Tujina

Špansko sodišče bo o izpustitvi katalonskih ministrov odločilo v ponedeljek

Madrid, 01. 12. 2017 12.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Špansko vrhovno sodišče bo o izpustitvi osmih nekdanjih katalonskih ministrov in vodij dveh civilnodružbenih gibanj, ki se zavzemata za neodvisnost Katalonije, odločilo v ponedeljek. Danes so sicer potekala zaslišanja politikov in predstavnikov gibanj.

Sodnik španskega vrhovnega sodišča Pablo Llarena je zaslišal nekdanjega podpredsednika katalonske vlade Oriola Junquerasa in tri druge nekdanje ministre katalonske vlade iz njegove stranke Katalonska republikanska levica (ERC). Pred sodnika so stopili še štirje nekdanji ministri iz stranke odstavljenega katalonskega predsednika Carlesa Puigdemonta PDeCAT.

Vsem očitajo domnevni upor, vstajo in zlorabo javnega denarja zaradi izvedbe referenduma o samostojnosti Katalonije. V primeru, da jih bodo spoznali za krive, jim grozi do 30 let zapora.

Danes so sicer zaslišali tudi vodji civilnodružbenih gibanj Katalonski narodni kongres (ANC) in Omnium Cultural Jordija Sancheza in Jordija Cuixarta, ki sta od 16. oktobra v priporu zaradi upora.

Nekdanji katalonski šef Artur Mas ob prihodu na sodišče.
Nekdanji katalonski šef Artur Mas ob prihodu na sodišče. FOTO: AP

O izpustitvi bo vrhovno sodišče odločalo v ponedeljek, torej zgolj dan pred začetkom kampanje pred predčasnimi volitvami, ki jih je Madrid razpisal za 21. december.

Poslanka ERC Ester Capella je povedala, da imajo že pripravljen denar, če jim bodo omogočili plačilo varščine. Tako bodo omogočili, da bodo takoj na prostosti.

Morebitna izpustitev bi lahko vplivala tudi na sam potek predvolilne kampanje, saj po besedah profesorja politologije z avtonomne univerze v Barceloni Oriola Bartomeusa "državna represija predstavlja element mobilizacije gibanja za neodvisnost". "Ko ne bodo več politični zaporniki, bodo morali spremeniti svojo kampanjo," je pojasnil.

Junqueras namerava na volitvah nastopiti kot vodilni kandidat levo usmerjene ERC. Oriolova in Puigdemontova stranka tokrat nista združili moči in na volitvah ne bosta nastopili skupaj.

Puigdemont in še štirje katalonski politiki pa so se pred vložitvijo obtožnice zatekli v Bruselj. Belgijsko pravosodje naj bi o njihovi morebitni izročitvi Španiji odločalo prav tako v ponedeljek. Danes se je zavzel za izpustitev priprtih ministrov. "Zapustiti morate zapor, saj ne bi smeli nikoli tja. Storite, kar je treba, da boste šli ven," je zapisal na Twitterju.

policija v Madridu
policija v Madridu FOTO: AP
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Heretik1
01. 12. 2017 18.22
-2
Od Slovenije pričakujem, da čimprej prizna neodvisno Katalonijo!
Sirius.2
02. 12. 2017 16.55
Jožajoža
01. 12. 2017 14.26
-1
tako se dela. države z ustavo se ne sme pustit razdirat. zato pa ima država vojsko, ki brani ustavno ureditev.žal v jugi vojska tega ni bila sposobna.
ehjaehja
01. 12. 2017 15.02
+0