Tujina

Palestinsko-izraelski spor: Voditelji pozvali k spoštovanju rešitve dveh držav, Netanjahu konferenco označil za nesmiselno

Pariz, 15. 01. 2017 14.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Predstavniki več kot 70 držav, med njimi tudi slovenski zunanji minister Karl Erjavec, so v Parizu na konferenci o rešitvi palestinsko-izraelskega spora pozvali k spoštovanju načela dveh držav, ker da je to edini način za dosego trajnega miru.

Netanjahu na konferenco ni prišel.
Netanjahu na konferenco ni prišel. FOTO: AP

V Parizu je potekala mednarodna konferenca o rešitvi palestinsko-izraelskega spora. Francoski zunanji minister Jean-Marc Ayrault je na začetku vse strani pozval k pogajanjem za rešitev dveh držav. Izraelski premier Benjamin Netanjahu pa je konferenco označil za nesmiselno in se je ne udeležuje. Izraelski in palestinski predstavniki so bili na konferenco povabljeni, da prisluhnejo zaključkom, ne pa tudi, da aktivno sodelujejo in tako niso prisotni. 

Vodja francoske diplomacije je vse strani pozval, naj sedejo za pogajalsko mizo, da bi našli rešitev dveh držav. Pri tem se po njegovih besedah ne sme več izgubljati časa. Priznal je sicer, da je rešitev dveh držav ogrožena in da so Izraelci in Palestinci daleč od skupnega stališča.

Francoski predsednik Francois Hollande je na konferenci poudaril, da rešitev dveh držav predstavlja edino možnost za mir in varnost na Bližnjem vzhodu. "Vsi se moramo spomniti naukov, ki smo se jih naučili iz zgodovine," je dejal. "Proces poteka že več let, treba ga je nadaljevati. Legitimno in pomembno je, da mednarodna skupnost resno razmišlja o najboljši poti za uresničitev rešitve dveh držav," je dodal.

Za takšno rešitev se je na konferenci, ki se je udeležujejo predstavniki okoli 70 držav in mednarodnih organizacij, zavzel tudi slovenski zunanji minister Karl Erjavec. "Rešitev dveh držav je dobra za obe strani. Gledati moramo naprej od politične rešitve in se osredotočiti na mlade, ki bodo živeli v novi realnosti," je na konferenci povedal Erjavec, kot je zunanje ministrstvo sporočilo prek Twitterja. "Trenutna situacija na terenu, brez perspektive za Palestince, ni dobra za nobeno stran," je še dejal.

Pariška konferenca se je zaključila s pozivom k spoštovanju rešitve dveh držav.
Pariška konferenca se je zaključila s pozivom k spoštovanju rešitve dveh držav. FOTO: AP

Izrael sodelovanje zavrnil: Zadnje poteze včerajšnjega sveta

Izraelski premier Netanjahu, ki je zavrnil sodelovanje na konferenci, pa je medtem na tedenski seji vlade konferenco označil za nesmiselno. "Njen cilj je Izraelu vsiliti pogoje, ki niso v skladu z njegovimi interesi," je dejal, kot so sporočili iz njegovega kabineta.

Konferenca je po Netanjahujevih besedah mirno rešitev še bolj oddaljila. "Vodi k utrditvi stališč Palestincev in jih oddaljuje od neposrednih pogajanj brez predpogojev," je poudaril izraelski premier.

Hollande je ob tem dejal, da namen francoske pobude ni postavljanje pogojev za mirovni sporazum. "Zgolj neposredna pogajanja med Izraelci in Palestinci bodo pripeljala do miru," je poudaril.

Srečanje v Parizu je poleg tega opisal tudi kot "zadnje poteze včerajšnjega sveta". Izrael namreč od novoizvoljenega ameriškega predsednika Donalda Trumpa pričakuje več podpore in naklonjenosti. "Jutri bo videti drugače in jutri je zelo blizu," je še dejal premier.

