Tujina

VIDEO: Poplave na Hrvaškem, v Karlovcu izredne razmere

Zagreb, 13. 09. 2014 10.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
M.R./V.L.
Komentarji
6

Na Hrvaškem imajo zaradi naraslih rek in obilnih padavin številne težave. Predvsem so ogroženi prebivalci naselij ob Kolpi in Korani. V Karlovcu so razglasili izredne razmere. Mesto je obiskal tudi predsednik Josipović.

V Karlovcu so razglasili izredne razmere.
V Karlovcu so razglasili izredne razmere. FOTO: Video RTL

Obilno deževje v zadnjih dneh ne povzroča velikih težav le v Sloveniji, ampak tudi pri naših južnih sosedih. V Karlovcu so zaradi visokega vodostaja rek Korane in Kolpe razglasili izredne razmere. Reka Korana je odnesla Veljunski most. Že ob 9.30 so se oglasile sirene za splošno nevarnost, zato so nekatere prebivalce evakuirali. Nekatere karlovške soseske so že pod vodo. Karlovac je danes obiskal tudi predsednik Ivo Josipović.

Mestne oblasti so pozvale prebivalce, naj pomagajo pri obrambi pred poplavami. V petek so na pomoč Karlovčanom poslali tudi približno 100 hrvaških vojakov. Ocenjujejo, da Kolpa ne bo mogla sprejeti vse vode iz Korane. Na terenu so gasilci, gorski reševalci in delavci komunalnih podjetij. "So deli mesta, ki jih enostavno ni možno obraniti. Morali smo evakuirati ženske, otroke in starejše osebe, ker prihaja izjemno visoka voda, celo pol metra višja, kot je bila februarja letos, ko je bilo poplavljenih več sto hiš," je povedal župan Karlovca Damir Jelić.

Priprave na poplave v Karlovcu.
Priprave na poplave v Karlovcu. FOTO: Video RTL

V vasi Veljun rekordna višina Korane

V preteklih 24 urah je na območju Karlovca padlo 63 litrov dežja na kvadratni meter, na območju zliva reke Korane pa še več. V vasi Veljun nedaleč od Karlovca so namerili rekordno višino Korane, evakuacija poteka tudi v več mestih Pokupske doline.

Zaradi poplav je zaprtih več državnih in lokalnih cest na območju Karlovca, kjer tečejo štiri reke, Korana, Kolpa, Dobra in Mrežnica.

Na območju Siska zvečer pričakujejo vodni val Kolpe. Zato je napovedana razporeditev približno 250 hrvaških vojakov na tem območju.

V Hrvaški Kostajnici se pripravljajo na možno razlitje reke Une. Tudi na severu Hrvaške je močan dež povzročil razlitje rek Plitvice in Bednje.

Poplave v Karlovcu
Poplave v Karlovcu FOTO: dnevnik.hr
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tomi.passion@gmail.com
14. 09. 2014 09.22
-2
KLINC PA SLOVENIJA IN POPLAVE, BALKANCEM JE TREBA POMAGATI IN ČE KDO MISLI DRUGAČE JE NESTRPNEŽ!!
Carlos Satanas
13. 09. 2014 23.10
-5
Sj bojo slovenci ke pumpe poslal ker jih ne rabijo tukaj oni pa nam agregate
ŽanLuka
13. 09. 2014 17.52
+29
Upam, da čim prej mine in si ljudje opomorejo!!!
higgsov bozon
13. 09. 2014 18.05
+1