Tujina

V novo sezono le s čelado na glavi!

Dunaj, 25. 08. 2009 18.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Do začetka smučarske sezone je sicer še nekaj časa, a avstrijske oblasti so že poskrbele, da bo nošnja čelad za otroke do 15. leta letos obvezna.

Na avstrijskih smučiščih bo z novo smučarsko sezono obvezna uporaba čelade za otroke do 15. leta. Za spoštovanje nove zakonodaje bodo odgovorni starši oziroma skrbniki mladih smučarjev. Odrasli bodo še naprej lahko sami odločali, ali bodo nosili čelado ali ne. Ni pa še znano, ali bo neuporaba smučarske čelade kazniva, in če bo, kakšna kazen bo predvidena za ta prekršek, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Čelada na smučišču
Čelada na smučišču FOTO: Reuters

O obvezni uporabi varnostne čelade na smučiščih so v Avstriji začeli resneje razmišljati po tragični nesreči na smučišču Riesneralm na Zgornjem Štajerskem 1. januarja letos, v katero je bil vpleten ministrski predsednik nemške zvezne dežele Turingija Dieter Althaus. Nesreča se je zgodila, ko sta Althaus in 41-letna slovaška smučarka trčila na mestu, kjer se križata dve progi. Slovakinja je na poti v bolnišnico podlegla poškodbam, medtem ko je Althaus, ki je uporabljal čelado, utrpel poškodbe lobanje in manjše možganske krvavitve.

Uporaba smučarske čelade za otroke je že obvezna v več državah, tudi v Sloveniji. Pri nas dolžnost nošenja čelade v skladu z zakonom o varnosti na smučiščih velja za mlajše od 14 let, za kršitelje pa je predvidena globa od 30 do 150 evrov. Uporaba čelade je za otroke obvezna tudi v Italiji; tam je po navedbah dpa za neupoštevanje tega predpisa zagrožena kazen do 150 evrov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Audy
25. 08. 2009 19.44
SMUČANJE!! Komaj čakam, te vročine in raje na cestah mam že dost.