Tujina

V Rusijo prispel Snowdnov oče

Moskva, 10. 10. 2013 08.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Moskvo je prišel oče Edwarda Snowdna, ki naj bi se v Rusiji srečal s sinom. Hvaležen je, ker je sin na varnem in je z njim vse v redu. Želi si, da bi se lahko vrnil v ZDA, vendar se boji, da ne bi bil deležen pravičnega sojenja.

Edward in Lon Snowden
Edward in Lon Snowden FOTO: Reuters

V Rusijo je pripotoval oče ameriškega ubežnika Edwarda Snowdna, ki ga iščejo ameriški preiskovalni organi, saj je medijem izdal več zaupnih podatkov, ki si jih je pridobil v času, ko je bil pogodbeni sodelavec Agencije za nacionalno varnost (NSA).

Lon Snowden je novinarjem ob prihodu v Moskvo povedal, da je izjemno hvaležen, ker je njegov sin svoboden in je z njim vse v redu. Na letališču ga je pričakal odvetnik njegovega sina Anatolij Kučerna, ob tem pa je tudi dejal, da s sinom ni imel nobenih neposrednih stikov.

"Tu sem, da izvem več o sinovem položaju," je Lon Snowden ob prihodu povedal novinarjem in dodal, da ga med drugim zanima, kakšno je sinovo zdravje in kakšne pravne možnosti so mu na voljo. "Če bo priložnost za to, vsekakor upam, da se bom lahko z njim srečal," je še dejal.

Že prej je sina pohvalil, ker je "govoril resnico" in se žrtvoval. Izrazil je tudi željo, da bi se lahko njegov sin vrnil v ZDA, vendar pa se boji, da ne bi bil deležen pravičnega sojenja.

Edward Snowden je v ZDA obtožen kraje vladne lastnine, nepooblaščenega podajanja informacij o nacionalni obrambi in izdaje zaupnih obveščevalnih podatkov. Rusija mu je za eno leto podelila azil, s tem pa je še poslabšala že tako načete odnose z Washingtonom, zaradi česar je bilo septembra odpovedano tudi srečanje med predsednikoma Barackom Obamo in Vladimirjem Putinom.

Edward Snowden je v Moskvo priletel iz Hongkonga 23. junija. Ker so mu ZDA preklicale potni list, je več tednov bil ujet na tranzitnem območju letališča Šeremetjevo, medtem ko so ruske oblasti razmišljale, ali naj ga izročijo ZDA ali naj mu pomagajo. Letališče je končno zapustil 1. avgusta, potem ko je dobil začasni politični azil v Rusiji.

Od takrat se ne pojavlja v javnosti. Po besedah Kučerene 30-letni nekdanji pogodbeni analitik ameriške varnostne agencije NSA in obveščevalne agencije Cia živi na skrivni lokaciji, ker ga je strah, da ga bodo ZDA sicer izsledile.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Boško3
10. 10. 2013 21.12
+2
Vsaj eni ki imajo jajca svaka cast
Milan Majcen
10. 10. 2013 11.34
+8
Čestitke Rusom, ki se ne zmenijo zaa mnenje velikih sil, in so suvereni, v svoji poziciji,
Siles
10. 10. 2013 11.10
+5
Putin je GLAVNI...
Strok
10. 10. 2013 09.20
+18
Rusi pač imajo jajca. Svaka jim čast. Pri nas bi ga takoj izročili ameriki, ker naši politiki tako z veseljem lezejo v r...
novi25
10. 10. 2013 09.18
+16
Bravo velika rusija! A amere ko šiša:-)