Tujina

V zadnjih dneh kar dva napada na zdravstvene ustanove v Alepu, med ubitimi tudi edini pediater v mestu

Alep, 29. 04. 2016 14.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Že drugič v dveh dneh so bile tarča zračnih napadov v Alepu zdravstvene ustanove. Umrlo je okoli 30 ljudi, še več je ranjenih. Med mrtvimi je tudi edini pediater, ki je še delal v mestu.

Napad na Alep - 2
Napad na Alep - 2 FOTO: AP

V Siriji je bila danes v zračnih napadih uničena zobozdravstvena klinika v predelu Alepa, ki je v rokah upornikov, so sporočili iz civilne zaščite, ki jo imenujejo tudi Bele čelade.

V napadu na predel Al Mardža je bilo ranjenih več ljudi, med njimi najmanj ena medicinska sestra. Klinika, ki je zagotavljala tudi zdravljenje kroničnih bolezni, je delovala zadnjih pet let.

Med mrtvimi tudi zadnji pediater v Alepu

To je bil že drugi napad na zdravstveno poslopje v Alepu ta teden. V zračnih napadih na bolnišnico humanitarne organizacije Zdravniki brez meja in bližnjo stanovanjsko zgradbo v predelu Al Sukari je v sredo umrlo okoli 30 ljudi, med njimi po nekaterih informacijah celo trije zdravniki. Med ubitimi v napadu na bolnišnico Al Kuds je tudi zadnji otroški zdravnik v mestu Muhammad Waseem Moaz.

Eden njegovih kolegov, ki je trenutno v Turčiji, dr. Hatem s Pediatrične klinike v Alepu je na Facebooku zapisal posvetilo svojemu preminulemu kolegu. Zapisal je, da je 36-letni zdravnik Moaz pogosto čez dan delal v pediatrični kliniki, zvečer pa je odhajal pomagat še v bolnišnico v Al Kudsu. "Bil je najbolj prisrčen zdravnik v naši bolnišnici," je zapisal Hatem.

Pediater Muhammad Waseem Moaz je umrl med bombnim napadom na bolnišnico.
Pediater Muhammad Waseem Moaz je umrl med bombnim napadom na bolnišnico. FOTO: Facebook

Moaz je ostal v Alepu, najnevarnejšem mestu na svetu, ker je življenje posvetil svojim bolnikom. Ko območje bombardirajo, zdravstveni delavci zgrabijo inkubatorje z novorojenčki in tečejo v kletne prostore, da bi rešili njihova življenja, zdravnik Hatem opisuje delo medicinskega osebja v vojnih razmerah v Siriji.

Kljub premirju spopadi niso prenehali

Kljub premirju, ki velja od konca februarja, je ta teden v Alepu prišlo do številnih spopadov med uporniki in vladnimi silami, v katerih je umrlo več kot 200 civilistov. Uporniki so z raketami in topovi obstreljevali dele mesta v rokah režima sirskega predsednika Bašarja al Asada, vladne sile pa so z letali napadale uporniške predele.

Napad na Alep - 1
Napad na Alep - 1 FOTO: AP

Nemška vlada je po zadnjih napadih sirskega predsednika pozvala k spoštovanju premirja. Nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier pa je za kršitve okrivil prav Asadov režim. Rusijo je pozval, naj pri tem izkoristi svoj vpliv.

Steinmeier je napade označil za kršitve "osnovnih pravil mednarodnega humanitarnega prava". S tem pa so ogroženi tudi politični napori za mirovna pogajanja za Sirijo.

Tiskovni predstavnik nemške vlade Steffen Seibert je pogajanja označil celo za "mrtva". "Smo na nevarni odločilni točki," je dejal. Propad mirovnih pogajanj je treba nujno preprečiti, je še povedal Seibert.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

