Tujina

V Kataloniji več kot 700 županov izrazilo kljubovanje španskim oblastem

Barcelona, 16. 09. 2017 21.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ob vzklikih "glasovali bomo" in "neodvisnost" je več kot 700 županov katalonskih mest v Barceloni izrazilo nasprotovanje španskim oblastem in odločenost, da kljub grožnjam s sodnim pregonom izvedejo za 1. oktober predvideni referendum o odcepitvi Katalonije.

Španska vlada vlaga vse moči v preprečitev referenduma, ki je po oceni španskega pravosodja neustaven. Državno tožilstvo je nedavno tožilcem v Kataloniji odredilo, naj župane, ki so "pripravljeni sodelovati v nezakonitem glasovanju", pozovejo, naj se zglasijo pred sodiščem, v nasprotnem primeru jim grozi aretacija.

V primeru sodelovanja pri izvedbi referenduma jim med drugim grozi tožba zaradi zlorabe javnih sredstev.

Kljub grožnjam s sodnim pregonom je več kot dve tretjini županov katalonskih mest - 750 od 948 - naznanilo, da bodo za glasovanje namenili svoja lokalna poslopja. Danes so se v znak kljubovanja zbrali na sedežu regionalne vlade v Barceloni, kjer so zapeli katalonsko himno, medtem ko jim je zunaj zbrana množica izražala podporo.

Sprejel jih je vodja regionalne vlade Carles Puigdemont, ki je na grožnje predsednika španske vlade Mariana Rajoya odgovoril z besedami: "Ne podcenjujte prebivalcev Katalonije." Rajoy je namreč v petek katalonskim separatistom namenil poziv, naj ne "podcenjujejo moči španske demokracije", češ da "pravna država deluje".

V Kataloniji je več kot 700 županov izrazilo kljubovanje španskim oblastem.
V Kataloniji je več kot 700 županov izrazilo kljubovanje španskim oblastem. FOTO: AP

Separatisti imajo v katalonskem parlamentu večino od leta 2015, prebivalci Katalonije pa so glede neodvisnosti glede na ankete razdeljeni. Raziskava, ki jo je julija naročila regionalna vlada, kaže, da 41,1 odstotka Kataloncev podpira neodvisnost, 49,4 odstotka pa ji nasprotuje. Velika večina Kataloncev si sicer želi možnosti, da se o tem izrazijo na referendumu.

V okviru prizadevanj, da bi glasovanje preprečili, je policija v zadnjih dneh izvedla racije v več tiskarnah, pri čemer je iskala volilne lističe, volilne skrinjice in letake, ki naj bi jih uporabili 1. oktobra. Samo v petek je policija zasegla 100.000 volilnih letakov.

Puigdemont trdi, da imajo pripravljenih prek 6000 volilnih skrinjic, a njihova lokacija ostaja skrivnost. Jasno ni niti, kako jih bodo 1. oktobra prepeljali na volišča.

Španska vlada vlaga vse moči v preprečitev referenduma, ki je po oceni španskega pravosodja neustaven.
Španska vlada vlaga vse moči v preprečitev referenduma, ki je po oceni španskega pravosodja neustaven. FOTO: AP

Oblasti v Madridu so v petek poleg tega opozorile časnike, naj ne objavljajo volilnih sporočil pred referendumom. Prav tako v petek je vlada sprejela ukrepe, s katerimi je zaostrila nadzor nad javno porabo v Kataloniji, da bi tako preprečili uporabo javnih sredstev za izvedbo referenduma.

Kljub množičnemu sodelovanju županov pri referendumu, pa mu med drugim nasprotujejo župani petih od desetih največjih mest v Kataloniji. Županja Barcelone Ada Colau mu je denimo naklonjena in ne namerava ovirati izvedbe, a obenem ne želi ogrožati "institucij ali javnih uslužbencev".

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
17. 09. 2017 14.05
+2
Lep primer kako policija dela za oblasti, v tem primeru Španske.
Ramzess
17. 09. 2017 14.04
"naj župane, ki so "pripravljeni sodelovati v nezakonitem glasovanju", pozovejo, naj se zglasijo pred sodiščem, v nasprotnem primeru jim grozi aretacija." Kot kaže jim v vsakem primeru grozi aretacija, četudi se pojavijo pred sodiščem.
Ramzess
17. 09. 2017 14.03
+1
Španija že on nekdaj noče in noče popustiti, da se Katalonija loči od nje.
Ramzess
17. 09. 2017 10.03
O osamosvojitvi in ločitvi Katalonije (Kataloncev, Baskov) od Španije sem poslušal, bral že kot najstnik, pa vidim, berem sedaj, da še nikamor niso napredovali, res pa je, da najmanj dve desetletji o tem ni bilo nič slišati ali brati. Še manj jih ve, da Baski, Guanci in Berberi, ter nekaj ljudstev ob Amazoniji, so potomci preživelih Atlantidov, vse te nacije imajo edinstven videz in lastnosti krvi, dnk-a.
olpop
17. 09. 2017 09.04
+4
Razbijanje nacjonalnih držav, še posebej večjih je plan liberalov, globalistov, multikorporacij, "elit", "divide et impera" oz. deli in vladaj