Tujina

V nuklearki Onagava opazili iztekanje vode

Tokio, 08. 04. 2011 07.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
30

V nuklearki Onagava so opazili, da je iz bazena z gorivom začela iztekati voda. Japonska vlada pa želi, da bi podjetja in gospodinjstva zmanjšala porabo električne energije in tako preprečila izpade elektrike.

Po zadnjem popotresnem sunku, ki je včeraj stresel Japonsko, so v jedrski elektrarni Onagava na severovzhodu države opazili iztekanje vode, vendar za zdaj stopnja radiacije ni spremenjena, so sporočili iz družbe, ki upravlja nuklearko. Kot so še povedali, je voda iztekla iz bazena z izrabljenim gorivom iz prvega in drugega reaktorja ter drugih delov nuklearke.

Na tleh vseh treh reaktorskih stavb so našli razlito vodo, vse skupaj naj bi je bilo okoli 3,8 litra. Poleg tega so na osmih lokacijah v elektrarni ugotovili odtekanje vode, med drugim tudi v reaktorskih stavbah. V stavbi, kjer je turbina tretjega reaktorja, so medtem zaznali poškodbo naprave za nadzor tlaka v stavbi.

Nuklearka Onagava
Nuklearka Onagava FOTO: Reuters

Elektrarna, katere delovanje je bilo prekinjeno po potresu 11. marca, je po četrtkovem potresu izgubila tri od štirih zunanjih električnih priključkov, zaradi česar so morali začasno ustaviti delovanje hladilnega sistema za bazene z izrabljenim gorivom, je sporočila družba Tohoku.

Čeprav so po potresu 11. marca začasno ustavili delovanje vseh jedrskih elektrarn od prefekture Aomori do Ibarakija, te še vedno potrebujejo elektriko za delovanje hladilnih sistemov. Potem ko je na območju v četrtek prišlo do težav z zunanjo oskrbo z elektriko, so vse jedrske elektrarne z njo oskrbeli prek dizelskih električnih agregatov, je sporočila japonska agencija za jedrsko in industrijsko varnost.

Nižja cena elektrike

Medtem pa je Tepco, ki upravlja nuklearko Fukušima, sporočil, da bo za stranke, ki živijo na območjih, kjer redno prihaja do izpadov elektrike, znižal ceno električne energije za do štiri odstotke.

Japonska vlada pa želi, da bi gospodinjstva in podjetja zmanjšala porabo električne energije in tako preprečila izpade elektrike, je sporočil minister za trgovino Banri Kaieda. Večji porabniki naj bi na vrhuncu povpraševanja v poletnem času zmanjšali porabo za 25 odstotkov, medtem ko od manjših industrijskih uporabnikov zahtevajo, da zmanjšajo porabo za 20 odstotkov, gospodinjstva pa naj bi porabila med 15 in 20 odstotki manj električne energije.

Spet bodo prodajali nekatere izdelke

Japonska po popotresnem sunku - 3
Japonska po popotresnem sunku - 3 FOTO: Reuters

Japonska namerava preklicati prepoved prodaje določenih izdelkov, ki jih pridelujejo na območjih okoli poškodovane nuklearke Fukušima Daiči. Po besedah tiskovnega predstavnika vlade je raven sevanja na nekaterih mestih že nekaj časa konstantno nizka.

Japonska bo tako preklicala prepoved na mlečne proizvode iz Kitakate v prefekturi Fukušima in drugih območjih, prav tako pa bo preklic prepovedi veljal tudi za špinačo in drugo zelenjavo iz sosednje prefekture Gunma. Bo pa vlada omejila zasaditev riža na območjih, kjer je stopnja sevanja višja od mejnih vrednosti, ki veljajo za pridelavo hrane.

Zaskrbljena Kitajska

Zaradi japonske poteze, da kontaminirano vodo izpusti iz poškodovane nuklearke v morje, je zaskrbljenost izrazilo kitajsko zunanje ministrstvo, ki je svojo sosedo pozvalo k zaščiti morskega okolja.

