega, ko se je Putin pred parimi leti postavil proti NWOju in s tem postal vodja svobodnega človeštva.
wizeman
22. 02. 2016 12.40
+0
papež ga ni napadel. Ga je zgolj razkrinkal.
bohinj je zakon
21. 02. 2016 16.18
+27
Naj zmaga Trumpi...............Svetovna politična scena bo veliki šou.
sonofabitch
21. 02. 2016 16.24
+7
vezuv_
21. 02. 2016 16.30
+13
je Melanie Knauss lušna - slovenka je ne pozabite na to!!
mokocoko
21. 02. 2016 15.16
+11
Sanders Sanders Sanders....al bi blo lepo...socijalistične združene države amerike.......
komunjara 1
21. 02. 2016 13.50
+13
to da tramp postane precednik zda bi moral biti nacionalni interes slovenije in strateski interes eu
mokocoko
21. 02. 2016 15.13
+3
DIWG
21. 02. 2016 12.52
+36
Trumpa za predsednika. Ta bo rešil Evropo vseh migrantskih problemov.
Lisec6
21. 02. 2016 13.22
-5
senvičanka Melanija pa Slovenijo nerodno mi je, da poznam starše
Karantanija
21. 02. 2016 12.43
-2
Nekaj takega kot pri nas, ko smo mislili, da je najbogatejši tudi najboljši ...
nemojte
21. 02. 2016 13.14
+0
Karantanija
21. 02. 2016 15.12
-1
wizeman
22. 02. 2016 12.42
+1