Tujina

V požarih umrlo že 57 ljudi

Atene, 26. 08. 2007 10.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

Po Grčiji še naprej divjajo številni požari, v katerih je umrlo najmanj 57 ljudi. V bitko proti ognju odhajajo tudi naš helikopter.

Grškim gasilcem bodo pomoč poslali tudi iz nekaterih držav EU.
Grškim gasilcem bodo pomoč poslali tudi iz nekaterih držav EU. FOTO: Reuters

Po celotni Grčiji še naprej divjajo številni požari, ki so po podatkih ministrstva za zdravje terjali že najmanj 57 življenj, med njimi je tudi veliko otrok. Najhujši požari divjajo na goratem območju Peloponeza na jugu Grčije in na otoku Evia severno od Aten.

Generalni sekretar ministrstva za kulturo Kristos Zahopoulos sporočil, da so pred ognjenimi zublji "rešili" zgodovinsko mesto Olimpia in tamkajšnji muzej. "Nov arheološki muzej smo rešili pred ognjem, prav tako pa smo uspeli zavarovati območje antične Olimpie, kjer so delovali vsi protipožarni sistemi," je dejal Zahopoulos in dodal, da so preventivno evakuirali celoten muzej.

Pred tem so gasilci sporočili, da se ogenj nevarno približuje območju antične Olimpie in da je hiše v istoimenski vasi, ki je poleg zgodovinskega mesta, že zajel požar. Poleg tega je bil v ognju tudi okoliški gozd.

Grške oblasti so v soboto zaradi številnih požarov razglasile izredne razmere, za pomoč pri gašenju pa so pred tem zaprosile tudi EU. Približno 9000 gasilcem je sicer na pomoč priskočilo okoli 1000 vojakov in nekaj vojaških helikopterjev, pomoč grškim gasilcem, ki se spopadajo z najhujšimi poletnimi požari doslej, pa je poslalo še 12 evropskih držav; Grčiji bodo pomagali s 14 letali in 11 helikopterji.

Med državami, ki bodo poslale svojo pomoč, je tudi Slovenija. Tako bo še danes z letališča Jože Pučnik proti Grčiji poletel helikopter slovenske vojske s šestimi člani posadke. Posadko helikopterja, ki je opremljen za gašenje požarov v naravi, bodo sestavljali pilot, kopilot, tehnik ter trije pripadniki enot za zaščito in reševanje, grškim gasilcem pa bodo pomagali pri gašenju požarov do 31. avgusta.

V požarih je zgorelo že več deset tisoč hektarov gozdov.
V požarih je zgorelo že več deset tisoč hektarov gozdov. FOTO: Reuters

Uslužbenec ministrstva za zdravje Panajotis Efstatiou je sporočil, da so v bolnišnice prepeljali že 57 trupel ljudi, ki so umrli zaradi požara. Število žrtev bi lahko še naraslo, saj reševalci še niso preiskali vseh na novo pogorelih območij. Zaradi divjanja požarov je na tisoče ljudi pobegnilo z domov, številne hiše in poslovni prostori so uničeni, prav tako pa tudi več deset tisoč hektarov gozdov. Grški politiki so zaradi izrednih razmer začasno prekinili s predvolilno kampanjo pred septembrskimi volitvami, zastave po celi državi pa so spuščene na pol droga v spomin na vse žrtve.

Gasilcem pomaga tudi vojska s svojimi helikopterji.
Gasilcem pomaga tudi vojska s svojimi helikopterji. FOTO: Reuters

V soboto je v državi izbruhnilo več deset novih požarov, ki se bližajo mestu Kalamata na jugu Peloponeza in območju Kalivie med Atenami in zgodovinskim mestom Sounion južno od Aten. Grški premier Kostas Karamanlis je kot možni vzrok požarov v soboto navedel požig. "Izbruh toliko požarov po celotni državi v istem času ne more biti naključje. Država bo storila vse, kar je v njeni moči, da najde odgovorne in jih kaznuje," je dejal.

Oblasti so prepričane, da so bili požari podtaknjeni.
Oblasti so prepričane, da so bili požari podtaknjeni. FOTO: Reuters

Policija je že aretirala nekega 65-letnika, ki so ga obtožili požiga in večkratnega umora v povezavi s požarom, ki je v mestu Areopolis zahteval šest življenj, je sporočil tiskovni predstavnik gasilcev Nikos Diamandis. Oblasti so prav tako aretirale dva mladoletnika, ki naj bi podtaknila požar v mestu Kavala na severu države, je še povedal Diamandis.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.