"Kot soseda Japonske izražamo zaskrbljenost glede tega. Upamo, da bo Japonska delovala v skladu z mednarodnim pravom in sprejela učinkovite ukrepe za zaščito morskega okolja," je dejal tiskovni predstavnik ministrstva Hong Lei. "Kitajska pozorno spremlja razvoj dogodkov in hkrati izvaja svojo oceno, vendar bo še naprej ohranila tesne stike z Japonsko. Od Japonske zahtevamo, da nam sporoči ustrezne informacije na hiter, celovit in natančen način."

Najmočnejši popotresni sunek

Japonska po popotresnem sunku - 2
Japonska po popotresnem sunku - 2 FOTO: Reuters

Slab mesec po uničujočem potresu je včeraj severovzhod Japonske stresel najmočnejši popotresni sunek z močjo 7,1. Oblasti so odredile evakuacijo, potres pa je sprožil opozorilo pred cunamijem, vendar so ga po 90 minutah preklicali. Poročil o poškodbah na že tako prizadeti nuklearki Fukušima ni. Ekipe za nujno pomoč so sporočile, da sta v potresu umrli dve osebi, okoli sto pa jih je ranjenih. 63-letnica je umrla, ko je zaradi potresa zmanjkalo elektrike in se je izključil njen respirator, 79-letnik pa je umrl zaradi šoka.

Zaradi potresa je po navedbah lokalnih oblasti zagorelo na najmanj treh lokacijah, poročajo tudi o 13 primerih uhajanja plina, ponekod pa je zastal železniški promet. Več kot tri milijone gospodinjstev je ostalo brez elektrike, prekinjene pa so bile tudi telefonske povezave.

