Tujina

V Kaliforniji pogrešajo že več kot 600 ljudi, prebivalci San Francisca se dušijo

Los Angeles, 16. 11. 2018 10.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
M.S., / A.K.
Komentarji
7

Na severu Kalifornije, kjer se 9.400 gasilcev že osem dni bori s požarom Camp, oblasti pogrešajo 631 ljudi, našli pa so še sedem trupel. Uradni seznam pogrešanih oseb se je v zadnjih dveh dneh podvojil. Težave pa povzroča tudi gost dim, zaradi katerega od 240 kilometrov oddaljenega požara v območju zaliva San Francisco zapirajo šole in turistične znamenitosti.

Kalifornijske oblasti so objavile uradni seznam pogrešanih na severu zvezne države, kjer že osem dni divja uničujoč požar Camp. Reševalne ekipe pogrešajo več kot 631 ljudi, našli pa so še sedem trupel. Tako je v požarih v Kaliforniji umrlo že 63 ljudi, več kot 12.000 stanovanjskih zgradb je uničenih.

V mestu Paradise so ostale le še ruševine.
V mestu Paradise so ostale le še ruševine. FOTO: AP

Predsednik Donald Trump bo v soboto odpotoval v Kalifornijo, kjer bo preučil nastalo škodo in se srečal s prizadetimi v požaru. 9.400 gasilcev se sicer trenutno še vedno spopada s požari, ki še niso rekli zadnje besede.

Kalifornijska gasilska brigada je sporočila, da zdaj obvladuje 40 odstotkov ognjenih zubljev, celotnega obsega požara pa naj ne bi obvladali vsaj do konca novembra.

Požar Camp, ki se je razširil zelo hitro, prebivalcem pa dal le malo časa za evakuacijo, je uničil že 56.600 hektarjev zemlje, požar Woosley v okolici Los Angelesa pa 40.000 hektarjev.

Požar Camp je najhuje prizadel mestece Paradise, ki bo po katastrofi potrebovalo popolno prenovo. Vojska se je pridružila številnim forenzičnim ekipam na terenu, skupaj s psi iščejo posmrtne ostanke pogrešanih.

Forenzične ekipe skupaj z vojsko iščejo posmrtne ostanke pogrešanih.
Forenzične ekipe skupaj z vojsko iščejo posmrtne ostanke pogrešanih. FOTO: AP

Zakaj tolikšen preskok v številu pogrešanih?

Uradni seznam pogrešanih se je v četrtek povečal s prvotnih 300 na 631 ljudi. Tamkajšnji šerif Kory Honea je medijem povedal, da se je velik preskok zgodil, ko so preiskovalci preverili vse klice v sili od 8. novembra, ko se je požar začel.

"Razumeti morate, da je bil kaos, s katerim smo se spopadali, neverjeten," je povedal Honea. Kot je še dodal, predvideva, da bodo številke v prihodnjih dneh nihale.

"Če na seznamu zagledate vaše ime ali ime nekoga, ki ga poznate, nas, prosim, pokličite," je Honea prek medijev nagovoril prebivalce.

Preiskava še poteka

Oblasti še niso potrdile, zakaj je izbruhnil požar, preiskava pa trenutno še poteka.

Številni so že vložili skupno tožbo proti lokalnemu podjetju, ki dobavlja električno energijo. Trdijo, da je požar povzročil izpad njihovega daljnovoda.

Zgodovinsko se je obdobje požarov v Kaliforniji začelo poleti, končalo pa na začetku jeseni. A strokovnjaki opozarjajo, da so se okoliščine zaradi podnebnih sprememb spremenile – tveganje za izbruh požara je zdaj vse leto. Nizka vlažnost, topli vetrovi in suha tla, ki po več kot mesec dni ne prejmejo niti kapljice dežja, ustvarjajo odlično okolje za izbruh in neobvladljivo širjenje požarov.

Zaradi dima se dušijo v San Franciscu

Težave pa povzroča tudi dim. Kalifornijski San Francisco z okoli 900.000 prebivalci in okolica mesta se dušijo. Zaradi dima od 240 kilometrov oddaljenega požara v območju zaliva San Francisco zapirajo šole in turistične znamenitosti.

Onesnaženje zraka je sedaj podobno ali še hujše od tistega, s katerim morajo skoraj vsak dan živeti prebivalci industrijskih območij in velikih mest Kitajske, Bangladeša in drugih držav vzhodne Azije. Po ulicah San Francisca trenutno ne vozi niti znameniti tramvaj na kable.

Mestni oddelek za javno zdravje vsem prebivalcem priporoča, da ostanejo v zaprtih prostorih in se ne izpostavljajo onesnaženju. Namesto tramvajev, ki so brez oken, je župan London Breed prebivalcem dal na voljo brezplačne prevoze na mestnih avtobusih.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
16. 11. 2018 20.27
-1
Preverili klice v sili in zabeležili vse klicatelje, tukaj se bodo pojavile hude napake, saj ni jasen okvir in kontekst preverbe. Zakaj bi kdo na tak način širil seznam pogrešanih? Brez prijave pogrešanega.
flojdi
16. 11. 2018 15.25
+3
. suha tla. včasih, nekoč, je imela vsaka bajta svojo greznico. uporabljena voda je šla spet v tla. danes gre v cevi, in daleč stran. kar razumem : predvsem zaradi domestosov ipd strupov. ampak SPREMENILI STE ZEMLJO. torej sankajte
flojdi
16. 11. 2018 15.28
+3
..in , če se zna delat umeten sneg, pa delite še umeten dež, če kdo zna
Principat
16. 11. 2018 18.41
+0
fjodi +++,,, delajo, ampak z namenom da ogrozijo regijo , državo
tornadotex
16. 11. 2018 14.03
+9
Pri teh americanih je res pravi kaos,pa tako se imajo za pametne,sedaj pa niti ne vedo za sebe.koliko jih je...
rekapaka
16. 11. 2018 11.59
+30
Trump bo obiskal Kalifornijo pod pogojem, da ne bo deževalo!
brac
16. 11. 2018 12.49
+14
in, da bo lahko Melania prišla z visokimi petami:))