Francoski zunanji minister pa se je na drugi strani odzval tudi na zamisli, da bi Trump, ki bo 20. januarja prevzel vodenje ZDA, preselil ameriško veleposlaništvo iz Tel Aviva v Jeruzalem in s tem to mesto priznal tudi za izraelsko prestolnico. Ayrault je dejal, da bi to lahko imelo "zelo resne posledice". "Ko si predsednik ZDA, ne moreš imeti tako trmastega in enostranskega pogleda na to vprašanje. Skušati moraš ustvariti pogoje za mir," je poudaril Ayrault.

Nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier pa je dejal, da bi lahko zaradi tega prišlo do novih nemirov na Bližnjem vzhodu. "Temu se je treba izogniti in najmanj, kar lahko ta konferenca prinese, je, da bi tisti, ki so zainteresirani za trajen mir na Bližnjem vzhodu, priznali in izrazili, da je rešitev dveh držav edina pot naprej," je izpostavil Steinmeier.

PLO poziva države, naj nemudoma priznajo Palestino 

Konferenca je sicer potekala brez predstavnikov Palestine in Izraela. Generalni sekretar organizacije Saeb Erekat povedal, da "Palestinska osvobodilna organizacija (PLO) podpira današnjo zaključno izjavo konference, ki je poudarila potrebo po odpravi izraelske okupacije". PLO je prav tako pozvala gostiteljico konference – Francijo in ostale države naj nemudoma priznajo Palestino kot državo z mejami, začrtanimi leta 1967 in vzhodnim Jeruzalemom kot glavnim mestom.

Velika Britanija pa je izrazila zadržanost nad mirovno konferenco in odklonila podpis zaključne izjave konference. Tiskovni predstavnik britanskega zunanjega ministrstva je pojasnil, da imajo Britanci posebne zadržke do mirovne konference, ki je potekala brez izraelskih in palestinskih predstavnikov ter tik pred inavguracijo novega ameriškega predsednika. Velika Britanija se je pogovorov tako udeležila le kot opazovalka, je še dodal predstavnik ministrstva.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (66)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

