Tujina

V Münchnu pozivi k močnejši vlogi EU v svetu: Kot edinim vegetarijancem nam bo v svetu mesojedcev zelo težko

München, 17. 02. 2018 12.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Evropski voditelji so na varnostni konferenci v Münchnu enotno pozvali k močnejši vlogi oziroma prisotnosti EU v svetu. ZDA namreč izgubljajo primat, medtem pa Kitajska širi svoj vpliv in predstavo o svetu, ki pa ni enaka predstavi, ki jo zagovarja Zahod. Po mnenju nemškega zunanjega ministra Gabriela je zato treba znova poiskati stik z Rusijo.

Kitajska širi svoj vpliv v svetu, medtem ko ZDA nazadujejo. Evropa mora tako zavzeti močnejšo vlogo v svetu, je danes na varnostni konferenci v Münchnu opozoril nemški zunanji minister Sigmar Gabriel. Tudi predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je pozval k močnejši prisotnosti EU v svetu.

"Evropa potrebuje tudi svoj skupen prikaz moči v svetu," je dejal Gabriel in dodal, da k temu sodi tudi vojaška pripravljenost. "Kot edinim vegetarijancem nam bo v svetu mesojedcev zelo težko," je povedal.

Po njegovem mnenju je to potrebno, saj ZDA izgubljajo primat v svetu, medtem ko Kitajska širi svoj vpliv in predstavo o svetu, ki pa ni enaka liberalni predstavi sveta, ki jo zagovarja Zahod. Opozoril je, da v svetu prihaja do nove razporeditve moči z "nepredstavljivimi posledicami" in da ne moremo biti več prepričani, da "bomo našo Ameriko še kdaj prepoznali".

Nemški zunanji minister Sigmar Gabriel
Nemški zunanji minister Sigmar Gabriel FOTO: AP

V luči tega je pozval Evropsko unijo k enotnosti. "Nihče ne bi smel poskušati razklati Evropske unije, niti Kitajska, niti Rusija, prav tako pa ne ZDA," je dodal. Ob tem je pripomnil, da je treba ponovno poiskati stik z Rusijo, saj da bi morala v nas videti nekaj drugega kot pa nasprotnika. EU bi morala svoj vpliv širiti še v Afriki, kjer je sedaj uspešna predvsem Kitajska, je dejal.

Gabrielov govor je bil sicer deležen posebne pozornosti, saj nekateri ugibajo, da bo to morda njegov zadnji v vlogi zunanjega ministra. Po sporu v njegovih socialdemokratih namreč Gabrielova prihodnosti ni popolnoma jasna.

Juncker: Soglasnost nas odvrača od tega, da bi postali sposobni svetovne politike

Tudi predsednik Evropske komisije se je zavzel za močnejšo EU. "Dolgo nismo bili zmožni svetovne politike. Okoliščine pa so nas pripeljale do tega, da se moramo potruditi biti sposobni svetovne politike," je dejal Juncker na 54. varnostni konferenci. Dodal pa je, da to ni napad na zvezo Nato ali ZDA. "Da, želimo se emancipirati. Ampak ne bomo se emancipirali od Nata ali ZDA," je povedal.

Juncker je izkoristil priložnosti in deloma pojasnil tudi svojo vizijo prihodnosti EU, ko je dejal, da glede zunanje politike ne bi smeli stremeti k soglasnim odločitvam članic. "Soglasnost nas odvrača od tega, da bi postali sposobni svetovne politike," je dejal.

Tudi predsednik Evropske komisije se je zavzel za močnejšo EU.
Tudi predsednik Evropske komisije se je zavzel za močnejšo EU. FOTO: AP

K enotnosti in bolj močni EU je pozval še avstrijski kancler Sebastian Kurz, ki je prav tako opozoril, da ZDA izgubljajo svoj položaj v svetu. Po njegovem mnenju je treba predvsem okrepiti varnost zunanjih meja unije.

V Münchnu se med drugim pričakuje še predstavitev stališča ZDA. V imenu administracije ameriškega predsednika Donalda Trumpa bo spregovoril njegov svetovalec za nacionalno varnost Herbert Raymond McMaster. Od njega udeleženci konference pričakujejo odgovore na številna vprašanja, zlasti na zunanjepolitičnem področju. Zbrane bo nagovoril tudi ruski zunanji minister Sergej Lavrov.

Mayeva predlaga varnostni dogovor z EU po brexitu

Mayeva je o usmeritvah glede brexita spregovorila na drugi dan 54. Münchenske varnostne konference, ki se bo zaključila v nedeljo, na njej pa sodeluje približno 20 voditeljev držav in vlad ter 75 zunanjih in obrambnih ministrov. Njen nastop se uvršča v niz nagovorov o brexitu, ki jih imajo te dni člani njene vlade.

Britanska premierka Theresa May si po brexitu z EU želi tesnega sodelovanja na področju varnosti in je na Münchenski varnostni konferenci predlagala sklenitev posebnega varnostnega dogovora med stranema.

