Tujina

V Londonu aretirali moškega, ki naj bi načrtoval napad

London, 27. 04. 2017 16.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V bližini britanskega parlamenta so aretirali moškega, ki ga sumijo načrtovanja terorističnega napada. Iz Nemčije pa poročajo, da so aretirali vojaka nemške vojske, ki se je izdajal za sirskega begunca in naj bi pripravljal rasno motiviran napad.

V Londonu so aretirali moškega, ki ga sumijo načrtovanja napada.
V Londonu so aretirali moškega, ki ga sumijo načrtovanja napada. FOTO: AP

V bližini britanskega parlamenta so aretirali moškega, ki ga sumijo načrtovanja napada, so sporočili iz Scotland Yarda.

Britanski mediji poročajo, da je policija obvladala moškega, ki je imel v rokah nože. Pri tem ni bil nihče poškodovan. 

Že po napadu 22. marca je v okolici Whitehalla poostrena varnost. Takrat je napadalec z divjo vožnjo po mostu Westminster ubil štiri ljudi.

V Nemčiji aretirali vojaka

V mestu Hammelburg na jugu Nemčije so aretirali vojaka nemške vojske, ki se je izdajal za sirskega begunca in kot tak tudi prejemal denarno podporo. Sumijo ga, da je pripravljal rasno motiviran napad s strelnim orožjem.

Neidentificiran 28-letni osumljenec naj bi imel ksenofobno ozadje. Časnik Die Welt navaja, da je morda nameraval izvesti napad s ciljem, da bi zanj nato obtožili migranta.

Nenavaden primer je vključeval skupno policijsko operacijo v Nemčiji, Franciji in Avstriji s hišnimi preiskavami na 16 lokacijah, je sporočilo tožilstvo v Frankfurtu. Poročnika, ki je bil sicer nameščen v francosko-nemškem vojaškem oporišču blizu Strasbourga, so aretirali v sredo.

Istega dne so aretirali tudi 24-letnega nemškega študenta, ki naj bi s posedovanjem predmetov, ki so "v neskladju z zakoni o orožju in eksplozivih", sodeloval pri pripravi napada.

Avstrijska policija je vojaka začasno pridržala že 3. februarja na dunajskem letališču, ko je skušal pobrati neregistrirano in s strelivom napolnjeno pištolo, ki jo je nekaj dni pred tem skril na stranišču v letališkem poslopju.

To je sprožilo preiskavo, ki je pokazala, da je osumljenec decembra 2015 ustvaril lažno identiteto kot sirski begunec. Registriral se je v begunskem zavetišču v mestu Hesse v osrednji Nemčiji, nato pa na Bavarskem skušal pridobiti politični azil.

Po poročanju časnika Die Welt so mu prošnjo zanj odobrili, čeprav ni govoril arabsko. Dodelili so mu prostor v zavetišču za begunce, od januarja 2016 pa je mesečno prejemal tudi denarno pomoč.

Varnostne službe so v hišnih preiskavah zaplenile mobilne telefone, prenosne računalnike in pisno gradivo. S pomočjo zaseženega bodo skušali preveriti, s kom sta bila aretirana v stikih.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tornadotex
27. 04. 2017 21.40
Menda je bil samo lokalni mesar,ki je nosil nože na brušenje...
kurva2
27. 04. 2017 18.40
+5
Če bi bila Jugoslavija nikoli noben nebi mogel v Evropo. Brez izjem.
kitzbill
27. 04. 2017 18.09
+6
ma, ne, no čez 4 dni gremo, to pa gremo z nekim navdušenjem, kje so cajti, ko smo hodili na potepe neobremenjeni zaradi varnosti
funk
27. 04. 2017 18.08
+3
pa kje to pobirate, 24 kokotičkov?
sejvam
27. 04. 2017 17.54
+2
To o Nemškem vojaku, hahaha pa to ni res no, kdo si izmišljuje te zgodbice???? :D
JApajaDAja
27. 04. 2017 17.57
+7