frako
16. 01. 2017 18.08
Sam da se pobija pa so vsi veseli. Gnusi se mi človeška vrsta.
spletni Kritik
16. 01. 2017 15.05
+3
No te probleme, ki jih ima Izrael, jih bo kmalu imela tudi Švedska. Bodo zahtevali svojo zemljo nazaj!
PUTINOVI?
16. 01. 2017 12.19
+0
sankcije židom,totalna blokada države....sm za kaj takega eu politki nimajo hrbtenice...
Tromblon
16. 01. 2017 11.49
+3
Vsak narod ima pravico do samoobrambe in glede nato, da hočejo Izrael uničiti vse države, ki imajo večinsko muslimansko prebivalstvo jih podpiram z vsem srcem. Izrael je branik pred totalno islaamizacijo sveta!!!!
ROMELS
16. 01. 2017 09.18
+8
Francozi, Nemci, Belgijci, Nizozemci, Švedi pripravljajo pogoje za tretjo svetovno vojno.To njihovo norijo je treba nekako preprečiti.
puspan
16. 01. 2017 08.59
+5
Nekaj pri Izraelcih nikakor ne morem razumeti. Pod nacizmom so trpeli in bili iztrebljani v milijonih po številu, sedaj pa dolgoročno, le na bolj prefinjen način delajo podobno s Palestinci. To lahko samo pomeni, da se imajo za nebeški narod. Takšnih smo imeli v zgodovini že kar nekaj, celo v naši bližini, a so jo na koncu dobili po prstih.
Kollerik
15. 01. 2017 21.45
-3
Izraelci so izgleda že pozabili kako je, če si žrtev.
Explainator
15. 01. 2017 20.38
+0
torej cel ta kos zemlje je bil najprej pod turčijo, potem pa so to stvar vzeli v roke angleži in nek kos dali saudijcem, ki so ustvarili jordanijo, iz ostalega dela so pa naredili israel in kar je ostalo, je bilo od palestincev....ker arabcem to ni bilo všeč, so izvedli kar nekaj zahrbtnih napadov na israel, ki se je zaradi tega posledično vojaško zelo okrepil, in je zato tam bog i batina, postavil je zid, saj ljudje s palicami vsake toliko časa spustijo preko kako granato ali skopljejo tunel, znova in znova nadaljujejo z nekimi preipričanji, da je vse to palestina, čeprav zgodovina pravi da ni, kot da je realno, da bodo israelci kar spokali kufre in odšli neznano kam
antirepresija
15. 01. 2017 20.44
+3
@Explainator: Ja saj! Ampak... dopovej ti to tem medijsko opranim komentatorjem. Edino kar bi se dodal, da to celotno ozemlje ni bilo 'najprej' pod Turcijo, ampak so Turki to kasneje 'osvojili'. Ker skrajni levicarji zelijo biti bolj pravicni od najvecjih pravicnezev, pa pojma nimajo sploh za kaj gre, kdo je bil v osnovi lastnik tega ozemlja in tako dalje. Zato pa opletajo umazan jezik kar tja v tri dni.
Mirko Tipka
15. 01. 2017 19.55
+2
Današnji izraelci nimajo po DNK nobene veze z izraelitom, ki so tam živeli pred nekaj tisoč leti... ZN pa so tako povedali, da so izraelci okupatorji... tu ni kaj za debatirat... prelepo jih je imel H.
jakec1575
15. 01. 2017 19.47
+1
zionisti so uspesno oprali mozak 95% vseh izraelcev. In to je velik problem. manjsina, ki hoce mir in pravicno razdelitev oz. priznanje genocida, ne dobijo besede. Izrael je z de facto politiko ze osvojil palestino. de iure ti nic ne pomaga brez de facta. de facto brez d iure pa vedno deluje. Sicer pa je izrael najvecja ameriska letalonosilka z jedrskimi konicami, ki ne obstajajo uradno. problem je, ker je postala neposlusna. in najbolj utrujajoce je znova in znova poslusati oprane glave navadnih izraelcev, ki jih srecam. naporni so u tri pm.
ROMELS
15. 01. 2017 19.22
+18
Francozi so začeli igrati prilizovalno politiko do muslimanov, da bi se doma izognili terorizmu.
antirepresija
15. 01. 2017 20.46
+16
S Francijo je tako ali tako ze konec. Ni vec poti nazaj. Enako velja za Svedsko ,Belgijo, Nizozemsko, Nemcijo ... se bomo v naslednjih dveh dekadah zbudili v drzavljanski vojni zaradi te utopicne bolane politike.
puspan
16. 01. 2017 09.02
-3
A dej dej. Zdravila vzami, če si bolan. Pisanje zgodovine te ne bo pozdravilo.
razerznak
17. 01. 2017 12.04
