Tujina

V Nevadi slavila Clintonova in Romney

Las Vegas, 19. 01. 2008 22.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Nevadi je na demokratskih volitvah zmagala Hillary Clinton, med republikanci pa je slavil Mitt Romney.

Newyorška senatorka Hillary Clinton je premagala senatorja iz Illinoisa Baracka Obamo, daleč zadaj pa je nekdanji senator iz Severne Karoline John Edwards. Po 78 odstotkih prejetih glasov je Clintonova vodila z 51 odstotki, pred Obamo s 45 in Edwardsom s 4 odstotki glasov.

Po demokratskih volitvah v zvezni državi Nevada bo očitno bolj nasmejana Hillary Clinton
Po demokratskih volitvah v zvezni državi Nevada bo očitno bolj nasmejana Hillary Clinton FOTO: Reuters

Demokrati se bodo naslednjič pomerili prihodnjo soboto na strankarskih volitvah v Južni Karolini, kjer je polovica demokratskih volivcev temnopoltih. Barack Obama je doslej zmagal v Iowi, Clintonova pa ima v žepu zmagi v New Hampshireu in Michiganu, ki pa ne šteje, ker so državni demokrati prekršili pravila glede datuma volitev in dobili kazen nacionalnega vodstva stranke.

Med republikanci vodi Romney

V Nevadi so se na strankarskih zborovanjih prav tako v soboto pomerili republikanci, kjer bo po napovedih televizij zmagal nekdanji guverner Massachusettsa Mitt Romney.

Mitt Romney ima po delnih rezultatih veliko prednost pred zasledovalci
Mitt Romney ima po delnih rezultatih veliko prednost pred zasledovalci FOTO: Reuters

Republikanci so do 22.30 ure v soboto po srednjeevropskem času prešteli le 38 odstotkov glasov, pri čemer jih je Romney dobil 54 odstotkov, pred nekdanjim kongresnikom iz Teksasa Ronom Paulom in senatorjem iz Arizone Johnom McCainom (po 13 odstotkov).

Romney je doslej zmagal v Wyomingu, Michiganu in po napovedih tudi v Nevadi. Za večino preostalih republikanskih kandidatov pa so bile pomembnejše sobotne strankarske volitve v Južni Karolini, kjer je po anketah najbolje kazalo zmagovalcu v New Hampshireu McCainu in zmagovalcu v Iowi nekdanjemu guvernerju Arkansasa Mikeu Huckabeeju. Prvi rezultati volitev v Južni Karolini bodo znani zgodaj zjutraj v nedeljo.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

haze
20. 01. 2008 00.48
Iran bo najkasneje do 11. feb odprl borzo, kjer bo lahko svet kupoval nafto v €. ZDA tega ne bodo dopustile.