Potres je otoško državo stresel v četrtek okoli 23.30 po lokalnem času, le 118 kilometrov severno od Fukušime in 40 kilometrov od obale. Prva poročila so govorila, da je bila magnituda potresa 7,4, vendar je ameriški geološki center stopnjo potresa pozneje postavil na 7,1.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (30)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nosferatu
08. 04. 2011 12.01
"Kot so še povedali, je voda iztekla iz izrabljenega bazena z gorivom iz prvega in drugega reaktorja ter drugih delov nuklearke." Ste spet najeli srednješolce, da vam pišejo članke? Kakega izrabljenega bazena z gorivom? Od kdaj je pa bazen tisti, ki je izrabljen? Pravilno naj bi se glasilo "bazena z izrabljenim gorivom", namreč.
Jan Sekav?nik 1
08. 04. 2011 11.46
bluzer-znova: nimaš pojma!!! Važna je raba primarne energije!
BogatunLOL
08. 04. 2011 11.11
pika_poka_jezek 08.04.2011, 10:16 3 Elektrika sploh ni draga, večino cene prestavlja davek, omrežnina in podoben spam. TO JE PRISPEVEK ZA DEMOKRACIJO - KAJ SE PRITOŽUJEŠ???
BogatunLOL
08. 04. 2011 11.09
Černobil je proti tem zadevam MALENKOST :-(((
Domoljub2
08. 04. 2011 10.30
@bluzer-znova Ne se hvalit s čim se ukvarjaš. Lahko prideš na Fakulteto za elektrotehniko, kjer sem zaposlen, pa ti razložim marsikaj. Primer čiste energije: Recimo, a slučajno veš, da za proizvodnjo in razgradnjo varčne sijalke porabiš toliko več energije, da z njeno uporabo ne boš nikoli toliko prišparov, kot če bi imel navadno žarnico. Razen če ti bo morda res svetila 8 let. Poleg tega pa dajejo višje harmonike v omrežje in večajo izgube na omrežju....
black1cat2
08. 04. 2011 10.20
Ko bo to kdaj zrihtano... Dokler ne bodo "poradioaktivili" večine sveta, itak ne bodo priznali, da imajo resen problem.
pika poka ježek
08. 04. 2011 10.16
Elektrika sploh ni draga, večino cene prestavlja davek, omrežnina in podoben spam.
Bluzer Bluzoviti
08. 04. 2011 10.12
ježek, res je: elektrika je praktično zastonj, če odšteješ stroške investicije. Draga postane zaradi trošarin, kovanja dobičkov, davkov in prevelikih plač nekaterih zaposlenih.
pika poka ježek
08. 04. 2011 10.06
Elektrika sploh ni draga, večino cene prestavlja davek, omrežnina in podoben spam.
Bluzer Bluzoviti
08. 04. 2011 09.54
prej bi razumel, če bi govoril o stroških gradnje, ne pa o porabi el. energije za gradnjo, LOL, kaj to misliš na mešalce za beton in vrtalne stroje, ki bi delali al kaj??
Bluzer Bluzoviti
08. 04. 2011 09.52
@domoljub: že več kot 5 let se ukvarjam s projektiranjem in proizvodnjo energetsko učinkovitih generatorjev za alternativne vire in motorjev, pa tud z fotovoltaiko. zato vem, kakšna je razlika med močjo in energijo. še vedno trdim, da je poraba energije za gradnjo zanemarljiva v primerjavi s proizvodnjo vsake elektrarne. bluziš torej ti!
Domoljub2
08. 04. 2011 09.47
@bluzer-znova OMG stari. kake bedarije govoriš. Kako nima veze koliko energije ponucaš za gradnjo?! KAKO NAJ SE GREM ZELENO ENERGIJO, ČE ZA IZGRADNJO ZELENIH OBJEKTOV NAREDIM RACIJO Z ENERGIJO. FAIL Pojdi malo pogledat številke, pa ne glej moč ampak energijo, če slučajno veš kaka je razlika Za poganjanje kakršnekoli resne industrije, alternativni viri odpadejo.
nosferatu
08. 04. 2011 09.47
Kaj, kako? NOVO iztekanje? Kako za hudirja je pa to možno, glede na to, da je nuklearna energija NAJBOLJ VARNA in ČISTA energija na svetu? Dajte mi malo to razložit, ker se mi zdi rahlo paradoksalno, da se lepo izrazim...
Bluzer Bluzoviti
08. 04. 2011 09.35
nima veze, koliko el. se ponuca za neko gradnjo. v državah z dosti morja in močnim plimovanjem se take elektrarne zelo splačajo, samo TEPCO in podobni ne zaslužijo, ker ni cepitve atomov. naj jih še enkrat prežarči, pa jim bo bolj jasno...
toto100
08. 04. 2011 09.34
Do 4% manj za elektriko v tej situaciji - do 4 % - to pa je!!!
Bluzer Bluzoviti
08. 04. 2011 09.33
v MB (melje) pa vsake toliko poplavi regulacijski kanal, čeprav je drava regulirana.
ddrej
08. 04. 2011 09.17
@bluzer-znova08.04.2011, 08:58 Na kratko, .... bluziš. Reke,ki niso zajezene, popolavljajo pogosteje. Primeri: Ščavnica, Mura, Ledava. V preteklosti imajo te reke kar veliko število poplav. Odkar so regulirane, so poplave v za to namenjenih območjih. Reaktorji so vzdržali. Aktivni sistemi v njih niso. Takrat še niso imeli pasivnih sistemov. Naj te spomnim, da potres take stopnje v Sloveniji ne bi pustil niti 50% hiš v stoječem stanju.
Domoljub2
08. 04. 2011 09.10
@bluzer-znova PLIMOVANJE - koliko električne energije boš pa ponucov, da zgradiš tako elektrarno? Ponucaš več elektrike da jo zgradiš, kot pol z njo pridelaš v ne vem koliko letih. in koliko bo stala taka cena? VSAJ 5x dražja...
Madyy
08. 04. 2011 09.03
Tudi v tretji Elektrarni baje nekaj curi...-
Bluzer Bluzoviti
08. 04. 2011 08.58
sami so si krivi, ker jih Hirošima in Nagasaki nista nič naučila: Poslušali bi našega Nikolo Teslo in postavljali elektrarne na "naravnih miroljubnih virih", kot so reke, morja (plimovanje), kot je Tesla postavil prvo elektrarno na svetu na Niagarskih slapovih. Res drži, da lahko reke zaradi zajezitve kdaj poplavijo, vendar vsaj ni radioaktivnosti. Kriv je pa tudi TEPCO, saj je znano, da je Japonska potresna država in ni prilagodil konstrukcije jedrskih reaktorjev temu. Zakaj že ne?