če zmaga wilders je se za nizozemsko se cas, on prav deislamize
kolbek460
15. 01. 2017 19.00
+5
Židje se pehajo v pogubo svojo ,,
modrook
15. 01. 2017 18.50
+4
Zionisti so problem, ne zidje. Npr. ortodoksni zidje zionistov organsko ne prebavijo.
antirepresija
15. 01. 2017 18.47
+6
Izraelci, vpeti med same djihadisticne nacije, dovolj ste pretrpeli. Ne se pustiti ,da vas izdajalci unicijo. Nobenih pogajanj, sami resite z dzihadisti, drugace ne bo nikdar mira.
antirepresija
15. 01. 2017 20.38
+5
Luka luksic: Svet bolj potrebuje Islam, kajne? Srednji vek, totalitarizem in vse ostalo kar spada zraven. Ker namrec zato gre, imas dve strani in si lahko izberes. Medtom ko so Zidje inteligentni, zahodnjaski, razvojno usmerjeni, na drugi strani pa cisti mracni srednji vek... zanimivo kam se nekateri postavite...
killik
15. 01. 2017 21.46
+2
antidepresija veš moje mnjenje je da bi mogu bit Hitler še vsaj tri leta živ pa verjem da nebi bilo pol tega sranja na svetu od nobenga žida nč dobrga dosedaj ni bilo in ne bo nikoli ker oni se imajo za nadraso oni se imajo za višje od tebe čeprav jih zagovarjaš kar se tiče islama je isto kot krščanstvo nobene razlike vera kot vera tudi biblija je srednjeveška pa a smo v srednjem veku mogoče vse je stvar vzgoje gnila jajca so pač gnila tako v islamu kot krščanstvu
razerznak
15. 01. 2017 18.42
-5
#MakeIsraelGreatAgain
antirepresija
15. 01. 2017 18.40
-2
Glede na to kar danes vem o Islamistih, ni potem cisto nic nenavadnega, da ne tolerirajo Izralecev. Malo si na netu poglejte, kopljejo tunle pod zidom, napadjo Izraelce. Med napadom so svoje otroke privezali na strateske tocke, da bi bili potem izraelci krivi. Ni vse tako enostransko kot se slisi.
Bruhalnica24
15. 01. 2017 18.32
+22
Koliko konvencij ZN krši Izrael ???? Koliko nelegalnih naselij so naredili na krvavi zemlji ???? Zakaj je Berlinski zid bil visok 3,6m.. Izraelski zid ki obkroža GAZO je visok 8 m ??? Nekako se o tem ne piše, naključje ??? Izrael je umetna država, ki je nastala na ozemlju Palestine, to je dejstvo...
fljfo
15. 01. 2017 18.38
+6
antirepresija
15. 01. 2017 18.41
+0
@fljfo: Si naci? KAj so ti naredili Izraelci, znajo poskrbeti zase ,ker imajo par nivojev visji inteligencni indeks. PAc ZAL. Ti pa kar podpiraj djihadiste!
Bruhalnica24
15. 01. 2017 18.54
+2
Izrael je nastal na ozemlju Palestine, tako je jasno kaj so naredili ali si nepismen.. Nekdo je podaril zemljo, ki ni bila njegova.. Poguglaj BALFOUR deklaracija..
antirepresija
15. 01. 2017 19.03
+4
@Bruhalica24: Zidje so od nekdaj ziveli na tem ozemlju. Islamisti so jim njihovo ozemlje pac nasilno odvzeli, jih izganali, zasuznjili in iztrebljalji skozi stoletja. Se vedno pa je to ozemlje, ki pripada zidom, zato si jih po 2. svetovni vojni tudi tja naselili. Vse se vraca vse se placa. In mislim, da bodo te barabe tudi placale za vso gorje,ki so jim ga skozi stoletja povzrocili.
Bruhalnica24
15. 01. 2017 19.18
+1
Zgodovina to vidi popolnoma drugače... ZN tudi.. Tako kot Srbom pripada Kosovo ne ??
zinaaziza
15. 01. 2017 19.28
-1
bravo, bruhalnica, ker niso vedeli kam naj strpajo te žide, so jih umetno naselili na tuje ozemlje, ki si ga sedaj hočejo prisvojiti za svojega, ubogi narod so nagnali iz lastnih hiš a to je pa ok? in ti antidepresija, od kdaj pa so židje živeli tam, nimaš pojma od pojma, blebetaš neumnosti
srbija777
16. 01. 2017 08.19
+1
olimpija007
15. 01. 2017 18.28
+6
Židje- žrtve.... hahahahaha
DAEMONIUM
15. 01. 2017 17.59
+3
kaksna konferenca neki??? Stvari se z orozjem resujejo, sploh pa meje, tako da sporne stvari ocigledno se niso resene!
Dragon_13
15. 01. 2017 17.18
+14
Po židovski veri obstajajo samo dve rasi ljudi, Židje - od boga poslani vladarji sveta in vsi ostali...
JApajaDAja
15. 01. 2017 17.25
+6