Tujina

V Krakovu med 360 tisoč mladimi z vsega sveta tudi 560 Slovencev

Krakov, 26. 07. 2016 06.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na Poljskem se pričenja Svetovni dan mladih, tradicionalno množično romanje mladine z vsega sveta. Organizatorji pričakujejo, da se bo romanja udeležilo preko 350 tisoč mladih iz kar 187 držav, na zaključni maši, ki jo bo daroval papež Frančišek, pa pričakujejo kar 1,5 milijona ljudi.

Že 31. zapovrstjo se bodo mladi z vsega sveta, tudi 560 mladih iz Slovenije, srečali na Svetovnem dnevu mladih. Ta sicer traja več kot teden dni, velja pa za enega največjih vsakoletnih dogodkov za mlade na svetu. Letos prireditve potekajo v Krakovu in okolici, otvorili jih bodo danes, ko bo mašo daroval nekdanji osebni tajnik papeža Janeza Pavla II Stanislav Dziwisz.

Med 360 tisoč mladimi iz vsega sveta bo v Krakovu tudi 560 Slovencev.
Med 360 tisoč mladimi iz vsega sveta bo v Krakovu tudi 560 Slovencev. FOTO: Društvo SKAM

Vsako dopoldne bodo za mlade pripravljene kateheze v njihovem maternem jeziku, ki jih bo za Slovence vodil škof Anton Jamnik. Ob popoldnevih pa se bodo mladi udeleževali preko 500 koncertov, gledaliških in plesnih predstav ter športnih in kulturnih prireditev po vsem mestu. Obenem bo na prireditvi tudi tako imenovani Sejem poklicanosti, na katerem se bodo predstavile vse redovne skupnosti in cerkvena gibanja.

Mladi bodo ves čas bivali pri Poljskih družinah v Krakovu in okolici.
Mladi bodo ves čas bivali pri Poljskih družinah v Krakovu in okolici. FOTO: Društvo SKAM

V četrtek zvečer bo mlade in Poljsko, prvič v njegovem pontifikatu, obiskal papež Frančišek, ki bo z mladimi vse do nedelje. Tako bo z njimi na petkov križev pot, na sobotno peš romanje, ter na nočnem bedenju. Nato bo v nedeljo daroval mašo, na kateri poleg mladih pričakujejo skupaj preko 1,5 milijona ljudi, na njej pa bo papež oznanil tudi, kdaj in kje bo prihodnji Svetovni dan mladih. Zanimivo je, da bodo mladi med tednom nastanjeni pri poljskih družinah ter tako skupaj z vrstniki odkrivali tudi poljsko kulturo.

Na zaključni maši, ki jo bo daroval papež Frančišček, pričakujejo preko 1,5 milijona ljudi.
Na zaključni maši, ki jo bo daroval papež Frančišček, pričakujejo preko 1,5 milijona ljudi. FOTO: Društvo SKAM
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ROMELS
26. 07. 2016 09.15
+9
Vsem lep pozdrav in srečno vrnitev v domovino