Tujina

Novi napadi na begunce, tokrat tudi na Nizozemskem

Berlin/Haag/Bruselj, 10. 10. 2015 07.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Iz Nemčije poročajo o še dveh ksenofobnih napadih na begunske centre, o podobnem incidentu pa tokrat poročajo tudi z Nizozemske, kjer tega doslej niso bili vajeni. Kar tri četrtine Belgijcev bi medtem na mejah svoje države, članice območja schengna, znova uvedle nadzor.

Napadi na zavetišča za begunce v Nemčiji so vse pogostejši.
Napadi na zavetišča za begunce v Nemčiji so vse pogostejši. FOTO: Reuters
Kakih 20 ljudi je begunski center v nizozemskem Woerdnu ponoči napadlo s petardami in jajci ter skušalo vdreti vanj, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Gre v bistvu za športno halo, v katero so nastanili kakih 150 Sircev in Eritrejcev. To je bil prvi večji napad na begunske objekte na Nizozemskem. Vlada ga je obsodila in terjala kaznovanje odgovornih in zagotovitev varnosti beguncev.

Pred poslopjem nekdanje šole v Dresdnu, prestolnici nemške zvezne dežele Saške, se je medtem v petek zvečer zbralo kakih 60 ksenofobov, nekateri so bili pijani, poroča dpa. Poslopje, kjer naj bi v kratkem nastanili begunce, in policiste, ki so ga skušali zaščititi, so obmetavali s kamni, steklenicami, petardami in drugimi predmeti. Kot dodaja Deutsche Welle, so stanovalci sosednjih zgradb nasilneže vzpodbujali in jim ploskali. To ni bil prvi napad na poslopje.

Prav tako v petek zvečer so nenapovedane demonstracije proti sprejemu beguncev izbruhnile v Cottbusu v zvezni deželi Brandenburg. Zbralo se je kakih 400 skrajnih desničarjev in skušalo vdreti v poslopje, kjer je takrat potekala zabava dobrodošlice za begunce. Med protestniki naj bi bili tudi nekateri vidni neonacisti, piše Deutsche Welle.

Sprejem beguncev v Nemčiji
Sprejem beguncev v Nemčiji FOTO: Reuters

V Nemčiji od začetka leta že več kot 490 napadov na begunske centre

V Nemčiji so sicer od začetka leta zabeležili že več kot 490 napadov na begunska zatočišča, kar je trikrat več kot lani. Nemški notranji minister Thomas de Maiziere je tovrstno nasilje obsodil kot sramoto ter izrazil zaskrbljenost, ker so dve tretjini napadov izvedli lokalni prebivalci, ki pred tem niso imeli kriminalne zgodovine. Tudi pravosodni minister Heiko Maas je izrazil zaskrbljenost zaradi porasta napadov na begunska zatočišča v Nemčiji.

Javnomnenjska raziskava v Belgiji je medtem pokazala, da kar tri četrtine prebivalcev, natančneje 74 odstotkov, v luči begunske krize podpira vrnitev nadzora na meje. V francosko govoreči Valoniji je ta delež celo 77-odstoten, v prestolnici Bruselj pa "le" 68-odstoten, razkriva danes v časniku Le Soir objavljena anketa. 55 odstotkov vprašanih si poleg tega želi konca begunskega vala, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

V Nemčiji so od začetka leta zabeležili že 490 napadov na begunska zatočišča, kar je trikrat več kot lani, poroča britanski BBC. Nemški notranji minister Thomas de Maiziere je tovrstno nasilje že obsodil in ga označil za sramoto.

Minister je tudi izrazil zaskrbljenost, ker so dve tretjini napadov izvedli lokalni prebivalci, ki dotlej niso imeli kriminalne zgodovine.

Tudi pravosodni minister Heiko Maas je izrazil zaskrbljenost zaradi porasta napadov na begunska zatočišča v Nemčiji. "To je sramota za Nemčijo. Vsak napad na begunsko zatočišče je tudi napad na naše temeljne vrednote," je dejal in napovedal najstrožje ukrepanje proti napadalcem.

Nemčija letos pričakuje prihod okoli 800 tisoč beguncev.
Nemčija letos pričakuje prihod okoli 800 tisoč beguncev. FOTO: Reuters

Nemčija sicer letos pričakuje prihod okoli 800.000 beguncev, vse več pa je negodovanja nad politiko kanclerke Angele Merkel, da so vrata Nemčije za begunce odprta. Tudi zadnje javnomnenjske raziskave kažejo, da podpora javnosti tej politiki upada.

Še dva tedna nazaj je 57 odstotkov Nemcev menilo, da bo Nemčija lahko prenesla veliko število prihajajočih beguncev. Nasprotnega mnenja jih je bilo 40 odstotkov. Danes jih to podpira le še 45 odstotkov vprašanih, 51 odstotkov pa jih meni nasprotno, kažejo ugotovitve politbarometra, ki ga je danes objavila nemška televizija ZDF.

Odprtost do beguncev je očitno načela tudi priljubljenost Merklove. Z njo je trenutno zadovoljnih 46 odstotkov vprašanih, kar je za štiri odstotne točke manj kot pred dvema tednoma.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni