Tujina

V parlamentu v Hongkongu so se stepli poslanci

Hongkong, 11. 05. 2019 13.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V parlamentu v Hongkongu je izbruhnil pravi kaos med obravnavo zakona o izročitvi osumljencev celinski Kitajski, za katerega kritiki menijo, da spodkopava hongkonško avtonomijo. V pretepu so bili ranjeni štirje poslanci.

Med poslanci, ki podpirajo, in tistimi, ki nasprotujejo načrtovanim spremembam zakona o izročitvi oseb celinski Kitajski, je v parlamentu izbruhnil pretep. Omenjene spremembe so sicer naletele na ostre kritike, saj naj bi spodkopavale samostojnost Hongkonga, ki uradno velja za "posebno administrativno območje" z določeno stopnjo avtonomije. V skladu s spremembami bi bili poenostavljeni postopki za izročitev osumljencev za kazniva dejanja Kitajski, kjer pa bi se lahko soočili z nepoštenimi sodnimi postopki, poroča The Guardian

Po načelu "ena država, dva sistema", ima Hongkong pravico do lastnega pravnega in političnega sistema za vsaj 50 let po tem, ko je to nekdanjo britansko kolonijo Velika Britanija vrnila Kitajski; to se je zgodilo leta 1997. Takrat je bilo tudi uveljavljeno načelo "ena država, dva sistema", s čimer je Hongkong ohranil določeno stopnjo avtonomije. 

A v zadnjih letih vladajoča Komunistična partija vse bolj spodkopava to načelo in samostojnost Hongkonga. Proti načrtovanim spremembam omenjenega zakona o izročitvi je pretekli mesec protestiralo več deset tisoč ljudi, svojo zaskrbljenost so izrazile tudi številne organizacije za človekove pravice. 

Štirje poslanci naj bi bili poškodovani med pretepom.
Štirje poslanci naj bi bili poškodovani med pretepom. FOTO: AP

Napetosti so med sejo nato pripeljale do pretepa, poslanci so prevračali mize, se prerivali, skakali čez mize, da bi v svoje roke dobili mikrofon, piše BBC. Vsaj enega poslanca so morali odnesti na nosilih, saj naj bi omedlel. Drugi poslanec naj bi imel poškodovano roko. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flojdi
11. 05. 2019 18.23
+0
.torej so v vrtcih in parla mentih na podobni (če že ne isti) Ravni
MrKritik77 .
11. 05. 2019 16.19
+7
Tvoj tigrov kung fu se ne more zoperstaviti mojemu zmajevemu! Hehehehehe