"Sodelovanje želimo tudi po izstopu iz EU nadaljevati in krepiti," je v svojem nagovoru v Münchnu dejala Mayeva. "Svoje narode moramo ščititi. Varnost Evrope je naša varnost," je poudarila in dodala, da to zlasti velja v boju proti terorizmu.

"To ni čas, ko bi si lahko dovolili ovire pri sodelovanju, ogroženost varnosti naših državljanov zaradi konkurence med partnerji, institucionalne okorelosti in zasidranih idej," je opozorila. Ustrezna pogodba bi sicer po njenih besedah morala upoštevati suverenost Velike Britanije in predvideti, da bodo v določenih primerih pristojne evropske pravosodne instance, v drugih pa britanske.

Mayeva je zavrnila možnost vnovičnega referenduma o članstvu v EU.
Mayeva je zavrnila možnost vnovičnega referenduma o članstvu v EU. FOTO: AP

Zavrnila je možnost vnovičnega referenduma o članstvu v EU. Velika Britanije bo konec marca zapustila unijo, je dejala premierka, ki je doma pod precejšnjim pritiskom - vlada z le majhno večino, njeni ministri pa so glede poteka brexita neenotni.

O izstopanju iz EU je sicer že v petek v Berlinu spregovorila z nemško kanclerko Angelo Merkel, ki je pozvala k "poštenemu ravnovesju" v dogovoru o brexitu, o katerem se trenutno pogajata Bruselj in London.

Čeprav ne morejo biti enaki članstvu, si Merklova želi, da bi bilo nadaljnji odnosi med stranema "tako tesni, kot je le mogoče". Mayeva se je medtem zavzela za to, da bi bili EU in Velika Britanija "pogumni in ambiciozni" v oblikovanju prihodnjih odnosov, poroča britanski BBC.

Za tesne odnose po brexitu se je v govoru pred Mayevo danes v Münchnu zavzel tudi nemški zunanji minister Gabriel, ki je spomnil, da je Velika Britanije več desetletij "prispevala k zmožnostim, navadam in razmišljanju Evropske unije". "Združeni kraljestvo zapušča EU, a ne zapušča Evrope in liberalnega zahodnega reda," je poudaril.

 

