Tujina

V letalskem napadu na televizijsko postajo v Jemnu štirje mrtvi

Sana, 09. 12. 2017 15.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Koalicija pod vodstvom Savdske Arabije je izvedla letalski napad na televizijsko postajo v Sani. Granata je zadela spalne prostore objekta, ubiti pa so bili štirje uporniki. Varnostni svet ZN sicer opozarja vse strani, naj zmanjšajo napetosti in se vrnejo k pogajanjem.

Koalicija pod vodstvom Savdske Arabije je v noči na soboto (po lokalnem času) izvedla letalski napad na televizijsko postajo v jemenski prestolnici Sana, ki je v rokah upornikov. V napadu so bili ubiti štirje uporniki.

Vodja varnostnikov televizijske postaje, ki je bil ranjen v napadu, je za tamkajšnjo uporniško televizijo povedal, da je granata zadela spalne prostore objekta. Savdska Arabija napada še ni komentirala.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Več let trajajoče napetosti so se v Jemnu še dodatno zaostrile v ponedeljek, ko so šiitski Hutiji zaradi izdaje zavezništva ubili nekdanjega predsednika države Alija Abdulaha Saleha in v minulih dneh utrdili svoj položaj v nekaterih ključnih institucijah v prestolnici.

Rijad je na umor odgovoril z novo letalsko ofenzivo bombardiranja Sane, ki se je nadaljevala tudi v torek, Iran pa je Salehovo smrt po drugi strani pozdravil. Varnostni svet ZN je isti dan pozval vse strani, udeležene v spopade v Jemnu, naj zmanjšajo napetosti in se vrnejo k pogajanjem.

Jemen se pogreza v čedalje hujšo državljansko vojno

Koalicija pod vodstvom Savdske Arabije je intervencijo v Jemnu začela marca 2015, potem ko so šiitski uporniški Hutiji pregnali sunitskega predsednika Abedraba Mansurja Hadija v izgnanstvo. Jemen, ena najrevnejših držav na svetu, se je zatem pogreznil v državljansko vojno, kjer svoje moči merita tudi Savdska Arabija, ki podpira predsednika, in šiitski Iran, ki podpira Hutije. V spopadih, ki so jih ZN obsodili kot zločine zoper človeštvo, je bilo doslej ubitih že več kot 8500 ljudi.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ferencz 1
10. 12. 2017 09.35
+2
Imperij zla napada preproste ljudi!
ni_mi_vse_eno
09. 12. 2017 17.07
+8
Če neka država napade drugo državo, potem to imenujemo vojna in ne državljanska vojna. Saudi Arabija napada Jemen in 24ur to imenuje državljanska vojna. --- Jemen se pogrez av čedalje hujšo državljansko vojno
appollyon
10. 12. 2017 08.33
-1
Aka ocitno si pozbil da so houtiji izvedli drzavni udar, in jemenu tako pomagajo kot iranci ali rusi siriji. Cudno da v jemnu podpirate upornike v siriji pa ne.
ni_mi_vse_eno
09. 12. 2017 17.04
+8
Dobre koalicijske sile pod vodstvom Saudi Arabije so izvedle napad na televizijsko postajo v Sani. Če bo pa to premalo, potem bo še ZDA donirala kakšno raketo via air z droni (drone attack yemen) - medtem ko 24 ur propagira, kako reveži umirajo zaradi pomanjkanja hrane. 24ur: Jemnu grozi lakota 'bibličnih razsežnosti': Rezerv ni več. Vse gre naravnost v lačna usta
Zrkizz
09. 12. 2017 16.13
+2
Z letali mecejo granate? Dobro nas naucijo to novinarji.