Tujina

Tajvan: aretirali izvajalca gradnje v potresu porušene 17-nadstropne stolpnice

Taipei, 09. 02. 2016 08.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V ruševinah 17-nadstropne stolpnice, ki se je zrušila v potresu, je še vedno ujetih več kot sto ljudi. Upanje, da bodo našli preživele, je vse manjše. Stolpnico so sicer zgradili na nekdanjem riževem polju, pri čemer so izkoristili luknje v zakonu, ki so jih zdaj že odpravili in lahko na tem območju gradijo največ štirinadstopne stavbe. Gradbinca so aretirali.

Na Tajvanu so danes še okrepili prizadevanja, da bi našli več kot sto ljudi, ki so po sobotnem potresu še vedno ujeti v ruševinah 17-nadstropne stolpnice. A upanje, da bodo našli preživele, je sicer vse manjše, saj je že minulo 72 ur, kar je tista prelomnica, po kateri zelo majhna možnost, da bi iz ruševin še rešili koga živega.

Razmere in možnosti preživetja je zelo poslabšalo tudi to, da je takoj po potresu počila glavna vodovodna cev, zaradi česar je voda preplavila spodnja nadstropja ruševin.

Oblasti so sporočile, da je živih najverjetneje manj kot ducat ljudi, a njihovo stanje ni stabilno.

Ljudje so ujeti v v nižjih plasteh, ki so tako stisnjene skupaj, da se je nemogoče prebiti do njih. Zato so v iskanje danes vključili tudi težke gradbene stroje, da bi pospešili odstranjevanje ruševin in lažje našli morebitne preživele.

Znake življenja so sicer odkrili na treh delih ruševin. "Ker čas beži, so svojci pogrešanih vse bolj nemirni in pričakujejo več," je odločitev o uporabi težke mehanizacije danes pojasnil tamkajšnji župan William Lai.

Po zadnjih podatkih je potres zahteval 40 žrtev, poročajo tuje tiskovne agencije. Le dve izmed njih sta umrli drugje in ne v zrušenju 17-nadstropne stolpnice.

Čeprav je bil potres plitek, kar pomeni, da je bil potencialno zelo nevaren, je bilo poškodovanih le malo stavb, kar je posledica strogih gradbenih predpisov, ki veljajo zaradi pogostih potresov. 

Sosedje porušene stolpnice so že od začetka dvomili o varnosti objekta. "Lokalni prebivalci niso kupovali stanovanj v njem, saj podjetje, ki ga je gradilo, ni imelo dobrega slovesa," je za New York Times povedal eden izmed sosedov.

Oblasti so uvedle preiskavo, a o prvih ugotovitvah še niso želeli poročati. "Najprej bomo rešili ljudi, šele nato se bomo posvetili vzrokom," je povedal namestnik generalnega sekretarja mesta.

Na tem območju bi lahko stala največ štirinadstropna zgradba

Lee Kunhuan, arhitekt in nekdanji župan mesta, je povedal, da je bil visok objekt grajen v skladu s predpisi iz leta 1992, a le zaradi tega, ker je gradbeno podjetje izkoristilo luknje v zakonu, ki so jih od takrat že odpravili. Zdaj bi lahko na tem območju, nekdanjem riževem polju, zgradili največ štirinadstropno stavbo, ne pa 17-nadstropno.

"Pod sedanjimi predpisi ne bi nikoli mogli zgraditi tako visoke stavbe," je povedal.

Ker je stolpnica edina višja stavba, ki se je zaradi potresa popolnoma porušila, so se pojavila vprašanja o njeni gradnji. Gradbenec Lin Minghui je po katastrofi izginil.

Gradbinca porušene stolnice pa so danes aretirali, potem ko so se pojavile fotografije, ki so pokazale, da so za polnjenje nekaterih delov betonske konstrukcije stavbe namesto armiranega betona uporabili pločevinaste škatle in peno. Minghiuja in dva njegova uslužbenca so danes privedli na tožilstvo v Tainanu. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP bodo tožilci še danes od sodnika zahtevali pripor za osumljene.

Minghui je bil sicer že večkrat vpleten v mnoge poslovne spore, prav tako pa si je že štirikrat spremenil ime, ko je odprl nova podjetja. To je precej nenavadno, saj tajvanske oblasti ljudem ne dovolijo,  da si ime spremenijo več kot dvakrat.

Mlad par preživel rušenje

Med tem, ko so reševalci vneto iskali preživele med porušenim betonom in ukrivljenim železom, je bil med ujetimi v ruševinah tudi mlad par.

Ko Ching-chung se je 20 ur opiral ob steno, da ne bi padel na svoje dekle in jo zadušil, nato pa so njegove moči opešale.

"Proti koncu, če povem po resnici, sem se že vdal," je danes iz svoje bolnišnične postelje povedal za tajvanski FTV, dan po tem, ko so ju rešili.

"Nisem imel več moči, da se držim pokonci. Moje telo je padlo na njeno. Kmalu ne bi mogla več dihati. Rekel sem ji, da moram ležati na njej, in dejala je, da je v redu," je dodal.

Kmalu za tem so reševalci slišali njen glas in par izvlekli iz ruševin. Ching-chung je povedal, da je bila ob reševanju njegova največja želja, da bi spet videl svojo družino, sploh mater, ki je nestrpno čakala na kraju dogodka. Ta je povedala, da je zadrhtela, ko so ji reševalci dejali, da so slišali le ženski glas. "Bilo je izjemno težko in grozno. A kopali so naprej in nato so slišali tudi njegov glas," je povedala.

Tainan je bil sicer med najbolj prizadetimi mesti v potresu, ki je v noči na soboto z magnitudo 6,4 stresel Tajvan. Pri tem je bilo več kot 500 ljudi tudi poškodovanih.

Septembra 1999 je Tajvan prizadel potres z magnitudo 7,3, ki je zahteval več kot 2400 življenj.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

macek_garfield
09. 02. 2016 10.22
+15
evo, na tajvanu aretirajo gradbinca, ko pa se je strop v predoru sentvid porusil pa nasi organi niso aretirali izvajalca del
me987
09. 02. 2016 10.29
+14
ti pa tud nič ne veš.. :P kako naj bo kriv direktor, če pa on niti špohtlna ni prijel v roko, ko se je zrušil omet v predoru.. naj odgovarja tisti, ki ga je nanašal. tako gre pri nas hierarhija. če bi pa prišlo do take nesreče z blokom, bi aretirali stanovalce zaradi izzivanja in ogrožanja življen svojih bližnjih (ko so jih pustili živeti v taki zgradbi), gradbinec pa bi dobil kakšen nov projekt.
Ramzess
09. 02. 2016 11.36
-3
Kak pa tiste, ki so ignorirali opozorila stanovalcev, ali so morda iste osebe, ... stanovalci sicer niso ukrepali sami, ... zdaj pa cena tega, ... če se je kdo odselil prej pa ne vemo.