eFranjo
30. 04. 2016 09.36
zbrisat vse teroriste čim prej tem bolje. tu ni nikakršnih upornikov, so samo teroristi
Razumnež
06. 05. 2016 09.28
Se 100% strinjam... Asad in ISIS morata biti izbrisana !!
Viggen
29. 04. 2016 18.31
+11
"Bele čelade" kljub imenu niso "civilna zaščita", ampak s teroristi (Al Nusra) povezana, od zahoda (npr USAID, organizacije povezane s Sororosom) sponzorirana in urjena "NGO". Zanimivo, da delujejo samo na ozemlju, okupiranem s strani teroristov Njihova kredibilnost ni nula, ampak gre v minus. Ustanovljena je bila v Istanbulu, v resnici pa jo vodi "bivši" britanski obveščevalni oficir. Zanimivo je tudi, da so sirskemu direktorju Belih čelad ravnokar zavrnili vstop v ZDA, a ne? (baje zaradi terorističnih povezav)
Maltežan
29. 04. 2016 18.14
+8
Asad, le tako naprej. Počisti nesnago v lastni državi!
jakec1575
29. 04. 2016 18.12
-13
danes je jasno, da je Asad z nakupom nafte od ISIS najvec prispeval k njihovi financni moci. Da je bila bitka v Palmiri ocitno farsa. Da bi zameglili Zahod, da so vsi uporniki isti, kar pa niso. niso vsi Al nusra in isil. Asad izkorisca sedaj situacijo in tolce po vseh enako. 10 let rabis, da vzgojis dobrega pediatra. To so res pomebni kadri. In delovanje je zelo podobno milosevicu, ki je nasprotnikom tudi prodajal ponoci orozje, cez dan so se pa streljali. Nor svet. Ko so Isil postali premocni in gradili svojo državnost ter pordajali tudi Turkom je poklical na pomoc Rusijo. sirija je ena grda umazana državljanska vojna, kjer najbolj stradajo civilisti in tisti, ki jim pomagajo. Zdaj so jasna dezerterstva v smislu, ne bom tolkel po svojem mestu, vasi. Psihopati za krmilom, na mnogo straneh.
kim llsung
29. 04. 2016 21.39
+7
Kaksni uporniki?terorist je terorist!!!Asad kupoval nafto?tebi pa marsikaj ni jasno...
jzkzfzmz
29. 04. 2016 18.11
+15
24 ur. glede na to da skozi zavajate in prirejate in manipulirate a ni to nezakonito? Vsak, ki spremlja druge medije, ki jih je ogromno ve kaj se dogaja in definitivno je Assad tisti, ki je zakonito na oblasti in ima upravičeno pomoč Rusov. Na drugi strani Zahod z svojimi pajaci podpira al-kaido (Nusra), IS in ostale manjše skupine a ni bila Al kaida prej teroristična organizacija? A lahko na to odgovorite prosim? Hvala
zof4
29. 04. 2016 16.07
+21
Asad se nima s teroristii,ki jih Zahod podpira in imenuje uporniki kaj pogajati ampak lahko svojo državo osvobodi od islamskih skrajnežev,ki so jih ustvarile države iz osi zla.(Zda,Nemčija Francija,Anglija,S Arabija,Turčija,Katar) Sedaj,ko terorsti izgubljajo zahodni mediji prikazujejo sirijsko vojsko kot agresorja,vendar bodo z rusko in iransko pomočjo premagali teroriste.
aaaaaa122121
29. 04. 2016 17.15
+10
hehe ja predvsem ker so rusi ze odvrgli atomske bombe nad ljudi, hehe ja v bistu hirosima pa nagasaki sta bili ruski bombi a ne pacient brezmozganski:)
LuckyBastardo
29. 04. 2016 15.25
+3
ti nimaš vseh doma
kiboko
29. 04. 2016 15.16
-27
Zahvala gre Putinu ... njegov prispevek reševanju sirske tragedije. Tako, kot je "rešil" Grozni, s popolnim uničenjem mesta. Še najbolj spominja na srbske napade na Sarajevo, Dubrovnik ipd. Očitno gre za podobno miselnost.
Salamandros
29. 04. 2016 15.28
+25
Še vedno bolje kot Hirošima... Da o Vietnamu, Libiji, Afganistanu, Severni Koreji in Iraku sploh ne govorim. Tudi vojaške akcije v južni Ameriki so bile dokaj žalostne. Slovani so res da dokaj barbarski, vendar se po krvoločnosti in uničenju nič ne more primerjati z zahodnim imperialisom oz. Angležem in njihovim potomcem. Genocid za genocidom skozi stoletja, vendar jim odpustimo, saj delajo super filme in muziko hahahahah
SSHanjarDivision
29. 04. 2016 17.07
-15
NA ŽALOST FANTE, NIHČE OD ČETNIKOV TUKAJ TI NOČE VERJET!!!!, ČEPRAV SO POKAZALI POSNETEK RUSKIH LETAL KAKO LETIJO ČEZ ALEPO
Viggen
29. 04. 2016 18.36
+3
Zdaj pa prosim razloži, kaj imajo četniki s Sirijo?
Viggen
29. 04. 2016 18.51
+4
Putin je KGB-jevec. Pač ni pusi. To ima svoje pluse in minuse ...