Tujina

V Kanadi na policah trgovin tudi gensko spremenjeni lososi

Ontario, 09. 08. 2017 13.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Regulatorji v Kanadi so prižgali zeleno luč za prodajo gensko spremenjenega lososa in prodaja naj bi bila uspešna, so sporočili iz podjetja, ki ga proizvaja. V katerih trgovinah je taka riba na prodaj, niso želeli povedati. Prav tako naj ribe ne bi bile označene kot gensko spremenjene. Nasprotniki menijo, da so kanadski potrošniki tako postali poskusni zajčki. 

Lani so v Kanadi dovolili prodajo lososa AquaBounty in so tako tlakovali pot, da je prva gensko spremenjena žival našla svojo pot v prehrano ljudi. Podjetje AquaBounty Technologies je z lososi založil kanadske supermarkete in jih v preteklih mesecih prodal že okoli pet ton, navaja britanski Guardian. A zanimivo, v podjetju časniku niso želeli povedati, v katerih trgovinah prodajajo tega lososa. 

Hibridni atlantski losos vsebuje gene še ene druge vrste lososa in moliča. Losos je že dlje časa osrednja točka ostrih debat med podporniki in nasprotniki gensko spremenjene hrane. Lososa so najprej razvili na univerzi Newfoundland. Hibridna žival raste dvakrat hitreje od atlantskega lososa, odraslo dobo doseže že v 18 mesecih namesto v 30 , prav tako za vzgojo potrebuje 75 odstotkov manj hrane, hkrati pa se ogljični odtis vzgoje zmanjša za 25 odstotkov, trdijo pri podjetju, ki ga proizvaja. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ronald Stotish, direktor podjetja, je glede na rezultate prodaje ocenil, da potrošniki želijo njihovo ribo in da bodo proizvodnjo še povečali. Organizacije, ki nasprotujejo gensko spremenjenim organizmom, so na nogah. ''Prva gensko spremenjena žival je prispela na police trgovin in kanadski potrošniki so postali poskusni zajčki,'' je komentiral Thibault Rehn iz skupine Vigilance OGM.

Na svetu naj bi trenutno razvijali okoli 30 različnih vrst gensko spremenjenih rib, poleg tega pa tudi gensko spremenjene krave, kokoši in prašiče. 

Dve kanadski verigi IGA Quebec in Costco sta napovedali, da tega lososa ne bodo imeli na prodaj, druge so se novice bolj ali manj razveselile, češ da gre za naraščajočo industrijo. 

Po dveh desetletjih pravne praznine je podjetje  AquaBounty dobilo dovoljenje za prodajo lososa v Kanadi. Kanadske oblasti so sporočile, da so štiriletne preiskave pokazale, da je varen in hranljiv tako kot navadni lososi, kar pomeni, da posebne oznake ne bodo potrebovali. 

Losos AquaBounty je dobil zeleno luč leta 2015 tudi v ZDA, a je dva meseca kasneje administracija za hrano in zdravila uvoz prepovedala, dokler ne bodo določena jasna pravila označevanja. Regulatorji v Kanadi se kljub ostrim kritikam niso pustili prepričati. 

Okoljevarstveniki se na eni strani zavedajo, da bi ti lososi zmanjšali pritisk na divje losose, a na drugi strani se bojijo, da bi transgenska riba z vdorom v divjino lahko vplivala na naravno populacijo. 

Podjetje sicer trdi, da je riba sterilna in da jo zdaj gojijo le v izoliranih bazenih. Losose, ki naj bi jih v zadnjih mesecih prodajali, naj bi vzgojili v Panami, zdaj pa naj bi načrtovali gradnjo ribogojnice na vzhodni kanadski obali. 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BUONcaffee
09. 08. 2017 18.21
Ta druga riba je guat.
BUONcaffee
09. 08. 2017 18.08
Kaj pa gensko spremenjeni ljudje, kdaj bo to????
Vakcinar
09. 08. 2017 16.38
-2
Populacija ljudi se mora obvezno zmanjšat oz. zajeziti rojstva. To je rešitev in ne v gensko spremenjeni hrani, ki je zelo osiromašena sploh, če se kupuje že predelana. npr. TUNA.Lososa jem, ker je bogat z omega3 in mi je dober. Da bi pa jedel neko šekasto ribo, ki jo povrhu hranijo z brigetki polnih pesticidov. ?? Hvala lepa. Razmerje med omega 3 in 6 je pri tej ribi slabši za 12 do 15 %.
Frankly
09. 08. 2017 16.02
+7
Svet je sel dokoncno v maloro! Kanadcani si servirajo gensko spremenjene losose, ceprav jih imajo v svojem morju, pred nosom, domorodne. V jadranskem morju jejo (jaz ne!) ribe, obogatene od trupel migrantov. V slovenskem primorju pa papajo (jaz ne!) skolke iz posranega skoljcisca. Pa razumi, kdo more - JAZ NE!
GRoman
09. 08. 2017 15.32
+7
Ja naj bo vsaj označeno al je GMO al ni. To je vse. Zarad mene naj dajo vse na police, se bodo potrošniki že odločili. MORAMO pa vedeti al so GMO al ne.. Preprosto.
nikhrast
09. 08. 2017 15.21
+2
V ribarnicah je na razpolago enih šest vrst lososov, od vsepovsod, iz celega sveta..., pa sam ne veš kateri so njboljši, najbolj varni..., pa prodajalci sami ne vedo kako in kaj, cena sama pa tudi ne vem če pove vse. Mogoče je pa folk že nasičen te bio ali organic hrane, vsepovsod bo kmalu vse bio, Costco, Wal-Mart..., polovico bio.
ZKL (zdrava kme?ka logika)
09. 08. 2017 15.17
+4
Zategujejo nas u PM!!! Vi pa se kr naprej lepo v banke po kredite da jih boste financiral...
flojdi
09. 08. 2017 14.43
+3
. a pa so jo sami GenskoSpremenili al je sam posledica fuku šim
DeBill
09. 08. 2017 14.50
+0
flojdi
09. 08. 2017 15.52
+1
flojdi
09. 08. 2017 15.57
+2
vojko62
09. 08. 2017 16.06
+2