Tujina

V kenijskih bordelih se osemletnice prodajajo za hrano

Nairobi, 20. 10. 2014 11.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kenijske ulice in prestižne turistične plaže so polne prostitutk. Po podatkih ZN v Keniji kar 30.000 otrok prodaja svoje telo, da preživi. To so mlada dekleta, mnoga od njih mlajša od 10 let, ki se ne prodajajo za denar, temveč za kos hrane.

V Keniji po podatkih Združenih narodov okoli 30.000 otrok prodaja svoje telo, da se preživi. Večina od teh je deklet, ki se prostituirajo za hrano ali za nekaj malega drobiža. V revnih predelih kenijske prestolnice Nairobi otroci ne prosjačijo na ulicah, pač pa svoje telo prodajajo mimoidočim. Na ulice jih je pognala revščina, predvsem lakota. Mnoga dekleta, ki še niso dopolnila 10 let, za kos kruha ali kuhano jajce ležejo v posteljo z neznancem. Mnoga od njih so v prostitucijo prisilili starši, saj nimajo denarja za preživetje družine, nekatera so začela prodajati svoje telo, ker so bile žrtve posilstva.

Mnogo deklet je zaradi revščine in lakote prisiljenih v prostitucijo.
Mnogo deklet je zaradi revščine in lakote prisiljenih v prostitucijo. FOTO: Reuters

Država se z reševanjem problematike otroške prostitucije ne ukvarja. Ne zanima je, da pod palmami na plažah svoja telesa turistom prodajajo 8-letnice, in to ne za denar, pač pa za kos hrane. Bordeli so polni revnih deklet, v nekaterih celo več žensk iz iste družine. Nihče jim ne pomaga, da bi se rešile iz svoje bede.

Preoblečena v prostitutko iz bordela v bordel rešuje mlada dekleta

Na pomoč je dekletom priskočila Brittanie Richardson, 27-letna Američanka, ki se je pred leti odpravila v Južno Afriko, da bi pomagala ljudem na družbenem robu. Kmalu je začela s kampanjo proti otroški pornografiji v Keniji. Včasih se je preoblečena v prostitutko vtihotapila v lokale in bordele, da bi se spoprijateljila z dekleti in jih prepričala, da pobegnejo in se vključijo v programe rehabilitacije. Richardsonova pojasnjuje, da so dekleta zelo prestrašena. »To so otroci, ki so lačni in ki ne vidijo druge rešitve za svoje preživetje,« pravi ameriška aktivistka, ki v svojem boju ni več osamljena, saj se ji pridružuje vedno več aktivistov. Letos je začela s poskusnim programom rehabilitacije za žrtve trgovine z ljudmi, ki ponuja teden dni zdravljenja s pomočjo umetnosti.

Najmlajši dekleti v njenem programu sta sestri, stari 8 in 10 let, ki sta sprva več let prodajali arašide v nočnem klubu, kjer je njuna mati delala kot prostitutka. Ob dekleti sta bili posiljeni.
 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1