Tujina

V New Yorku pri treh ljudeh potrdili virus zika

New York, 23. 01. 2016 11.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Pri treh osebah, ki so se vrnile iz Latinske Amerike, so v New Yorku potrdili virus zika, ki ga prenašajo komarji. Ker virus povezujejo z več tisoč primeri prirojene napake pri novorojenčkih, zato ameriške zdravstvene oblasti nosečnicam odsvetujejo potovanje v dele Latinske Amerike in Karibe.

Virus lahko povzroči deformacijo pri novorojenčkih - otroci se rodijo z nenavadno majhno glavo.
Virus lahko povzroči deformacijo pri novorojenčkih - otroci se rodijo z nenavadno majhno glavo. FOTO: AP

V New Yorku so pri treh ljudeh potrdili virus zika, ki ga prenašajo komarji. Ta virus velja v Latinski Ameriki za glavnega krivca za rojstvo otrok z neobičajno majhnimi glavami. Ameriške zdravstvene oblasti so zato že v petek izdale opozorilo nosečnicam, naj se zaradi virusa izogibajo 22 predelom v Latinski Ameriki ter Karibom.

Vse tri osebe, ki so bile pozitivne na virus zika, so potovale zunaj ZDA, kjer se bolezen hitro širi, a mestne oblasti niso razkrile, kje točno so te osebe bile.

Ena oseba si je od virusa že povsem opomogla, medtem ko druga bolnika dva še okrevata.

Virus povezujejo z več tisoč primeri prirojene napake pri novorojenčkih. Gre za deformacijo, ko se otroci rodijo z nenavadno majhno glavo, imenovano mikrocefalija, ta pa lahko povzroči možganske poškodbe.

Oblasti v New Yorku so zato vse, ki potujejo v toplejše kraje, pozvale k previdnosti. "Prebivalce, še posebej nosečnice, pozivamo, da pred potovanjem preverijo vse zdravstvene napotke in sprejmejo preventivne ukrepe, kadar potujejo na prizadeta območja," je povedal newyorški komisar za zdravje Howard Zucker.

Ženske pozivajo, da se izogibajo pikom komarjev, svetujejo nošnjo dolgih rokavov in hlač ter nanos repelenta proti insektom.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ciymbalta
24. 01. 2016 19.21
Ja latinski Ameriki sprobavajo ono orožje sedaj pa jih komarji pikajo
kolbek460
23. 01. 2016 19.13
+2
Pa dajte no ,ZIKO so Američani prinesli z sabo iz Anglije pred 400 leti ..
LLLEPI
23. 01. 2016 14.43
+9
A to je nekaj cisto novega? A testirajo kaj novega za zmansanje poplacije
eliton
23. 01. 2016 13.44
+5
pri treh otrocih v OŠ so potrdili obolenje za novo trebušno gripo
Volgangeg
23. 01. 2016 13.33
+4
e žika žika mala ti glava