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Morana7
18. 02. 2018 10.46
+1
Mah kakšno blebetanje o enotnosti...nismo v enakem čolnu in naj nehajo bluzit o neki namišljeni enotnosti, saj smo zanje zgolj poligon za njihovo industrijo in razne trgovine...in nameščanje beguncev, migrantov ki za Nemčijo ne bodo dovolj dobri ...EU dveh hitrosti...vse ostalo je bla bla...
ni_mi_vse_eno
18. 02. 2018 10.43
+1
Nemški zunanji minister naj se boji za svoje življenje, saj je CIA trenirana v tem, da umor prikaže kot "nesrečo" in vsakdo, ki je na poti rasti ZDA, proti interesom ZDA, se mu lahko hitro zgodi kakšna nesreča. Vse lepo opisal John Perkins. (Glej: Confessions of an Economic Hitman - John Perkins)
ni_mi_vse_eno
18. 02. 2018 10.39
Amariška politika razdvaja, tako kot je npr. ZDA prepričala Turčijo, naj ukrepa glede prelete Rusov v Siriji in nato sklatila 2 ruska letala. (Glej: Real reason Turkey shot down Russian Jet). Seveda je imela ZDA Erdogana dovolj, zato je pripravljala vojaški udar, da bi se ga znebila (Newsbud- Sibel Edmonds Dissects the Turkey Coup Attempt: A CIA-Gulen) in na mesto postavila Gulena, ki živi v Pennsylvaniji (Wikipedia, Fethullah Gülen) in prvi obisk Erdogana je bil v Rusijo (Glej: Turkish president makes first foreign visit after coup attempt to Russia), da se zahvali Putinu za opozorilo. --- Prav tako želi ZDA spreti Evropo z Rusijo, da bi ZDA ohranila primat. Komu najbolj škodijo sankcije, ki jih ima Evropa proti Rusiji? (Glej: Russia Thanks EU For The Sanctions). Zaradi sankcij je Evropa v minusu in Rusija sodeluje z Azijo. Da ne omenjam ameriškega protiraketnega ščita, ki je močna agresija proti Rusiji in poskus rušitve dolgoletnega miru med ZDA in Rusijo. Protiraketni ščit je ime miroljubno ime, zavito v celofan, pomeni pa agresijo ZDA proti Rusiji in rušitev miru. (Glej: Putin's Warning: Full Speech 2016).
ONniON
17. 02. 2018 19.04
+0
brezvezne primerjave ! slovenska bodočnost je v višegrajski četverici !
dannyer
17. 02. 2018 18.06
+4
ironično prav ti elitneži so anti evropski in proti vrednot evropejcev. celo zda je bolj za vrednotami zahoda kot pa ti skrajneži sramota.
JApajaDAja
17. 02. 2018 14.18
+3
a vemo, da vsak" zaupnik-skrbnik" prihajajoč iz držav eu priseže, da bo pred interese države iz katere prihaja ščitil interese eu! to je fakt o katerem se ne govori na glas!
mutnavoda
17. 02. 2018 14.54
Če je to res dejstvo, bi prosil za link, da se tudi osebno prepričam. Hvala
JApajaDAja
17. 02. 2018 15.48
išči slo predstavnika v mednarodni komisiji za razvoj in sodelovanje pa ga povprašaj, če to drži!
DAEMONIUM
17. 02. 2018 14.12
+3
Slovenija se mora cimprej primerno oboroziti, ce ne bomo dobili primernega orozja od americanov pa nakupimo borbene helikopterje in protiletalsko obrambo od Rusov. Jasno je da je Slovenija zaradi narascajocega fasizma na hrvaskem in zaradi cim vecjega sovrastva hrvatov do Slovencev, v nevarnosti!
jured100
17. 02. 2018 15.48
-6
Kaj ti sanjaš? Če si hrvati karkoli drznejo dobijo eno po glavi od celotnega NATA. Tudi če Kitajska in Rusija prideta na njihovo pomoč (kar nebi) bi hrvati propadli v roku 4 dni.
User768643
17. 02. 2018 16.25
+6
jured- tebi ni ravno najbolj jasno kako NATO deluje, a ne? In tudi spregledal dejstvo, da je tudi Hrvaška članica NATO.
DAEMONIUM
17. 02. 2018 14.06
+6
Senilni Junker, njegove besede ki se nanasajo na meje, hrvatje kar vsrkavajo, se ne zaveda, da v kolikor bi se zakompliciralo med hrvati in srbi pri meji na Donavi, so Srbi se istega dne pri Rusih in Kitajcih in bo tisti humanitarni center v Nisu v trenutku ploscad za izstrelisce raket na Evropo!
Antropozofija
17. 02. 2018 14.01
+11
Evropa je že zdavnaj izgubila svoj vpliv v svetu. Vedno se je skrivala za krilom Amerike. EU izgublja tudi razvoj hi-tec tehnologije saj jo je že zdavnaj prehitela Azija. Vso krivdo lahko naložimo evropskim kapitalistom, ki za za večji dobiček odpirala podjetja v Aziji, ker so pa Azijci tehnologijo nadgradili smo postali nekonkurenčni.
Jure Strle
17. 02. 2018 13.56
+11
ta evropa je ko prodajalka ljubezni.. še sama ne ve komu bi noge dala narazen
JApajaDAja
17. 02. 2018 16.14
+3
Apostol1
17. 02. 2018 13.44
+10
Tudi po mojem skromnem mnenju je treba iskati povezave z Rusijo in čimbolj izločiti Ameriko
emilzapata
17. 02. 2018 13.52
+5
v naslednjih desetletjih se bo zaradi naravnih virov in neizmernega prostora bila bitka za prostor Rusije, kjer pa bo veliko kandidatov, mislim, da bodo najbolj uspešni Kitajci, pa ne samo zaradi bližine, temveč zaradi neizmerne aziske agresivnosti.
emilzapata
17. 02. 2018 13.52
v naslednjih desetletjih se bo zaradi naravnih virov in neizmernega prostora bila bitka za prostor Rusije, kjer pa bo veliko kandidatov, mislim, da bodo najbolj uspešni Kitajci, pa ne samo zaradi bližine, temveč zaradi neizmerne aziske agresivnosti.
gostb6fa2
17. 02. 2018 13.41
+4
Aja zdej pa Rusija.
klosar.
17. 02. 2018 13.32
+9
Pozabimo na suverenost! Države v EU morajo delati tako kot bodo določili veliki. Kaj imajo eni Slovenci, Poljaki, Madžari in podobni za oporekat volji Bruselskih birokratov. Čas je za nov režim v evropi, lahko bi mu rekli kar četrti rajh.
emilzapata
17. 02. 2018 13.46
+1
mi mali smo tako nepomembni za reševanje svetovnih geostrateških problemov, da je kaj. Ko se naprimer pelješ po Kitajski, so na razdalji Ljubljana-Zagreb- Beograd tri 2-4 milijonska mesta, za katera človek še slišal ni, medtem ko vemo v Evropi za vsa mesta z več kot 2 milijona prebivalcev. 500 miljonov evropejcev ne more biti kos 1,5 milijarde Kitajcev.
AlternativeFacts
17. 02. 2018 13.14
+8
Ni panike, če so vegetarijanci preveč mlačni za svet mesojedcev, pa bodimo vegani, ti so šele gajstni do mesojedcev....Drugače bi raje videl, da bi se EU bolj brigala za EU državljane, bo to bolj vplivalo na dogajanje v svetu, kot pa da bi se mešali v vsak svetovni kurji drek....