Tujina

V Rimu prepovedali gladiatorje, ki 'obirajo' turiste

Rim, 27. 11. 2015 09.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Decembra v italijanski prestolnici pričakujejo večje število turistov, tudi zaradi katoliškega lubilejnega leta, zato so se odločili, da prepovejo vse 'prevarante', ki od turistov na tak ali drugačen način izvabljajo denar.

Ste že obiskali Rim? Potem ste si verjetno ogledali tudi Kolosej, v katerem so se v času Rimskega imperija bojevali gladiatorji. Okrog Koloseja ste tako verjetno opazili novodobne gladiatorje, ki so vam za nekaj evrov rade volje pozirali. No, če se boste v Večno mesto odpravili zdaj, 'čara' novodobnih gladiatorjev oziroma njihovega 'obiranja' ne boste več deležni.

Gladiatorji v Rimu
Gladiatorji v Rimu FOTO: Reuters

Rimske oblasti so namreč moškim, ki se preoblačijo v gladiatorje in 'obirajo' turiste, prepovedale zadrževanje v okolici Koloseja in v samem Rimu, poroča The Local.

Podobna prepoved je doletela tudi voznike rikš in ljudi, ki prodajajo avtobusne izlete ali vstopnice za ogled zgodovinskih spomenikov. Prepoved je v skladu z odlokom, ki ga je izdal mestni komisar Francesco Paolo Tronca, ki vodi mesto med čakanjem na izvolitev novega župana. Omenjeni ukrepi so potrebni zaradi varnostnih razlogov in zato, da zaščitijo turiste pred prevaranti. Odlok je stopil v veljavo pred decembrom, katoliškim jubilejnim letom, ko pričakujejo povečano število obiskovalcev Rima.

Gladiatorji v Rimu
Gladiatorji v Rimu FOTO: Reuters

Čeprav so številni turisti uživali v interakciji z novodobnimi gladiatorji in so rade volje dali pet evrov v zameno za fotografijo z njimi, pa so v zadnjih mesecih opazili neprimerno, vsiljivo in velikokrat agresivno obnašanje gladiatorjev do turistov, od katerih so želeli izvabiti večje vsote denarja. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Zmaj?ekRazgraja?ek
27. 11. 2015 15.24
+4
" ... zato so se odločili, da prepovejo vse 'prevarante', ki od turistov na tak ali drugačen način izvabljajo denar. ... " Pametno, ampak kaj, ko imajo v bližini (Vatikan) velikega voluharja, ki na tak ali drugačen način izvablja denar in ne samo od turistov!
GentlemanPirate
27. 11. 2015 12.50
+24
bil sem tam... videl zgolj kostume legionarjev, nobenega gladiatorja.. kostume prodajajo v vsaki peti trgovini.. celo v špeceriji blizu piazza navone so imeli enega... vsiljiv ni bil nihče... slikalo pa se je z njimi ogromno ljudi, torej po vsej verjetnosti gre nekomu v nos ta denar in dejstvo da ne morejo namočiti svojih svinjskih parkljev še v to korito... skoraj bi lahko rekli:'tudi v rimu je slovenija'
Praškovarit
27. 11. 2015 12.45
+5
sploh si ne upam več v Rim, pa tako lepo mesto mi je
Senior68
27. 11. 2015 12.07
+15
Bolj so legionarji, kot gladiatorji. Ampak kdo bi se sekiral zaradi malenkosti.
nogutsnoglorry
27. 11. 2015 16.21
+2
24 ur sigurno ne, njim je pomemben le vsak klik
nekclovek
27. 11. 2015 11.30
+13
Če so vsiljivi za dnar je razumljivo da jih prepovejo, samo je pa res da če so v okolici rimskih znamenitosti, te nekako popeljejo v čas rimskega imperija, kar pa tudi ni slabo. Meni osebno je dost bolj zanimov obisk nekega srednjeveškega gradu, če so zaposleni tam oblečeni v stilu tistega časa, ker pol ne vidiš samo golih sten apmak še malo vzdušje časa.
CastrumFF
27. 11. 2015 12.15
+12
Gole stene vidis v sloveniji. Drugod so gradovi bogato opremljeni!
nekclovek
27. 11. 2015 12.27
+5