VIDEO: Sisi napovedal oster odziv na napad: Vojska in policija bosta z vso silo maščevali naše mučence

V mošeji na Sinaju na severu Egipta je najprej odjeknila eksplozija, nato pa so oboroženi napadalci na vernike še streljali. Umrlo je 235 ljudi, več kot sto je ranjenih. Egiptovski predsednik je napovedal "oster odgovor", v boju proti teroristom bo uporabil tako policijsko kot vojaško silo.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

V napadu oboroženih napadalcev na mošejo na Sinaju na severu Egipta je bilo danes ubitih 235 ljudi, 109 pa je ranjenih, poroča egiptovska državna agencija MENA.

Tarča napada so bili muslimanski verniki med petkovimi molitvami v mošeji Al Ravda, v mestu Bir al Abed, ki leži zahodno od mesta Al Ariš, poroča egiptovska televizija Nile News.

Napadalci so okoli mošeje najprej podstavili eksplozivna telesa in jih sprožili, ko so verniki po končanih molitvah začeli zapuščati prizorišče, pa so nanje začeli še streljati. Kot poroča lokalna policija, naj bi se oboroženi moški do mošeje pripeljali v štirih poltovornjakih.

Med žrtvami naj bi bili tako civilisti kot tudi vojaki, priče pa navajajo, da bi lahko bili tarče podporniki varnostnih sil, ki so v tem času prisostvovali molitvi v mošeji. Ta naj bi bila sicer znano zbirališče sufijev, mistične veje islama.

Egiptovski predsednik napovedal oster odziv na napad

V državi so že razglasili tridnevno žalovanje za žrtvami napada. Egiptovski predsednik Abdul Fatah al Sisi se je kmalu po napadu sešel s predstavniki varnostnih organov, za tem pa v televizijskem nagovoru napovedal "oster odgovor."

V boju proti teroristom bo uporabil tako policijsko kot vojaško silo. "Z vso trdnostjo bomo odgovorili na to dejanje teroristov," je dejal Sisi . "Vojska in policija bosta z vso silo maščevali naše mučence," je dodal.

egiptovski predsednik Abdel Fatah al Sisi

Egiptovski predsednik je napovedal oster odziv na napad. (Foto: AP)

Odgovornosti ni prevzel še nihče

Odgovornosti za napad za zdaj ni prevzel še nihče. Se pa egiptovske oblasti na tem območju bojujejo z džihadisti skupine Islamska država. Islamski skrajneži so sicer na tem območju dejavni že vse od vojaškega udara leta 2013, ko je vojska odstavila tedanjega islamističnega predsednika Mohameda Mursija.

Džihadisti IS so sicer že napadli sufije na sinajskem polotoku, ker jih imajo za krivoverce. Predvsem pa so napadali kristjane; v napadih na cerkve na Sinaju in drugod po Egiptu jih je bilo ubitih več kot sto. Napadajo tudi beduine na Sinajskem polotoku, ker naj bi, kot trdijo, sodelovali z vojsko, torej sovražnikom.

Egipt se ob nevarnosti IS sicer sooča tudi z džihadisti, ki so povezani s teroristično mrežo Al Kaida in ki delujejo predvsem v sosednji Libiji. Skupina Ansar al Islam je oktobra izvedla napad v puščavi na zahodu Egipta, v katerem je bilo ubitih najmanj 16 policistov.

Mednarodna skupnost napad obsoja

"Globoko sem užaloščen nad grozljivim napadom na egiptovsko mošejo. To je teroristično dejanje, ki si zasluži najstrožje obsodbe. Moje misli so pri žrtvah in njihovih bližnjih," je na Twitterju sporočil premier Miro Cerar.

Tudi Ministrstvo za zunanje zadeve je na Twitterju zapisalo, da obsoja grozljiv napad in da so njihove misli z žrtvami. Egipčanom so zaželeli sožalje in solidarnost.

Ameriški predsednik Donald Trump je sporočil, da gre za grozljiv in strahopeten napad na nedolžne in nemočne vernike. "Svet ne more več tolerirati terorizma, teroriste moramo poraziti z vojsko in diskreditirati njihovo skrajno ideologijo, na kateri temelji njihov obstoj," je tvitnil.

Vodja arabske lige, ki ima sedež v Kairu, Ahmed Abdul Gheit je obsodil "grozljiv zločin", ki po njegovem ponovno dokazuje, da je islam nedolžen, problematične pa so skrajne teroristične ideologije.

Zgrožena je tudi predsednica parlamentarne skupščine Sveta Evrope Stella Kyriakides. "Trdno moramo stati skupaj proti grožnji terorizma, ki ne pozna meja in okrepiti naše napore, da se spopademo s tem nesmiselnim nasiljem," je dejala. Ob tem je dodala, da izraža sožalje vsem bližnjim tistih, ki so umrli, so sporočili iz Strasbourga.

Pariške mestne oblasti so na Twitterju sporočile, da se bo znameniti Eifflov stolp francoski prestolnici v spomin na žrtve napada v Egiptu opolnoči zavil v temo.

EU je Egiptu ob napadu izrekla podporo. "Evropejci žalujemo z vami ... Evropske institucije bomo v boju proti terorizmu na strani egiptovskih oblasti in ljudstva," je poudarila visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini. "Nihče ne bi smel biti ubit zaradi svoje vere, nobenega svetega kraja ne bi smela oskruniti nasilje in terorizem," je dodala.

"Dejanja barbarstva in sovraštva v imenu boga so dejanja proti bogu samemu," pa je o napadu na Twitterju zapisal predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani.

Odzvalo se je tudi več evropskih voditeljev. Britanska premierka Theresa May je preko Twitterja sporočila, da je zgrožena in da je bilo to zlobno in strahopetno dejanje.

Napad je obsodil tudi turški zunanji minister Mevlut Cavusoglu ter ranjenim zaželel hitro okrevanje.

Ruski predsednik Vladimir Putin je egiptovskemu kolegu izrazil sožalje. Ob tem je dodal, da je Rusija pripravljena okrepiti sodelovanje z Egiptom na področju boja proti mednarodnim terorističnim silam.

Papež Frančišek je napad na mošejo označil za objestno in okrutno dejanje. "Njegova svetost se pridružuje vsem ljudem dobre volje v upanju, da se bodo srca, ki so otrdela od sovraštva, odpovedala nasilju, ki povzroča tolikšno trpljenje, ter šla po poti miru," se sporočili iz Vatikana.

Svoje sožalje sta med drugim sporočila še avstrijski mandatar za sestavo vlade Sebastian Kurz in generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 99
 
Kajetan 24.11.2017 21:17:19
Miro na njih lahko misliš..Šimija pa le pošli nazaj
Več komentarjev