Tujina

Belgijske oblasti: preprečili obsežen teroristični napad v Bruslju, umrla 2 povratnika iz Sirije

Bruselj, 15. 01. 2015 18.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Belgijske oblasti so izvedle obsežno protiteroristično akcijo, ki pa se je končala s soočenjem. Preiskovali so povratnike iz Sirije, pri tem pa so ti streljali na policiste. Oblasti so sumile, da pripravljajo napade v Bruslju.

Protiteroristična akcija v Belgiji
Protiteroristična akcija v Belgiji FOTO: Reuters
Za celo Belgijo so stopnjo nevarnosti pred napadom z druge dvignili na tretjo stopnjo. Lestvica ima sicer štiri stopnje.

Belgijska policija je danes po državi izvedla obsežno protiteroristično operacijo proti skupini džihadistov, ki so se vrnili iz Sirije in ki so bili na tem, da kmalu izvedejo obsežen napad v Belgiji. Pri tem sta bila v mestu Verviers blizu meje z Nemčijo ubita dva džihadista, je sporočil namestnik belgijskega tožilca Eric Van der Sijpt.

Pri tem je v eni od akcij v okviru operacije prišlo do soočenja med policisti in osumljenci, pri tem pa so policisti, potem ko so osumljenci na njih neprekinjeno streljali več minut, dve osebi ubili, tretjo pa aretirali.

Operacija naj bi bila uperjena proti skupini džihadistov, ki so se vrnili iz Sirije in ki jih policija nadzira že dlje časa. Na podlagi prisluškovanja so ugotovili, da so načrtovali teroristične napade v Bruslju.

Preiskovalci pravijo, da še niso ugotovili povezav s terorističnimi napadi v Parizu minuli teden, preiskavo pa so začeli pred nekaj tedni.

Mediji so pred tem poročali, da naj bi bili osumljenci v Verviersu povezani z enim od napadalcev v Parizu Amedyjem Coulibalyjem.

Belgija je sicer ena od evropskih držav, v kateri poteka veliko aktivnosti islamskih skrajnežev. Oblasti tudi ocenjujejo, da je doslej iz Belgije na bojišča v Siriji, kjer se nato borijo na strani skrajnežev, odšlo okoli 300 ljudi. Belgija šteje okoli 11 milijonov prebivalcev - za primerjavo - iz 60 milijonske Velike Britanije jih je v Sirijo odšlo okoli 600, pa to v državi sproža ogromno strahu.

Medtem se je v Antwerpnu na zatožni klopi znašla ena najbolj znanih belgijskih džihadističnih skupin Sharia4Belgium. 46 članov obtožujejo, da so mladim Belgijcem "prali možgane", da bi jih prepričali, da gredo na sirska bojišča in se borijo v vrstah skrajnežev.

Strah pred povratniki s sirskih bojišč pa je v Belgiji velik tudi zaradi lanskega primera, ko je v muzeju v Bruslju napadalec ubil štiri ljudi, izkazalo se je, da je osumljenec Mehdi Nemmouche velik del leta 2013 preživel na sirskem bojišču.

 

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja